Дистанционни войници | webcafe.bg
Webcafe

Дистанционни войници

Webcafe.bg, по Spiegel
17.12.2012, 23:12 (обновена 19.12.2012, 12:56)
Безпилотен самолет

Снимка: © Getty Images

С такъв Predator Брендън Брайънт е наблюдавал живота на хората, преди да опита да ликвидира само по-опасните от тях

В продължение на повече от 5 години Брендън Брайънт работел в голям колкото каравана контейнер без прозорци. Климатикът бил настроен на точно 17 градуса и, от съображения за сигурност, вратата не се отваряла. Брайънт и колегите му седели пред 14 компютърни монитора и четири клавиатури. Когато той натиснел бутон в Ню Мексико, някой на другия край на света умирал.

Контейнерът е своеобразният „мозък" на безпилотен ударен самолет на американските ВВС. Брайънт си спомня ясно една от мисиите. Самолетът Predator летял над Афганистан, на 10 000 километра от базата. На мушката била кирпичена къща с малка кошара за кози. Когато получил заповед да стреля, войникът маркирал постройката с лазер, а пилотът до него натиснал копче, с което машината изстреляла ракета Hellfire.

Сигналът достигал до монитора с 2 до 5 секунди закъснение, общо 16 секунди до удара. За Брендън те били като на забавен каданс. 3 секунди преди взрива изведнъж в кадър влязло дете. Миг по-късно дигиталният и реалният свят се сблъскали някъде между Баграм и Мазар-и-Шериф. Екраните били озарени от експлозията, къщата се срутила, а детето изчезнало.

„Не убихме ли дете току-що?", Брайънт попитал пилота. Получил положителен отговор. Изписали същия въпрос на екрана. Някой непознат от команден център някъде по света им отговорил: „Не, това беше куче". Пуснали отново записа. Кучетата не ходят на два крака.

Когато „екипажът" на безпилотния самолет излязъл от „кабината", двамата военни били отново насред Америка. Наоколо нямало никаква война.

Война със сенките

Модерните бойни действия са невидими и се водят от малки технологични центрове - САЩ имат седем бази на своя територия и още няколко в други точки на света. Новите системи позволяват по-прецизни удари и заради това някои наричат ударите с безпилотни самолети „хуманни". Това е войната на президента Барак Обама.

Командирите на подразделенията като това на Брайънт изтъкват, че машините се използват главно при хуманитарни мисии като тази в Хаити, както и за разузнаване. „Ние спасяваме животи", категоричен е полковник Уилям Тарт, който командва операциите.

Тарт не говори много за т.нар „прицелни убийства". Категоричен е, че не е виждал с очите си невинни да умират, а безпилотните самолети стрелят само по сгради, в които няма жени и деца."Ние наблюдаваме хората с месеци. Гледаме как си играят с кучетата си или как простират пране. Познаваме ги, сякаш са ни съседи. Даже ходим на техните погребения", разказва Тарт.

Той признава, че се възползва от близостта на Ленгли до Лас Вегас, за да избяга от работата си. Един от парадоксите е, че „дистанционните" удари те приближават изключително много до случващото се. „Войната става някак лична", посочва полковникът.

Видях как жени и деца умират

27-годишният днес Брендън Брайънт живее в малка къща в Мисула, Монтана. След като напуснал армията, той се е върнал у дома. Продължава да си бръсне главата, но има тридневна брада. „Не сънувам инфрачервени картини от четири месеца", разказва с усмивка той - една малка победа. За 6-те хиляди часа във въздуха е видял как умират мъже, жени и деца. „Никога не съм мислел, че ще убия толкова хора. Всъщност, никога не съм си представял, че ще убия някого", казва той.

Попаднал във въоръжените сили случайно. След като завършил гимназия, Брайънт започнал да учи журналистика в колежа. В края на първия семестър вече бил затънал в заеми и тогава разбрал, че военновъздушните сили имат безплатен университет. Справил се добре на изпитите и бил зачислен към разузнавателно подразделение. Научил се как да управлява камерите и да анализира карти, информация за атмосферните условия и направени от въздуха снимки. Станал еквивалента на копилот.

Бил на 20, когато трябвало за пръв път да участва в мисия над Ирак. В Невада било горещо, но под безпилотния самолет все още било преди съмване. Група американски войници се прибирали към базата си, а Брайънт трябвало да бъде техен „ангел-хранител" от небето.

Видял подобна на око форма върху асфалта. От обучението си знаел, че обикновено екстремистите изгарят гума върху пътната настилка, за да могат после по-лесно да закопаят на даденото място самоделна бомба. Няколко минути оглеждал района, докато конвоят наближавал. Брайънт и пилотът били новобранци, а нямало никакъв начин да се свържат с войниците на земята. Първият джип минал покрай „окото" без проблеми. Експлозията унищожила следващия - петима пехотинци загинали.

