Живеем в света на Макиавели | webcafe.bg
Webcafe

Живеем в света на Макиавели

Webcafe.bg, по La Stampa
19.12.2013, 17:00 (обновена 25.12.2013, 08:58)
барак Обама

Снимка: © Getty Images

Макиавели би ръкопляскал на Обама за решението му да ликвидира лидера на "Ал Кайда"

500 години след публикуването на „Владетелят" на Николо Макиавели, една от най-великите книги с политическа теория в историята, нашият свят е по-"макиавелски" от всякога.

Възвишено варварство или максимална ефективност

САЩ, които са водеща демокрация от над две столетия и са създали Интернет като прозрачна среда, сега имат проблеми заради шпионажа, който Агенцията за национална сигурност извършвала спрямо съюзниците на страната. Бившият агент на КГБ Владимир Путин, президент на полусвободна държава, където убиват журналистите с мнение, даде убежище на американската „къртица" Едуард Сноудън и даже се зае да изнася лекции на света по темата за правата на човека.

Междувременно, в Сирия може да е факт, че президентът Башар ал-Асад избива народа си, но това не означава, че ще последва съдбата на Хосни Мубарак или Муамар Кадафи. Силният човек в Дамаск е безмилостен и кръвожаден и е загърбил съвестта си в името на властта - точно както би предписал Макиавели.

Конфликтът между Китай, Япония и САЩ за миниатюрните острови Сенкаку-Диаою отново ни подсещат за италианския ренесансов философ. Пекин наложи зона на противовъздушна отбрана в района, Токио я оспори, а Вашингтон изпрати ракетоносни бомбардировачи B-52 с обяснението, че машините ще прелитат над островите без предупреждение.

В глави 12-14 от „Владетелят" Макиавели съветва да не се използват войски на съюзник, защото ако се стигне до победа ставаш длъжник, а загуба може да го съсипе. С помощта на Споразумението за взаимно сътрудничество и сигурност между САЩ и Япония, заплаха за островите ще изисква намесата на Вашингтон.

Зло и етика

Кой е прав? Кой греши? Чия позиция е етичната? Макиавели би се засмял на подобни въпроси. Той би обяснил (както го е правил в онези времена), че когато става въпрос за сила и политика, моралните въпроси и етичният интегритет просто не влизат в уравнението.

В своя статия в The Atlantic, канадският философ и политик Майкъл Игнатиеф хвали Макиавели, като припомня, че решението на Барак Обама да елиминира Осама бин Ладен е класически макиавелски триумф, макар да е в разрез с морала и правата на човека.

Убийството на врага (а и на невинните минувачи около него) е нещо, което демократичното право заклеймява, но флорентинският политически теоретик го смята за простимо. Обама, би казал той, се справи добре със защитата на републиката чрез всяко от своите действия.

В същото време, Макиавели приветства и въздържането от конкретни действия, когато е за благото на държавата. Игнатиеф посочва, че е за предпочитане, например, президентът да отмени ракетния удар по Сирия, ако не може да се разпознае ясна цел.

Най-сетне оправдан

Половин хилядолетие по-късно, историята най-накрая оправда Макиавели. През годините произведенията му са били в списъка на забранените от папата, а модерният консервативен политически теоретик Лео Строс го нарича „господар на злото".

Според някои нови публикации, за да разберем бруталната честност на Николо Макиавели, ние трябва да разберем времената, които са го създали. Според авторите, флорентинецът не е гангстер, а патриот и републиканец, чието желание да обедини градовете-държави е родило идеята за истински политик, който е в състояние да прави жертви и да избира тежките решения.

Авторът на „Владетелят" е по-жив от всякога. Можем да открием нашия свят в неговия: насилие, лицемерие, сблъсъци на сили, характери и интереси. Единственото нещо, което би изненадало Макиавели в днешния свят, е мрежата, в която произведенията му са обект на дебат, анализ, критика и даже цензура.

