Договор с мобилен оператор | webcafe.bg
Webcafe

Договор с мобилен оператор

Никола Рачев, Вяра Молева, www. Pravatami.bg
23.10.2012, 18:37 (обновена 24.10.2012, 13:34)
Смартфон

Снимка: © GigaOM

Какво да правя, ако правата ми са нарушени?

Никой не обича мобилните оператори - никаква отчетност, пълен произвол, отвратителни "хватки" от сорта на надписване на сметки и автоматично подновяване на договорите... Все пак, през последната една година след граждански протести и сезиране на Комисията за регулиране на съобщенията в Закона за Електронните Съобщения (ЗЕС) бяха направени промени с цел защита на крайните потребители. Тези промени създадоха по-широки права за потребителите и до една или друга степен предовратиха "крепостничеството" към операторите.

Първата съществена промяна беше фиксирането на максимален двегодишен срок на договорите. Това е първоначалният срок - максимум, при който може да бъде сключен договор. Може по-кратко (например година) - мобилният оператор е длъжен да ми предостави и тази възможност, но не може повече. Както се уговорите.

Забрана за автоматично подновяване на договора

Тук идва същественият момент. Спомняте си абсурдната ситуация, в която договорите се подновяваха автоматично без да се изисква изричното съгласие на клиента. Някои фирми така си бяха оформили общите условия, че ако договорът ти изтича на 16-ти, например, а на 17-ти се счита за вече автоматично подновен за 2 години, реално нямаш възможност да си смениш оператора, защото операцията е скрепена с неустойка в размер таксата за периода на предварително прекратения договор.

Разбирай - ако искаш да се откажеш - плащаш си за две години напред. Доста гнусен мурафет. Та това нещо вече го няма. Законът абсолютно забранява автоматичното подновяване на договорите, както беше досега.

При сключен срочен договор ("срочен" договор е всеки договор с точно фиксирана крайна дата, т.е. определен срок на продължителност - напр. 1 година) след изтичане срока на договора той се трансформира в безсрочен и при същите условия. Без изричното ми писмено съгласие е невъзможно автоматичното подновяване на договора за същия срок и при същите условия. Това означава, че договорът може да бъде прекратен във всеки един момент от страна и на потребителя, и на оператора, за което се изисква едномесечно предизвестие и не се дължат никакви неустойки.

Другата много важна точка от тази забрана за автоматично подновяване е, че никаква клауза или договор не може да й противоречи. Т.е. дори и по някаква причина между мен и мобилния оператор да има сключена уговорка в обратния смисъл - например писмено съм се съгласил договорът ми да се поднови автоматично, подобна клауза е абсолютно НЕДЕЙСТВИТЕЛНА, тя е правно нищо и не обвързва. Такава клауза, дори да я има на хартия, е несъществуваща и не създава права и задължения за страните. Всякакви такива уговорки се смятат за несключени и договорът действа между страните като безсрочен след изтичането на срока, за който е подписан.

Договорът ми е подновен преди влизане в сила на промените в закона

Прецакали са ви и са ви подновили договора автоматично без ваше съгласие преди началото на 2012 г. КРС излезе с решение по този повод и реши проблема. Тя постанови, че ако имам договор с мобилен оператор, който автоматично се е подновил БЕЗ ИЗРИЧНОТО СЪГЛАСИЕ НА ПОТРЕБИТЕЛЯ, независимо че това се е случило преди влизане промените в закона в сила (т.е. преди 2012 г.), той има същите права, описани по-горе. Това означава, че мога с едномесечно предизвестие да прекратя договора и няма да дължа никакви неустойки.

За общите условия

Мобилният оператор е длъжен да ги публикува на интернет страницата си или да ги постави на видно място в търговските обекти, където потребителите да могат свободно да се информират за тях.

NB! Общите условия имат сила спрямо мен като потребител само ако писмено съм се съгласил с тях!

При евентуална промяна по общите условия на оператора последният е длъжен в срок от 30 дни да уведоми потребителите си за промените. Те започват да действат за потребителя едва след изрично уведомяване. След надлежното уведомяване всеки потребител има правото да прекрати договора си с оператора, ако не е удовлетворен от внесените по общите условия промени - идеята е, че никой няма право да ви налага задължения едностранно.