Гледката се запечатала в съзнанието на младия войник и го направила по-усърден. Не искал случилото се да се повтори.

Далеч от цялото човечество

Смените му продължавали по 12 часа. По това време американските ВВС все още нямали достатъчно персонал за „дистанционната война" в Ирак и Афганистан - смятало се, че да управлението на безпилотен самолет е работа за страхливци.

Брайънт помни ясно първата ракета, която изстрелял лично. Убил на място двама мъже, а трети агонизирал на екрана му в продължение на две минути. Човекът бил без крак и отчаяно се опитвал да спре изтичането на кръвта си. Палачът му не могъл да сдържи сълзите си през същата вечер.

Брендън разказва това, докато седи в любимото си кафене. Тук прекарва цели часове като чете или просто гледа хората. Често сменя масата - стоенето на едно място го изнервя. Миналото за него е сложна тема - гордее се с него, но и се опитва да се пребори с ужасяващите спомени.

Изпратили го в Ирак през 2007 г., като работата му била да извършва излитанията и кацанията на безпилотните самолети. През останалото време машините били управлявани от САЩ. Сложната организация има причина - Predator може да лети цял ден, но е бавен и трябва да излита от летища, които са в близост до целта.

След две години Брайънт бил прехвърлен в специално подразделение, базирано в Ню Мексико. Живеел със свой приятел в бунгало насред прашен и отдалечен от цивилизацията град на име Кловис, състоящ се основно от каравани, бензиностанции и евангелистки църкви.

Брендън предпочитал нощните смени, защото по това време в Афганистан е ден. През пролетта гледката напомняла на родната му Монтана. Гледал как хората обработват земята, хлапета играят футбол, а мъже прегръщат жените си. През летните нощи наблюдавал с инфрачервена камера как хората спят по покривите в търсене на хлад.

Следял някои хора със седмици, като сред тях имало както талибани, така и други, за които военните, разузнаването или местните информатори знаели нещо.

„Опознавах ги до момента, в който някой нагоре по веригата не ми кажеше да стрелям", разказва Брайънт. Признава, че съжалява най-вече заради децата на тези мъже: „Те бяха добри бащи".

Така се стигнало и до кирпичената къща и детето, което някой по веригата сметнал за куче.

Няма време за чувства

Майор Ванеса Мейер, чието истинско име е скрито с черна лепенка, прави демонстрация по време на обучението на бъдещи пилоти на Predator. Американските ВВС ще имат нужния персонал за мисиите с безпилотната машина до 2013 г.

34-годишната Мейер, която си е сложила гланц за устни и има диамантен пръстен, е управлявала товарни самолети преди да влезе в „дистанционната" кабина на безпилотния ударен самолет.

Сега тя е в симулатор и показва на останалите как се управлява машината в небето на Афганистан. На прицел е бял автомобил, а Мейер води към целта Predator-а с джойстик за посоката на полет и ръчка, която регулира двигателя.

Родила е първото си дете в базата, където е разположено нейното подразделение, а сега е бременна в деветия месец. „Няма време за чувства", категорична е тя, макар да признава, че усеща адреналина.

Мейер бърза да добави това, което е записано в правилата по въпроса: „Когато е взето решение и те са установили, че това е враг и легитимна цел, нямам проблеми с това да стрелям".

Oще: безпилотен самолет  война  жертви 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

42 Thea Atanasova | 23.12.201223:08

Само да не го насочат към нас тоя Предатор... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

41 Крив Макарон | 22.12.201217:05

Сега пък мъжете са ти виновни.
Почвам да се досещам от къде идва войнолюбието ти. Просто имаш нужда от атлетичен кавалер Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

40 Von Bl | 22.12.201217:03

Промъкват се под вражеският огън,пълзят: Анка картечарката след нея Петка и накрая Чапай като командир! Петка пита: Анке баща ти дали не е бил стругар? Щото като ти гледам бедрата все едно стругар професионалист се е постарал....Отзад се обажда Чапай: За бащата на Анка дали е бил стругар не знам? Но Петка твоя баща със сигурност е бил тракторист като гледам колко дълбоко ореш Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

39 Frida | 22.12.201214:17

не, съкън, крив макарон, нищо общо нямам с тая женица, още по-малко си падам по убийства на талибански жени. виж, ако са мъже... muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

38 Крив Макарон | 22.12.201213:40

Фридке,

филмът няма сюжет, защото е документален. Става въпрос за съвсем истинска личност Антонина Макаровна Макарова, по мъж Гинзбург, която е убила по официални данни над 1500 човека.
Посочвам ти нея като въплащение на отичането на живота като ценност.
Но щом казваш, че това е тривиално, предполагам имаш основание. В предните ти постове, предполагам не случайно, се открояват призивите ти за търсене на "окончателна" победа над талибанския морал, и извършването на убийства от жени пилоти на дронове.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

37 Frida | 22.12.201213:24

крив макарон, не съм гледала точно този филм, на сюжетът е тривиален.

