Информационното незадоволяване | webcafe.bg
Webcafe

Информационното незадоволяване

Григор Гачев
17.10.2012, 13:01 (обновена 19.10.2012, 09:27)
поколение, човек

Може би е добре да се помисли за някаква система за рейтингуване - на сайтове, на стоки, на хора, на фирми, на каквото щете. Нещо като мрежи на доверието

- Така е то - въздъхна събеседникът ми, човек в понапреднала вече възраст. - Едно време бяхме информационно незадоволени, сега пък сме информационно презадоволени. Кое е по-лошото?

Усетих, че нещо в думите му не е вярно, но не можех да изчопля какво - последните две седмици ме бяха здравата поизцедили. Темата се смени с друга, после трета... Едва на път към къщи ми просветна къде е грешката.

Не сме информационно презадоволени. Шумово презадоволени сме (апропо, точната дума не е "презадоволяване"). Информационно сме точно така незадоволени, както и преди - да не кажа още повече. Преди поне знаехме, че успееш ли да се вредиш да слушаш Би Би Си или Гласът на Америка, ще ти кажат за страната ти нещо интересно и с голяма вероятност вярно... Уви, вече и това не е така. И на Запад медиите вече не са това, което бяха преди трийсет години.

Преди седмица-две някои български медии срамежливо отделиха по ред-два как Комисията за защита на конкуренцията се е "скарала да престане" на неназован мобилен оператор. Затова, че продължавал едностранно договорите на свои бивши потребители въпреки изричния им отказ, и след това ги изнудвал да си плащат. Ако не щат - юристи и заплахи. Ако мине - мине. Ако потребителят е рядък ербап и рискува да даде под съд оператора, операторът в съда заявява, че потребителят е разбрал погрешно, и че такъв договор никога не е съществувал. Сега доволен ли сте, господине? Чао, че имаме работа. Да притиснем едни други, дето не щат да си плащат...

Че сме институционно незадоволени, е факт. В държава, чийто народ не е мърша, този мобилен оператор би бил затворен, или би бил глобен сума, сравнима с брутната му пазарна стойност, а управителите му биха отишли до един в затвора. У нас го "предупреждават да престане". По тая логика крадците и измамниците също трябва просто да ги "предупреждават да престанат", вместо да ги съдят. Ще е сериозен напредък в сравнение със сега... Но не за това ми е думата.

Друго ми прави впечатление. Някоя медия написа ли кой точно е въпросният мобилен оператор? Аз не успях да открия такава. Защо не го написаха? За да не загубят рекламите си от въпросния мобилен оператор... Иначе казано, медиите у нас не са средства за обществено информиране, а за обществено премълчаване и дезинформиране. Те са проститутки на повикване - за каквото им плати чичко-паричкото, това вършат.

Този случай не е единственият - само ми преля чашата. Половината български медии често публикуват реклами, оформени като статии, без да ги маркират като реклами. (Другата половина се състоят изцяло или почти изцяло от подобни реклами.) Съотношението сигнал към шум с всяка година клони все повече към нулата.

Уви, навсякъде е така. Да вземем например инициативата "четири банки срещу bivol.bg". (Накратко: в каблеграма на щатското посолство, публикувана от Уикилийкс и съответно от bivol.bg, четири български банки - познайте кои - са посочени като свързани с престъпността, перачи на пари и т.н. Въпросните банки подават оплакване до БНБ, че името им се опетнявало и очерняло, и се поставяла под риск сигурността на банковата система...)

Че свързаните с престъпността ще се опитват да плашат журналистите го знаем открай време, на престъпността това ѝ е работата - да плаши. Повече ме смайва позицията на САЩ за агресивно преследване на Уикилийкс. Какво лошо има в това българите да знаят кои са престъпниците по високите етажи в БГ? Толкова ли е страшно за САЩ да си изчистим държавата и да я направим по-свястна?...

Спасението се оказва Интернет. Там всеки може да пише, без да трябва да е роб на Големите Пари и Големите Интереси. Това обаче е не само плюс, а и проблем. Знаещите и свестни хора, както навсякъде, и в Интернет са малко (и нямат време за писане, понеже са презаети да вършат в каквото са добри - все някой трябва и да върши работата). Докато лудите с кауза и платените мегафони (в България - насъсканите помияри) са много и друга работа си нямат, защото за друго не стават... Има ли спасение?

Може би е добре да се помисли за някаква система за рейтингуване - на сайтове, на стоки, на хора, на фирми, на каквото щете. Нещо като мрежи на доверието, в които рейтингът на всеки се определя от подкрепата на околните, съобразена с техния рейтинг. Ако се направи да може да оценява и различни показатели на обектите си, би вършела чудесна работа.

Такива рейтингови системи съществуват, като минимум на ниво математически модели. Написването на софтуера оттам нататък е въпрос на хвърлени часове труд - не е малко, но когато знаеш, че целта е свястна, си струват. Уви, в момента нямам времето да чопля за информация за тях. Ако обаче някой има познания в областта и може да препоръча, ще приема съвета и огледам препоръчаното с удоволствие.

Особено добро впечатление са ми направили системите за рейтинг, които са "възлово-субективни" (не се сещам официалния термин). При тях рейтинга, който виждате за даден "възел" (нещо, което се оценява) зависи от собствената ви позиция в мрежата. А тя на свой ред зависи от рейтингите, които давате на различните възли, и евентуално от рейтинга, който те дават на вас. Ако например имате леви убеждения, след известно чоплене из такава мрежа на рейтингуване вероятно левите възли ще показват пред вас по-висок рейтинг от десните, и обратно.

Това намалява донякъде разнообразието на гледните точки, които човек среща в такава мрежа, но е много важно от друга гледна точка. Принципната атака срещу такива мрежи на доверие е въвеждането на възли, които помпат рейтинг към даден възел. Във възлово-субективните мрежи различните мнения създават групи на рейтиране, връзката между които е толкова по-слаба, колкото по-големи са разликите им. Ако стоката Х въведе N рекламиращи я възела в такава мрежа, бързо ще се окаже на практика изолирана в отделна групичка заедно с тях - помежду си те ще имат висок рейтинг един за друг, но нисък за околните...

Дано съм пуснал някому мухата. :-)

Oще: доверие  интернет  медии  мрежи  рейтинги  сайтове  система 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

6 pepe | 18.10.201223:56

А ти Григоре, защо не вземеш да изброиш медиите, които са пропуснали да упоменат името на въпросния оператор, поне по популярните. Да ги видим все пак кои са. Че така "половината" нищо не значи. Статията ти така прилича на въпросните медии.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

5 fALLEN | 18.10.201218:17

пак се намесват човешки взаимоотношения в дигитална среда... нема сми. всичко друго - ок. ама тва си е тъпотийка. колкото повече ора раберат- толкоз по-добре.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

4 LaForce | 17.10.201222:03

fake and gay
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 17.10.201218:41

ма тва инфото яде ли се? мене инфо ми треа колко докато серем у външнио кенеф да има да прегледам заглавията и да обършем дупИто muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.07.2012, 15:00

2 Faith_in | 17.10.201216:51

Живеем във времена с постоянен обем от информация и мозъка ни по някой път желае повече информация. На това се казва информационно незадоволяване. Тъй като технологията и тъч продуктите се множат като чийзбургери, информацията вече позволява да бъдем по-отворени към новости и иновативности. Плюс това, всичко това ни дава шанс за нови приключения!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.10.2010, 23:44

1 Charles Grant | 17.10.201214:13

Автора токущо описа как работи Гугъл Много щастлив
   

оценка

+3 -0