Трудни времена | webcafe.bg
Webcafe

Трудни времена

Webcafe.bg
01.01.2014, 18:20 (обновена 08.01.2014, 21:57)
Национален флаг

Хоризонтът се скъсява

Първият работен ден на 2014 г. изисква бърза детоксикация от дългите празници по Коледа и Нова година. Наред с това ни е необходимо и отрезвяване, тъй като популизмът отново ще се лее със страшна сила като евтино долнокачествено вино.

Какво ни чака? И най-важното - ще ни останат ли работещи хора, и то особено лекари-специалисти, след като отпаднаха ограниченията на пазара на труда в 10 страни в ЕС - Австрия, Белгия, Германия, Италия, Холандия, Люксембург, Малта, Франция, Великобритания и Ирландия.

Избори, избори, избори

Въпреки уверенията на властта на БСП и ДПС, че работят за пълен мандат, външните анализатори предричат политическа нестабилност и предсрочни избори за 2014 г. - освен тези за евродепутати в края на май. Прогнозата, че такива ще има тази година, е на аналитичното звено на сп. "Икономист" - "Икономист интелиджънс юнит" (ЕIU).

Именно заради политическата нестабилност, Standard&Poor's ревизира перспективата на България от стабилна на отрицателна. Те предупредиха, че това е риск за провеждането на ключови за държавата реформи. Т.е. за сетен път няма да се проведат и така ще продължи изливането на милиони в нереформираните сектори, при това по непрозрачен начин, който облагодетелства олигархичните кръгове на властта.

Кредитната агенция запази рейтинга BBB, второто най-ниско инвестиционно ниво, но дава вероятност 1:3 България да го понижи в рамките на следващите две години. Данните на БНБ го потвърждават, отчитайки двоен спад на инвестициите в България.

EIU отчита, че натискът върху управляващите не е само от протестиращите, но и вътре в парламента, тъй като им се налага да угаждат на непредвидимата партия "Атака", на която се крепи управлението им. Индиректното участие в управлението на тази партия, известна с ксенофобските си настроения, носи риск за допълнително влошаване на отношенията на България с ЕС, смятат анализаторите от EIU.

Евровотът - изпитание за партиите ни

В началото на февруари двете най-големи български партии - БСП и ГЕРБ, на национални партийни форуми ще определят водачите на листите си за евродепутати и хората в листите.

През декември в интервю за "24 часа" лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев отговаря с много недомлъвки на въпроса: "Много червени схеми ви изпращат като водач на евролистата или като еврокомисар. Какви са личните ви планове оттук нататък?"

"За мен на първо място е нещата в България да се случват по възможно най-добрия начин. Всичко останало е следствие от това", казва той, добавяйки, че избягва да занимава обществото с плановете си. Само че неговите "лични" планове са релевантни с политически решения, които засягат всички ни. Затова любопитстваме.

Така индиректно се потвърждават слуховете в БСП, че Станишев няма да е в евродепутатската листа на БСП, изчаквайки кабинетът "Орешарски" да го номинира през септември за еврокомисар от България. Стига да е на власт.

Но вариант да бъде гарантиран нов кабинет на БСП и ДПС също има - в случай че резултатите от евровота са добри за двете политически сили, да предизвикат предсрочни избори, за да затвърдят властта си - и номинацията на Станишев. В потвърждение на очакваните предсрочни парламентарни избори е и появата на Барековата формация. Излишно е да се инвестират пари в по-мекия дубъл на "Атака", ако не предстои предсрочен вот.

Изборите в края на май са особено важни за партиите. ГЕРБ, естествено, ще опита да си върне убедителната доминантна позиция. Но е факт, че дотогава има няколко месеца - и дявол знае колко данъчни ревизии на всеки (противник на властта), като се почне с Бойко Борисов. И в очакване на нови компромати, както и развитие около делата на Цв. Цветанов, който стана Октоподът за тази власт, както беше Алексей Петров за предишната.

За "Атака" те ще са тест за преутвърждаването й - или изличаването й - от политическата сцена.