доста експлоатираш темата за масови убийства, разстрели и разни такива насилия, извършвани под команда, мирише на фаш
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

36 Frida | 22.12.201213:16

извинявайте, но...
янаки демонстрира талибанско мислене, тип майкъл мур. забранете четенето, музиката, училището, електричеството даже, щото някой ще вземе да направи еф 16, т.е. който носи оръжие е расист. muhihihihi
ами висока наука се прави с много пари, тъй като включва мнооого науки и информация. талибанът с козичката не може да си изхрани челядта, затова прибягва към отглеждане на мак. същата твоя мисла на по-примитивно ниво. сега, кое е по-полезно за човека - неграмотникът с козичката и с маковата нивичка или онези дето правят еф 16, но и космически сонди и пр. съоръжения, които финансират медицински, агрономически и пр. изследвания, които даряват на такива с козичките достижения на съвремието, БЕЗВЪЗМЕЗДНО. и за благодарност получават 11 септември?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.06.2012, 17:21

35 ясминка | 22.12.201211:34

Фрида, Чача допуска една грешка, вярва на изявленията на хора като Буш. Виж ти...
Кой според теб въоръжи и обучи талибаните? За какви две скорости говориш? Едната е на тия дето имат а другата на тия дето нямат Ф16. Понеже явно не знаеш как се стига до въпросната креативност на човешката мисъл, ще ти разкажа за моите подозрения. Пентагона взима едни милиарди от американското общество и спонсорира всякакви университети, научни центрове, програми и т.н. Те създават върхови технологии, в повечето случаи без да планират избиване на хора. После тези технологии се приватизират и тези, от които могат да се изкарат яки кинти (като компютрите) се подаряват на компаниите. Затова компаниите така напират да финансират университети. Защо мислиш Бойнг и Локхийд са водещи? Защото разполагат с публични средства в астрономически измерения. Знаеш ли как ги получават? Продават на целия свят бойни самолети от последно поколение и после обявяват, че светът е станал много по-опасен от преди. Затова им трябва още финансиране. Тази твоя креативност няма да изкара дълго.
От тази позиция да обявяваш, че другите са изостанали и нямат морал е меко казано нахално. Талибаните са произведение именно на тази креативна система.
Ако САЩ воюваха с талибаните а не с Авганистан, нямаше да разрушат цялата държава и да избият и изгонят такава част от населението. Само ти май не знаеш за какво се воюва там.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

34 Крив Макарон | 22.12.201202:25

Фридке, ти си новата Тонька-пулемётчица!

Само ти даваме една максимка и направо водим мюсулманите, и ги строяваме за изпълнение на разстрела им. Жени, деца, старци, гладни, болни, беззащитни...Няма значение! Новата Тонька-пулемётчица ще ги надупчи наред. Само ги стоварване от ешелоните товарни вагони за животни и до там. Фридка ги натръшква без да ги различава от дъбова бъчва.
Сещам се за филм, който гледах, посветен на Тонька-пулемётчица, как миг преди да натисне спусъка и да погуби още животи, един мъж извикал от строя:
- Прощавай, сестро!
Миг по-късно вече се въргалял мъртъв.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

33 Frida | 22.12.201200:45

чача, допускаш поне две грешки
едната е, че коранът не поврежда мозъка, освен в случай, че е единствената книга за четене.
другата е, че няма нищо приемливо в примитивния бит и нрави на милиарди човешки същества по света. не може светът да се движи на две скорости. неименуемо е пропадането му, ако се съгласяваме с такава постановка. за жалост, световните лидери не са си научили уроците и не се произнасят категорично по въпроса..
в случая с технологията, приложена във войната - ами това е превъзходството на съзидателния човешки ум и разбира се, да, морал. това е оръжие, недостъпно, дори само като идея за талибанското мировозрене.
тук лефтистите-пацифисти искат напредничивият да воюва с мракобесния с оръжията на мракобесието, т.е. сам да се предаде на заколение. само, че са много встрани и накриво, за да спретнат трета лента на движение.
остава им ролята на мотаещи се в краката, получаващи от време на време по някой ритник.
   

оценка

+0 -0