Безплатни English Lessons за депутатите - с нашите пари | webcafe.bg
Webcafe

Безплатни English Lessons за депутатите! С нашите пари!

Фарола Александров
16.03.2011, 10:43 (обновена 21.03.2011, 17:21)
Цецка Цачева

Снимка: © БГНЕС

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева може би е сметнала за уместен такъв разход - уроци по английски за депутатите ни...

Осемнайсетгодишната ми племенница всяка сряда и петък ходи на частни уроци по английски. Всеки урок продължава час и половина. За всеки урок плаща на учителя по 20 лева. Не получава касова бележка за тази покупка на английска, да го наречем, грамотност, но това е друга тема.

Като бъдещ кандидат-студент, който ще се явява на матура по въпросния език с идеята да изкара оценка не по-малко от 5 и след като е запознато с изискванията на българският образователен пазар, семейството смята, че тези уроци са крайно недостатъчни, за да се постигне желания резултат.

Семейният бюджет обаче не може да си позволи по-големи разходи по това перо. За това се реши - ще се отделя повече време за самоподготовка вкъщи върху материала който се преподава по време на уроците и ... Точка.

В същото време, като съвсем прясна новина, бълбукнала от сапунката която се разпенва по екрана на телевизора, се разбра, че българският парламент организира безплатни уроци по английски за ДЕПУТАТИ. Да, за ДЕПУТАТИ които искат да се запознаят с английския отблизо. (Курсовете започнаха вчера. Бел.р.)

Оказва се, че в българския парламент има депутати, които знаят английски дотолкова колкото да кажат "фък ю" с добре шлифован пакистански акцент, след което пак на английски да кажат "сорри плийзз" с модулации към нигерийското наречие. И в това няма нищо лошо.

Лошото идва малко по късно. Както щедро ни информираха журналистите, единият от ДЕПУТАТИТЕ, решил да се гмурне безплатно в дълбоките води на английската словесност - или по-скоро да потопи пръст, колкото да пробва колко негостоприемно и студено е това ленгуидж море, се оказва член на комисията по външна политика в Народното събрание.

Да, аз също се изненадах, че член на комисията по външна политика не знае поне английски! Но, отново ще кажа, това е друга тема, все пак човекът може би знае - руски, македонски, српски, български турски... Така че нека не избързваме със заключенията относно това как точно си върши работата въпросният член.

Проблемът, куесчънът, както се казва, не е един, а няколко:

1. С какви пари Народното събрание си позволява да организира безплатни уроци по английски за депутати?!

Според новинарската информация, става въпрос за обща сума от близо 100 000 лева. Без да съм финансист или юрист, все пак съм наясно, че бюджетът на Народното събрание е част от държавния бюджет, който от своя страна се пълни с пари, взети от всеки един от нас под формата на разни данъци, такси, лицензи, разрешителни и не знам си още какво.

Не живея в България, но като редовен потребител на български стоки при посещенията си в родината, смятам, че потребявайки стоки и плащайки задължителното ДДС, начислено в цената им, аз също внасям данъци на тази държава, така че имам право да питам.

А и напълно споделям възмущението на тази част от моето семейство, която живее в България. Така че въпросът е по-скоро от тяхно име. Казвам го, в случай че някой реши да оспорва правата ми на български данъкоплатец.

2. Защо моята племенница, като частно лице плаща 40 лева на седмица за уроци по английски, а българският депутат, който със сигурност взема заплата, по-голяма от месечния бюджет на 90% от българските семейства, получава тези уроци безплатно?!

(По официални данни основното месечно възнаграждение на всеки депутат, без добавките за участие в различни комисии и постове, е 2196 лева - три заплати в обществения сектор за декември 2009 г. Бел.р.)

Този въпрос очаква някакъв морален и етичен отговор, но като погледна някоя снимка от парламента,  веднага се сещам, че е тъпо да задавам такива въпроси на подобни господа.

Както знаем, безплатен обяд няма. Тези уроци се финансират от бюджета с парите, взети от хора и семейства, които са балами да плащат данъци и които същевременно харчат колосални суми за всевъзможни частни уроци, не само по английски!

2. Коя е фирмата, езиковата школа или там каквото е, с която е сключен договор за услуга на стойност 100 000 лева?! (За сумата се изисква обществена поръчка - бел.р.)

Криза е, на всяко частно езиково училище един такъв договор би дошъл като коледен - или пролетен подарък.

3. Кои са хората, сложили подписите си под този договор и инициаторите, организирали това възмутително и нагло разхищение?

