Наредба 32 - корабът на българския бизнес потъва нормално | webcafe.bg
Webcafe

Наредба 32 - корабът на българския бизнес потъва нормално

Мадлена Георгиева, www.pia-news.com
25.01.2013, 11:19 (обновена 28.01.2013, 14:44)
Мирослав Найденов

Снимка: © Sofia photo agency

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов лично оглави акциите срещу водата в пилешкото, шумно разгласени в аванс

Читател на Webcafe.bg ни препоръча този материал, публикуван в pia-com.com - Панагюрска информационна агенция. След като го прочетете, ще разберете явно лобистките интереси, прозиращи вече твърде явно през "грижата за качествената храна и интересите на потребителите". В Webcafe.bg отдавна се съмняваме в същото - и го изразяваме при всеки повод и затова я публикуваме.

На 21 януари влезе в сила Наредба № 32 на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за "окачествяване, съхраняване и предлагане на пазара на месо, месни разфасовки, заготовки, продукти от пилешко месо и черен дроб от домашни птици".

Подзаконовият нормативен акт бе широко "рекламиран" пред медиите още преди месеци от земеделския министър Мирослав Найденов като "въвеждащ  нови изисквания и стандарти при производството на заготовки и продукти от птиче месо".

Според самия Найденов "с направените промени, потребителите ще престанат да купуват месо с голямо количество вода и добавки, които производителите инжектират в птичите продукти за по-голям обем".

В текстовете на Наредбата е заложено, че производителите няма да могат да влагат повече от 4.3% вода в пилешките продукти - регламент, който, според производителите, не съществува в европейското законодателство.

От агенцията по храните обаче не се съгласиха с тези аргументи и настояха, че  наредбата защитавала българските фирми. "Така например, ако на пазара има внос на пилешко месо с 30% съдържание на вода, а българското е с 3%, потребителят ще предпочете по-качествения български продукт", коментира директорът на агенцията Йордан Войнов.

Дали този ефект може да бъде постигнат обаче е твърде спорно, тъй като на българския пазар в момента основен мотив за избор на една стока пред друга е по-ниската цена.

Още на 22 януари - ден след влизане на нормативния документ в сила, от Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) започнаха масирани проверки в търговската мрежа. Акцията бе оглавена лично от министър  Найденов.

В репортажите на националните медии мнението на производителите, които са пряко засегнати от текстовете в наредбата, бе сведено до неясно формулирано изречение на млада жена, която се опита да обясни, че тумблирането и шприцването на птиче месо не били нормални процеси, нормално било само варено пушените свински продукти да се шприцват и тумблират. Твърдение, което откровено би разсмяло европейските производители.

По-интересното в случая обаче е, че въпросната дама "случайно" се оказа представител  на ...най-големия производител на птиче месо в България. Нека припомним, че   преди месец директорът на БАБХ Войнов обясни пред медиите: "Въведохме по-строгия режим по настояване на преработватели, които сигнализираха, че търговци шприцоват пилетата с вода, за да тежат, и така подкопават имиджа на фирмите, държащи на качеството".

Изказване, което на фона на пълната каша с влязлата вече в сила Наредба, към днешна дата навява на мисълта, че промените защитават конкретните  интереси на конкретна фирма. В репортажите си за проверките  в търговската мрежа, така наречените "национални" медии запушиха  ушите на драгия зрител за  поредицата  въпроси на производителите,  задавани от ноември до сега.

Като например  какво се случва с продукцията, произведена преди публикуване на наредбата, които са в срок на годност (който може да е до 19.11.2013 г.), т.е. продукция, произведена преди 20.11.2012 г.?; Какво се случва с продукцията, произведена в периода 20.11.2012 - 19.01.2013 г?

Защо в България за пореден път се прилагат двойни стандарти, които поставят българските производители в неравностойно положение? Кой има интерес да бъде убит българският бизнес?

Защо оставяме пазарите си свободни само за вносни стоки?

Въпроси, от които лъснаха множество  дупки в набързо съшитите нови текстове на Наредбата, а  липсата на отговори доведе до серия абсурдни действия на управляващите. Нагледен пример за това са пуснатите Инструкции за приложението на Наредба 32, които на практика отменят някои от недомислените  текстове в Наредбата, постфактум.

Следващият абсурд е заповедта на изп. директор на БАБХ от 21 януари, с която при констатиране на несъответствия с наредбата, бизнес-операторите могат да избират между следните четири опции за продукцията си: Да я насочат за термична преработка в предприятия или заведения за обществено хранене; Да я насочат като суровина за производство на термичнопреработени месни продукти; Да се дари на хранителна банка или социални домове; Да се унищожи в екарисаж.

Което логично поражда въпроса - как така тази продукция не може да се продава, а може да се подарява на бедни, деца и възрастни хора, а също така да се продава на заведения за хранене?

Осъзнавайки размерите на поредния гаф, директорът на БАБХ Йордан Войнов вчера  заяви: "Не трябва в условия на финансова криза да бъдат унищожавани такива големи количества годна храна", а срокът за реализация на вече произведените и налични в търговските обекти пилешки продукти е удължен до 20 февруари.  Решението бе взето вчера, след проведена среща между представители на търговските вериги и представители на Българска агенция по безопасност на храните.

"Наредба 32, с която се въвеждат нови изисквания и стандарти при производството на заготовки и продукти от птиче месо, противоречи на разпоредбите на директно приложимото европейско законодателство. Наредбата се отнася само и единствено за българските производители!" - коментира за ПИА Диляна Попова от Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ), откъдето на 15 януари депозираха жалба във Върховния административен съд с искане за спиране изпълнението на Наредбата.

