Европейската комисия предложи "Стратегия за вътрешна сигурност" на общността | webcafe.bg
Webcafe

ЕС стяга контрола по външните граници

Webcafe.bg , По ЕU Observer
23.11.2010, 12:51 (обновена 24.11.2010, 08:49)
компютър

Снимка: © Getty Images

Нов център за киберпрестъпност ще бъде създаден в Европол, а специализирани "екипи за компютърна реакция в спешни случаи" ще бъдат създадени през 2012 г. във всички страни-членки

Европейската комисия предложи "Стратегия за вътрешна сигурност" на общността.

Документът включва предложения от групи за киберсигурност, които се борят срещу онлайн измамите,  до подобрено управление на границите и системи за данни на ЕС с цел проследяване на потенциални терористи, пътуващи със самолет, или трансфери на финансови средства до съмнителни организации.

Планът, който включва 41 дейности, подлежащи на регулиране в следващите 4 години, е ориентиран към прилагане на допълнителната власт в областта на вътрешния ред, с която ЕС разполага след влизането в сила на Лисабонския договор. Новата европейска "Конституция" е в сила от декември 2009 г.

Стратегията е и в отговор на исканията на Европейския парламент да разполага с базиран в Европа център за извличане на данни и анализ на банкови транзакции към терористични организации, вместо да изпраща всички банкови данни на САЩ, където подобна програма съществува от 2001 г.

По подобен начин, данните за пътниците със самолети, събирани от различните европейски аеролинии и предавани на американските власти, когато самолетите прелитат през Атлантическия океан, в бъдеще може да бъдат споделяни и анализирани и между страните от ЕС - с цел издирване на терористи и гангстери.

"Не предлагаме много нови организации, но желаем да снабдим съществуващите с по-добър инструментариум," заяви комисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Тя отхвърли коментарите, че ЕС смята да създаде "гигантски бази данни" и ще насърчава хората да се шпионират едни други в търсене на потенциални терористи.

"Голяма база данни на всички граждани не би била особено демократична. Необходимо ни е законово ограничение на размерите и мащабите на събираните данни," подчерта тя.

Вместо това Еврокомисията предлага мрежа, където местната полиция, неправителствени организации и религиозни вероизповедания от Стария континент ще могат да "споделят добри практики". Те ще са свързани с това как най-добре "идентифицират и работят с тези уязвими хора, които имат потенциал да влязат в местни бунтовни и терористични групи," обясни еврокомисарката.

Една от новите програми - Eurosur, в областта на граничното наблюдение - е била "изискана" преди години от страните-членки и ще "действа в тясно сътрудничество" с граничната агенция на ЕС - Frontex.

Eurosur вероятно ще доведе до скандал сред групите за защита на човешките права. Правозащитниците смятат, че е погрешно да се смесват търсещите убежище и незаконните емигранти с трафикантите и мафиотите.

Според доклада на ЕК, Eurosur ще представлява "система от системи", концентрирана върху подобрено наблюдение на границите "с цел намаляване на броя нелегални емигранти в ЕС" - особено в средиземноморския регион. В началото тя е била поискана от южни страни като Италия и Гърция, които имат огромни проблеми с незаконния трафик на нелегални емигранти от Африка - в Италия, и от Близкия изток - за Гърция. Те не са увеличили административния си капацитет, за да се справят с многобройните молби за убежище и дори връщат кораби с хора без въобще да проверяват дали те са бежанци.

Frontex сам по себе си бе обект на критика, доколкото помагаше на италианските морски патрули да връщат емигрантски лодки и кораби. Агенцията твърди, че оттогава е променила принципите си на поведение, за да даде по-голям акцент върху правата на бежанците и търсещите убежище.

Малмстрьом, бивш евродепутат и активен борец за човешки права, се опита да прокара по-ориентиран към човешките права подход към проблемите на ЕС с емигрантите.

"Надявам се граничните патрули, полицията и служителите на митницата да си сътрудничат много по-ефективно в реалните горещи точки по външните граници на ЕС, за да се борят по-добре с трафика на хора, трафика на незаконни и опасни стоки и други престъпни дейности," беше заявила Малстрьом неотдавна.

Киберсигурността - високопарен израз, възприет и от НАТО, и от ЕС в последно време - също присъства сред предложените мерки в предстоящите 4 години.

Нов център за киберпрестъпност ще бъде създаден в Europol, агенцията за сътрудничество на полицейските власти в ЕС, а специализирани "екипи за компютърна реакция в спешни случаи" ще бъдат създадени през 2012 г. във всички страни-членки.

В плана също така е включена и европейска система за управление на кризи, стремяща се към по-координирана оценка на риска от природни бедствия и свързана със следенето на атомния риск и тероризма. Еврокомисията възнамерява да изложи конкретни предложения за нея през 2011 г.

Oще:   eurosur  frontex  база данни  ек  кибератаки  организации  сащ  сигурност  стратегия  терористи  транзакции 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.