Време е да обновим Десетте Божи заповеди | webcafe.bg
Webcafe

Време е да обновим Десетте Божи заповеди

Webcafe.bg, по GQ
14.08.2014, 16:17 (обновена 18.08.2014, 14:46)
религия

Снимка: © Getty Images

Няколко прости, елегантни правила, адаптирани към 2014 г., които да ни помагат да се грижим един за друг в един студен, жесток свят.

Мен ме чака вечно страдание. Случвало се е да крада (порно). Лъжесвидетелствал съм (за кражбата на порно). Пожелавал съм неща, принадлежащи на ближния (кухнята му, но не и порното му). Не съм убивал, засега, но ми се е искало да го направя, и още как...

Хората полагат усилия да спазват Десетте Божи заповеди от поне 2400 г. насам, а аз съм поредният незначителен пример за колективната неспособност да се съобразяваме с тях.

Летя по пътя към ада и подозирам, че ще се видим с вас там някой ден. Дано поне има прилична чешмяна вода.

Честно ли е това, обаче?

Категорично не.

Няма начин нещо на възраст над 2 хилядолетия да е перфектно, и Йехова със сигурност не е писал тези правила с мисълта за съвременната епоха - например, троловете в интернет, шофьорите, които те засичат на пътя, или хората, носещи Google Glass в местния вегански магазин за чай.

Ето защо смятаме, че е време да реновираме леко 10-те Божи заповеди - просто някои малки корекции, така че средностатистическият честен и свестен човек да избегне вечното проклятие през 2014.

Готови ли сте? Ами да започваме.

Първата Божия заповед: "Аз съм Господ, Бог твой. Да нямаш други богове, освен Мене".

Новата първа заповед: "Аз съм Господ, Бог твой. Така де, ако вярваш в такива работи".

Не разбираме защо Йехова трябва да го раздава толкова грубо още от началото. Преди дори да сме стигнали до това да не убиваш други хора, той иска лоялност от теб и те заплашва с проклятие, ако се осмелиш да прекараш седмица в компанията на Ганеша.

Бог хич не го бива в задаването на добър тон. Все пак, при опитите на хората да наложат точно тази заповед в чужди земи, обикновенио започват войни.

Нашата версия е по-приветлива, повече в стил Матю Маконъхи.

Тя е по-дружелюбният вариант на запознанството, все едно да предложиш поднос с ордьоври на гостите в момента, в който минат през прага. Сега разбираш ли, Боже?

[Следва кървавочервена светкавица.]

Втората Божия заповед: "Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята."

Новата втора заповед: "Не прави мизерии".

Така написана, втората Божия заповед е адски объркваща, но се опитва да каже, че не бива да се кланяш на нищо, различно от Бог.

На практика, тя е повторение на първата - което кара Бог да изглежда като неуверен маниак, склонен към прекален контрол.

Това, което ни е нужно, е заповед, ограничаваща употребата на компрометиращи изображения: запис с камери за наблюдение без наше знание, снимки под полата в метрото, разнообразни "скрити камери".

Време е да им сложим край.

Третата Божия заповед: "Не изговаряй напразно името на Господа".

Новата трета заповед: "Не обиждай хората с гадни коментари".

Борците с нецензурните изрази редовно използват третата заповед, за да оправдават превъзходството си над нормалните хора и да оправдават свръх-критичните си отзиви за "Наркомрежа" в Amazon. ("Как може да имат такива мръсни усти!")

Това е дребнава заповед, която не заслужава да стои наравно с "Не убивай," и съществува очевидно, за да угоди на Бога, който открито признава, че е ревнив. Което е адски странно.

Във всеки случай, има и по-лоши неща, които да кажеш, примерно да заявиш на жена си, че никога не си я обичал, и че сърцето ти винаги ще принадлежи на морето.

Какво ще кажете просто да се опитаме да избягваме откровената жестокост?