Основните  аргументи са, че такъв регламент не съществува на европейско ниво и че новите правила, забраняващи използването на вода, важат единствено за пилешкото месо, произвеждано от местни фирми, но не и за вносното. ВАС  обаче  е върнал жалбата, тъй като техническата процедура изисквала тя бъде отнесена до земеделското министерство, което да я окомплектова и изпрати в съда.

Това, естествено, до момента все още не се е случило. От Асоциацията са изпратили петиция  в Европейския парламент. "Ако Наредбата остане в сегашния й вид на практика българските потребители ще имат възможност да консумират само и единствено продукти, произведени извън България. Нямаме нищо против правилата, нека има правила, но да са еднакво приложими за всички!" - каза още Попова и посочи,че извън всичките си недомислици, Наредбата дори не е нотифицирана от Европейския парламент, каквато е задължителната практика, когато страна-членка въвежда рестриктивни мерки в свой нормативен документ.

Казусът "Наредба 32" за съжаление е поредният, при  който земеделското министерство приема наредба, поставяща в неравностойно положение българските фирми. Припомняме, че съвсем наскоро   влезе в сила ограничение за производство на продукти от мляко и от растителни мазнини на територията на едно и също предприятие. И това изискване важи само за българските фирми, но не и за продуктите, внос от други държави.

От АМБ са категорични, че ще търсят правата си докрай. "Процедурата по разглеждането на петицията, внесена от Асоциацията в Комисията по петициите на Европейския парламент е дълга, но сме сигурни, че ще спечелим тази битка", коментира Диляна Попова.

Проблемът е ,че докато текат дела и процедури, десетки български предприятия ще бъдат принудени да хлопнат кепенците. На вятъра ще отидат милиони левове инвестиции в техника, която с влизането на новите рестрикции, ще се окаже ненужна, а на улицата ще останат хиляди работници.  И всичко това  - зад паравана на "загрижеността" на управляващите за българския потребител и българския бизнес. Пет месеца преди изборите.

Както се казва в такива случаи - корабът потъва нормално....

http://pia-news.com

Oще: бахб  бизнес  вода  йордан войнов  месо  министерство на земеделието и храните  мирослав найденов  наредба 32  пазар  пилешко  производители  стандарти 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

16 Mile Manolov | 26.01.201303:11

българско (опссс бантустанско) и качествено в едно изречение не бива да се събират, а героя на северозапада (резервата) да си яде от конското muhihihihi

се требе да е артисало от оная партида..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.08.2010, 14:58

15 don Pozo | 25.01.201321:25

Госпожо Домовчийска. Вие имате ли си представа какво "управление" имаме?
На ясно ли сте, че това може и да е последното за България? Не мислите ли, че тези акции заедно с непрестанните лъжи ни откланяват от същноста?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.01.2013, 20:03

14 Neyko Ney | 25.01.201320:11

На критиците по-долу:
Пилета без вода винаги е имало, могат да се купят , но естествено по 5-6 лв килото. А за дамата дето упреква трезво мислещите , че не забелязват когато се прави нещо за потребителите - замислете се какво точно прави тази наредба за потребителите и на обслужва ли нечии корпоративни интереси?
Да видим пенсионерите как ще си купуват пирлешки бут по 5-6 лв за кг. Естествено, че няма, защото ще купуват европейски , но резултатът ще е налице- няколко хиляди безработни още и десетки предприятия фалирали заради милионите вложени в техника. А , както знаете банките не чакат! Поздрави на всички!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 14.01.2013, 18:03

13 mithrandir | 25.01.201318:41

айде стига с тоя български "бизнес". в бългатия бизнес няма. всички бизнесмени" само се стремят да прецакат клиента. аз нищо българско не купувам, освен ако няма аналог
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

12 Архангел | 25.01.201317:41

Айдев не ми се обяснявайте с една стена текст колко било полезно пълненето с вода на месото,а?
Баба ми все така си е тумблирала пилетата сигурно!
Искам нормално пиле!
Ако искам да си го напълня с вода-сам ще си го напълня!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.09.2012, 19:41

11 chacha | 25.01.201317:29

Как не разбрахте статията?
Пилетата без вода ще се произвеждат от българските фирми, но вносните пилета ще се продават с вода. Тоест българските пилета ще са по скъпи и няма да се купуват , а вносните ще имат вода и ще се харчат повече заради ниската си цена.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

10 Елисавета Домовчийска | 25.01.201317:03

Охххх, за пореден път само за да плюете по ГЕРБ сте готови на всякаква фарисейщина. Какво да правели търговците с продуктите с неизтекъл срок на годност, ма неотговарящи на изискванията. Като че ли с 30 процента вода досега не са си избили хиляда пъти парите. Ми да си ги заврат, нали знаете къде?!? Еййй, прекалявате с фарисейщината, наистина не виждате, когато нещо добро се прави за потребителя и обикновения човек. Сега, когато въпроса е дали изобщо ще се спазва правилото, и дали ще важи и за вноса вие пак си правите сметки на дребно. Циганска работа! Не! Българска!
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 02.01.2011, 16:36

9 Valeri Marinov | 25.01.201316:00

за вноса ми е през оная работа, ако у нас има контрол! ще предпочета българското!
и да, сега намирам по-хубаво сирене отпреди! някои мандри си държат на качеството и вместо да си купя от кварталното магазинче - ходя на 3-4 км в магазин, дето знам , че се продава хубаво сирене!
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

8 YOLE | 25.01.201316:00

Пък аз си мисля,че ако спрат да се пълнят пилетата свода,се създава опасност от натрупване на критични обеми водна маса и след една-две години София може да се сдобие с пристанище.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

7 lele male | 25.01.201315:21

Фактът, че Уебкафе не е изказало мнение, но са копирали темата, само доказва тяхната политическа несигурност... muhihihihi
   

оценка

+2 -0