Даскали | webcafe.bg
Webcafe

Даскали

Ангел Джамбазки
12.12.2012, 17:02 (обновена 14.12.2012, 11:20)
Училище

Без образование няма нация, няма ли нация - няма и държава

"Децата ни рязко изпростяват", "Българчетата все по-неграмотни" - днешни заглавия.
Без образование няма нация, няма ли нация - няма и държава.

Най-голямата драма на държавата три дни - "пияната даскалица". Бързо беше разкрита, задържана, конвоирана от съдебна охрана с белезници (!), съдена и осъдена, уволнена ...

За радост на тълпата "сеирджии", петимни да видят танца на пияната "даскалица"... по страниците на жълтите кенефи - "екшън" - историята с най-големи и пикантни подробности ... описана гадно, унизително, обидно ... лицемерен публичен линч над една жена, извършен от тълпа, от чиито морал и последната циганка-проститутка на Лъвов мост би се погнусила.

Сякаш образованието не е пълен клозет. Сякаш училището отдавна не е средно аритметично между бардак, боксова арена и място, на което евтино и лесно да се напиеш и надрусаш... сякаш не е заобиколенo всяко училище с "клек-шопове", от които и бебе може да си купи бидон водка, сякаш никой не вижда как в почти всеки училищен двор малолетните и все по-малоумни питомци надигат бутилките от сутрин до вечер... и се хилят дебилно неизвестно на какво ...

Сякаш никой не знае и не вижда, че учителят, този някогашен стълб на българското образование, пробуда и възраждане, не е превърнат в посмешище, без авторитет и без възможност да защити този авторитет, в беднюга без самочувствие, без никакви права, принуден да оцелява в обкръжение на хаос, арогантност, безотговорност, тъпота, мързел и простотия.

Учителят е превърнат в боксова круша на родителските комплекси на новоизгрелите простаци с пари, на разглезени дрисльовци без никакво възпитание, без никакво уважение, без никакви ценности. На поколения, които семейството "възпитава" като "ценности" бързите пари, без значение как са придобити, неуважението към родителите, обществото, закона - и ги попива от "идоли" като Азис и подобните му. Поколения, възпитавани в безогледен, арогантен, примитивен егоизъм.

Учителят е заложник на простотията и дребните игрички и кражбички на директори, инспектори и прочее бодри, но алчни търтеи, живуркащи из "просветното" министерство. На всекидневна промяна на програми, идеи, учебници, помагала и прочее. Училището отдавна е арена на съмнителната конкуренция на издателства и печатници, които бълват безумни и безсмислени учебни "пособия", налагани, разбира се, с подкупи нейде из "системата".

Българската образователна система не се стреми да образова и възпита български граждани, български родолюбци. Отдавна няма такива цели. Няма патриотично образование, учебниците по история стават все повече тънки и тъпи книжлета. Стават комикси, в които споменатият костинбродски славей има снимки по-големи от тези на Апостола.

Прочее Левски и Ботев вече се изучават в края на урока за османското "присъствие" ... в няколко реда, със снимчици с формат на пощенски марки. Да не говорим за въстания, национални борби, Възраждане, борба за българска Екзархия, постижения на българския дух и народ. Нищо подобно.

И европейските и околните ни държави подържат и развиват своята среднообразователна система на основа на родолюбие и патриотизъм. На семейни и образователни ценности. Нашенските либерасти бодро разрушават, заклеймяват, отричат патриотичното възпитание и националните ценности. За сметка на псевдо "европейски" тъпотии. И размисли дали да не се извадят думите "мама" и "татко" от учебниците, защото били дискриминация към еднополовите двойки, забележете ...

Образованието и здравеопазването са двата основни стълба на една здрава нация. Без тях няма нация. Без нация няма държава. Има територия, свободна за заселване.

Българското образование е в клинична смърт, заедно със здравеопазването.
Но за това не е виновен българският учител. Българският учител е герой в мирно време, в което се води една тиха гражданска война. Срещу него, срещу образованието, срещу българското общество.

Виновни са всички министри, мишки, всички чиновници, управлявали министерството последните десетилетия. Тези, които допускат да се краде от научните фондове. Тези, които допускат чудовищната корупция във ведомството си. Тези, които още се обръщат един към друг с "другарю" и натискат опърдяните си кресла, само и само да устискат до заветната пенсия и още 100 години след това. На тези трябва да се търси наказателна отговорност.

