А къде бяхте, когато | webcafe.bg
Webcafe

А къде бяхте, когато

Николай Слатински
29.06.2013, 09:52 (обновена 30.06.2013, 06:38)
Протести юни 2013

Снимка: © Sarfios

Никога великите дела не са се зараждали в главите на мнозинството, никога великите дела не са се решавали с просто мнозинство

Понеже от 2009 г. (а не от 2013 г.), както абсолютно лесно може да се види на моя сайт, бях по своему последователно и безпощадно критичен към управлението на "ГЕРБ", си позволявам да кажа две думи за непрекъснато набивания в общественото съзнание сега въпрос "А къде бяхте, когато?" (с версии "А защо мълчахте, когато?, "А защо не протестирахте, когато?").

Тази мантра бе подхваната енергично от противниците на протестите (които, без да споря с тях, сега на практика са защитници всъщност на Сергей Станишев, на престъпния и дълбоко премислян акт "Делян Пеевски", на безчинствата на Волен Сидеров) и стана основен разнебитващ аргумент, който според тях би трябвало да убие в миг протестите на ситите (с версии - на средната класа, на столицата, на десните, на соросистите, остана само и на враговете на народа).

Първата ми дума е, че глашатаите на тази мантра сигурно си представят обществото и случващото се в него не като процес, а като състояние, като едно застинало състояние и ако днес е било някак, значи трябва да бъде същото някак винаги.

Обществото е жив организъм, то се развива, то променя нивото си на търпимост, равнището на поносимост, то си прави изводи, взема си поуки (понякога се самозаблуждава, греши, спъва се). Нещо, което някак е приемано или търпяно вчера, днес може да причини обществен взрив.

В науката за социалните системи има понятие "долен праг на несигурност". Този праг не само е различен за различните общности (общества), но и за едно и също общество той се променя. Не е като температурата на човека - до 37 градуса човек е здрав, над 37 градуса - болен.

Затова няма прагомер, който обществото да сложи под мишница, да си премери несигурността и да каже - здраво съм или болно съм...

Толкова е естествено, човешко, нормално да развиваш потребностите си, да ставаш по-критичен към реалността, да не си позволяваш да понасяш днес това, което си търпял вчера.

Социализмът катастрофира и защото бе общество на статуквото, на не-промяната, на смазването или поне осъждането на съпротивляващите се, несъгласните, различните.

Втората ми дума е, че неистовият вопъл: "А къде бяхте, когато?" е вътрешно противоречив, алогичен, абсурден, от гледна точка на развитието на социума (обществото), той е като нонсенс. Ако се заяви, че имат право да протестират днес онези, които са протестирали вчера, това означава край не само на всякакви протести, а на развитието изобщо!

Къде бяха преди падането на Берлинската стена онези милиони, които изпълниха площадите след това?

Къде бяха всички онези 8 милиона (без шепа дисиденти) българи, които след 10 ноември изпълниха площадите паралелни митинги - сини и червени?

Ааааа, мълчахте си и си трайкахте, гадове, преди Десети, ще мълчите и ще си трайкате и след Десети!
Никога великите дела не са се зараждали в главите на мнозинството, никога великите дела не са се решавали с просто мнозинство.

Винаги великите дела се зараждат в главите на единици. На отделни люде. И тези единици, тези отделни люде биват разпъвани на кръст, изгаряни на клада, обезглавявани на дръвника. И едва по-късно мнозинството е узрявало за техните идеи. Е, родил ли се е един поне гениален човек, било то Декарт, Паскал, Лаплас, Нютон и плеяда други, които от висотата на някаква партийна схоластичност да попитат мнозинството, когато то приеме и прегърне идеите на единиците, на отделните люде: "А къде бяхте, когато?"... Не, гениалните люде просто скромно казват: "Ние сме джуджета, стъпили на раменете на гиганти!"

Винаги идват времена, такива, че при тях една част от обществото най-сетне излиза на площадите. Най-тъпият и реакционен въпрос към тях е: "А къде бяхте, когато?".

Истински важният въпрос е: "Кои са дълбоките причини тази част от обществото да излезе на площадите?".

Незрялото общество веднага започва да ехидничи: "А къде бяхте, когато?", започва да лепи етикети, да разсъждава дълбокомъдрено, защото иначе няма как да оправдае отказа си да се замисли над истински важния въпрос и няма как да си признае, че различни техни частни (лични, партийни, общностни, корпоративни) лоялности са под заплаха от излезлите на площадите и от възможността за промяна.

