Президентша на село | webcafe.bg
Webcafe

Президентша на село

Драго Симеонов
01.02.2012, 07:59 (обновена 06.02.2015, 20:11)
Юлиана Плевнелиева

Снимка: © Sofia photo agency

Трудно е да си президентша на село, защото всеки опит да бъдеш дистанцирана се тълкува като укриване на срамна тайна. А това естествено дава повод за много повече сплетничене, в сравнение с разноцветните пера по луксозната шапка...

Казват, че интернет направил света едно малко село. Метафората би трябвало да илюстрира колко са се скъсили разстояниета и са отеснели границите заради новите технологии. Има обаче и още един нюанс в това твърдение, който остава скрит. Новото време наистина ни превърна малко или много в селяни.

Не, това не е обидна квалификация, просто между градския и селския начин на приемане на действителността има една много ясна отлика. Докато градът може да запази анонимността ти, в селото всичко е на показ и няма как да не останеш одуман на път за мегдана, докато останалите неизбежно седят на коментарната пейка пред къщурката си.

Споделяме тези впечатления покрай дебата за публичните появявания (или по-скоро липсата на такива) но новата президентша г-жа Плевнелиева. Въпросът вече не е доколко протоколът и маниерите изискват от нея светско присъствие, а възможно ли е да останеш градски анонимен в голямото село, да държиш градско (буржоазно, ако щете) ниво на поведение на място, което по ред причини отдавна е станало битово-клюкарско. Този път дилемата не е само национална, тя има съвсем глобален смисъл.

Съвременният свят все по-радко позволява на героите на деня да запазят личното си пространство от вмешателство и задължителното обществено споделяне. Дори аристократите вече нямат тази привилегия. В малкото информационно-технологично село, в което се превърнахме, плебсът не допуска съществуването на лично пространство, дори да заявява обратното. Това доста напомня Чудомировото „Не съм от тях, как'Сийке" за онази забавна клюкарка, която с удоволствие разчепква интимния живот на околните, макар да не такъв човек по принцип. Днес хигиената на личния образ в обществото е допустима само за хора, които нямат такъв.

Разбира се южният темперамент и изкорененият аристократизъм правят у нас още по-невъзможно запазването на дистанция. Хигиената на имиджа, за която говорим, е трудна за звездите на деня (в която и сфера да се изявяват) защото те добре знаят максимата „Далеч от очите - далеч от сърцето", а близоста до народняшкото сърце им е много по-ценна от личното пространство.

Ето защо тук големците не само не се пазят от това да ги видим по бельо, те дори държат да ни го покажат, а баш големецът редовно позира разголен по мускули, което само увеличава популярността му. Това не е поведение на цар, а на пехливанин, но селският манталитет фаворизира много повече вторите за разлика от първите.

Ето защо, опасяваме се, г-жа Плевнелиева няма никакъв шанс със запазването на дистанция. А виртуалното пространство, в което тя избира да изразява себе си, емблематично се превърна в  мястото, къдете я сгащиха клюкарите на махалата.

Да, трудно е да си президентша на село, защото всеки опит да бъдеш дистанцирана се тълкува като укриване на срамна тайна. А това естествено дава повод за много повече сплетничене, в сравнение с разноцветните пера по луксозната шапка. Селото не би имало нищо против да си високомерен глупак, но до откажеш да имаш общо с него е непростимо провинение, особено за Първа дама.