Oще: българи  граждани  директори  здравеопазване  инспектори  министри  образование  патриотизъм  родолюбие  урок  учебници  ученици  училище  учител  учители 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.01.2013, 11:58

29 Lilyana Ivanova | 06.01.201312:04

Eх.. "българче да се наричам първа радост е за мене" , и винаги ще е така! Дори когато някои все още си губят времето за да пишат подобни статии. Всичко зависи от нас и това не е изход към светлото, а тъкмо обратното. Само да се обърне човек и може да види толкова красота и благодарност за всичко и да вика доборото и в образованието и във всичко около нас. Искренно се надявам такива статии все по-малко да се появяват, а хората, които ги пишат и мислят, да поработят над обвиненията си и да се вземат в ръце, все само да "осведомява" неосведомените. Всичкото доборо го има в нас, нека го изявим по най-добрия начин за хората, за ближните. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2012, 17:06

28 hatebreed | 15.12.201212:26

И все пак по-добре да пийнали български даскали,отколкото американски,които раждат изроди(вчерашният убиец от Кънектикът)(колкото и нелепо и грубо да е това сравнени).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2012, 20:33

27 Абе | 14.12.201220:52

Deowin, няма да навлизаме в спор относно термина, нека да е "само преувеличаване" на действителността. И аз малко "преувеличих" и ето ти " довеждане до абсурд".
Идеята ми беше друга. Ние изчезваме като народ! Това наистина го вярвам Тъжен. И не ни пука! Настройват ни един срещу друг и ние се връзваме. Пушачи срещу непушачи, кучкари срещу кучемразци,учители срещу родители, лекари срещу пациенти, пенсионери срещу майки и т.н. В това противопоставяне не забелязваме как ни ограбват и подготвят за обслужващ персонал. Гледат да ни прекарат през матрицата, за да сме унифицирани, лесно предсказуеми, манипулируеми. Важни стъпки в тази посока са намаляване на раждаемостта, свеждане на образованието до минимум, изземване на собствеността, поставянето на колкото може по-голяма част в зависимост от държавата. Ако някой все пак успее да избуи, трябва или да бъде или купен, или изгонен, или наврян в кучи г_з. Та горната статия показва част от тази истина, и ако всички кажем "какви ги плещи този, не се ли виждат на какво приличат учителите, аман от преувеличения и мрънканици", целта е постигната.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2012, 19:32

26 Марияна Боянова | 14.12.201219:52

Отдавна не бях чела толкова истинска статия. Не смятам, че е преувеличено.Учудвам се, че все пак някой е дръзнал да напише нещо в защита на учителството. За сведение на тези, които смятат, че учителите и те мислят за пари : - Да и те мислят и за пари, тъй като имат собствени деца, които в повечето случаи и за щастие не са дебили и не е зле да инвестират в тях, колкото и странно да прозвучи за някои. Но те не мислят само за пари. Макар, че защо всички други е нормално да мислят за пари, а той не ! И не в това е проблема. Всяка дума в статията красноречиво доказва това.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2012, 23:26

25 Tichawonna | 14.12.201219:41

Умен даскал и зелен кон нема.

Макар и да съм виждал второто,
първото все още не.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

24 deowin | 14.12.201218:01

>Чрез използване на "reductio ad absurdum"

Нали знаеш, че reductio ad absurdum няма абсолютно нищо общо със статията и прийомите на автора, които са изчерпват с преувеличаване, или, ако толкова държиш на важно звучащи термини, хипербола?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

23 pixie | 14.12.201216:01

#шщд
Даскалите са ви виновни за всичко, били меркантилни. А лекарите какви са? Политиците ни какви са? Да, ще мислят за пари, разбира се, нали и те имат деца, които да хранят. Всеки мисли за пари и работи за пари. Ти не мислиш ли? Ае, стига претенции. За децата ви да мислели, нищо да не искали, да правели това, да не правели онова, за пример да бъдели...На всичкото отгоре и може би от въздух да живеят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.01.2011, 18:50

22 александър зашев | 14.12.201215:50

Много добра статия,поздравления.
Пляскане Пляскане Пляскане Пляскане Пляскане
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2012, 20:33

21 Абе | 14.12.201211:20

deowin | 13.12.201220:51
Статията ме издразни защото преекспонира реално съществуващите проблеми на българското образование до някаква гротеска с цел евтин популизъм.
-------------------------------------------------------
Мисля, че това е било целта на автора. Чрез използване на "reductio ad absurdum", да ни накара да се замислим накъде вървят нещата. Да ни "плесне един шамар", та най-после да разберем, че стремглаво летим надолу и към разпад на обществото. Това е необходимо, защото ние българите (включително и аз) сме се вгледали в личното си оцеляване и проспериране, и нехаем пред това, че ще изчезнем като народ.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

20 veselavesela | 14.12.201210:28

" Виновни са всички министри, мишки, всички чиновници, управлявали министерството последните десетилетия. Тези, които допускат да се краде от научните фондове. Тези, които допускат чудовищната корупция във ведомството си. Тези, които още се обръщат един към друг с "другарю" и натискат опърдяните си кресла, само и само да устискат до заветната пенсия и още 100 години след това. На тези трябва да се търси наказателна отговорност".
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Хайде избройте ги по имена тези, опърдяните. Смее се Стига само общи прикази...Я, за всеки случай да река едно общо -"плю"!
А и друго - чакам алтернатива, авторе!

Колкото до даскалите свестни,обичащи професията си винаги е имало и ще има.
А за децата -тези, които имат желание да се образоват- литература достатъчно.
   

оценка

+0 -0