За процедури за пластична хирургия американците са похарчили 10 млрд. долара през 2009 г. - спад с 3% в сравнение с 2008 г. | webcafe.bg
Webcafe

"Само" $10 млрд. за кръцни-срежи в САЩ за 2009 г.

Webcafe.bg , По Independent
28.04.2010, 17:00 (обновена 28.04.2010, 23:01)
Пластична хирургия

Снимка: © Getty Images

Пълна промяна на добра цена - мечтата на почти всяка жена...

Американците, излизащи от рецесията, са похарчили $10 млрд. през 2009-а за процедури по пластична хирургия - спад с 3% спрямо 2008 г. Намаляло е търсенето на всички най-популярни процедури. Има спад сред желаещите да увеличат бюста си, да направят корекции на носа си, операции на клепачите, липосукция и изглаждане на стомаха. Всъщност липосукцията бележи най-голям срив, показват най-новите статистики от Американската асоциация на пластичните хирурзи. Вероятно защото "крънчът", както наричаха кризата в САЩ, топи не само банковите сметки...

Петте най-популярни процедури през 2009 г. са били увеличаване на размера на гърдите (спад с 6 процента); оформяне на носа (спад с 8 процента); хирургия на клепачите (минус 8%); липосукция (спад с 19%) и "прибиране на стомаха" - хирургическо отрязване на излишната мазнина от коремната област и стомаха (минус 5%).

Около 210 000 тийнейджъри са си правили козметична хирургия, което представлява 2% от извършените процедури, и ги прави най-малката група. Най-популярните козметични процедури сред тийнейджърите са били преоформяне на носа и намаляване на гърдите при момчетата, докато при девойките е увеличаването на бюста, хирургически корекции на ушите и липосукция сред момичетата.

Но по-леките процедури като инжекции с ботокс и запълване на бръчки са се увеличили с 99% спрямо 2000 г. Операциите по фейс лифт също са си останали предпочитани главно от поколението на бейби-бума, което в момента е на възраст около и над 55 години.

Оповестените спадове в търсенето не изглежда да отразяват промяна на културния подход към пластичната хирургия, казва Том Сиъри, президент на RealSelf.com, web-медия, специализирана в областта на козметичната хирургия.

"Интересът към козметичните промени е значим и се разширява, особено сред хората, търсещи решения за преодоляване на остаряването и промяната на силуета на тялото, специално сред жените след бременност," коментира той.

Проучване, поръчано от RealSelf.com, показва, че ако финансовата страна на въпроса не е проблем, повече от една трета от жените и по един на всеки 10 мъже биха си направили някаква корекция по лицето.

Статистиките на американската асоциация на пластичните хирурзи показват, че 91% от хората, подлагащи се на козметични хирургически процедури, са били жени.

Oще: бюст  жени  липосукция  лифтинг  мъже  нос  пластична хирургия  сащ 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.