Четвъртата Божия заповед: "Помни съботния ден, за да го светиш, шест дни работи и върши в тях всичките си работи, и седмия ден е събота на Господа, твоя Бог".

Новата четвърта заповед: "Обичай ближния, дори и да е гадняр".

Четвъртата заповед е подходяща за документ в стил "Десет полезни препоръки".

В смисъл, чудесно е да си вземеш ден почивка, да си починеш, да изключиш телефона, да отидеш на църква, за да смениш малко гледната точка.

Но понякога се налага да летиш в този ден. Случва се.

Ами хората в туристическата индустрия и обслужващия персонал, на които им се налага да стоят зад бара и да ми сервират питиета, докато гледам съботния мач? Трябва ли те автоматично да отиват в ада?

Теологът Сам Лорън казва: "Идеята за Шабат изглежда остаряла, но критиката за това би трябвало да е по-скоро към живота през 2014."

Факт, но вината за това не е наша. (Всъщност донякъде е.) Затова предлагаме напълно да се откажем от спазването на Шабата.

[Още една гръмотевица от небесата.]

Лорън отбелязва, че "в Евангелието на Матея, Исус дава нещо като обобщение на Божия закон. И втората заповед там е, че трябва да обичаш ближния като себе си."

Странно всъщност, че това не е сред първоначалните десет заповеди, нали? Голям гаф на Йехова, като се замислиш. Трябва да обичаш ближния, без значение какъв е той, нали? Трябва да постъпваш правилно, дори и той да е любопитен, досаден задник, който пуска пасивно-агресивни коментари за прекалено израслия ти жив плет.

Но пък може тихомълком да оставяш кучето да пикае на неговата веранда.

Ей това се нарича достойно поведение.

Петата Божия заповед: "Почитай баща си и майка си".

Новата пета заповед: "Не се дръж като гъз с децата си".

Ами ако баща ти е мръсник? Ами ако те е зарязал на 5-годишна възраст и се е връщал вкъщи само по Коледа, колкото да те смачка от бой? Трябва ли да го почиташ?

"Мисля, че почитането на родителите не означава да им позволяваш да се държат неуважително към теб", казва теологът Грег Джоунс.

Той пояснява, че петата заповед има за цел да има уважение към представата за майките и бащите. Почитаме и семейство Адамс, и семейство Симпсън, и семейство Сопрано, общо взето.

Лорън настоява на обратното, че бащите и майките трябва да "почитат децата си", което ми допада. Ако почиташ децата си и се държиш добре с тях, те също ще те почитат. Поне така мисля. Надявам се.

Надявам се децата ми да не станат абсолютни задници, като пораснат, не дай, Боже.

Шестата Божия заповед: "Не убивай".

Новата шеста заповед: "Не убивай. Не изтезавай. Не изнасилвай".

Прелестта на "Не убивай" е, че не оставя място за изключения. Тя те лишава от всякакви оправдания да водиш войни, да екзекутираш затворници или да изпратиш Леон Професионалиста да "очисти" всички свидетели преди делото за наркотрафик.

Поне с тази заповед Бог е уцелил десятката.

Така че - не си запазвайте място в следващия кръстоносен поход, пичове! Всъщност, тук добавяме и изтезанията и изнасилванията. Така де. Мислехте си, че все пак ще може да минете с едно бързо водно мъчение, без да се пържите в ада?

Кофти късмет.

Седмата Божия заповед: "Не прелюбодействай".

Новата седма заповед: "Не изневерявай на свястна жена".

Заслужава си да отбележим, че навремето прелюбодеянието е означавало, че мъж може да спи с друга жена, ако тя се окаже проститутка. Можете ли да повярвате?

Древен Египет трябва да е бил същински рай за мъжете, които не могат да си удържат члена в гащите.

Нашето допълнително тълкувание - "никога" да не изневеряваш на половинката си - е запазила тази заповед актуална.