Инициативата по прекратяване трябва да е на оператора, който е длъжен по закон да се съобрази и да предостави такава възможност на потребителите си, разбирай "Променяме общите условия, съгласни ли сте с тях, или желаете да прекратите договорните си отношения с нас?"

NB! Имам право на прекратяване, но само ако се ползвам от услугата, по която са внесените промени.

Право на отказ до 7 дни

Имам право да прекратя всеки новоподписан договор в срок от 7 дни, като не дължа нито неустойки, нито обяснения.

Неограничена възможност за пренасяне на номера към друг оператор

Независимо от сключения между мен и оператора договор, независимо от условията и от срока на договора имам право да прехвърля номера си към друг оператор. Заявката за преносимост трябва да бъде отправена към приемащия оператор. Дължи се обаче неустойка на първоначалния оператор, по договора, от който искам да се откажа, ако прехвърлям номера преди изтичане на установения по договор срок.

Принципът тук е, че не могат да ми откажат пренасяне на номера към друг мобилен оператор, но имат право да претендират неустойката по неизпълнения договор. Договорите трябва да се спазват добросъвестно и от двете страни.

При промяна на условията в договора - едностранно от страна на оператора

Основното, което трябва да знам в този случай е, че никой не може да ме задължи да плащам нещо, с което не съм се съгласил. На практика точно това се получава при едностранната промяна на договора само от страна на мобилния оператор.

Малко вероятно е в действителност да се случи, но все пак ако операторът предприеме такава стъпка и промени някое от условията на договора или увеличи някоя от дължимите такси, имам право в течение на един месец да се откажа едностранно от сключения договор - отново без да дължа никакви неустойки!

Какво да правя, ако тези мои права са нарушени?

В случай на нарушаване тези мои основни права ми е предоставена възможността да подам жалба до Комисия защита на потребителите (КЗП). КЗП поддържа интернет страница, на която могат да се подават виртуални жалби. Съответно, ако КЗП не помогнат, остава възможността за съдебен процес пред компетентния съд. КРС не е компетентен орган, който да се занимава с такива спорове.

Oще: договор  кзп  крс  мобилен оператор  нарушение  потребител  права  условия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.12.2014, 07:20

43 Krasimir Minkov Ivanov.100000204173906 | 04.12.201407:24

Право на отказ до 7 дни

Имам право да прекратя всеки новоподписан договор в срок от 7 дни, като не дължа нито неустойки, нито обяснения

verno li e tova...? v4era 03.dekemvri.14g podpisah dvugodishen dogovor s VIVACOM oba4e kogato zapo4nah da otkazvam obajdane zapo4na da mi na4islqva prazni sms sega iskam da se otkaja ot tozi dogovor moga li....? SOS
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 15:20

42 The First | 27.10.201212:49

Е, извинявам се много, ама коментари като тоя на Novae ме изкарват извън контрол.

Ето, глупак, общи условия и адреси скрити хубаво на сайтовете на компаниите. Ходи се застреляй, комплексар смотан:

https://media.mtel.bg/private/pdf/legal/mtel-obshti-uslovia.pdf Мобилтел: 1309 София кв. Захарна фабрика ул. Кукуш 1

http://www.globul.bg/bg/postpaid.08.html?posm=08 КОСМО БЪЛГАРИЯ МОБАЙЛ ЕАД: Адрес: София 1766, ж.к. Младост 4, Бизнес Парк София, сграда 6
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.05.2012, 06:17

41 Novae | 27.10.201201:33

Първо, никой оператор няма изнесени Общи условия.Второ, няма изнесен И-мейл за да се оплачеш, а някаква форма.Няма как от нея да запазищшкопие. Трето, крият адресите си на управление. Не знаеш къде да изпратиш жалба или заявление за прекратяване на договора си. Четвърто, пробутват стари апарати като Нокиа, а поясняват, че те били ново поколение от 2011 г.Пето, виж първво и второ.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 15:20

40 The First | 26.10.201200:00

Коментара ти е толкова смешен, че няма на къде повече. Пак питам кое е измисленото от компанията правило, като в договора си пише кратко и ясно, че най-късно до 30 дни преди изтичане трябва да пуснеш молба за прекратяване. Кое му е измисленото от факир на това изречение? По всяко време отиваш и пускаш. Като толкова подробно четеш и си запозната за какво ти е някой да ходи да пита?