Oще: глобално село  драго симеонов  популярност  президент  президентша  първа дама  росен плевнелиев  юлиана плевнелиева 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

31 Кака Мара | 07.02.201218:20

Miglena Nikolovа, президентът не е без никакви правомощия.Все пак се водидържавен глава...Любопитно , между другото, дали госпожата( президентшата визирам) тъй нехайно и надменно се отнася към"сана си" и когато действа по "бизнес-дела"? Или все пак, за фирмите на президентшата имаме едно на ум... Чуди се (Сега вече феминистките ми скочиха настървено Смее се, щото нали , жената е хиперталантлива и работлива бизнес..менка Плези се и е ясно, че протекции никога и никакви )
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

30 Кака Мара | 07.02.201218:12

"Plamen Panev | 04.02.2012 08:08
Тя Белгия затова е толкова "добре"! С гей президент! "

Пламенчо,че Белгия до днес в представите ми беше кралство...Кога избухна белгийската революция , кога и назначихте президента...Ами с горкия крал Албер какво ли стана Отегчен Въъх, дано нещо гейовете да не ....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.10.2011, 12:51

29 Дебел | 06.02.201200:39

Аве ние гласувахме за президент.Избрахме го,той си встъпи официално в длъжност,не мога да разбера къде е написано и задължаващо жена му да присъства задължително на всяка церемония.Аз не мога да разбера кви тъпи и ограничени хора има.Оставете жената на мира ве,и да тя е най-хубавата президентша или както е по Хамерикасни образец-Първа дама,която сме имали досега.Но уви,всички фенове на "Блясък" и "Слава" останаха с напразно очакване да я зърнат редом до президента,но въпреки това нищо не им пречи да си я обсъждат пак.Тъпото племе пак си знае неговото,клюки и злоба,вместо да бачка яко и да си подсигури малко по-хубав живот,и марсианци да дойдат у България и те няма да ни оправят.......
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.01.2012, 10:23

28 Miglena Nikolova | 04.02.201222:30

Аз пък не загрявам, по какъв повод се коментира жената, на някой който няма никакви правомощия в тази държава.Смехотворно е всичко това.Не ми се обиждат цирковите изпълнители, иначе бих казала:Пълен цирк е това!Някой или някои пак не са спали вечери наред, за да създадат поредния сценарий в демократичната ни държава Лош или много луд Трябва да има,какво да обсъжда народа, да се отвлича внимание, докато държавниците си правят угодни за тях неща.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.05.2011, 15:12

27 Гергана Кирилова | 04.02.201219:46

Подозирам, че г-жата я защитават главно такива, които никога не биха се осмелили да правят като нея, и затова им изглежда много фьешън и много достойно. А всъщност е някакво инфантилно перчене, което бих оправдала от 20-годишен човек, но не и от 37-годишен. Наистина чакам с нетърпение 3-ти март, за да видим дали пак ще се изцепи по този начин.
Не го мисля сериозно, но понякога се чудя ако някой я отвлече, дали мъжленцето й няма веднага да използва НСО и всички екстри на властта, които толкова не са им по сърце.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

26 My Majesty | 04.02.201211:36

До Bozo Kosmev: Тук съм съгласна. И за мен няма значение дали един човек има семейство или няма. Значение има, когато има семейство и го използва за еФтин пиар. Какъвто е случаят с Плевнелиев. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

25 Bozo Kosmev | 04.02.201211:28

Не знам що решихте, че сравнявам когото и да било с Левски.
Просто тезата на 18, че човек, дето няма семейство, не може да му се има доверие, е, меко-казано, повърхностна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

24 My Majesty | 04.02.201210:49

До Bozo Kosmev: Хайде да не забравяме, че Левски не се е отказвал от църковния си сан и да не сравняваме един от националните си герои с Плевнелиев. Обидно е. Освен това доста от сериозните изследователи на живота на Левски знаят доста интересни подробности. Но не това е темата.
Това че дадена държава имала премиер за гей си е факт за цитираната държава. Новият български президент не е гей /или поне не го е оповестявал публично/ женен е, не е вдовец и официално има съпруга. Която се е съгласила да играе по пиарските герберски надлъгвания с електората им. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.05.2011, 10:49

23 Plamen Panev | 04.02.201208:11

А от друга страна,защо гей да няма здраво семейство!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.05.2011, 10:49

22 Plamen Panev | 04.02.201208:08

Тя Белгия затова е толкова "добре"! С гей президент!
   

оценка

+0 -0