Малкият пикльо | webcafe.bg
Webcafe

Малкият пикльо

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
28.05.2015, 22:25 (обновена 01.06.2015, 16:15)

1 от 7 снимки Назад Напред

Манекен Пис

Снимка: © Webcafe.bg

В Брюксел едно пикаещо човече е достатъчно да накара целия свят да извади фотоапаратите и селфи стиковете пред фонтан.

В сърцето на Европейския съюз, където се помещават основните европейски институции, има едно малко момченце, което крепи туризма. Не на ЕС, а на Брюксел - Манекен Пис. Той представлява миниатюрна (наистина миниатюрна) бронзова статуя на момченце, което пикае във фонтана пред себе си. Това момченце често осъмва с дрехи заради някое събитие или паметна дата, това момченце украсява реклами и магнити, това момченце препикава сградата на кметството в града на изображения от сувенири, превръща се в тирбушон (сами се сетете как изглежда този тирбушон).

Интересна подробност е, че сградата на въпросното кметство е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство и е строена през 15-ти век, като е приемана и за една от най-красивите сгради в Брюксел. Въпреки това тя не може да се мери по популярност с пикаещия мъник, който стои кротко на ъгъла между две малки улици в центъра на Брюксел.

Освен пикаещото момче, има и пикаещо момиченце, известно като Jeanneke pis. От края на 90-те години на друг ъгъл между две улички в центъра на града се подвизава и куче, което препикава стълб на тротоара. За разлика от „господарите си", то не е фонтан, а просто бронзова статуя, която развеселява минувачите.

Това кратко въведение всъщност, обратно на очакванията, отвежда към България.

В Брюксел едно пикаещо човече е достатъчно да накара целия свят да извади фотоапаратите и селфи стиковете пред фонтан.

В България през няколко месеца се появява проект за реконструиране на нещо - за правене на паркове там, където ги няма, вместо за поддържането на тези, които ги има, за махане и слагане на павета, за местене или съхраняване на един-два паметника, като явно най-важният е този на този на Съветската армия, защото предимно той се оказва във фокуса на вниманието.

Докато дори автобусът от летище Шарлероа към Брюсел се рекламира с Манекен Пис (виж снимките), то в България поради „липса" на друго интересно, туристическите реклами често включват несъществуващи обекти или елементи от чуждестранен пейзаж.

Преди дни се оказа, че рекламата на България за лов и риболов включва гризли, сьомга и американски елен (които е по-вероятно да бъдат видени в зоопарка, да не говорим за незаконния лов). По-рано се разбра, че видеото, което рекламира страната в чужбина като туристическа дестинация, съдържа кадри с АТВ по пясъчни дюни. А те и без това всяко лято са заливани с бетон или заглаждани за удобство. Да не говорим, че дори в иновативното новогодишно слово на президента, фонът ни пренесе в Колорадо, въпреки че в страната има достатъчно високи сини планини.

В такава атмосфера София обсъжда пореден ремонт, в който се заговаря за виенски колела и други нелепости в Борисовата градина, която по-скоро има нужда от осветление, охрана и поддръжка. Искам да си представя кой и как би стопанисвал виенското колело, когато не половината парк е обществена тоалетна и дом за бездомници, а осветлението беше подновено едва след убийство.

В Брюксел има много имигранти, много повече, отколкото в София.

По улиците не е съвсем чисто - също както в София. Брюксел си има метро със станции значително по-грозни от тези в София. Парковете се поддържат редовно. Хората се усмихват.

Брюксел си има пикаещи статуи - дори и куче, от което никой не се възмущава, а напротив - хората се забавляват, когато минат оттам. (Нещо, което в България не може да се случи без обществен дебат, който да докаже колко е глупаво кучето и колко е обидно за въображаемия български събрат на Манекен Пис.) Нито някой в Белгия се възмущава от това, че пикаещото момченце създава образа на столицата пред света - дори напротив, поддържат го доста успешно.

Тук една фигура в метростанцията на летището предизвика по-бурен обществен дебат от това, че един от двата терминала няма връзка нито с другия, нито с метрото.

В Брюксел си имат Манекен Пис, в София има много фонтани, но най-известният от тях е злощастното недоразумение на Витошка, което за двугодишното си съществуване успя да се развали повече пъти, отколкото беше преобличан Манекен Пис.

София не е света, нито Брюксел е, но пък е ярък пример за това, че едно пикаещо момченце е достатъчно, за да се превърне в притегателен център за туристи. И всичко това заради обществената нагласа и оценката на паметника като забележителност.

Oще: беглия  брюксел  европа  европейски институции  европейски парламент  европейски съюз  ес  забележителности  манекен пис  туризъм  туристически атракции 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.04.2014, 09:57

2 mehudi | 30.05.201500:10

манекен пи, без "с" накрая. толкова ли нямаше къде да разберете как се произнася
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 29.05.201521:01

Ами освен да направим статуя в цял ръст на един министър, която изобразява как той пикае във фонтана пред президентството. Така най-накрая София ще надмине Брюксел.
   

оценка

+0 -0