Фафла-култура и фарс-демокрация | webcafe.bg
Webcafe

Фафла-култура и фарс-демокрация

Дамян Димитров
10.05.2014, 16:15 (обновена 12.05.2014, 12:42)

1 от 3 снимки Назад Напред

христо стоичков представяне на армията

Снимка: © Sport1.bg

Спомням си как футболният гений на Стоичков беше оценяван по поредното му интервю, а спортно-националната необходимост от Матей Казийски - по аргументи извън спортните

Днешното българско общество е резултат на множество примери - и поколенчески, и управленски, вървящи редом с "постиженията" на знаменателния ни преход. Фаворит за "морално" лице на българската реалност са "възпитаващите" в нравственост и светоглед наши медии.

В зависимост от ситуацията медиите представят какви ли не опорни упражнения на виреещите там "нравоучители". Последните твърдят, например, че да се раздават енциклопедии на ученици от популярна чалга певица било недопустимо, но самите биха скочили в онази пластмасова, цветно еволюирала (до перманентно жълто) уикендо-подобна действителност.

Те ще се наместят удобно зад образцова фасада - например, патриотичната гордост от титли, отличия и световна слава на наши шампиони в спорта, но в удобен момент ще се изпъчат менторски отпред с укор към спортистите, че не ходят на театър, да речем.

Спомням си как футболният гений на Стоичков беше оценяван по поредното му интервю, а спортно-националната необходимост от Матей Казийски - по аргументи извън спортните.

Факт е обаче, че има личности, които са незаменими

А за малка страна, която се ползва с твърде скромен авторитет в света, те са безценни. Тези професионалисти все повече не разпознават клуба или държавата като свои. И заслугата е на знайните и незнайни "морални" застъпници на своя собствен келепир.

Така се моделира цяло едно поколение - било талантливи хора, било бездарници, възпитавани чрез примерите на подмененото лице на нещата. Това са Ф-примерите: на фафла-културата, фарс-демокрацията, фелацио-етиката.

Става дума за лесното, без особени усилия и продуктивност въздигане до статут на народни любимци, което се случва именно чрез медиите. Това са същите тези онлайн и офлайн медии, за които всяко чудо е за три дни - било безкрайно негативният български абсурд, било национално значимият позитивен пример.

Кому е нужно?

Стремежът към куха известност е нещо нелепо, ако го сравним с това да спечелиш доверието на свой истински таргет. Независимо колко голям, независимо къде, но реален.

За един този таргет е там, където се играе футбол или се слуша музика, докато за друг - там, където футболът се играе като тото, а музиката е предназначена повече за гледане, отколкото за слушане. За едни това е идейно-градена общност, за други - медиен тип бардак. Едното или другото.

Кой път е истинският? Примерите на хора, постигнали нещо голямо, винаги ще дадат отговор. Затова и (без)отговорността спрямо тях е с определящо значение, или другояче казано - няма по-силна Желязна завеса от затворените на инат очи!

И днес имаме примери за неопровержими успехи, за световно признание. Спирайки се отново на спортните от тях, радостта ми от тенис-титлите на Гришо и Цвети е винаги огромна, много по-силна от обичайната победо-съпреживяваща емоция.

Не чак до ниво на дълбоката национална гордост, предвид разбирането ми, че освен чисто на емоционално ниво, гордостта се утвърждава трайно и във времето.

Неизмеримо съм се радвал на победите на футболните ни герои от Пеневата чета, показали на цял свят спортните си превъзходства, колектив и дух (на четвърти в света). Защото в спорта е ясно, че след финал на тенис корт в петък, следва нов понеделник. И както в спорта, така и с държавата - само успех след успех могат да те задържат в топ-ранглистата.

А всичко извън постоянно градивната нагласа е там, където сме във футбола в момента: четвърти... в урните за жребий.

Надявам се все още да е останала воля да обърнем прехода към бъдещи примери, основани на успех. И те да са постоянна основа в изграждането на националната гордост - не само към уикендите, а и към понеделниците.

Oще: жълти медии  култура  кумири  медии  национални герои  сензации  чалга 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2014, 12:50

8 george | 14.11.201400:30

Заглавието може да се допълни и с още един от споменатия тип примери: фелацио-етиката
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

7 Дракон с кисело зеле | 13.11.201420:28

Кагфо?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.05.2014, 01:41

6 Damyan Dimitrov | 13.11.201409:38

Определящо за всяко време / преход / общност е това, с какво човек е готов да прави компромис - толерантност, стойност, справедливост, свобода...
90-те са времето, в което глобално стремежът към свобода върви от непокорство към осъзната отговорност (последвани от "прогрес" към днешното покорство и неосъзнати зависимости).
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 31.05.2014, 01:41

5 Damyan Dimitrov | 13.11.201409:35

Суетата, в боядисаното в жълто съвремие, очевидно е "ценност" с най-ярък цвят. Както и фундамент в мирогледа на днешните, продуктов тип "моралисти". Винаги позиционирани... жълтосигнално. И винаги широкоскроени... по шаблон.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 31.05.2014, 01:41

4 Damyan Dimitrov | 13.11.201409:34

Сътворяването на красота изисква почистено пространство.
Кой би си вярвал, че вдишва аромат на парфюм... насред повсеместна тиня!
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 12.05.2014, 12:47

3 No Excuses | 15.05.201410:48

Интересно е т'ва с примерите - освен Ф-вариантите ни на демокрация, култура, етика, сещам се и за фейсбук-патриотизъм, fake-ценности, а предполагам, могат да се изброяват и още
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.05.2014, 12:47

2 No Excuses | 15.05.201400:31

Добре казано - поглед към понеделниците!
Нашите уикенд/жълти хоризонти, на нашите демократични (по български) години, видно е докъде са ни довели.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 03.04.2014, 13:21

1 BatJango | 11.05.201411:52

е, добре, ама к'во точно искаше да каже авторът? Нещо ми се губи посланието.
   

оценка

+0 -0