История for Dummies: Симеон Велики и тежкото наследство | webcafe.bg
Webcafe

История for Dummies: Симеон Велики и тежкото наследство

даскал Емил
28.03.2014, 18:52 (обновена 01.04.2014, 13:25)
цар симеон

Името на Симеон Велики не е използвано в българската политическа именна традиция... никога

ОК, разбрахме се, че българският владетел цар Симеон Велики не си е дал сам това прозвище. Ако поразпиташ приятелите си (горещо препоръчвам този експеримент), ще видиш, че според тях Симеон Борисов (автентичният, а не мадридският премиер на Република България) е наречен така защото:

А) по негово време България е на три морета (за това си говорихме миналия път)

Б) по негово време България става много силна и могъща държава, а той оставя това величие на своите наследници (за това ще си говорим сега)

В) защото, "ако беше превзел Цариград, тогава щяхме по друг начин да си говорим" (за това следващия път).

И понеже всеки от нас е учил тъкмо това, сега се налага да стане ясно, че не митовете, а само истината може да ни направи свободни във възприемането на собствената ни история.

Тежкото наследство, което оставя Симеон на своя син - Петър, има няколко аспекта

Преди всичко Симеон води поредица от много тежки войни. 11 на брой са войните за тези 34 години. Ясно е, че почти целият ресурс на държавата се изсипва в поддържането на боеспособна армия. А че армията на българското княжество до 918 г. (до 918 г. Симеон не носи титлата "цар", а "княз") тогава е била боеспособна, говорят множеството победи срещу византийци, маджари, сърби.

Не съм сигурен дали е точно успех фактът, че благодарение на успешния съюз с печенегите, които са заселени по негово време в полето край Сердика и в днешна Северозападна България, сега имаме толкова колоритни местни хора с характерни нрави. Не подскачай сега - шегувам се, макар фактологията да е точно тази.

В тези 11 войни не броя потушаването на въстанието в България в края на управлението му, когато 20 000 български поданици търсят убежище в пределите на Византийската империя. Един Бог знае колко са били избити.

Друго перо от един условен бюджет на Симеонова България, което гълта изключително много ресурси, са строежите. Българският владетел наистина построява изключителна столица, която трябва да впечатлява най-вече чужденците.

Два града - вътрешен и външен, водоскоци и шадравани, църкви и впечатляващият манастирски комплекс "Св. Пантелеймон" (в местността Патлейна днес) са били със сигурност много сериозна инфраструктурна инвестиция, както бихме се изразили днес (има и яка възстановка).

Венецът на мащабното му строителство обаче са Царският дворец и тронната зала, които по описание са били особено пищни - злато, мед, сребро. И за всичко това надали е взел заем от някоя банка.

Можеш да прибавиш като част от наследството и факта, че Симеон до такава степен изтощава собствената си държава, че накрая е мразен дори от своите - не само избухва въстание, но името му не е използвано в българската политическа именна традиция... никога. Вторият български владетел с това име беше премиер в република.

От политическото наследство на Симеон Велики не остава на практика почти нищо - царската титла е призната за пръв път на сина му Петър. И по тази причина всеки след това, който е искал да посочи принадлежност към българската държавна традиция, е взимал това име.

Спомни си за въстаника Петър Делян, който през 1041 г. неуспешно се опитва да възстанови българската държава, а после те подсещам и за единия от братята Асеневци - Теодор, който при обявяването на въстанието през 1185 г. приема тъкмо името Петър, за да заяви категорично желанието на въстаниците да възстановят българската независима държава, този път успешно.

Териториалната цялост на тази така разширена държава се свива много бързо, а армията търпи поредица от поражения. Накрая, 40 години след смъртта на Симеон, киевският княз Святослав плячкосва столицата, а малко по-късно византийците я превземат.

С оглед на приложените аргументи е крайно време да се откажеш да позоваваш величието на Симеон върху политическото или армейското наследство, което оставя на своите сънародници и на сина си като владетел. Симеон Велики оставя след управлението си съсипана и разорена държава, с множество центробежни политически сили, борещи се за власт и с напълно изтощена хазна.

