Разделяй и живей | webcafe.bg
Webcafe

Разделяй и живей

Цветана ГеоргиеваЦветана Георгиева
20.05.2015, 19:11 (обновена 22.05.2015, 19:17)
Скопие

Снимка: © Krenar Gashi

Лидия Димковска е разпознаваем автор на европейско ниво, има пет стихосбирки и два романа

Поверието за сиамските близнаци гласи, че когато ги разделят, единият умира, жертва се за живота на другия. Същото може да се случи и с държавите, особено ако се намират на Балканите, и с техните народи, напъхани в общо тяло, без самостоятелност и самоличност. Трагично е и не е, защото всеки край е начало.

Метафората за скрепената плът изгражда последния роман „Резервен живот" на македонската писателка и преводач Лидия Димковска, носител на Европейската награда за литература за 2013 г. Ако мислите, че близнаците са „прототипи" на Скопие и София, не е така. Това е личен и различен прочит на последните 30 години по разкази и всекидневни спомени, обобщени с перото на позитивен автор.

„Почувствах се предизвикана да разкажа историята на две сиамски близначки от Македония - Сребра и Злата, от 80-те години до първото десетилетие на 21 век - време, в което се случиха много промени - и в Македония, и в Европа, и в света", казва Димковска. Тя пише в по-широк контекст за братоубийствените войни в предсмъртните гърчове на Югославия, чийто мрачни сенки и днес държат народите на полуострова разделени.

„Това е последица от комунизма, в който живеехме, когато мнозина хора бяха неприятели, без да знаят. Недоверието почувствах лично, когато живеех в Румъния, то е много характерно за Балканите и е в основата на всички конфликти. Тук хората са много близки едни до други, но същевременно са много отчуждени - и все повече се отчуждават", казва писателката, която от години живее в Словения.

В разделянето тя вижда и шанс за промяна, за ново начало - същото, което сега родината й иска да преживее с уличните протести срещу правителството на Никола Груевски, невиждани по мащаб досега в историята на Македония.

Тя посвещава книгата на „изгубеното поколение", към което принадлежи - родените преди 30 - 40 години нейни съграждани, които видяха два режима. Два, защото сегашната власт в Македония е еднолична, а Димковска - един от изявените критици на Груевски.

Писателката описва управлението му като авторитарно, подтискащо и изменящо идентичността на македонците. От славяни те станаха по-древни от гърците, цялата несвойствена политика на антиквизация, прокарвана от Груевски, но непозната на поколението на Лидия Димковска, която превърна Скопие в „смешен детски град" и „трагикомедия", а институциите и медиите - в слуги на премиера.

„Хората не бяха по собствено желание на митинга на ВМРО-ДПМНЕ, бяха там от страх. Македонските медиите писаха за лекари и медицински сестри, които изоставили жена с току-що оперирано дете в болница, за да отидат на протеста в защита на Груевски - ето докъде може да стигне лудостта на една власт, която иска на всяка цена да се задържи", разказва тя.

Съпротивата тръгна от младите хора - ученици и студенти, които поставят съвсем нормални искания - демократични институции, свободата на словото и медиите, справедливост, честно управление.

„Най-голямата победа на политическата криза е, че събра хора от различен етнически произход. Хората се сплотиха - и албанците, и македонците, и турците, и ромите - всички заедно ходят на протестите по своя воля и желание, и вече не допускат делба на етническа основа. Ако има нещо радващо в събитията, то е именно това", казва Димковска, докато раздава автографи в НДК, в последния си ден преди да се завърне за кратко в Скопие.

Според нея литературните връзки между двете държави са на високо ниво

Премиерата на „Резервен живот" пред българска публика се състоя при засилен интерес в рамките на Базара на книгата и бе един от гвоздеите в програмата. Това е едва второ посещение на Лидия Димковска в България, а самата тя е изненадана от присъствието на толкова читатели, проявяващи любопитство към съвременната литература в Македония.

„Културата е единственият безболезнен начин да се възстановят загубените връзки, без никакви негативни посредници. Историята и политиката винаги са разделяли народите, това е доказано, а България и Македония много дълго време се занимават само с това", обобщава Димковска.

Тя цитира Георги Господинов, Теодора Димова и Алек Попов като автори, които би препоръчала на своите сънародници. „Все повече ни интересуват българските филми, книги, музика, какво се случва в България", твърди Димковска, като изтъква и македонските автори, известни на българските читатели - Гоце Смилевски („Сестрата на Зигмунд Фройд"), стиховете на Никола Маджиров, Марта Марковска и др.

Според нея в литературата има повече знание, отколкото в който и да е учебни по история. Македонските медии определиха труда й като закъсняла, но изчерпателна „книга за прехода" и „роман на нашето детство", неслучайно там предстои трети тираж.

Въпреки че от години не живее в родното Скопие, Димковска защитава последователна позиция за случващото се там и излъчва ясно послание към тези, които днес мерят шпаги и идеологии - силата е в бъдещето, дори когато началната му точка е болезнена и кървава. Да се издигнеш, след като си паднал.

Иначе казано - резервен живот, в който няма раздяла без жертви.

Oще: история  лидия димковска  литература  македония  македонска литература  сиамнски близнаци  спорове с македония  сребра и злата  югославски войни 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 21.05.201514:41

Започна да се налага практиката–смяна на законно избрани правителства чрез болшевишки приоми с уличен натиск в името на ценности изповядвани от 10–20 хиляди индивида.При вземане на властта този приом се превръща в опит за преврат.Това се нарича липса на търпение за влизане във власта а не демократични ценности.Но кой ли ме чете?
   

оценка

+0 -2