Синдромът „Най” | webcafe.bg
Webcafe

Синдромът „Най”

Стани автор
25.09.2014, 18:56 (обновена 07.10.2017, 21:14)
комфорт

Ние нямаме проблем да си купим новия модел iPhone, да седнем в кафето и да обявим как нямаме пари, защото... държавата е тъпа. Не ние, държавата.

Миналата седмица водих разговор със служител в онова нещо, което отговаря за туризма в България. Наричам го онова нещо, не защото не мога да проверя с два клика в Google агенция ли е или министерство, а защото за работата, която върши няма никакво значение какво е.

Като казвам служител, нямам предвид пазача, а един от онези сладури, които пишат стратегиите и заради които си заслужава да се направи поне министерство на стратегиите. В една предизборна програма се мъдреше министерство на реформите, така че нищо чудно и стратегиите да се сдобият с едно.
Та стана дума каква е стратегията на България

Научих, че сме най-древната страна в Европа. Египет, Гърция, Мексико, завиждайтИ! Рим да си гледа работата! Ние сме!

Освен това имаме уникална природа. Поправих, че всяка природа е уникална. „Но нашата е най-красивата"... бе очакваният отговор. Имаме плажовете с най-хубав пясък... Туй Кан, Корфу, Палма де Майорка ряпа да ядат. Най-високите планини, най-бистрите езера... И фолклорът ни е летял в Космоса! „Ако можеше и други неща да отлетят натам..." казах на себе си... И се замислих.

Българките са най-красиви, ние сме най-умни и най-талантливи, най-работливи и най-гостоприемни... Под последното се разбира, че е прието за нормално да отидеш на гости, без да си канен и да останеш поне за две хранения... От обяд та до вечеря, ако не са се сетили да сервират баница за следобедна закуска. И други народи обичат да се гордеят с митовете за себе си и да се хвалят с преувеличените си качества. Сигурен съм, че днес в поне 5 държави се хвалят, че техните жени са най-красиви или мъжете им най-надарени. Но...

Винаги има едно „Но"

Българите не само сме най- всичките тези неща горе. Ние сме най-бедни, най-нещастни, най-ощетени, най-болни, най-корумпирани, с най-мръсен въздух... Преди две седмици водих друг спор, този път в социалните мрежи. Евростат публикува проучване на бедността в Европа... и имаше наглостта да не ни обяви за най-бедни. Нас, в KLETA MAJKA BALGARIQ.

В спора на няколко пъти обясних, че под бедност се разбира да нямаш къде да живееш, буквално. Да спиш на пейките в парка по предната причинна, а не защото изтрезняваш от снощи. В България има и бедни, и бездомни, и глад, и безработица, и мизерия. Но не сме най-.

Дори в Европа, камо ли в света. Виж, ако водим в класация, то тя е за „усещане за клетост".
Там няма кой да ни бие. Ние нямаме проблем да си купим новия модел iPhone, да седнем в кафето и да обявим как нямаме пари, защото... държавата е тъпа. Не ние, държавата. Тя е виновна за много неща, но за доста няма вина милата. Нито чалгата, илюминатите и Костов.

Нашите политици са най-корумпирани. Ами не са. Друг е въпросът, че в България си остават ненаказани и най-нагло се явяват в телевизора до последния си ден. Но то и това е друга класация.

Лионел Жоспен не успя да се класира за втори тур на президентските избори във Франция преди 12-на години, подаде оставка и оттогава не се е мяркал. У нас може да получиш 0,345% на изборите, но това ти дава право да даваш съвети и да се караш от екрана всеки ден. Сутрин и вечер.

Това е, защото телевизията ни е най-тъпа за гледане. Заради риалити форматите. Нищо, че в доста страни те са в пъти повече. И не блестят с кой знае какви интелектуални качества. И хората, които ги гледат, са в пъти повече. Но само при нас заради телевизията затъпява обществото. Обществото, защото нали знаете, че българите са най-умни.

Българите са най-умни, но обществото ни е най-тъпо

Ние сме най-работливи, но държавата липсва. И така си се въртим в кръговото на всичките си „най-," защото сме забравили накъде сме тръгнали и не знаем в коя посока да излезем. А в това със сигурност сме най. В липсата на памет. Затова ни лъжат не просто по 2 пъти, а по 2 пъти годишно. И пак отначало.