Това че някакъв служител се е подписал на хвърчащо листче под някакъв текст за всеки е ясно, че няма никакво правно основание, а просто хората са ти направили компромис и затова са ти приели молбата след срока в договора.

Аз иначе от над година вече се занимавам със съвсем други неща. Просто се дразня от простотията на хората. Ако някой ми плащаше още от началото щях да почна да възхвалявам конкретен оператор. Иначе би било тъпо да търся повишение, без да хваля шефа, нали? ;) Ама както и да е. Не ме интересува грам дали мислиш, че съм платен драскач или не. Така или иначе невероятното ти измъкване от "хватките и измислените правила" на компанията ще остане най-великото нещо, което си постигнала в жалкия ти живот!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

39 Кака Мара | 25.10.201222:38

26 The First я извинявай, ама чак сега погледнах в кайвето.Очаквах подобен въпрос, ясно е на всички, че си на работа в М-тел при това очевадно на някаква дребношефска позиция и драпаш за повишение....Ей сега ще ти разясня.
Значи аз не мога да ти обясня дали М-тел са лоши или добри чичковци, ти си знаеш: ако ти плащат добре, значи са добри чичковци ;в този случай никой не се интересува дали са австрийски, турски, гръцки или друг вид чичковци, лели, батковци и т.н. Значи, едно време(преди простият потребител да има правото да си сменя оператора) станах клиент на М-тел.При това с две годишен договор,който на момента ми се виждаше разумен, предвид обстоятелстват, и както вече написах, чета условията на договора, който съмподписала(даже и дребния шрифт, съгласила съм се на момента с него, преценила съмго за изгоден за дадения етап) , плащам си ВИНАГИ и АБСОЛЮТНО всички сметки съгласно договора , при това в деня на получаване на сметката и т.н.Обаче, животът е такова интересно нещо, че трябваше от фирмен клиент да стана частен такъв-закрих фирмата(по лични причини).Ако се не лъжа, имаше някакво условие за плащане , с което чинно се съгласих.Плащах си пак чинно каквото трябваше по договора(при това без да говоря); питах , между другото , като не ми трябва повече договор, защото ме няма в Бг, но искам да си запазя номера(мързелива съм, не ща да преписвам номера и да пращам уведомления за нов номер на всичките ми приятели и познати) , как да стане,че да мина на Прима, да си платя , за да не губя номера( от мързел, пак повтарям) , но да сменя договора, когато изтече времето на първия.Пратих тати да пита, щото мен ме нямаше, а той плащаше останките по стария договор( нали вече обясних, че плащам всичко , което е за плащане чинно, щото съм чела малките букви когато подписвах договора).Отговора на служителите в М-тел беше, че мин. 30 дни преди изтичане на договора трябва писмено предизвестие за да прекратя договора( две годишен) и да мина на Прима(с моя си номер).Добре, че мен тати ме е учил и че го пратих него на разузнаване поклон поклон поклон Старото куче си е старо куче- след достатъчно бодрия отговор на М-тел служителя , че няма проблеми,само мин. 30 дни и т.н ..тати го беше накарал да се разпише, че е идвал да пита и се се договорили с г-н Х на позиция еди какъв си в еди кой си офис на М-тел, че мин.30 дни преди да изтече договора, аз трябва да подам писмена молба, с която да уведомя, че искам да ми прекратят договора и да мина на Прима( щото пак повтарям, че я ползав само скато съм в Бг) и ще ми я удовлетворят.Идеално стана.Защото като отидох мин. 30 дни преди изтичане на договора да подам писмена молба ( нали се сещаш, че тати беше пресметнал кога съм в наличност за да се явя лично) , за щастие същият господин Х бодро ми обясни, чет очно това не е така и понеже съм изпуснала срока договорът се удължава автоматично с още 2 години.
ДА, ама не.Точно тогава тати със щастлива усмивка го попита дали е неговият подпис и ЕГН, че до тази и тази дата е нужна да се подаде молба ЛИЧНО от просителя- плащач за да му я удовлетворят.Какво да ти кажа , драги. като си се подписал собственоръчно, оказва се, че може да се прекрати и посмъртно закрепостяващ договор..Та така, да ти обясня за лошите чичковци и за това, как Кака ти Мара с успяда се спаси от договора на от М-тел....( какта се сещаш вече ми е все тая , де)..
Ама ти дерзай , може и да те повишат в началник на две информаторки Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2012, 10:13

38 Nikitta | 25.10.201221:59

Ами аз ще разкажа една история с Мтел, която ми се случи буквално преди два дни, и която ме потресе: Преди около месец ми се обади някаква операторка от Мтел, която започна да ми предлага "много изгодни пакети" за интернет, цифрова телевизия и не знам още какви невиждани чудеса.....

