Дали Барак Обама наистина се опитва да създаде Социалистическа република Америка | webcafe.bg
Webcafe

Обама обвинен в най-страшния грях в САЩ

Webcafe.bg , По The Christian Science Monitor
04.07.2010, 14:50 (обновена 05.07.2010, 10:29)
Барак Обама

Снимка: © BGNES

Републиканците и много от консервативно настроените американци обвиняват президента Обама в най-страшния грях в САЩ - да си социалист

Вече се казва и на висок глас: Барак Обама е социалист. Вълк в кожата на демократ, който  преразпределя богатството и разяжда предприемаческия дух на Америка.

Лесно е да се купят в Интернет лепенки за бронята на колата "Обама е социалист". Политическият коментатор Дик Морис каза в колонката си в GOPUSA.com, че консерваторите са "разгневени от социализма и радикализма на Барак Обама." Бившият говорител на Камарата на представителите Нют Гингрич озаглави новата си книга "Спасяване на Америка: да спрем светско-социалистическата машина на Обама".

Социалистическа република Америка?

Наистина ли Обама се опитва да създаде Социалистическа република Америка? Или обвиненията са основно политическо оръжие, целящо да залепи на Обама етикет, отровен за много от гласоподавателите, и така да го направи президент само за един мандат?

Както често се случва в политиката, отговорът е в окото на наблюдателя. Някои хора наистина са  убедени, че Обама цели да превърне Америка в рая на работническата класа - земя, където назначени от правителството царе на заплата казват на магнатите на Уолстрийт колко могат да печелят и където федералните власти вземат големи дялове от собствеността на фирми като General Motors (GM) и застрахователния гигант American International Group (AIG).

Дори ако Обама не е редовен член на социалистическата партия, според тях той демонстрира презрение към частния сектор.

"Започва се от очевидното му приемане, че има големи сегменти от американската икономика, които американското правителство смята за разумно да притежава или управлява," казва Майкъл Джонс, политически анализатор от Heritage Foundation, лидер на движението на "чаените партита" и бивш автор на речи за Буш. "Погледнете автомобилната индустрия, ипотеките, здравеопазването до известна степен - и, очевидно, банките."

Други също толкова убедено оборват идеята, че включването на правителството в отслабващите индустрии определя президента като социалист. Или че богатството се преразпределя от 500-те най-богати американци от списъка Forbes 500 към обикновените водопроводчици.

Това, от което Джонс, Гингрич и други, размахващи етикета "социалист", се оплакват, е всъщност завръщането към политиките на Джон Мейнард Кейнс - английския икономист, проповядващ активно включване на правителството в икономиката, от регулация до държавно стимулиране, казва историкът Питър Рачлеф от колежа "Макалистър" в Сейнт Пол, Минесота.

"Социализмът предлага да се отървем напълно от капитализма. А Обама е на милиони километри от подобна идеология."

Социалистите обидени, че им приписват Обама

Ако това въобще има някакво значение, социалистите отричат Обама да е един от тях. Дори са малко обидени от подобно твърдение.

"Не знам вече откога казвам на хората, че Обама не е социалист," твърди Франк Левълин, национален директор на Демократичните социалисти на Америка. "Обезсърчително е да виждаш хората да използват нашето име, за да критикуват програми, които нямат нищо общо с нашето име - и дори не работят."

Съпредседателят на Социалистическата партия на САЩ Били Уартън добавя: "Аз дори не съм сигурен, че той е либерал. Наричам го хедж-фондов демократ."

Етикетът социализъм не е нещо ново за Белия дом. В речите си Обама регистрира критиките като "просто политика."

Но той също и противодейства, като изнася речи за подходящата роля на правителството. "Правителството не може и не би трябвало да замества бизнеса като истински двигател на растежа и създаването на работни места," казва той на 2 юни в университета "Карнеги Мелън" в Питсбърг.

Това може да е една от причините, поради които някои от поддръжниците на Чаената партия се съмняват дали Обама не си тананика "Интернационала" на закуска.

"Не съм склонен да го наричам социалист, но политиките му са социалистически," казва Дон Адамс, ковчежник на Independence Hall tea party в долината Делауеър, Пенсилвания.

Кои политики точно попадат в тази категория?

Гингрич в книгата си цитира "превземането от правителството" на GM като конкретно свидетелство за политическо изместване към социализъм.

Към 21 април САЩ притежаваха 60.8% от обикновените акции в GM и 9.9% от Chrysler. Според финансовото министерство целта на правителството не е да бъде дългосрочен инвеститор.

"С вече реализираното успешно преструктуриране на GM и Chrysler, основната цел на усилията на администрацията спрямо автоиндустрията сега е да следи инвестициите и да ни улесни лесно да излезем от фирмите," казва говорителят на финансовото министерство на САЩ Марк Постенбах.

Добре, може би Обама иска да излезе от притежанието на фирмите, признава Джонс от Heritage Foundation. Но правителството вече използва дела си в собствеността им, за да наложи драстични разпореждания и регулации на фирмите, например затваряне на стотици дилъри, коментира той.