Oще: английски език  бюджет  въпроси  депутати  парламент  семейство  уроци 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

18 Ицо | 29.03.201110:35

То да беше само за Английски .. .ами Мерцедесите и всички други разходи.
На тия заплатата им е най-малкия доход като депутати.
А наистина за какво им е Английски ... след 4 год. повечето няма да са там ... излишно инвестиране в тъпаци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.08.2010, 11:58

17 Tutankamon | 22.03.201119:53

Нормално е във всяка една фирма да има разни усъвършенстващи курсове за работещите! Тази "фирма"/народното събрание/ само че я издържа държавата, т.е. всички ние! Само че друг е въпроса, как е възможно и допустимо ли е хора, без никаква квалификация, без знания на никакъв чужд и в частност западен език, без някакъв порядъчен коефициент за интелигентност, необходим за да разбереш текстовете и съдържанието, което "гласуваш" /казано ти е да гласуваш/, да се допускат да ни управляват и дори да се водят за елит!
Пази Боже! Е, да, ама май хич не ни е опазил! Шокиран Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2010, 21:21

16 Marieta Blagoeva | 17.03.201122:54

И има ли въобще в България професионални подготвени политици със знания,всички се учат на нещо в движение,езиците са им най-малкия проблем.До вчера пожарникар-от утре министър! СМЯХ, с ужасен вкус!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2010, 21:21

15 Marieta Blagoeva | 17.03.201122:39

Проблемът,който се засяга в статията е едно от многобройните неща,свързани с нашите избраници в парламента.Поздравления на Автора!П.С НА кому са притрябвали 250 ,,народни избраници,, на едва около 6 млн. народ,да спят по банките,ако въобще са се дигнали да отидат до парламента,и да се чудят какъв налог вече да ни сложат,за да могат да се издържат и да създават Картели от всякакъв род!Уникално ,невиждано мародерстване на народа!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.11.2010, 19:43

14 farol | 17.03.201121:13

Като автор на материала искам да кажа, че не съм съгласен с позицията на редакцията на webcafe, изразена горе в дясно от колонката на статията.
Въпросът който ме вълнува не засяга толкова чуждуезиковата грамотност на депутатите. Както се споменава в материала, това е друга тема. Въпросът е:- ЗАЩО с КАКВО право депутатите получават безплатни уроци по английски т.е. уроци платени с парите на всеки един от нас, след като дори на непълнометни ученици родителите всеки месец, всяка седмица се бъркат в джоба да плащат на децата си, същите такива частни уроци. За тях те въобще не са безплатни.
С какво право тези хора, депутатите, ползват освен всички останали, И тази превилегия.
Това че не знаят английски и се налага да се излагат при международни срещи си е техен проблем. Ако искат да не се срамуват в подобни ситуации нека ходят на частни уроци по английски, испански, немски и т.н...кой какъвто език му харесва, и като всички останали хора в тази държава да плащат за това удоволствие от собствения си джоб.
За това става дума.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2010, 13:07

13 mimeta | 17.03.201120:26

Мисля, че не сте съвсем прави, като ругаете депутатите. Те че са отвратителни мародери - така си е, но не забравяйте, че са представителна извадка от обществото. Добре, ще ги изколим, това си е правилно, но кого ще сложим на тяхно място? Шофьорите на маршрутки (нищо лично)? Или баба ми от село?
Като не ви харесва как ни управляват, направете нещо, влезте вие в политиката, така ще знаете, че има поне един честен човек там... Или ако това не ви е по силите, то поне гласувайте! 50 % от населението не гласува, а после седите тук и плюете... ами... плюйте... вЕрно, нищо няма да промените, но поне ще ви олекне.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.11.2010, 19:43

12 farol | 17.03.201119:16

Кажи Красимире! Кое точно смяташ за неграмотно от написаното. Като чета коментарите на другите читатели, оказва се че единствено теб те възмущава не проблема който засяга статията, а грамотноста на автора.
Аз съм автора. Така че обясни ми какво те вълнува толкова!
Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.01.2011, 14:14

11 Osyznat | 17.03.201109:29

Трябва ли въпросните утрепки да знаят английски, за да бъдат избесени (БЕЗПЛАТНО!!!) пред онази сграда на жълтите павета?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

10 Кака Мара | 16.03.201123:02

alak, стиснатчовек си ти- за уроци нямаш против да плащаш, ама се стискаш за дрехи, нали.?! Предлагам да се закупят и необходимите костюми за езда и тенис, бански, дневни и вечерни тоалети, съответните обувки, аксесоари и т.н.и да са за сметна на НС, естествено.Няма да яздят и играят тенис голи ,я!Как се общува по английски в неподходащо за случая облекло,а? А, да, и шапки, че английската кралица без шапки не приема ,ама-ха Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.02.2011, 12:43

9 D G D | 16.03.201122:59

Освен всички въпроси, автора е пропуснал още една подробност - курсовете се провеждат В РАБОТНОТО ВРЕМЕ на депутатите!!!
Предполага се, защото свободното им време е още по-скъпо. И пак опираме до баницата... За съжаление и аз плащам част от тази баница, омесена от... да не повтарям и цитирам коментари 1. и 2. към тази статия:

http://www.webcafe.bg/id_195785605
   

оценка

+0 -0