Откъде накъде ще сейввам вместо да запазвам? | webcafe.bg
Webcafe

Откъде накъде ще сейввам вместо да запазвам?

Илия Темелков
29.09.2010, 11:45 (обновена 30.09.2010, 13:44)
компютър

Снимка: © Getty Images

Никой в БАН не може да ти нареди да атачваш, вместо да прикачаш, нито пък ще те поправя като ъплоудваш...

Вчера от БАН обявиха речник на новите думи в Българския език. Той включва около 5000 неологизми, които са навлезли в езика ни в последните 10-20 години.

Веднага след като информацията беше разпространена всички форумци, туитърджии и подобни елементи скокнаха в хор да псуват и плюят "тия дъртаци" от БАН.

Каква българска дума била ъпгрейд или ъплоуд? От къде накъде ще сейввам вместо да запазвам? Как може да атачваме, като си има българска дума за това?

Е, явно може да го правим, защото този речник не е направен по просташката приумица на група откачени старчета, както повечето интелигенти си мислят. Този речник е резултат на промени в езика, които всички виждаме, а езика се променя от тези, които го ползват.

Никой в БАН не може да ти нареди да атачваш, вместо да прикачаш, нито пък ще те поправя като ъплоудваш.

Учудващо много хора използват тези чуждици ежедневно и дори проявяват неразбиране при употреба на изцяло българските им еквиваленти. Пример от тази сутрин е един мой клиент, който не разбра за устройството, но "дивайса" му беше ясен.

Пример съм и самият аз, защото не си кълча езика да обяснявам каква скорост на сваляне имам, а какъв добър даунлоад постигам.

В същото време си обичам езика и повечето хора, които ме познават ме мислят за леко откачен, че често отказвам да отговарям, ако някой ми пише на латиница (zdrasti...).

Питали са ме откъде имам нерви да слагам запетаи и точки, а за доста хора пък да използваш главна буква, там където е необходима, докато си чатиш, е абсолютно издребняване...

Въпреки това използвам повечето гореспоменати думички, защото те са част от ежедневието ми. Всеки ден цъкам бутони даунлоад, всеки ден сейввам документи и ми се налага да кропвам, делийтвам, пействам и копирам.

Да, може и да има български еквиваленти, но в средата, в която работим тези думи не звучат на място, особено за тези конкретни действия.

И за това неприятно според някои явление не са виновни дъртите учени от БАН. "Виновни" сме си ние. Виновни са ни технологиите, виновна е липсата на локализиран софтуер.

А за последното са виновни пиратите, които не си купуват софтуер, за което е виновна държавата, че нямаме пари (това последното в кръга на шегата).

Така вместо другия път да изсипете кофа обиди за БАНаните, по-добре се постарайте да изхвърлите по една чуждица на седмица от речника си.

Преведете адекватно 20 реда във Facebook и дайте линкове към български сайт, вместо към американски. Това са по-добри инструменти за запазване на езика ни.

Oще: български език  речник  чуждици 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.05.2010, 20:44

5 Naivnik | 08.01.201122:17

Прочетох в един от коментарите, че колкото повече чуждици употребяваш, толкова по интелигентен си. Слава Богу написано е с ирония. Аз пък ще кажа съвсем сериозно. Използващите много чуждици са хора, които не знаят добре български език и избиват комплексите си за малоценност като използват прекалено често такива думи. Ето още няколко, които напоследък често чувам: "Този реших да го РЪНВАМ, за да свърши работата", "Еди-кой си си е ПО ДИФОЛТ такъв", "Сега ще ПЛЕЙНА Си-Дито". Освен "американизми" се употребяват и много "русизми" например често се казва "отреагирам", вместо както е на български "реагирам" или "отремонтирам" вместо "ремонтирам" и т.н. Абе... всичко е от простотия!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.08.2010, 08:24

4 Радомира Лазарова | 30.09.201010:28

Bozo Kosmev, знаех си, че все някой няма да успее да се сдържи ДА! Mr. Green
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

3 Bozo Kosmev | 30.09.201010:10

Не мога да се въздържа. Старо, но златно:
- Фиксна ли ишуто от вчера?
- Кое ишу?
- Ами дето ти го сенднах вчера заедно с рипорта и фийчър рикуестите.
- А-а-а-а..., ами рейсна проблем. Аз щото сендвам един рикуест и сървърът нали трябва да ми ритърне риспонса и да си крейтне сешъна, а аз да рисийвна едно куки. Е да де, ама ми ретърнва ерор риспонс и ми хинтва че обджекта не бил авейлъбъбъл.
- Ти сигурно си мисюзнал нещо по фреймуърка. Инишълайзваш ли правилно рикуест
- параметрите и рикуест фекчъриту? Да не си забравил да инебълнеш кукитата преди крейтването на риспонс обджекта?
- Ами всичко е окей. Копнах икзампъла от хелпа и го модифайнъх малко да фитне на моя кейс.
- А-а-а ..., ама сигурно си забравил да инитнеш на кънекшъна пропъртитата дето се слагат в контекст обджекта на фекчърито за да си инишиейтне правилно ес-ес-ел сешъна. Нали в контекста се сетва кийстора за да си гетне сертификатите от него. Ексепшън ли ти рейсва или ти ритърва инкоректна дейта?
- Ами направо фейлва с ексепшън и в стек трейса няма нищо. Поинтът е че ми ритърнва инвалиден риспонс код. Няма го в доковете. Сърчвах в Гугъл за такова ишу, ама не намира нищо.
- Ами го ахед. Нали знаеш за дедлайна? Гледай да го фикснеш асап, че трябва да се - имплиментват сървисите по другия проджект.
- Окей, сега ша го дебъгвам ишуто. В краен случай ша декомпилирам сървиса и ша го рисърчвам що фейлва.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.08.2010, 08:24

2 Радомира Лазарова | 30.09.201008:33

О, да, при всички случаи е особено неуместно да се казва "изтривам" вместо "делийтвам", особено в някои среди. Също така е признак на ниска култура да се казва "печат" вместо елегантното "принт-аут", отстъпка вместо "дискаунт", и, разбира се, "дивайс" вместо устройство. Колкото повече чуждици използваш в речта си, толкова по-интелигентен изглеждаш! Поне така твърдят някои хора от средите, в които работя Mr. Green
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 29.09.201018:06

Ташак ня'а-винаги съм се чудил,защо не прекръстят'Офис Уан Суперстоур',на 'Канцелария Едно Свръхзапас''.Я как звучи по нашенскиму.
   

оценка

+1 -0