Листата на Реформаторския блок ще е сериозно изпитание за тази нова политическа формация, която през ноември м.г. форумци в Интернет образно - и удачно - нарекоха "куневръз". Жертва на борбата за водач на евролистата стана синият символ Надежда Нейнски.

Но ако РБ изповядва и декларира, че са носители на Новото и новите политически лица, то определянето на водач на листата съобразно тези декларации - и доверието на избирателите, ще тест за здравината й.

И да не пропуснем, че на "Позитано" 20 прелитат упорити слухове за... Драгомир Стойнев, председател на БСП - в случай че Станишев освободи поста, ако стане еврокомисар. Впрочем, такива вървят отпреди 48-ия конгрес, където Стойнев беше номиниран за лидер, заедно с Георги Кадиев и Станишев, но си направи самоотвод. Известен като човек от колодата на Георги Първанов, Стойнев, който очевидно не се справя като министър на икономиката и енергетиката, би бил един доста неубедителен избор за партията.

Но ако това стане - и Кристиан Вигенин бъде избран за евродепутат, то вече със сигурност може да твърдим, че двама министри от правителството ще бъдат сменени.

Това вече е сериозно

Поредната порция данни за демографски срив - 6500 бебета по-малко спрямо 2012 г., се прибавят към предстоящия силен отлив на работещи българи в активна възраст - заради падането на трудовите ограничения в 10 страни от ЕС. "Алфа Рисърч" публикува прогноза за очаквани около 200 000 души в близките години.

Колко ли пенсионери ще издържа един работещ у нас скоро? Движим се с пълна пара към съотношение 1 работещ на 1 пенсионер, докато сега е 100 работещи към 88 пенсионери. И колко работещи ще издържа един български мигрант в ЕС предвид лошите перспективи пред България и високата безработица?

"Това не само ще намали размера на работната сила, но и ще ускори тенденцията на изтичане на мозъци, което означава, че "на оставащото население ще липсват нужните качества, образование и енергия да бъде конкурентоспособно в модерната икономика", коментират от американския мозъчен тръст Dun & Bradstreet (D&B) пред Дойче Веле.

А наред с това ще отнеме още активни и будни гласоподаватели.

Според данни, цитирани от британския Daili Mail, България е издала 90 000 паспорта на македонци, което означава, че и тези новобългари също ще се възползват от отворения трудов пазар в десетте страни-членки на ЕС. За какво иначе са платили за български паспорт?

Онова, което не слагат в сметките

Разпадът на Сирия и броженията в Северна Африка, предизвиквани от структури на "Ал Кайда", които ще продължат и тази година, докараха в България освен измъчени бежанци, подгонени от смърт и борба за оцеляване, така и радикални ислямисти, които със сигурност не са установени от ДАНС.

След атентата в Сарафово вече се убедихме, че ТОВА може да се случи и у нас. И не само един път. В което ни убеди Волгоград.

Обстановката на Балканите също не е от най-спокойните. Кога ли е била... Турция, най-мощната икономика в региона, е изправена пред трусове заради огромния скандал за корупция по високите етажи, предизвикан от влиянието на "клана" на Гюлен, ислямският духовник, който живее в изгнание в САЩ и управлява империя за $50 млрд.

Освен "гюленистите", срещу Ердоган се надига и някогашният кемалистки елит, който изгуби позиции и комуто не се харесва възраждането на държава, далеч от светското - и затова протестиращи не спират да излизат по улиците на Истанбул и големите турски градове.

Всичко това може да провали плановете на управляващия трети мандат Реджеп Ердоган да стане президент след изборите през август, а настоящият - Абдулах Гюл, да заеме премиерския пост. Размяна, подобна на осъществената в Русия между Владимир Путин и Дмитрий Медведев. Не е сигурно дали ще се случи. Пробният камък дали Партията на справедливостта и развитието ще продължи възхода си са местните избори през март.

Засега е ясно, че времената са трудни за всички ни. А политиците съвсем не ни облекчават.

Oще: балкани  българия  власт  евродепутати  евроизбори  емиграция  еп  избори  икономика  инвестиции  нестабилност  политика  правителство  растеж  трудов пазар  управление 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.