"Те наложиха промени в управлението, които щеше да е по-редно да бъдат оставени като решения на частните акционери на фирмата," казва Джонс.

Според GM това не е вярно. САЩ не са упражнявали натиск за затварянето на 1100-те закрити дилъри, казва говорителят Норийн Пратшър. "Правителството възприе подход на практическа липса на интервенции."

Ами финансовите услуги...

Ами реакцията на Обама на кризата в индустрията с финансови услуги? Дали това е промяна на курса към социализъм?

Най-големият дял като собственост на Чичо Сам в финансовия свят е AIG, които изпаднаха във финансови затруднения (не фалит) през септември 2008 г., след като сложна поредица от финансови транзакции бяха несполучливи. Американското правителство все още притежава почти 80 процента от AIG, които са получили поне $182 млрд. под формата на държавна помощ.

В книгата си Гингрич подхвърля, че представителите на правителството са нахлули в централата на AIG и са превзели фирмата. "Те превзеха AIG, най-големия американски застраховател," пише той. Реалното "превземане" на AIG обаче става при президентството на съпартиеца му Буш през 2008 г., точно след фалита на Lehman Brothers.

Комисията за контрол, която Конгресът създава през 2008 г., за да направи преглед на регулацията на финансовите пазари, в свой доклад подробно описва как AIG не са могли да намерят $75 млрд. като частно финансиране, за да се спасят при срива на финансовите пазари миналата есен.

Превземането на закъсала фирма, чийто срив би могъл да съсипе американската икономика, не е социализъм, коментира Ван Гос, социалист и историк в колежа "Франклин и Маршъл" в Ланкастър, Пенсилвания. "Нека просто кажем, че ако AIG беше на печалба - и тогава се смяташе, че е по-добре, ако бъде в ръцете на обществото - ето това вече би било социалистическо разбиране."

Реформирането на студентските заеми - социализъм или...

За Гос най-социалистическият ход на администрацията на Обама до момента е масивната реорганизация на студентските заеми. В края на март като част от промените в здравноосигурителната система, Конгресът гласува за изхвърлянето на търговските заемодатели. Правителството гарантираше заемите, предоставени от частни фирми, които печелеха добре от тях.

Що се отнася до твърдението, че Обама прокарва политики, които преразпределят доходите от богатите към бедните, до някаква степен това наистина се случва, казва икономистът Марк Занди от Economy.com (собственост на агенцията за кредитен рейтинг Moody's).

Около половината от растежа на личните доходи по време на президентството на Обама е дошла от ръст на правителствените плащания за осигуровки срещу безработица, социални осигуровки и помощи, съобщава той.

"Законът за икономическо възстановяване увеличи тези плащания," отбелязва Занди. Но пък признава, че въпреки това правителството би могло да плаща повече като помощи за безработни и социални помощи по време на рецесия.

Данъчното облагане за богатите може също да се повиши. Обама е заявил, че ще остави намаленията на данъците върху доходите на Буш да изтекат. Най-високият граничен данък ще се повиши до 39.6% - ръст спрямо 35% досега. Новият закон за здравеопазването допълнително повишава данъците на хората, печелещи над $250 000 годишно.

"Това прави ли го социалистически?" пита Занди, който е подкрепил републиканеца Джон Маккейн на президентските избори през 2008 г. "Това не е нещо, което бих определил като социализъм, но със сигурност има някакъв аспект на преразпределение във всичко това. Промените стават на границите, няма цялостна трансформация."

Рузвелт е последният обвинен в социализъм

Вероятно последният президент, обявяван за социалист, е бил Франклин Рузвелт, който поема поста по време на Голямата депресия.

"Рузвелт опита всякакви видове мерки и беше обвиняван в какво ли не," коментира Том Кронин, изследващ дейността на президентите в колежа "Колорадо" в Колорадо Спрингс. "Но ако погледнем назад, той е човек, който е помогнал на капитализма да оцелее."

Той подозира, че Обама и назначените от него хора твърдо вярват в системата на свободния пазар. Но добавя: "Това е свободна страна - и хората могат да казват каквото пожелаят за своя президент."

Oще: барак обама  обвинения  президент  сащ  социалист 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 19.07.201320:28

Какво като е ниско, нивото на социализъм се определя от нивото на преразпределение от държавата, за миналата година 48% от американците са взимали някаква държавна социална помощ. САЩ все повече преразпределят, а какво да кажем за национализациите на Обама в банковия сектор, това си е направо комунизъм!
Впрочем какво странно има един евреин да е социалист и комунист, да Обама е евреин, ще е чудно да намериш евреин несоциалист. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 08:22

1 hmm | 05.07.201009:02

Много интересно. Нивото на данъците в САЩ в момента е най-ниското от половин век насам, основни части от НАСА се прехвърлят от държавата към частния бизнес и т.н. Нищо чудно, че социалистите са недоволни Обама да се нарича социалист.
Жалко само, че тези които най-много плампат не желаят да четат. Но това е така навсякъде.
   

оценка

+0 -0