Зрялото общество напротив - използва симптомите и синдромите на болестта, за да започне да лекува самата болест.

Oще: въпрос  общество  протести  хора 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.06.2013, 08:30

21 олег георгиев | 06.07.201308:00

Ще се наложи да спорите, господин Слатински. Ако ли не, изобщо не сядайте пред монитора. Неприлично е да се иронизират факти, които са действителната истина, тоест, те са неоспорими. Всяко ваше писание от тук нататък относно господин Волен Сидеров, е безмислено. Торти и пасти хвърляте в лицето му, а от това не боли, а става по-вкусно. Колко интелект трябва да има човек, за да разбере че не Сидеров е проблема на България, нито която и да е друга личност от този спектър в политиката. Виие късогледите, е време да смените очилата. Ако пък обслужвате нечии интереси, в което дълбоко се съмнявам, то бумеранга винаги се връща, знаете. Проблема на България е СИСТЕМАТИЧЕН. Мислете от тук нататък. Не нови лица ни трябват в политиката, а смели хора, готови да отстояват с цената на всичко интересите на страната.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

20 Frida | 01.07.201311:23

ами по инерция можеш да се движиш само надолу, с ускорение при това.
а джурналята, дето все още си въобразяват, че словото им струва някоя стотинка и смехотворно се опитват да подържат цената си, да вземат да зарежат тая мъка и да ползват по предназначение човекоединицата си, излизайки на протест. там е борсата на реалната им стойност. не у разните -магнати- отгледани в свинеферми.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

19 boris | 01.07.201311:15

Честно казано, аз лично дори не разбирам въпроса.Какво означава – „Къде бяхте когато”?? По времето на Станишев, участвах активно в екологичните протести. Когато стачкуваха учителите, си спомням, че пред Министерския съвет двете шествия се разминаваха като влакови композиции. После се вдигнаха пенсионерите. В екологични протести – вече за Банско участвах и по времето на ББ. Взех и скромно участие в блокадите срещу монополите – които за късопаметните свалиха правителството. Сега колкото мога – пак съм тук. Какво означава – къде съм бил до сега?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

18 Rowan | 30.06.201320:16

Хмм, главната идея на автора едно към едно я има в "За Китай" на дедо Хенри, ще я префасонирам за разбираемост, ако на някой не му се чете целия текст на статията:

"Народите се движат по инерция. Истинския лидер е човека, който съумява да преведе страната си, от състоянието в което се намира, до друго състояние, което първоначално се е намирало само в неговите представи."

Болестта е ясна, само не разбрах кой и какво предлага за да се промени статуквото. Щото колкото протестиращи, толкова и идеи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.12.2011, 09:14

17 Viktor Stoichev | 30.06.201318:41

12don Pozo | 29.06.201318:03
"Глупости на тръкули. Повече не коментирам."
Което е достойна позиция, когато нямаш какво
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

16 Manuela Gerenova | 30.06.201312:58

Абсолютно съм съгласна със статията и със Зелен бетон.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.06.2013, 05:01

15 Хан Крум | 30.06.201306:52

БОЙЧЕВ ще ме умориш от смях....гледам и не вярвам на очите си....тука ясно си писал 700 човека,точно след 2 минути отивам на следващия ти коментар по друга тема и какво да видя=останали само сто/100/ човека "да блеят" на центъра му викам аз....тази думичка "мегдана" още не сме я учили в час по български.....ама ти гледам си се подготвил за реформите....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

14 Boicho Boichev | 30.06.201306:05

Айде вървете да блеете на мегдана, какво си стоите по къщите да пишете глупости.Ей ги на любимите ви "протестиращи" намаляха до към 700.Скоро никой няма да остане на мегдана, Само вие ще продължавате да чешете клавиатурите.Така свикнахме с вашето блеене, че почна да ни липсва.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 24.03.2011, 21:37

13 tonnes | 29.06.201318:38

Когато червен нещастник, ме попита къде беше, го контрирам а ти къде беше? В 100% от случаите следват оправдания, хъкане, мъкане и извъртане Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.08.2010, 14:58

12 don Pozo | 29.06.201318:03

Глупости на тръкули. Повече не коментирам.
   

оценка

+0 -0