Но какво става, ако половинката ти е пияница и побойник, който те пребива и отказва да ти даде развод, и просто СЪВСЕМ СЛУЧАЙНО срещнеш чувствителен рокер с прекрасен мотоциклет, който те обича и уважава заради това, което си? Пак ли е прелюбодействие?

Ние казваме: в такива случаи действай и не се двоуми.

Осмата Божия заповед: "Не кради".

Новата осма заповед: "Не кради, освен ако умираш от глад и не можеш да си позволиш дори хляб, а някой богат задник има купчини от хляб, които просто си седят и чакат да бъдат взети".

За разлика от "Не убивай", тази заповед срещу кражбата има нужда от малко по-свободна дефиниция, така че малкият Оливър Туист да не стане жертва на същото вечно проклятие като произволен финансов магнат, ограбил държавната хазна.

Точно той е истинският крадец, Господи! ОКУПИРАЙ ТЕЗИ БОЖИ ЗАПОВЕДИ.

Деветата Божия заповед: "Не лъжесвидетелствай против ближния си".

Новата девета заповед: "Не лъжи, за да навредиш другиму".

Ами ако човекът, с когото си говорите, е дебел, и иска искреното ви мнение дали е не е качил някое килце? Трябва да сте много внимателни в такива ситуации.

От друга страна, живеем в епоха, в която всеки може безпроблемно да се оправдае, че "си го казва както си е", за да прикрие факта, че се държи като задник.

Това е форма на ненужна честност. "Абе, циците ти биха могли да бъдат и малко по-големи, кукло. ПРОСТО СЪМ ИСКРЕН."

Това, което трябва да търсим в случая, е любезна честност.

Десетата Божия заповед: "Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си, (нито нивата му) нито роба му, ни робинята му, ни вола му, нито никакъв негов добитък - нищо, което е на ближния ти".

Новата десета заповед: "Постарай се да не се превърнеш в свиня, става ли?"

Според Йехова, дори това да си помислиш да караш колата на ближния е достатъчно, за да те изложи на Божия гняв.

Хайде стига, де. Цялата съвременна икономика е базирана на пожелаването. Наистина ли бог очаква от мен да контролирам поривите си на завист? Тази заповед е равностойна на мислепрестъпление, и е абсолютно нереалистична.

Въпреки че заповедите определят взаимоотношенията ти и с Бога, и с ближния, те не казват нищо по въпроса за грижата за самия себе си.

Ето защо, смятаме да превърнем последната заповед в нареждане да се грижиш добре за себе си: храни се правилно, прави упражнения, къпи се редовно. Защото другите хора трябва да живеят на тази планета с теб.

Не искаме да плащаме за твоите болести, свързани с наднормено тегло, прекалено висока кръвна захар и прочие. И това всъщност е най-важното.

Ето ви ги: прости, елегантни правила, които да ни помагат да се грижим един за друг в един студен, жесток свят.

Смея да кажа, че сме подобрили делото Божие!

(Не, не се притеснявайте, не е грях вече да кажеш такова нещо!).

Прелестта на ситуацията е, че въпреки това вероятно пак ще намерим начин да оплескаме всичко.

Oще: 10 божи заповеди  бог  богословие  богохулство  господ  грях  идол  изневяра  ирония  лъжа  насилие  поклонничество  прелюбодеяние  проклятие  религия  родители  семейство  страх  теология  християнство 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2016, 02:31

23 Krasimir Ganchev.1259355910748266 | 09.03.201602:43

Авторът на статията богохулства явно а в Библията е написано ' заплатата за греха е смърт'.Има се в предвид духовна смърт след физическата.Тоест запазено място в ада.Бог е извън времето и времевите ограничения не важат за Него.Той е непроменим за разлика от човека.Той е самодостатъчен и няма нужда от човека но човека без Бога не може да съществува и нямаше да съществува ако Бог не го беше сътворил.Той знае съдбата на всеки един още преди да е заченат.Така че словото му е актуално и днес.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.08.2014, 15:05

