ГМО храните причиняват рак | webcafe.bg
Webcafe

ГМО храните причиняват рак

Webcafe.bg, по Daily Mail
20.09.2012, 14:54 (обновена 24.09.2012, 08:03)
царевица

Снимка: © gradinarstvo.hit.bg

Ние сме това, което ядем, но знаем ли какво има в храната ни?

Според скандално френско проучване, публикувано вчера, плъхове, хранени в продължение на цял живот с едни от най-продаваните сортове генетично модифицирана царевица, страдат от злокачествени тумори и множествени увреждания на органите.

Учените разкриват, че резултатите от това изследване повдигат сериозни въпроси за безопасността на генетично модифицираните храни и гаранциите за тях, предоставяни от биотехнологичните компании и правителствата.

Ако вярваме на изследователите, ГМО далеч не е така безвредно, както го изкарват

Първите целоживотни опити с плъхове, хранени с ГМО царевица, свидетелстват за множество злокачествени разсейки на рак на гърдата, както и сериозни увреждания на черния дроб и бъбреците при животните.

Д-р Майкъл Антониу, молекулярен биолог в колежа Кингс в Лондон и експерт по генетично модифицираните храни, коментира: "Проучването показва, че необикновено много тумори се развиват по-рано и по-агресивно, особено при женските животни. Шокиран съм от крайно негативните последици на тези храни върху здравето".

Проучването е проведено от университета в Каен, Франция и е рецензирано от независими учени, за да се гарантира, че експериментите са проведени коректно и резултатите са валидни.

Първите по-дълги опити от традиционните 3-месечни изследвания върху плъхове

Това е първото изследване, което проследява последиците от храненето с генетично модифицирани храни през целия живот на плъховете, който трае средно две години. До този момент оценката за безопасността на ГМО храните се основава на опити върху плъхове, които продължават само 90 дни.

Въпросната царевица е генетично модифицирана да издържа на пръскане с глифозат - основният химикал в препарата срещу плевели Roundup, разработван от Monsanto. Идеята е царевицата да може да бъде пръскана с този препарат, без да бъде увреждана, докато плевелите около нея биват унищожавани.

Тестовете проверяват последиците от няколко сценария, сред които яденето на генномодифицираната царевица от сорт NK603, яденето на ГМ царевица, пръскана с Roundup и консумирането на малки дози от препарата, разтворени във вода.

Резултатите са сравнени с тези на контролна група плъхове, подложени на "чиста" диета без ГМО или Roundup.

Ето какво констатират изследователите:

- Между 50 до 80 на сто от женските плъхове са развили големи злокачествени тумори до началото на 24-тия месец от живота им, като броят им достига до три тумора на животно. За сравнение, само 30% от животните в контролната група развили тумори.

- До 70% от женските плъхове умират преждевременно, в сравнение с 20 на сто при контролната група.

- Туморите в плъховете, хранени с ГМО царевица и от двата пола, са между 2 и 3 пъти по-големи от тези при контролната група.

- Големите тумори се появяват при женските след седем месеца, в сравнение с 14-тия месец при контролната група. Учените разкриват, че "туморите са още по-опасни за здравето именно заради големия си размер,"който затруднява дишането на плъховете и води до храносмилателни проблеми".

Отличителното е, че повечето тумори са могли да бъдат диагностицирани едва след 18-тия месец от живота на плъховете, което означава, че те са откриваеми само при по-продължителните хранителни експерименти.

Изследването, ръководено от молекулярния биолог проф. Жил-Ерик Сералини - виден критик на ГМО технологиите, което беше публикувано вчера в американското издание Food and Chemical Toxicology, твърди, че генномодифицираната царевица и препаратът за третиране на плевели Roundup "могат да доведат до хормонални нарушения в едни и същи биохимични и физиологични пътища".

Дори и да не са разрешени за пряка продажба, ГМО се използват във фуражите

От доста време пресата във Великобритания и САЩ подчертава проблемите с липсата на щателни и точни оценки на безопасността на генномодифицираните зърнени култури и храни.

Въпреки че генномодифицираната царевица намира широко приложение в САЩ, британските потребители, както и тези в много европейски страни, вече избраха да обърнат гръб на тази технология заради съмнения в последиците от нея върху човешкото здраве и околната среда. Но дори и да не се продава в супермаркетите, тя се използва за фураж на животни във фермите, сред които са и пилета, прасета и дойни крави.

Мустафа Джамгоз, професор по ракова биология в "Кингс Колидж" в Лондон, коментира, че откритията, свързани с консумацията на генномодифицирана царевица, са изненадващи.

