Крали Марко между храните и политическата мисъл | webcafe.bg
Webcafe

Крали Марко между храните и политическата мисъл

Иван Стамболов - СулаИван Стамболов - Сула
30.05.2017, 18:08 (обновена 01.06.2017, 17:13)
564

Снимка: © Getty images

Истината е, че истерията, която тече в момента за двойните стандарти на храните в големите търговски вериги, е ней-обикновена пропаганда, ежедневие на червени пиари.

Животът може да е всякакъв, но поне не се скъпи, когато ни дарява поводи за възмущение. Ние се чувстваме най-добре, когато някой е искал да ни прекара, обаче сме успели да го гепим в крачка. Такъв един повод за възмущение и гняв е „двойният стандарт" в храните за богатите и за бедните европейци - тема, която вълнува духовете в последно време.

Вълнува ги до такава степен, че в почивния съботен ден Бойко Борисов, погазвайки Кодекса на труда, свика своите министри на работа. Всъщност поводът оправдава средствата - нацията изчезва. Хората мрат. И мрат по две главни причини: войната по пътищата и отровните храни в големите търговски вериги. Ето това става ясно в онази злокобна съботна сутрин.

Да оставим настрана войната по пътищата, най-малкото защото продължава да не е съвсем ясно кой срещу кого воюва там, и да се концертираме върху храните. Употребявайки ярки думи като „апартейд", Борисов споделя с министрите си обидата, че съставът на някои храни е различен за пазарите на Източна Европа в сравнение със западните. Казва още: „Всеки доктор ще каже, че една от най-големите опасности за здравето е именно това, което се яде и пие".

Правилно, г-н министър председател! Вредно е да се пие по литър домашнярка на ден, вредно е да се пият по десет бири, вредно е да се тъпчат тлъсти кюфтета и кебапчета, вредно е да се пият сладки и газирани течности, докато се отхапват големи комати от мазни банички, кренвиршки и кашкавалки ей тъй, както си вървиш по улицата, вредно е задникът на 15-годишно момиче да е като ремарке от пасти и тулумби. Но къде тук е вината на търговските вериги? Къде са двойните стандарти?

Истината е, че истерията, която тече в момента за двойните стандарти на храните в големите търговски вериги, е ней-обикновена пропаганда, ежедневие на червени пиари. Тя казва: „Западът трови бедните си роднини! За него вие сте второ качество!". А аз бих попитал червената пропаганда защо тези роднини са бедни, какво се е случило в историята на източноевропейските страни, че да са второ качество?

Нещо между 1945 и 1989? Ама нейсе, това е тема на друг разговор. Сега, като са ви толкова вредни и отровни западните търговски вериги, защо се държите все едно са задължителни - купувайте си риби втора преснота от Женския пазар или пък си намерете някакви евразийски вериги, дето да е евтино и качествено. Ще ми се да видя в такъв хипотетичен евразийски хипермаркет и евродепутата Момчил Неков, който е едно от остриетата на тази кампания, а иначе е известен като „Младежът 15-15", изместил Станишев от Европарламента поради електорално недоразумение. Той сега мизерства, пазарувайки с торбичката в отровните брюкселски бакалии, и се зъби на световния империализъм.

Такъв вид пропаганда се гради върху злобата и завистта. Върху омразата към богатия, към този, който печели и плаща данъци. Ало! Десните! Капиталистите! Либералите и либертарианците с вашите идеали за свободна конкуренция и честна размяна на блага! Къде сте?

Ето на тази пропаганда се хваща министър-председателят Бойко Борисов. Казвам „хваща", защото не ми се ще да вярвам, че участва съзнателно. Нали е десен лидер, нали е даже консерватор! Да говори за апартейд в супера прилича повече на Корнелия Нинова или пък на някой от кресливите му коалиционни партньори, нежели на него!

Мислите на един десен, че даже консервативен лидер, трябва да текат не по този начин, а горе-долу така:

Съвременният свят е ляв. Ляв до нелогичност. Пълен е с хора, които си мислят, че планетата трябва да гъмжи от всякакви граждани и гражданки, които не само да доживяват дълбоки старини с помощта на модерни и безплатни антибиотици, но и да бъдат изхранвани. Изхранвани обаче не с ГМО и с евтини (но иначе безвредни) вещества като палмово масло, соя и други заместители, а с еко-био плодове и зеленчуци, с яйца от щастливи кокошки и най-фин и здравословен лимец.

Не дай Боже, да предложиш на такива граждани и гражданки сирене с палмово масло или салам със соя! Това е атентат! Това е посегателство над базисните им човешки права! Тогава към Била и Кауфланд, даже и към Лидл ще тръгнат „шопи със сопи, с пръсти, с копрали, с търнокопи, с вили, с брадви, с топори, с коси...", както пее Гео Милев. Ако министър-председателят е безогледен популист, какъвто не ни се иска да вярваме, че е, просто ще ги поведе и ще си напише червена точка. Но ако е десен, че даже и консервативен лидер, ще се помъчи да обясни някои неща.

Защо има разлика в състава на някои продукти? Причините са две, като и двете са маркетингови: първо, заради вкусовите предпочитания на пазара, установени чрез скъпи проучвания и фокус групи; второ, заради цената - тя трябва да е приемлива, даже ниска според местните стандарти, иначе чувствителният потребител ще пищи, че му е скъпо и ще проклина мръсния капиталист, който печели на негов гръб.

А цената е вид природно явление. Тя се определя не само от състава на продукта и от производствените разходи, а също така и от логистиката, данъците и пазара на труда в съответната страна: работниците (и профсъюзите) искат високи заплати? Работодателят трябва да ги изкара отнякъде. Българският производител иска веригите да изкупуват продукцията му? Ако все още не са ги изгонили с камъни, веригите трябва да включат неговата цена в крайната.