И нещо друго - дори не бяха споменати военните му неуспехи срещу сърбите, и особено срещу хърватите. Тези неуспехи само задълбочават кризата в последните години на неговото царуване.
И моля те, не казвай, че превземането на Цариград щяло да промени нещо.

Не, нямаше. Но за това следващия път.

Oще: велика българия  велико търново  византия  история  история for dummies  робство  симеон велики  цар симеон 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

52 sim4o | 19.04.201413:06

.. "Вандерлей Дебелия | 19.04.2014 02:08
sim4o,
В историята се борави с извори. Дай изворите. Има ги преведени на български, защото вероятно не четеш нито гръцки, нито латински. ... "
--------------------------------
Да, има ги ПОВЕЧЕТО.. в ГИБИ ..
Повечето !!! ... ... ... - защото в ГИБИ, го няма анализиран Лаврентиевския препис, на ПВЛ , а той , според мене е важен за да оформим събитията 968 -9 71 ...
Анализиране на Лаврентиевския препис имаме в книгите за Светослав - поне някой от тях ...
Възражения, срещу линията прокарвана в ГИБИ има приятелят ми Борислав Георгиев Борисов - той си е публикувал нещата, на много места в Интернет ..
Но пак да повторя- тука не е мястото ...
А статията - ИМА ЕДИН ОСНОВЕН НЕДОСТАТЪК - тезата на автора е по-скоро декларативна и въобще не е доказана!
толкоз
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

51 sim4o | 19.04.201409:02

Но хайде и по цитираното от мене от Табов ...
Похода на Светослав ..
Първом - КОЙ Е СВЕТОСЛАВ ,на колко години е бил към 969 и кога е роден ..

Второ - в кой град "Переяславец" Светослав влиза .. и защо Цар Петър, изпада в такъв потрес от тези събития (съвременната трактовка е, че Переславец - ще да е било някакво мало, погранично българско градче на Дунава .. странното е, че и до ден-днешен, не е известно да има такова градче ).
Според адски логичната теза на Корольов - Светослав влиза във Велики Преслав и тогава Петър получава сърдечен удар.

Трето - разграбва ли Светослав хазната или не (ако я разграбва , ще да не е била празна Много щастлив Много щастлив ) .. ами тука според мене е ясно - не! .. оставя и Борис Втори на престола и стяга поход срещу Източната Римска Империя ...

Освен Табов - по въпроса пишат много, много хора .. дал съм линк към библиотеката "Милитера" - там книги - много ! А Табов съм го цитирал, баш него - щото той ми е бил най-под ръка ...
А ПОЗОВАВАНЕ НА АВТОРИТЕТИ не бива да има .. КАКТО НЕ БИВА ДА ИМА И ОПЛЮВАНЕ НА АВТОРИТЕТИ .. да се твърди, ей така "той е автор, за четива по влака" е толкова тъпо, колкото и да се позоваваме .. НЕ АВТОРА а писаното от него - трябва да разглеждаме ... имаме си наш си ум и наша логика .. за какво ни са авторитети!??

Поздрави
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

50 sim4o | 19.04.201408:41

... "Вандерлей Дебелия | 19.04.2014 02:08
sim4o,
Този ли е т.нар. от теб ПРОФЕСОР Йордан Табов?
...... и вероятно сам разбираш, че позоваването на авторитети е несериозно. " ...
----------------------------------
Да ..то има един ПРОФЕСОР Йордан Табов ..!

Разбира се, ЧЕ ПОЗОВАВАНЕТО НА АВТОРИТЕТИ Е НЕСЕРИОЗНО ..
Добрият Бог, на всеки е дал ум - всеки може да чете, най-различни източници, да сравнява техните логически изводи, да прави свои умозаключения .. да коментира научните съобщения .. .. ... но да ти отговоря наред :

ПО СТАТИЯТА - ами аз смятам, твърденията стоящи в основата на "История for Dummies: Симеон Велики и тежкото наследство" - за недоказани .. КАКВО Е БИЛО ТЕЖКОТО НАСЛЕДСТВО .. защо се твърди , че хазната е била празна , а държавата - изтощена ???

