Отмъстителка в бурка | webcafe.bg
Webcafe

Отмъстителка в бурка

Lifecafe, no The Globe and Mail
30.07.2013, 17:33 (обновена 01.08.2013, 07:40)

1 от 4 снимки Назад Напред

burka avenger

Действието се развива в измисления град Халвапур

Има нова супергероиня, но тя не носи къси панталонки като Жената-чудо. Тя е "Бурка-отмъстителката" от Пакистан.

Associated Press описва героинята като "възпитана и кротка учителка с тайни умения в бойните изкуства, която използва черна бурка, за да крие своята самоличност". И така, тя дебютира в анимирана поредица, която ще се излъчи по пакистанската телевизия през август.

Враговете й? Злодеи, закриващи училище за момичета, в което тя работи

Уменията на Бурка-отмъстителката обаче не се свеждат до някакви дарби за сръчно боравене с крайници, както съобщава Guardia. Тайнствената просветителка е майстор на "тахт кабади", като използва книги и писалки, за да побеждава враговете си.

Поредицата, която ще се излъчва озвучена на езика урду, е създадена от една от най-големите пакистански поп звезди - Арон Харун Рашид, като начин да бъде създаден положителен ролеви модел за момичетата и като метод за отстояване на правото на момичета на добро образование.

"Всеки от епизодите е концентриран около морален казус, който изпраща силно послание към децата, но същевременно то е скрито в развлечение, смях, екшън и приключения", казва Рашид.

В пилотния епизод от поредицата корумпиран политик търси услугите на зъл магьосник на име Баба Бандук, чиито убеждения са доста близки до тези на талибаните. Целта е да се закрие училището за момичета, а след това да присвоят парите, които благотворителна организация плаща за поддръжката му.

"Какво търсят жените в образованието въобще?" пита Бандук в комиксовата поредица. "Те би трябвало да си стоят у дома, да перат, чистят и лъскат пода - да си гледат кухненската работа."

Едно от децата отвръща: "Днешните момичета са утрешните майки. А ако майките не са образовани, то и бъдещите поколения ще останат неграмотни".

И точно това е моментът, когато Бурка-отмъстителката се намесва, за да победи злодеите

Въпреки че някои хора възразяват, че бурката е символ на потисничеството, поради което е неприемливо да бъде носена от супергероиня, Рашид твърди, че е това въобще не е вярно.

"В нашия случай бурката не се използва като символ на потисничеството - тя служи просто, за да може героинята да скрива самоличността си, както го правят и други супергерои чрез пелерини и маски", коментира той.

"Тъй като тя е жена, бихме могли да я облечем и като Жената-котка или Жената-чудо, но се съмнявам, че така бихме постигнали особено положителен ефект в Пакистан", аргументира се той.

Талибаните в Афганистан заставиха жените да носят бурки, когато поеха контрола над държавата през 90-те години на миналия век. Моделът, който Бурка-отмъстителката носи в комикса, е с по-изчистен силует и кара героинята да изглежда по-скоро като нинджа. Всъщност, има твърде малко визуално сходство с масивния контур на истинската бурка.

Анализаторите определят комикса като много ефектен пример на изкуството, отразяващо реалността - пример, с който пакистанците могат добре да се асоциират, тъй като доста често образователните институции за нежния пол там са обект на терористични атаки.

Талибаните досега са взривили стотици училища и са атакували активисти в северозападните региони на Пакистан, тъй като се противопоставят на идеята, че момичетата трябва да бъдат добре образовани.

Талибаните бяха заклеймени по цял свят, след като миналата година направиха опит да убият 15-годишната ученичка и активистка Малала Юсафзай

Пакистанската попзвезда Арон Харун Рашид е финансирал голяма част от комиксовата поредица със собствени средства, но споделя, че е получил и финансова помощ от дарител от чужбина, който не желае да бъде назоваван.

Вероятно за популярността на комикса ще допринесе и фактът, че Рашид се е възползвал добре от музикалната си биография и контакти. Всеки от 13-те подготвени до момента епизода съдържа песни, написани и изпълнени от него и други популярни пакистански рокзвезди като Али Азмат и Али Зафар.

Също така е планиран албум от 10 песни и клипове, който ще се появи на пазара паралелно с комикса, макар че липсва надеждна информация дали приходите от него ще бъдат за благотворителност. Създадена е и едноименна игра за iPhone (Burka Avenger), както и интерактивен уеб сайт, който ще бъде лансиран в деня на излъчване на пилотния епизод.

Oще: анимационен сериал  бурка  бурка отмъстителка  жени  комикс  образование  пакистан 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.