Синдром, какво да го правиш?

Oще: българи  клетост  комплекси  красота  манталитет  най  образование  простотия  туризъм  умност 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.01.2015, 19:13

22 WTF | 19.04.201511:49

От всички глупости само разбрах, че авторът е най-негативният българин и...мястото му е космоса! Без скафандър... Нямаше една положителна дума за България! Говори за чуждите държави сякаш е бил там, а си личи, че не е и съответно няма база за сравнение. Кавам го като човек доста пътувал, видял и патил и живял дълго в чужбина. България НАИСТИНА има прекрасна природа! И климат! Всички войни които е водила Визнатия през средните векове са с хора, които са искали да се заселят в Тракия! И не можеш да сравняваш с другите страни, защото природата е различна. Вярно българите сме мрънкащ народ, но авторът е най-мрънкащият. Затова - пълен игнор на такива нихилисти и комплексари и смело напред!
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 10.07.2011, 11:07

21 Boyka Batchvarova | 18.04.201519:25

Много хубавко му се е получило на А. Николов. Нищо, че е баналите до немай къде. ДОКОГА бе, ентелегенти, ше ги пишеме тия!? С едното писане на таквиз ли се отличаваме от тъпака, който ни избра и царо, и пъдаро? Дали? А?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 17.11.2014, 04:44

20 Майкъл | 06.01.201502:25

Статията ми хареса! Също и историята на "конспиратор". За съжаление такива хора остават все по-малко. Щото, както още Славейков го беше казал - свестните у нас считат за луди.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 19.09.2014, 11:22

19 Маграт | 27.09.201413:56

Като чета тази статия се сещам за една песен на Контрол "Ние сме велика нация, кисело мляко и секси демокрация".
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

18 strawsPulledAtRandom | 27.09.201413:28

#17, прав си, това е най-статията Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

17 qhasper | 27.09.201405:31

Най-смешното е, че с почти всеки следващ коментар статията става все по-вярна наистина. Даже мисля, че това е най-вярната статия писана някога! поклон Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

16 pixie | 26.09.201420:26

Аз пък си мисля, че сме най-добри в оцеляването. При всякакви условия, във всякакви времена и навсякъде по света. И така 1330 години досега.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

15 deowin | 26.09.201419:45

Conspirator, осъзнаваш ли, че цялата ти история, и особено начина, по който си я разказал, крещят "АЗ СЪМ НАЙ! ДРУГИТЕ В БЛОКА СА БОКЛУЦИ!"?
Не?
Така и предположих.

За едно си прав - вярно не си глупак, че си боядисал вратите на асансьора. Не, не боядисаните врати са нуждата, която си задоволил. За нея не би имало смисъл да споделяш историята тук, особено пък толкова обемисто и цветущо. Но сега цял живот ще можеш да разправяш тая случка под път и над път, и горделиво да се тупаш в гърдите.
Щото, зер, ти си по-най от всички найове.
Ти си най-найят.

Статията е точно за хората като теб.
   

оценка

+1 -5

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

14 strawsPulledAtRandom | 26.09.201418:20

Не сме най-старата държава, а най-старата държава в Европа, която носи същото име от създаването си. В смисъл, че Галия-Франция, Елада-Гърция и т.н. може да са по-стари, но съвременното им име е ново. Разбира се, това е факт, изсмукан от пръстите, няма какво да обсъждаме. Смешен в случая е повърхностния почит на автора, при който дори не обръща внимание, че става дума за Европа, какво остава за уговорката за непроменено име и оттам опитите му да ни образова за тенденциите при развитието на нациите от 19 век и прочее добре известни нам теории и твърдения, към които не е добавил нищо свое. Всъщност, доста по полезен беше коментарът на maleficient като отбеляза, че ако наистина сме най- в нещо, то това е най-самопрезиращ се народ.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 14:03

13 delight | 26.09.201416:09

Понеже се гъбаркате с Египет и Мексико, че не сме най-старата държава - не сме. Объркването идва от факта, че на наша територия е открито НАЙ-старото злато, обработено от човек. И тук няма 6-5, категорично е доказано. Намига
   

оценка

+2 -0