По източниците ... будният ум, може от всякакво място - да събере информация и да я осмисли ... примерно- ЛИЧНО АЗ СЪМ ВЗЕМАЛ ДАННИ И ИНФО ОТ Александър Корольов - "Святослав" http://anyreads.com/read/#416423
http://militera.lib.ru/bio/korolyov_as01/index.html
http://forum.bg-history.info/index.php?topic=13687.0 .. за Боян , за Киев и събитията ... се сравняват примерно няколко трактовки (тука не ги цитирах, за да не заемам място) - " о болгарском происхождении Б. высказывалось и до Миллера: Ю. Венелин считал, что Б. — болгарский князь Боян Владимирович ... "

Разбира се - има още десетки източници - от всякъде можем да имаме полза ... за княгиня Олга - има невероятно интересна трактовка при проф. Павло Сухан , и НЕ БИВА ДА ИМА ПОЗОВАВАНЕ НА АВТОРИТЕТИ - а търпеливо и грижливо изучаване .. спокойно ... на всякакви авторови концепции .. зърното бисер - след плявата .. можем да намерим и при Табов, и при Корольов , и при Милер, и при Юрий Венелин ..
Безспорно е от полза, да се попогледне и в първоизточниците - Лъв Дякон например, или Скилица .. има ги, наистина на съвременен български - в ГИБИ, а каквото го няма на български го има на руски, на немски ... ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ОБАЧЕ, че тези "Първоизточници" в ГИБИ въобще не са оригиналните писания, излезли изпод перото на Скилица, да речем .. а доста по-късни интерпретации и променени преписи ... Градивна критика на ГИБИ, има примерно приятелят ми Борислав Георгиев - Боцмана в "Как от БАН и ГИБИ четат ..."

А дали чета латински или не и какво аджеба чета ... си е мой проблем и нямам идея с тебе да го разисквам ... Тотално не виждам, да е свързан с коментирането ...
Все пак - искането ДА НЯМА ПОЗОВАВАНЕ НА АВТОРИТЕТИ - е правилно и тука еднакво мислим , аз и ти, .. КАКВО ЗА БОГА позоваване и за какво ни е то - след като ни е си имаме наши глави на раменете, и можем сами, да видим, логично ли разсъждават Милер, Корольов, П.Павлов, Табов, Корольов, Борислав Георгиев ...

Поздрави

П.П.
Освен Табов и П. Павлов които съм цитирал .. като имащи някаква връзка с темата, са писали безброй много други автори .. прецених, че не бива да задълбаваме - тука в този сайт нито е мястото , нито е времето ... и се ограничих до тях двамата .. Всеки който КОНКРЕТНО с нещо не е съгласен, от писаното .. би могъл да направи възражения ПО СЪЩЕСТВО - разглеждайки конкретните откъси ... Приказки като "той е автор само за влака" и т.н. .. олекват ...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 19.04.2014, 02:02

49 Вандерлей Дебелия | 19.04.201402:08

sim4o,
Този ли е т.нар. от теб ПРОФЕСОР Йордан Табов?
http://novinar.bg/news/d-r-jordan-tabov-balgarite-sa-vaiali-antichni-statui-prez-turskoto-robstvo_Mjg3NjsyOQ==.html
Щото друг няма из нета, а тоя е математик и вярва, че българите са ваяли антични статуи. и вероятно сам разбираш, че позоваването на авторитети е несериозно.

В историята се борави с извори. Дай изворите. Има ги преведени на български, защото вероятно не четеш нито гръцки, нито латински.

Пламен Павлов от Търновската килийна школа може да се преглътне, макар да е член на ВМРО и макар да има историята за прислужница, която трябва да изпълнява поръчки, рядко, ама много рядко има научни попадения. И тезите му за Симеон не са сред тях. Виж, онзи научно-популярен труд за българските царици става за четене във влака.

