ЕС лиши "Южен поток" от илюзии | webcafe.bg
Webcafe

ЕС лиши "Южен поток" от илюзии

Сергей Куликов, Независимая газета
24.09.2013, 11:57 (обновена 25.09.2013, 14:54)
Гюнтер Йотингер

Снимка: © BGNES

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотинтгер: Ние проблеми с "Южен поток" нямаме, но проектът няма да получи специален статут на приоритетен за ЕС

Опитите на Русия да получи от Евросъюза специален статут за газопровода "Южен поток" удариха на камък. Представителите на ЕС определиха за приоритетни конкурентите на "Южен поток" - Nabucco West и Трансадриатическия газопровод.

Специалният статут на "Южен поток" би му помогнал да избегне жестоките регулации, които произтичат от критикувания от Москва Трети енергиен пакет на Евросъюза. Официално Брюксел ще обяви списъка на приоритетните си проекти през октомври.

ЕС смята да включи конкуриращи се с "Южен поток" проекти - газопроводът Nabucco West и Трансадриатическият газопровод, за което съобщи агенция Reuters, позовавайки се на анонимни еврочиновници.

Списъкът на приоритетните за ЕС включва около 200 проекта, в които влиза строителство на енергийна система в прибалтийските републики, за да се преодолее тяхната зависимост от руските енергоносителите и технико-икономическа обосновка на строителството на газопровод между Кипър и Крит и продължението му до Гърция или Италия.

През октомври Европейската комисия - висшият орган на изпълнителната власт в ЕС, ще съгласува списъка на приоритетните проекти от общ интерес в областта на енергетиката, които могат да получат специално финансиране от фонда Conntcting Europe Facility. Руският газопровод няма да е в този списък.

Негативната реакция срещу руския проект, който ще пренася 63 млрд. куб. м газ годишно беше известна от по-рано. Въпреки постоянните молби на руската страна да му издейства специален статут и по този начин да го извади от регулацията на Третия енергиен пакет, миналата седмица еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че "Южен поток" не е приоритет за ЕС и няма да получи финансиране от фонда.

"Южен поток" е идея, която е на източните ни партньори. Ние проблеми с "Южен поток" нямаме - каза Йотингер. - Но този газопровод не ни дава достъп към нови енергийни източници. Освен това няма да повиши конкурентоспособността на енергийния пазар в рамките на ЕС... Не сме против "Южен поток", но не е приоритет за Евросъюза".

Първата копка на строителството на "Южен поток" се състоя на 7 декември 2012 г. в района на Анапа. Прогнозира се газ от тръбата да потече в Европа в първото тримесечие на 2016 г., а проектът ще заработи на пълна мощност през 2018 г. Общата стойност на "Южен поток", включително супопътния участък, се оценява на 16 млрд. евро.

Европейците се страхуват, че новият руски проект не е само с цел печалба, но и за да се запази монополното положение на "Газпром" на европейския енергиен пазар в перспектива. Не е тайна че Европейският съюз води политика на диверсификация на източниците на енергия и повишаване на възможностите на обмен на енергия между страните-членки. Което ще позволи да се намали зависимостта на ЕС от природния газ и от руските доставки в частност.

Експертите, които е потърсила "Независимая газета", смятат, че едва ли перспективата пред "Южен поток" ще се промени, въпреки решението на ЕС. Както отбелязва партньорът в консултантската компания RusEnergy Михаил Крутихин, ако Еврокомисията смята, че "Южен поток" няма специален статут на приоритетен проект, то нека е така.

"Разбираемо е, че въпросът далеч няма само финансови измерения. Монополистът е заинтересуван само от изключването на проекта от регулациите на Третия енергиен пакет на ЕС.

Но, съдейки по всичко, изключения няма да има - казва той. - Още повече, че самият "Газпром" на практика се съгласи, че до 50% от мощностите ще отдава на други доставчици. Тоест, ще строим тръбата с наши пари, но и за други..."

На свой ред съдиректорът на анатиличния отдел на "Инвесткафе" Григорий Бирг напомня, че финансите не са най-главното в преговорите. Общите средства на фонда Connecting Europe Facility се изчисляват на около 50 млрд. евро. С тях ще бъдат финансирани множество инфраструктурни проекти в различни сектори.

За развитието на инфраструктурата по транспортирането на нефт, газ и електричество фондът ще задели 9.1 млрд. евро до 2020 г., а за газови проекти - 2.9 млрд. евро. Лъвският пай от тези средства ще бъде инвестиран в развитие на инфраструктурата в рамките на самия ЕС.

"От мащабните проекти, насочени към диверсификация на източниците за внос на газ може да се отбележи само "Южния газов коридор", както и инвестиции в газопроводи, които доставят средноазитски газ и синьо гориво от Близкия изток в Европа, - смята експертът. - В този случай плановете на ЕС са доста подробни и може да бъдат смятани за окончателни".

Като цяло шансовете на "Южен поток" да получи статут на трансевропейски газопровод стават все по-малки, казва Бирг. От друга страна, "Газпром" няма проблеми с финансирането на проекта и липсата на подкрепа от страна на ЕС не би трябвало да повлияе на неговата реализация.

Oще: брюксел  газопровод  газпром  гюнтер йотингер  ес  инфраструктура  русия  специален статут  южен поток 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 25.09.201310:09

Брюкселските комуняги шъ папат чурата-Казахстан подписа с Китай.Иран строи алтернативна тръбъ към Поднебесната и към Средиземно Море,ЕС нема паре,политически се окъкаха в тоя район и сметките им излизат криви.Шъ съ диферсифицират с метан от външнио кенеф,баба Меркел натисна Бойко за Патока,щото има подписан договор с Газпром до 2030-та.Патока може да мине и през Влашко,мамалигата се натиска.
   

оценка

+0 -0