Серийно производство на безработни рехабилитатори | webcafe.bg
Webcafe

Серийно производство на безработни рехабилитатори

Еда Едисян
28.10.2012, 19:29 (обновена 31.10.2012, 07:12)
В кръчмата

Снимка: © Getty Images

В какво се превръщат мечтите

Толкова мечтаех да стана рехабилитатор. Кандидатствах, приеха ме. И то в онзи колеж, дело на една велика българка, дарила имотите си за построяване на приют за бедни, милосърдна сестра през 1877-1878 г. (Йорданка Филаретова - бел.р.).

Казвам велика, защото наистина е развивала обществена и благотворителна дейност. Не като днешните благотворители, които носят вафли в детските домове по Нова година и ги дават по всички медии. E, напънах се, постарах се и ей ме на. Рехабилитатор съм.

Изтърпях всичко в името на това да се науча на важните за един професионалист по здравни грижи неща. Като казвам всичко, имам предвид: единствените работещи тоалетни на втория етаж в колежа за всички специалности - санитарни инспектори, зъботехници, рехабилитатори, медицинска козметика, лаборанти и др.

Всеки курс по 60-70 човека. Две тоалетни и за мъже и за жени - на едно място. Понякога без течаща вода, без сапун. И това в медицински колеж, място, където те учат колко важна е хигиената.

Свиква се - носиш си сапун, мокри кърпи. Тоалетните се ползват и за съблекални - просто няма друго възможно място, където да си облечеш униформата - бялата престилка и панталона. Не е удобно да подскачаш на един крак, за да си налучкаш крачолите, но се свиква. Eстествено - игнорираш погледите на влизащите по нужда студенти, които мярват гащите ти или сутиена. Както казах - свиква се.

В името на каузата, за която си там, свикваш с всичко. Примиряваш се и с това, че курсовете са големи и в упражненията по масаж не достигат масажни кушетки за всички. И идва логичният въпрос - защо се приемат по 60-70 човека, след като няма материална база? И таксата за обучение не покрива ли закупуването на още няколко масажни кушетки и стола?

Отиваш на практика в някоя голяма болница и си щастлив, че можеш да видиш нещата отвътре - да видиш как работят големи специалисти, да работиш редом с тях. Щастието ти е попарено още след втория ден, когато разбираш, че в базата има и група кинезитерапевти от НСА, които са привилегировани да се качват в отделенията, а ти стоиш подпрян някъде и гледаш озадачен.

На въпрос, зададен в колежа, защо сме пренебрегвани, отговорът е: Защото те са немедицинска специалност и си плащат по болниците, за да ги учат на практика, а колежът дава символични суми на болниците. Ето ти абсурд! Значи рехабилитаторът е медицински специалист и се намира на точното място, където да се обучава, а немедицинският се ползва с привилегия, защото НСА плаща по-големи суми на базата за практика!

E, завършихме. Въпреки несгодите, неуредиците - и то с отличен успех. Дойде време да си търсим работа като рехабилитатори. Ударихме на камък и тук - оказа се, че ако човек има връзки, отива да работи в болница. Независимо, че едва е изкретал обучението си и с клизми е изкарвал тройките!

Нищо, че не различава левия от десния си крак - работи с пациенти и има самочувствие. Най-бездарните ни колеги вече работят. Когато търсиш работа в болниците ти отговарят рязко,че няма щат - напуснел ли рехабилитатор, закриват щата. Съветват ни да си търсим работа в масажни центрове и фитнеси - за нас работа нямало в болниците. Където и да питаме за работа - изритват ни като кучета - нямало работа, имали си хора.

В един дом за медико-социални грижи ми отговориха, че търсят кинезитерапевт. На въпроса ми каква е разликата между кинезитерапевта и рехабилитатора женицата не можа да ми отговори, но продължи да си държи на своето. За тези, които не знаят - рехабилитаторът е професионалист по здравни грижи, който изучава из основи кинезитерапия, масаж и физиотерапия при доктори, доценти и професори по медицина. Кинезитерапевтът учи в Национална спортна академия - набляга се на спорт, не на медицина.

Преглътнах всичко и реших да продължа обучението си в магистърска програма "Рехабилитация и ерготерапия" в Медицински университет-София. Оказа се, че за такава могат да кандидатстват кинезитерапевти, но не и рехабилитатори. Абсурдите продължават. Защо рехабилитатор от колежа не може да кандидатства в надграждаща програма за магистър по своята специалност, а кинезитерапевтът може? Искам отговор.

Питам се защо ми е отличната диплома? Къде да се реализирам? Какво да работя? Какво се случва с обучението в милата ни родина? В какво се превръщат мечтите.

Oще: болница  българия  диплома  кинезитерапевт  колеж  нса  обучение  работа  рехабилитатор  специалност 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.03.2014, 11:02

41 Юрий Славчев | 27.03.201411:07

Това е една много недооценена професия в наше време. Надявам се скоро да има пазар за специалисти по рехабилитация у нас, но засега всичко е доста тихо в това отношени.