"Ние сме това, с което се храним," добавя той. "Работата ми е свързана с молекулярното равнище на раковите заболявания. Съществуват доказателства, че това, с което се храним, се отразява на генетичния ни материал и оказва въздействие върху функционирането на гените. Това не е неоправдано всяване на паника. Направените изследвания са напълно основателни".

Защитниците на ГМО бранша очаквано обвиниха изследването в "ненаучност"

Д-р Джулиън Литъл от Съвета за селскостопански биотехнологии, който е защитник и представител на ГМО индустрията, настоява, че генномодифицираните храни са безопасни, добавяйки: "Индустрията взема предвид всички притеснения за здравето по отношение на биотехнологичните храни и култури".

Антъни Треуавас, професор по клетъчна биология в Единбургския университет, на свой ред изразява съмнения за начина, по който е проведено въпросното изследване, твърдейки, че броят на включените в експериментите плъхове (200 животни) е твърде малък, за да могат от него да бъдат извлечени някакви значими заключения.

"Ако трябва да бъда напълно искрен, за мен това е случайна вариация при линия от гризачи, които и без това имат висока склонност към развиване на тумори," коментира той.

Освен това, той твърди, че професор Сералини води собствена кампания срещу генно модифицираните храни и предишните изследвания, които критикуват сигурността на технологията, не са издържали щателните проверки за достоверност.

Oще: гмо  здраве  мишки  монсанто  опити  рак  храна  царевица 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

123 Blagovest Iordanov | 28.09.201217:48

Проучването може и да е в 10-ката, въпросът е, че може би има ограничена информативна стойност (не съм специалист!), поради пропуски в методологията.

Говори се за ръст на раковите заболявания, но аз поне не съм виждал статистически данни за това (вероятно има и пропуска е в мен, но факта остава). Говоря не само за България.

Същевременно със сигурност според статистиката продължителността на живота нараства. Продължителността на активния период - също. Как корелира това с данните за драстично увеличените ракови заболявания - може би причината е, че не умираме от други болести, не знам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

122 Blagovest Iordanov | 28.09.201217:42

Thea, в коя страна си живяла?!
Направо ме фрапира - бил съм десетки пъти в различни европейски страни, действително не за да живея там, но имам някакви впечатления.
Такава кочина, гадост, неуредици като в България не съм виждал. Даже нещо близко до това, приемрно в София.
За хората по-трудно мога да кажа, но съдейки по грандиозната масова простотия, която ме залива всеки ден, действията на хората, държанието им, липсата на мисъл, надхвърляща елементарни човешки нужди...бих бил подозрителен дали е толкова зле човешкия фактор на Запад и Изток.
Доста съм убеден, че ще е по-добре за децата ми да не живеят в родината си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

121 mima | 27.09.201210:40

Руснаците са спрели вноса на ГМО царевица. Може би все пак проучването да не е толкова фалшиво.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 11:24

120 salmonella | 25.09.201223:09

какво е ГМО и от куде идат рисковете при консумацията му?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

119 lele male | 24.09.201213:44

Абе то ще се мре, ама току здраве да е...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.08.2012, 10:53

118 Зеленото човече | 24.09.201211:53

Крайно време беше някой да излезе и да каже това, което всички знаехме. През последните години се забелязва невероятен бум на болните от рак. Няма съмнение това на какво се дължи. Защо си затваряме очите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

117 vanko | 24.09.201210:33

thefutureoffood.com, за който се интересува. Иначе какво ви очаква, ако си слагате в устата всичко наред? Отговорът е прост – resident evil
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

116 fata morgana | 24.09.201209:55

По отношение на ГМО-то в България все още наистина сме по-добре от САЩ. Всичките ми познати, които ходиха за по три месеца там, се върнаха наддали по 15 килограма. В България пак си отслабнаха като минаха на нашата храна, без някакви диети. В Америка евтината храна е ГМО и организма не може да я преработва.
Не е необходимо да пратите храната за изследване в лаборатория, за да сте сигурни, че не е вредна. Когато ядете известно време едно и също, организмът сам си показва вредно ли е или не. Точно по тази причина никой не може да ме убеди, че зърнената закуска на Нестле е полезна. Нищо подобно! Не ми трябва да и знам компонентите. Факт е, че като ям сурови зеленчуци и плодове (сурови!) се чувствам жизнена, а като ям Нестле съм отпаднала.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

115 Thea Atanasova | 23.09.201217:25

Ако се бяха нагледали нямаше да ходят в чужбина... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2011, 17:43

114 Voin | 23.09.201217:20

"Когато се нагледат на мръсотията - духовна и физическа, тогава ще пожелаят да се върнат тук."

Муахахаха, Теа пак се изцепи яко...
Мила Теа, точно поради тази причина младите /и нетолкова младите/ напускат България. Нагедали са се на духовна и физическа нищета...
   

оценка

+0 -0