20 прогнози: Храната | webcafe.bg
Webcafe

20 прогнози: Храната

Джей Рейнър , Guardian
13.01.2011, 14:44 (обновена 16.01.2011, 09:43)
Тикви

Снимка: © Getty Images

Обилните трапези с качествени и вкусни продукти ще останат спомен от миналото за много хора по света

Когато експертите говорят за предстояща криза с недостига на храна, те определят датата й някъде към 2030-а г. Дотогава хората ще сме станали 9 милиарда и ще трябва да произвеждаме 50% повече храна от днес.

Още до средата на това десетилетие обаче ние или ще гладуваме и ще водим войни за хранителни ресурси, или ще сме променили радикално световните доставки на храна. Горчивата реалност че, че вероятно бъдещето ще ни поднесе и двете.

Развитите страни като Великобртания вероятно до голяма степен ще започнат да се самозадоволяват като повишат националното си производство и намалят зависимостта си от вноса.

В отговор на растящите цени някои от нас може да намалят консумацията си на месо, производството на което е ужасяващо неефективно използване на зърното. Това вероятно ще създаде нисша класа в храненето, оцеляваща на диета с високо съдържание на въглехидрати (захари) и мазнини, докато хората с пари ще консумират протеина (белтъчините).

В същото време развиващият се свят ще опитва да се изхрани като се обърне към биотехнологиите, които средната класа в развитите страни ще си позволи лукса да отхвърли.

Истината е, че и последното зрънце вносни зърнени храни, които ще консумираме, ще идва от генетично модифицирани посеви и семена. Промените в климата ще увредят нивите в Южна Европа и Северна Африка, така че ще навлязат по-сухоустойчиви сортове царевица, жито и ечемик. На север Русия пък ще стане световна хранителна суперсила, след като същите тези промени в климата отворят за производство на храна замръзналата някога огромна прерия на Сибир.

Днес имаме консенсус, че планетата ще успее да изхрани такова огромно количество хора. На някои хора на запад обаче методите за постигане на това могат да им се сторят не твърде апетитни.

Джей Рейнър е ТВ водещ и хранителен критик на „Обзървър".

Oще: гмо  прогнози  храна 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 01:51

5 Българолюб | 16.01.201121:26

Ей Любчо незнам дали знаеш че се очаква цената на олиото да стане много висока на световния пазар именно защото Русия ще изнесе по малко количество слънчоглед.Росия е лидер в производството на слънчоглед и на едно от първите места в света по производство на пшеница така че по кротко с тия изтъркани лафове за комунизма Сталин и тинтири минтири.....Русия отдавна не е юдео болшевишка страна и се утвърждава като лидер наистина в производството на много храни и не само храни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.01.2011, 20:03

4 любчо чорбаджийски | 16.01.201120:09

От 1917г. светът чака Русия да стане световен лидер в производството за храна но не се получава.Получи се единствено масово измиране от глад само в великия СССР.От едни диваци облечени във власт друго не може да се очаква.Всичко друго е поръчково.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 06:00

3 Mihail Karadzhanov | 16.01.201113:41

Яжте само органично или от баба (т.е. пак органично ;) ГМО е боклук, прочетете някоя книжка и тогава пак ще си говорим, работя в тази област от почти година ;)

Ако бъдещето е такова, каквото го описва автора, нищо добро не ни чака. Най-страшното последствие от "Зелената революция" е унищожаването на биоразнообразието и намаляването на адаптивността на живота към промените в климата, които от своя страна са константни!

Това, от което ми се повръща обаче е отношението на корпорациите към обикновените фермери и налагенто на нови правила, от които шепа корпорации като Монсанто, Синджента, BASF, Bayer, Dow Chemicals и т.н. имат изгода.

Само заедно можем да спрем надвисналото зло, това не е шега!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 16:30

2 boby | 14.01.201116:53

България може и да намалява, но пък Индия и Пакистан бълват нови чавете с 100 пъти по голяма скорост. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 14.01.201112:24

Аз мисля, че човечеството може да започне да намалява и преди да е достигнало 9 милиарда. В България вече работим по въпроса, така, че не бързайте да се плашите Много щастлив
   

оценка

+0 -0