Тезите на даскалчето са спорни. За целта трябва да се познава добре изворовата база. Фактите, които е изнесъл, са безспорни. По трактовката има какво да се желае.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

48 sim4o | 01.04.201400:04

"Stoyan Kiryakov | 31.03.201415:51
Младен Маринов, всичко в статията си е вярно ... "
-----------------------
Примерно това ..?
.... даскал Емил :
..."В тези 11 войни не броя потушаването на въстанието в България в края на управлението му, когато 20 000 български поданици търсят убежище в пределите на Византийската империя.."
... БЕШЕ ОБЯСНЕНО (приведох извадка от Пламен Павлов, основаваща се на Лъв Дякон) ЧЕ ТОВА СА поддръжници , на големия брат Михаил .. и за да победи Михаиловите войници, както за справяне с войските на другия си брат- Йоан, Петър вика ромейски части, на тъст си Роман Лакапин, така и за боевете с Михаил са извикани ромеи .. да, ама БЪЛГАРИТЕ НАВЛИЗАТ В ЕПИР .. (а не търсят убежище) и Епирските власти, ИСКАТ ПОМОЩ ОТ Константинопол, та да се справят с българите ...
.. или това .... даскал Емил : "киевският княз Святослав плячкосва столицата.." за киевския княз ВИДЯХМЕ ЧЕ Е ПЛЕМЕННИК НА ПЕТЪР И ВНУК НА СИМЕОН... ето и за "плячкосването"..

проф . Йордан Табов .. "Мы должны отметить факт, что во время своего пребывания в Болгарии Святослав относился с почтением к болгарскому царю Борису II; Борис сохранил свой трон и все знаки верховной власти. Взяв болгарскую столицу Преслав, Святослав не посягнул на казну болгарских царей, а также, что особенно важно, Святослав и его дружина отнеслись с исключительным почтением ко храмам в Болгарии." (НИКВ с. 102; ПОПР)
Сохранение царской казны , трона Бориса , церквей - все это находится в разительном контрасте с тем, как русская армия отнеслась к византийцам, и византийская армия - к болгарам.
Напомним читателям, что после своих первых военных успехов Святослав заключил договор с болгарским царем, и вдвоем они стали воевать против византийцев; цель войны - по словам самого Святослава – была прогнать византийцев с Балканского полуострова, так как они "не имеют права на Европу" (ДИА с. 56).
Взгляд Святослава на историческую и политическую обстановку на Балканах, на то, какие народы являются исконными жителями этих земель , противоположен современным историческим концепциям.. "

П.П. Професор Йордан Табов е български учен! Цитирам го на руски, защото книгата в Интернет, на български не е качена и я няма ...
Та къде са аджеба ФАКТИТЕ??

Ни в дреболиите има ПОТВЪРДЕНИ ФАКТИ ни в основната теза .. от къде е видно, че Симеон, остава като наследство "празна хазна" и "изтощение" .. явно май има изтощение свързано с тази публикация в Уебкафето .. но то , изтощението .. не е в действията на Симеон, а е в нечия изтощена мисъл!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

47 sim4o | 31.03.201422:26

"Stoyan Kiryakov | 31.03.201415:51
Младен Маринов, всичко в статията си е вярно и не виждам причина да нападаш автора. ..... ... човекът разсъждава върху факти и изказва мнение. .. "
------------------------
За ОСНОВНОТО твърдение на автора - за "изтощаването" на България ( каквото и да се разбира под термина "изтощаване" съотнесено към страна ) и изпразването на хазната, няма даден, уви , НИТО ЕДИН ЕДНИЧЪК ФАКТ ... !

Ако пък има подобен, иженарицаемий факт , доказан с някакъв писмен източник от онази епоха .. и аз четейки по-горните авторови мисли , нещо съм го пропуснал - моля ви , съфорумци , коленопреклонно .. копирайте го от статията и любезно ми го предоставете ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2011, 11:28

46 Veselin Kamenov | 31.03.201417:57

Стояне, като цяло тезата на автора е в правилна насока. Има обаче редица проблеми и на първо място е обективността. Като оставим настрана откровените глупости, които е натворил (писах за това по-долу), дасклачето изобщо не обръща внимание на положителните страни на Сиемоновото време. Нещо повече, в стремежа си да пише история за тъпаци, той сам започва да прилича на тъпак, който хвърля нечистоти по една противоречива, но безспорно велика личност.

