20 прогнози: Модата | webcafe.bg
Webcafe

20 прогнози: Модата

Дайлис Уилямс , Guardian
21.01.2011, 17:39 (обновена 24.01.2011, 10:08)
жена, сянка

Снимка: © Getty Images

Технологията ще създаде умни дрехи

Модата е много важна част от начина, по който комуникираме своята идентичност пред другите. Много дълго време тя означаваше дрехи: текстилните одеяния, в които поставяхме нашето тяло. Но в идващите десетилетия ударението ще бъде много повече върху другите изражения на модата и различните начини да комуникираме едни с други, да създаваме чувство за принадлежност и да се чувстваме добре като себе си.

Ние вече създаваме нашия имидж онлайн - манипулирайки визия, която да разкаже история за нас. Вместо да се срещаме на улицата или в бара, да разговаряме и да оглеждаме какво е облякъл всеки от нас, ние комуникираме много по-дълбоко чрез тези нови канали. Докато в дрехите ще започнем да виждаме поляризацията между такива, които са много практични и такива, които са изцяло за да ни представят по определен начин - и тези последните може би няма да ги притежаваме, а ще ги вземаме под наем или ще ги споделяме.

Технологията вече се използва за създаването на дрехи, които стоят по-добре и са по-умни. Те позволяват да се предаде и определено количество информация чрез тях. Това е подтиквано отчасти от потребителското търсене и от желанието да знаем откъде идва дрехата. Затова ще виждаме по дрехите етикети, които указват къде е произведена всяка тяхна част, подозирам че донякъде и по законови причини, защото ресурсите ще стават все по-ограничени и ще става все по-важно да се пести водата и да се намалява въглеродния отпечатък.

Въпреки това, не само функционалността ще оказва влияние. Модата мина през един голям цикъл през последните 25 години - от нещо, което беше високо ценено и служеше за удоволствие до нещо, което стана съвсем достъпнои дори за еднократна употреба поради падането на цените. Всъщност ние напълно променихме нашето отношение към дрехите и сред дизайнерите, с които работя, има силното усещане, че трябва да върнат обратно в своите творения елемента на емоционалното съдържание.

Според мен определено технологията има място в създаването на диалог между хората чрез техните дрехи.

Дайлис Уилямс е дизайнер и директор актуална мода в „Лондон Фешън Колидж".

Oще: дрехи  имидж  мода  прогнози  технологии  фешън 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.