Любезно обясних на женицата, че ние сме си доволни и от интернета и от цифровата телевизия...и благодаря, но няма нужда!!!!...

Вместо да ме остави намира, тази продължи доста настоятелно, бих казала дори нахално, да ми задава въпроси относно нашето домакинство, които (меко казано) не бяха нейна работа...

Любезно й отговорих, че нямаме намерение да сменяме доставчиците на интернет и цифрова телевизия, и й пожелах довиждане...

Не е нужно да пояснявам, че този тип обаждания се осъществяват през деня, когато хората са на работа....

След ден-два получих ново обаждане от някаква операторка, която директно ме подхвана с новите изгодни оферти, които се предлагали...

Казах й, че вече са ми звъняли, и благодаря, но техните оферти НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ!!!

След известно време се опитах да направя промени в групата си "Семейство и приятели". Обикновено това става без проблем през он-лайн профила ми в страницата на Мтел. Получих смс, че услугата е недостъпна за мен и да позвъня на *88 (който не е безплатен)...

Позвъних и след уморителното следване на инструкциите на автоматичния оператор, бях уведомена, че услугата не е достъпна...Опитах пак, и пак....НЕ СТАВА!!!!!

На другия ден реших да отида в офис на Мтел (мислейки, че има проблем със софтуеъра)...

Какво се оказа!Имало заявка ОТ МОЕ ИМЕ за смяна на абонаментния ми план и до края на таксуващия период не можело да правя никакви промени в услугите на сегашния ми план....

ПЪЛЕН ПОТРЕС!!!!!

Попитах от къде е подадена "заявката"....Момичето, видимо притеснено, ми обясни, че е от магазин на Мтел, но не може да види от кой точно. Казах й да отмени заявката, а тя уплашено ме попита дали съм сигурна, и да не й се обадел някой ДА Й СЕ КАРА?!?!Аз, вече яко потресена от цялата тази история, й казах, че ако някой й се скара, да му даде моя телефон....

Това някой да прави заявки от мое име, без мое знание и съгласие, ми се вижда, меко казано ПРЕСТЪПНО!!!!!!!

За съжаление не съм сигурна, че мога да докажа, че е била направена такава заявка, защото нямам достъп до тяхната система и най-верочтно вероятно въросната заявка може да бъде заличена от системата. Не знам докъде биха стигнали тези нещастници, след като си позволяват да правят заявки от името на клиентите си...Явно всичко може да бъде изтрито, скрито и манипулирано.

Вероятно трябва да последвам примера на Леле Мале, и следващия път като вляза в магазин на Мтел, да започна да записвам разговорите.

Лошото е, че нямам нито време, нито нерви да се разправям и да сменям оператора...а и нямам гаранция, че няма да попадна на същите изроди ядосан

Ето какво получавам като лоялна клиентка (единствено и само) на Мтел - селски тарикатлъци на дребно. Отврат и потрес!

Абе каквото и да кажа, все ще е малко....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.08.2010, 14:58

37 don Pozo | 25.10.201216:14

Много лесно си реших проблема с Виваком като на многото настоятелни предложения на момиченца за сключване на нов договор им теглих по една
класна псувня още преди започване на навивките
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.08.2011, 12:30

36 Mike13 | 25.10.201213:31

Много полезна статия, но Виваком продължава да "преподписва" дистанционно договорите си с пенсионерите. Не се съобразяват с решенията на КЗП и на практика се поставят над закона.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

35 паяка | 25.10.201211:00

Съгласна съм!


http://www.youtube.com/watch?v=wI_OpZiMdeU
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

34 lele male | 25.10.201210:32

@Лело Ог - Да я закриваме! Объркан
   

оценка

+1 -0