Всички по света ликуват от наближаващото Световно първенство по футбол, а екоактивистите ги втриса колко боклук ще оставят феновете след себе си | webcafe.bg
Webcafe

Колко зелена е Световната купа

Webcafe.bg , По CNN
01.06.2010, 15:13 (обновена 02.06.2010, 13:38)
Футболен боклук

Снимка: © Getty Images

Еколозите дори не слагат в сметката самия боклук, който оставят след себе си феновете - смачканите бирени кутии

В къщи и офиси по цял свят е трудно да намерите човек, който да не ликува от наближаващия старт на Световното футболно първенство. С изключение на еколозите. Те са твърде притеснени за ефекта върху околната среда от струпването на милиони фенове на футбола от цял свят на едно място.

Достатъчно е да се види какво правят няколко десетки хиляди след само един мач на любимия си отбор... Но проблемът, който тревожи еколозите, са парниковите газове.

Изследване на норвежкото правителство, поръчано от властите в ЮАР, прогнозира, че въглеродното "излъчване" на първенството през тази година ще е 6 пъти по-голямо от това на последната Световна купа по футбол в Германия. Дори като се вземе предвид фактът, че изследването включва въздействието от транспорта до мястото на първенството и обратно, което не беше отчитано в Германия, все пак въглеродният дисбаланс е твърде сериозен.

Ненужни строежи увеличават вредните емисии

Затова и южноафриканските власти предприеха мерки - започнаха да садят още дървета в градски зони. Но за местните екоактивисти това съвсем не е достатъчно.

"След като въглеродът е вече произведен, твърденията, че програмите за противодействие "неутрализират" въглеродните емисии, не са нищо повече от "еко-промиване на мозъци", коментира пред CNN Боби Пийк от организацията "Приятели на земята в Южна Африка". "За съжаление ние смятаме, че нищо не може да бъде направено, за да се намалят."

Пийк смята, че е имало ненужни строителни проекти, които са използвали хиляди тонове бетон - една от най-потребяващите въглерод индустрии: "В Дърбан строежът на съвсем нов стадион не беше необходим, като се има предвид, че имаше два един до друг, всеки от които можеше да бъде реконструиран, вместо единият напълно да бъде разрушен, за да се отвори място за нов строеж," коментира той.

"Така постигнатите "спестявания" бяха неутрализирани от нуждата от нов цимент. Циментовата индустрия е един от основните производители на въглероден двуокис. За всеки тон цимент - 1 тон въглерод."

Пропуснати шансове

Други експерти смятат, че Световната купа е изгубена възможност за Южна Африка да се превърне в световен лидер в превръщането на спорта в "зелена" дейност. "Смятам, че Южна Африка пропусна момента с това да не потърси, по собствена воля, начин да бъде домакин на първото "въглеродно неутрално" мега-събитие," коментира Антон Картрайт, съосновател на Promoting Access to Carbon Equity.

"Това би им струвало около $25 млн., ако бяха организирали национална кампания - което се обмисляше в един момент, и националният департамент по екологични въпроси дори стигна до етапа на събиране на предложения. Но в крайна сметка не се случи."

Според Картрайт, "ако Южна Африка беше похарчила тези пари, те щяха да дадат пример и да поставят основата на сектора за възобновяема енергия и енергийна ефективност в Южна Африка".

"Средствата са били прехвърлени от FIFA към националното правителство и градовете-домакини, а на местно ниво не се прави достатъчно с изключение на няколко смели, но незначителни изключения. Като цяло прекалено се разчиташе на саденето на дървета", критикуват еколозите.

Картрайт признава, че някои от градовете-домакини, най-вече Дърбан и Кейптаун, са се опитали да стартират проекти, но казва, че като цяло всичко е оставено за последния момент. "Насред трескавата дейност по строежа на стадиони и транспортни маршрути, въглеродните емисии като цяло бяха игнорирани," казва той. "Това е симптоматично за мястото, което климатичните промени заемат в южноафриканското общество и в процеса на взимане на макроикономически решения в страната."

200 000 дървета засадени в Йоханесбург

Южноафриканските власти обаче остават непреклонни, че са направили всичко по силите си според достъпните ресурси. "Въпреки че винаги има място за подобрение и поуки от предишни грешки за Южна Африка това е поредна стъпка по пътя на устойчивото развитие на страната," коментира Алби Модизе от Южноафриканския департамент по екологичните въпроси.

По негови думи въпреки че ресурсите са били скромни, около 200 000 дървета са били засадени в Йоханесбург като част от програма за компенсиране на въглеродния отпечатък, 25 000 дървета - в Ръстенберг, 86 000 в Етекуини, а целта е да се достигне брой от 400 000 дървета в Чване и Претория.

Също така е имало проекти за ограничаване на въглеродните емисии, концентрирани върху енергийната ефективност в Етекуини, Кейптаун, Йоханесбург, Чване, Ръстенберг, Полокване и Порт Елизабет.

Стартирахме и SMS кампания за генериране на приходи, които ще бъдат инвестирани в програмата за компенсиране на вредните емисии," казва Модизе. "Департаментът има няколко комуникационни и информационни инициативи, които ще носят посланието за озеленяване и съвети за феновете-посетители на първенството, за да бъдат те информирани."

Някои активисти признават, че може да има някои индиректни екологични ползи от Световната купа. "Една от най-позитивните вероятно ще бъде случайна - под формата на подобрен обществен транспорт и конкретно усъвършенствана бърза автобусна транспортна система," казва Картрайт.

В Кейптаун на транспорта се дължат почти 50% от емисиите на парникови газове. Другият важен резултат е обществената информираност - задължително изискване за решения, от които обществото има отчаяна нужда, и които без съмнение в голямата си част липсват.

Oще: въглеродни емисии  дървета  еколози  правителство  световно първенство  стадиони  строежи  транспорт  фенове  футбол  юар 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.