Блогосферата отдавна лази по нервите на Путин и Медведев | webcafe.bg
Webcafe

Руските блогове - по онлайн килим от бомби

Webcafe.bg , По сп. Time
08.04.2011, 14:08 (обновена 10.04.2011, 09:17)
Владимир Путин и Дмитри Медведев

Снимка: © БГНЕС

Блогосферата отдавна лази по нервите на Путин и Медведев

Ако съдим по хакерските атаки, връхлетели тази седмица най-известната руска услуга за блогове LiveJournal, неписаните правила на кибервойната вече не са в сила. Вместо концентрирани нападения, използвани често от хакерите за сваляне на уебсайтовете на идеологическите им врагове, тези атаки изглеждат по-скоро като онлайн килим от бомби.

Жертвата им не е един глас, а целият какофоничен свят на руската блогосфера. А мотивите, доколкото специалистите могат да преценят, са да бъде подкопана виртуалната инфраструктура за свободно слово.

Блогосферата отдавна лази по нервите на Путин и Медведев

Мащабите на атаката над LiveJournal не бяха ясни, когато първата вълна връхлетя в последната седмица на март, понякога забавяйки сайтовете до крайност, а в други случаи тотално прехвърляйки ги офлайн. В началото атаката изглеждаше тяснополитическа по естеството си, като неин обект бяха сайтовете на само един кръстоносец на борбата с корупцията и блогър - Алексей Навалний.

Навалний отдавна е трън в очите на правителството. Той е най-известен с определението си за "Единна Русия" - управляващата партия на премиера Владимир Путин: "партия на измамници и крадци". Етикет, от който партията трескаво се опитва да се отърси.

Поради това за Навалний и други опозиционни блогъри е лесно да заключат, че хакерите са били съидейници на (или наети от) властта. Има много прецеденти, които подкрепят тази теория.

През 2007 г., когато руското правителство има дипломатически спорове с Естония, съчувстващи на руската кауза хакери затвориха уебсайтовете на банковата система на Естония и правителството на страната.

През август 2008 г., когато Русия е във война с Грузия, грузинските правителствени сайтове бяха съсипани от хакери, а година по-късно грузински блогър, защитаващ в LiveJournal антируски позиции, бе обект на толкова масирани атаки, че за кратко спряха дори Facebook и Twitter, където блогърът също имаше акаунти.

Според руските власти атаките са вид гражданска самоинициатива

Но колкото и лесно да е да бъде обвиняван Кремъл за тези идеологически атаки, също толкова лесно е за защитниците на Кремъл да изтъкнат, че хакерите, които организират подобни атаки, могат да правят каквото пожелаят, при нищожни разходи и без да получават разпореждания от който и да е.

Лесно е да си представим бригада от хакери-националисти, споделящи идеологията на Кремъл и нападащи сайтове единствено от чувство за патриотизъм. Масово се смята, че именно такъв е бил случаят с Естония - подобни убеждения царят дори сред независими експерти, изучавали атаките.

Тази седмица обаче вторият масиран хакерски щурм върху LiveJournal - собствениците на сайта го нарекоха "тотална открита война" - се отличава от познатия модел. Нападението, идващо от армия от дистанционно контролирани компютри, няма ясни идеологически мотиви.

Негови жертви станаха дузини от най-популярните руски блогъри - от сантиментален писател до банков магнат, както и главната страница на LiveJournal. Не бе пощаден дори блогът на самия президент Дмитрий Медведев - самозван технологичен гуру. Той също бе обект на масираната атака, така че остана недостъпен за няколко часа в сряда. В четвъртък Медведев реагира - и разпореди полицейско разследване.

Руските блогове служат за форум за свободни политически дискусии

"Този вид атаки са нещо съвсем ново," коментира Марина Литвинович, бивш правителствен PR, която е създател на главния руски блог-агрегатор BestToday.ru.

"Свидетели сме на опит да бъде изолиран не един потребител, а цялата LiveJournal общност, която изглежда е станала прекалено влиятелна, прекалено силна в задаването на политическия дневен ред."

И наистина, с около 5 милиона руски акаунта, четени месечно от около 30 милиона души, LiveJournal се е преродил като последното наистина свободно и публично пространство за политически дебат, един вид хаотичен интелектуален клирингов център и източник не само на слухове, теории на конспирацията и проправителствена пропаганда, но и на безбройни разкрития за корупция и държавна некомпетентност.

По отношение на чистото разнообразие на изразявани и отстоявани мнения в LiveJournal, той е на километри пред другите руски медии.

И именно това разнообразие според експерти е същинската цел на тези атаки. Те изглежда се опитват да отклонят и ограничат политическите дискусии до медии, които правителството може по-успешно да контролира. "Не е налице идеология в случая, освен ако желаем да говорим за антиблогърска идеология," казва водещият руски коментатор по Интернет проблематиката Александър Плюшчев.

Този път шанс хакери-националисти да са се самоорганизирали

Което означава, че старата теза на правителството за съмишлениците хакери-патриоти, действащи по собствен почин, вече не изглежда смислена. Каква кауза би могла да ги обедини? Плюшчев обобщава: "Това очевидно са просто Интернет наемници, получили разпореждания отгоре да блокират LiveJournal."

Вероятно така и ще остане загадка кой всъщност стои зад атаките, но ако целта им е да разцепи руската онлайн общност, изглежда това наистина се получава. В сряда водещият руски опозиционер Борис Немцов започна да публикува позициите си във Facebook, докато LiveJournal оставаше недостъпен, лишавайки го от масираната онлайн общност, която обикновено следи и коментира публикациите му.

Запушването на устата на опозицията онлайн ще продължава

В навечерието на руските парламентарни избори през декември, и решаващите президентски избори през март догодина, според Литвинович от BestToday.ru атаките ще продължат. "Целта в случая е да бъде дискредитиран LiveJournal, който привнася непредвидимост в политическата система," заключава тя.

"Блог-платформата се е превърнала в истински инструмент за влияние върху общественото мнение - и не е под ничий контрол." Дори и руското правителство да не стои зад атаката, едно е ясно - част от него определено изпитва облекчение от отсъствието на политиката в LiveJournal.

Oще: атаки  блогосфера  блогър  владимир путин  интернет  наемници  националисти  онлайн  патриоти  пространство  русия  сайтове  свободно слово  хакери 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 01:51

3 Българолюб | 10.04.201121:30

голяма измишльотина е това четиво и много скучно и бездарно е съчинено.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.10.2010, 17:47

2 Бояна | 09.04.201119:07

Трудно би могло да се изчете до края това блудкаво съчинение!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

1 Архангел | 09.04.201118:38

Отвратително дълго
и се повтаря все едно и също
   

оценка

+0 -0