Все пак, не е трудно да си го представим как събира информация онлайн за своя план, качва на власт своя „Владетел" с помощта на новите технологии и си помага с мощните инструменти на Big Data, за да го задържи възможно най-дълго на власт.

Oще: барак обама  добро и зло  морал  николо макиавели  осама бин ладен  политика 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

13 Thea Atanasova | 21.12.201314:15

Макарон колкото и да е крив, в случая е прав! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

12 Rowan | 21.12.201307:35

Кинг, то затова сме на това дередже. Държава в която премиер можеш да станеш само с прочитенето на "Винету", напълно си заслужава положението.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

11 KingoftheROAD | 20.12.201323:19

Рован, според мен тиквите, дето ни се слагат и за люпотици, би трябвало да започнат с едно още по-класическо произведение - Държавата на Платон. И това е само началото на началото...
Стрелка http://www.kaminata.net/platon-darzhavata-t66959.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.01.2012, 08:51

10 Falconetti | 20.12.201316:27

Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

9 Крив Макарон | 20.12.201313:35

Дост тъпа статия, поставена върху ограничена платформа. "Макиавелизма" работи единствено когато държавата е в криза; политическа, военна и социална. Цялата идея на Макито е сходна с "теория на игрите", и заложения в нея принцип fuck you budy. Това е простичко обяснено във филма на Адам Къртис "Клопката".
И ако автора твърди, че света е обхванат от подозрителност, неблагодарност и злобни игрички, то това е не е нищо повече от обикновена цикличност. Но явно трудноста му да разбере това го докарва до тон, наподобяващ просълзяване, породено от осъзнаване на собствената му малоценност. Накратко казано, става въпрос за дете-идиот.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 18.11.2013, 09:44

8 boron | 20.12.201313:32

Е ,моралът е променяща се /макар и бавно/ величина. Различна за всяка група,народ и т.н.Нормални за Англия неща биха срещнали неодобрение или присмех в Холандия /например/.Какво остава за по-отдалечени култури.Сравнете с натискане на втората стрелка тук http://geert-hofstede.com/bulgaria.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

7 Оня Дето Го Трият | 20.12.201312:54

Роуън

Остави тия приказки, думата "диктатор" няма положение, в което да я използваш в положителен контекст! Не се опитвай.
Всичките тия прехласвания по решителност, ред, здрава ръка и прочие са от хора, които имат тайната надежда като дойде Великия дикатотор те да са от страната на незасегнатите, на печелившите тоест.
Те много хора бленуват и за Сталин в момента, но и през ум не им минава, че ако вземе та дойде чичко Сталин 99,99999 % е шанса те да ходят да чукат камъни някъде, отколкото да застанат до него и да размахват пръст.

А Макиавели супер верни неща е писал, но са верни и му изнасят на тоя, който е отгоре. Дупе да ти е яко ако тоя дето държи властта се хване да ги ползва буквално.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

6 John Smith | 20.12.201312:53

" общото е липсата на морал и етика в борбата за власт"
Хаос , аз не знам в коя борба има етика и морал. В Класическата борба има , ама в живота,ако се бориш с правила си загубен. Ако някой ти изкара нож, застреляй го- не е морално и етично , но ще си жив.
Освен това етиката и морала са за масите, за по-лесен контрол. Водачите са над тези неща, те затва са и водачи.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

5 Xaoc | 20.12.201312:36

Борон, общото е липсата на морал и етика в борбата за власт. Но така е било винаги. Нито дедо е открил топлата вода, нито автора. Просто хората са с много къса памет явно.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

4 Rowan | 20.12.201312:32

Boron, точно както и "диктатор" се свързва с нещо лошо Смее се Въпреки че още Макиавели прави анализ на думата и с факти доказва, че диктаторите в Рим са спасявали държавата не един път.

На практика и сега по света има стотици "диктатори" в римския смисъл на думата - президентите, които имат изключителни правомощия в моменти на криза, но нямат право да променят законите и са мандатни. Щото има моменти, когато няма време да се чака сенаторите да се надприказват, а са необходими действия и бездействието е пагубно.
   

оценка

+0 -0