Относно статията - изгелжда ми по-скоро не като отражение на реалността в България, а като отражение на мнението на авторската, която е доста черногледа.
http://rahamabrahma.com/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2013, 10:24

40 hristoman | 29.12.201310:47

Здравейте. Статията е написана така, че излиза,че кинезитерапевтите са абсолютно некомпетентни, а рехабилитаторите са супер компетентни. Първо да кажа, че аз съм завършил 3-годишно обучение във Филаретова и после 2 годишна магистратура кинезитерапия в НСА. Мога дакажа спокойно, че образованието в НСА е в пъти по-добро от Филаретова!!! Второ не е вярно, че на рехабилитаторите дават по големи заплати в болниците-има го в някои от коментарите. Рехабилитаторите и кинезитерапевтите са една и съща професия позната в нормалните страни като "физиотерапевт". Разликата е в образованието - при рехабилитаторите е 3 години и излизаш професионален бакалавър, а кинезитерапевтите имат минимум 4 години, което е бакалавър. После може да надградиш 2 години за магистратура в НСА. Т.е образователното ниво на кинезитерапевтите е по високо. Но не това е най важното - стятията като цяло конфронтира кинезитерапевти и рехабилитатори от което печелят лекарите по физикална медицина.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 23:40

39 Stanislav Hadziev | 18.09.201323:47

докато не се приравни едното с другото ще има дискриминиране за залост. Само ще помоля хора, които си нямат ни наи малка идея да не оставят коментари... Красимира или както и да ви е името(молете се когато ви се наложи а ще ви се наложи някои ден да ви помага рехабилитатор а не кинезитерапевт те като цяло трябва да работят със СПОРТИСТИ)!!!! Ние сме там и търпим и много повече от писаното по горе поне колежката поспестява някои неща.
На завършилите успех ще ни е нужен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.01.2013, 17:16

38 Бончо Бончев | 19.01.201317:18

Моята родина е там където се чувствам добре и съм ценен!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.01.2013, 15:56

37 Krasimira Rangelova | 09.01.201316:02

Аз казвам автора да хване и да се стегне малко, защото явно няма никаква представа как и какво точно се изучава в НСА. Като се поусведоми малко, тогава да изказва мнение. Голям пък разбирач се извъди...
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 03.09.2012, 01:16

36 Recycler | 01.11.201214:57

36 boby | 01.11.201209:01
Я, някой който не е агресивно настроен като мнозинството българи, моите уважения Намига

За 3К евро месечно никога не бих работил - оценявам труда си на много повече. Фактът, че има кой да ми плаща толкова, е достатъчно красноречиво доказателство за това Кул

Специализирайте нещо, понаучете и чужди езици, за да сте "конвертируеми" - и агенциите сами ще ви търсят за бачкане Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 16:30

35 boby | 01.11.201209:01

Recycler | 31.10.201200:15
То ако владееш английски и немски и имаш опит и квалификация за търсена специалност 2000-3000 евро и в бг ще вземеш. Частно естествено, държавното си е умряла работа освен ако не си във високите етажи. В Германия и САЩ не знам как е, но в доста страни по частните фирми за една и съща работа на местния му дават повече, а българите, румънците и украинците ги наемат за доста по-малко, нищо че може да бачкат и по-добре от местния. Честно, нечестно - това е, ако искаш.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.09.2012, 01:16

34 Recycler | 31.10.201219:54

34 Stoycho Atanasov | 31.10.201217:11

Recycler, чети между редовете, не ми отговаряй буквално на мнението, още повече като говоря нещо принципно, а не специално за теб като консултант!
------------------------

Назидателно - менторския ти тон и устрем искрено ме развеселиxa, keep up good work Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.10.2012, 14:36

33 Stoycho Atanasov | 31.10.201217:11

Едно и също е, още повече, че учебният план на двете специалности във всички университети и колежи е един и същ. Както казах, в момента тези специалности са в една група "Физиотерапевт" в НКПД. Работи се върху това в бъдеще да няма Кинезитерапевт, Рехабилитатор, Медицински рехабилитатор, ерготерапевт, а само Физиотерапевт. Специалността рехабилитатор от колежа има ОКС "професионален бакалавър" и трябва да се надгражда бакалавър или магистър, което не навсякъде е задължително, за да те приемат на работа. Това е за университетското образование. А вече в самите болници, като длъжност Рехабилитатор е по-скъпо платена и по-разширена, затова почти навсякъде ще срещнете длъжност Кинезитерапевт, което за болницата е по-изгодно, а той ще прави всичко, което и един Рехабилитатор. Само разликата в наименованията понякога причинява затруднения при кандидатстване за работа, както беше споменато в статията.

Recycler, чети между редовете, не ми отговаряй буквално на мнението, още повече като говоря нещо принципно, а не специално за теб като консултант!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

32 pueblo | 31.10.201201:35

Шокиран да бе........ откога кинезитерапевт и рехабилитатор е едно и също?????
първия започва работа(отлично заплатена) от раз навсякъде по света,за вторите като гледам и в бг е проблем.....
   

оценка

+0 -0