22 goni | 15.09.201414:53

Аз.съм атеист.Това също е вяра! Авторът на статията е много добър! Той не вярва в нищо! Егоцентризма му е изключителен! Препоръчвам му да прочете- " Морският вълк" на Джек Лондон! Там всичко е казано.Много по- елегантно отколкото младият келеш се опитва да го натрапва! Това че е образован не означава че е прав! И пази Боже,ако е прав! Тогава края на нашата цивилизация е близо!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2014, 18:00

21 Aleksander Stefanov | 17.08.201406:19

Една късна вечер във вторник си пия аз биришката с авера (като за цената на една халба можех да си взема към четири малки бутилки! Шокиран ). Обръщам се у уево и ето какво цъфти на стената:

Има две неща, за които да се тревожиш -
дали си здрав или болен.
Ако си здрав -
значи няма за какво да се тревожиш.
Ако си болен - има две неща, за които да се тревожиш.
Дали ще оздравееш или ще умреш.
Ако оздравееш -
няма за какво да се тревожиш.
Ако умреш - има две неща, за които да се тревожиш.
Дали ще отидеш в рая или в ада.
Ако отидеш в рая -
няма за какво да се тревожиш.
Но ако отидеш в ада, ще бъдеш толкова зает да поздравяваш приятелите си, че няма да имаш време да се тревожиш, така че
защо да се тревожиш?!

Моралът на историята, както викат английскоговорещите, ирландците в случая - има къде-къде по-важни неща от това да се притеснявам дали накрая ще ручкам ябълки или ще пържа (себе си?!) на скарата. (А също, че хубавата бира е безбожно скъпа!) алкохолик
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 17.08.2014, 01:15

20 f1fan | 17.08.201401:20

Съжалявам, че има такива статии. Човек потъпква самия себе си и смята това за прогрес.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

19 янаки | 16.08.201423:21

Две рускини си приказват:
„Наташа, не те виждам вече в църквата!”
"Така е, Маруся, много съм разколебана. Но, съгласи се с мен, макар в рая климатът да е по-приятен, но затова пък в ада обществото е по-изискано."
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

18 МарКом | 16.08.201416:24

Бра'о Frida!

Съди ме Господи, че мога да се шегувам...ти си ме направил такъв.

By the way - смятах да преведа 10-те божи заповеди като мрежови firewall rules.
Frida ме наплаши сега....
Съди я Господи че ме спря да разкрия блясъка на творбите ти!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

17 Frida | 16.08.201416:09

последни издихания на безметежното време в което всеки се опитва да се шегува с Б-г - колкото му позволява все по-скопеното чувство за хумор

и като последните издихания пред идващата страшна истина на Неговия съд и Неговото въздаяние е суховато слабо и жалостивичко някак
едно време бе къде къде по-смешно Отегчен
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

16 МарКом | 16.08.201412:59

Абе аз си знам че свещениците (тези тъпи proxy-та на бога) от доста религии ме мразят :-) заради коментара ми че ако бог е всемогъщ те са просто излишни...

Да си кажа мнението ми за 10-те заповеди от край време е че това е дяволски добре написан прост UTM-filter (Unified Treat Management filter).
Нещо като файъруол + спам филтър.
Ама това е било в зората на тая "мрежа на вярата".
Сега има нови техники за "спам", "фишинг", "флууд", "троянски атаки" и дори "уорм атаки". Има си "бот-нет" мрежи от всякакви "адвентисти" и т.н.
Освен това за последните 200г със сигурност мога да кажа че централния "мейл сървър" за молитвите е под жестока "DoS" атака (отказ от услуга поради недостъпност)
Трябва ъпгрейд!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

15 dedogo6 | 15.08.201418:57

Оп , наздраве!
15-та гъбка , тра-ла-лааа! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

14 dedogo6 | 15.08.201418:56

Оп, 14-ти коментар от мене! Смее се
   

оценка

+0 -0