Ето това бих нарекъл обективна статия за цар Симеон - http://www.pravoslavieto.com/history/09/bg_mitologia_simeon_petar_g_todorov.htm

За всеки средноинтелигентен човек е ясно, че е нелепо да се гордееш с това, че Симеон е оставил да се белеят костите на посечените ромеи край Ахелой. Още по-нелепо е да напишеш статия, в която с презрителен тон да бълваш неаргументирани тези, логически грешки, стъкмистика и откровени небивалици.

А пък може би авторът наистина си троли, де да знам и аз вече Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.03.2014, 15:47

45 Stoyan Kiryakov | 31.03.201415:51

Младен Маринов, всичко в статията си е вярно и не виждам причина да нападаш автора. За какво разделение става дума, човекът разсъждава върху факти и изказва мнение. За разлика от теб се е опитал да се аргументира, а ти нямаш един аргумент в цялото си излияние. И още един факт: в Българския фолклор няма и една песен за "златния" век на Симеон, затова пък за сина му Петър са изпети дузина песни. Аз мога да продължа и със бащата на Симеон, но това вече ще ти дойде много, а и нямам намерение да пиша на хора, които не могат да мислят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2011, 01:24

44 Mladen Marinov | 31.03.201401:41

... евтина антибългарска пропаганда даскале.
Историята е оставила ясни факти за това време и твоите съждения са като холивудски сценарий - красив, нямащ нищо общо с реалноста и продаван на лековерните.
И какво искаш да докажеш? Нищо.
Важно е да се посее съмнение в един от малко останалите символи на обрединение на една нация - националната и история... Старата игра - "разделяй и владей".
Да светна читателите кога се прави това - при подготвяни сериозни социални и гео-политически проблеми.
Тайминга на подобни събития варира от 5 години до 6 месеца ако се ползват правилно съвременните социални мрежи.
Българско "майданче" ли ще правим?
От къде да вземем оръжия за "мирния протест"?
Хм - г-н "Даскал" кой Ви плаща и за какво?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

43 sim4o | 30.03.201422:47

"Todor Anastasov | 30.03.2014 19:29
... заради династичен спор в който се намесва Светослав Киевски син на Олга от български царски род ... "
-------------------------------------
Много правилно - браво!

Великата Равноапостолна Княгиня Олга (наречена е Равноапостолна , защото построява църква , може би , първата в Киев) е най-вероятно близка родственица на Симеон и на Петър (каква точно - не се наемам да съдя, според мене - сестра ). Но според мене, основната фигура в Киев не е била Олга , а братът на Петър - Боян Магьосник ... ето любезно предоставям един линк, като има и още доста материали за подобен извод ...
http://www.rummuseum.ru/lib_n/nikit21.php
"Боян — русский поэт и болгарский князь." лично аз, с Никитин не съм съгласен на 100% но си струва да се прочете, мисля ... И в Уикипедия има за Боян .. Боян Вещий е наречен тука - Боян Магьосника .. кой знае защо обаче българска статия нямаме , а в руския и украинския варианти писаното е непълно и доста спорно.
http://ru.wikipedia.org/wiki/%C1%EE%FF%ED И както видяхме - Петър не е най-големият син , а освен това, вътре в семейството има силна опозиция, срещу Петър и жена му .... Вероятно походът на Светослав е и с идейни подбудители именно опозиционните кръгове, които след разгрома на войските на Михаил бягат при сестрата - в Киев .. Боян, който още в периода си в Константинопол публично и демонстративно е носил българско, а не ромейско облекло и е бил с бръсната глава с плитка, а не с ромейска прическа. За съжаление, единственият горе-долу читав източник на който може да се стъпи е ПВЛ- Повест Времених лет ...
Писанията на Лъв Дякон и други хронисти пък , показват само и единствено ромейската гледна точка и не ни дават много информация - все пак важен детайл за да съзнаем логиката на събитията е описаният външен вид на Светослав - бръсната глава с коса на опашка
   

оценка

+0 -0