И въпреки разликата в състава на продуктите (ако такава се установи), не трябва да се забравя, че никой продукт в хипермаркетите не претендира да бъде като някакъв друг продукт по света, а само да бъде такъв, какъвто е представен на етикета си. На етикета съдържанието е описано коректно и единствено тази коректност трябва да следят оторизираните органи - дали в пакета има това, което пише върху него.

Ако някому съдържанието на продукта не се вижда достатъчно качествено или изискано, то има предостатъчно гурме-магазини, еко-био магазини, слънца и луни, бутикови мандри, бутикови месарници и колбасарници - да пазарува там. Ама там е скъпо! Аааа, така ли... Това обаче е тема на съвсем друг разговор, който минава през рентабилност, конкурентоспособност, образование, квалификация, иновации и т.н., и т.н. Тук вече става въпрос за икономическа политика, а не за социална.

Големите и тъй мразени в епохата на хибридната война търговски вериги, у нас полагат искрени усилия да продават български стоки - едно защото непрекъснато ги заплашват с квоти от по 70% задължителни български производители (и го правят даже от страниците на предизборните програми на „десните" партии), друго защото са чувствителни търговци и се стараят да уловят модерните патриотични пориви на масите и да им угодят. Даже понякога стават смешни.

Вижте рекламите на Била с българските домати и ягоди, вижте я как се е загрижила за Мадарския конник! Вижте кампанията, наречена „От любов към България", организирана от веригата със звучното тевтонско име KAUFLAND! Вижте даренията за „Българската Коледа", вижте кампанията „Великден за всеки" съвместно с Българския червен кръст! Стараят се хората, бъдете по-снизходителни!

И все пак, дори на фона на това донякъде лицемерно рекламно поведение, когато се гневим за някакви двойни стандарти, на които уж сме подложени, не бива да забравяме разликите между различните видове хранителни продукти. Масовите храни биват: a) евтини, b) некачествени, c) вредни и d) ментета. Невинаги некачествените са евтини и невинаги евтините са вредни. А що се отнася до ментетата, струва ми се, че злите търговски вериги са последното място, където можете да попаднете на тях.

Така че правителството, като ще се грижи за здравето на народа и за демографския прираст на популацията, да не ограничава усилията си само в големите търговски вериги, за да угоди на някакъв моментен прилив на народен гняв, подклаждан кой знае от кого и с какви цели. Да види къде се произвеждат ментета, къде се продават, кой печели от това и плаща ли си данъци върху печалбите. А PR кампаниите да остави на пиарите.

Ето, така горе-долу би следвало да тече мисълта на един десен, че даже и консервативен лидер. Но един десен, че даже и консервативен лидер никога няма да спечели избори в страна като нашата. Тъй че, мислете както знаете, г-н Борисов, и както умеете, кой съм аз, че да Ви давам акъл! Вие сте народен закрилник. Със сигурност и г-н Марко Мърнявчевич (по-известен като Крали Марко) би постъпил като Вас на Ваше място, ако през 14 век тогавашните търговски вериги постъпеха така несправедливо и унизително с невинните прилепски потребители. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен с всичките му там Били, Кауфланди и Лидли.

Oще: била  био храни  бойко борисов  здравословно хранене  кауфланд  корнелия нинова  лидл  масови храни  момчил неков  разлика в храните в западна европа и източна европа  стандарти в храните 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

35 deowin | 01.06.201723:06

>смляхме в месарница страхотно розово чисто месо от прасе и теле

Е то това е Кайма 101 - от чисто сухо месо не става добра кайма за печене, кюфтета и бургери. Препоръчително е 20% до 25% мазнина. За бургери абсолютният минимум е 15%. Чистото месо без мазнини е добро за задушаване, варене или печене увито във фолио, иначе се изсушава и става сухо и жилаво.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

34 паяка | 01.06.201722:17

Най-тъпият парадокс е, че на желанието на гостуващия ми син да му приготвя руло Стефани, смляхме в месарница страхотно розово чисто месо от прасе и теле и резултатът беше продукт от качествени материали, но твърд и сух. Когато следващ път реших да се коригирам с кайма Стара планина , при това от Лидл, рулото беше крехко и сочно. Той знаеше в какво е разликата, но носталгията му го провокираше да си поиска вкусното , крехко и сочно, но неособено ясно какво има като съдържание, пред гарантирано 100 процентовото месо. Натриевият моноглутамат и вероятно сланината бяха свършили мисията си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

33 deowin | 01.06.201719:00

>- Свинско месо 95,700 кг.

Свинско месо е и това от ушите и зурлата. Стандартът изобщо не го уточнява, като просто казва "3.2 Месо от свине".
Допълнително има куп други параметри, които изобщо не са уточнени, а може да са доволно гнусни, например "питейна вода".

>- Киселинни регулатори и антиоксиданти 0,480 кг.
>натриев ацетат Е262 и/или натриев цитрат Е331
>аскорбинова киселина Е300 и/или натриев аскорбат Е301

Bon appetit.
Не, изобщо не твърдя, че тези вещества са вредни. Не съм сляп хейтър на Е-та и знам отлично, че не са вредни, независимо, че, например, натриевият ацетат се използва широко за индустриални цели.
Просто предпочитам в каймата ми да няма всичко това.
А ти си яж "Стара планина" - все пак не е важно какво има вътре, а как се чувстваш ти докато го ядеш, което отлично демонстрира и deaf с изразените си предпочитания към Макдоналдс. Ако ти успееш да се убедиш, че предпочитаниията ти към кайма "Стара планина" са по-различни от тези на deaf.. ми, дето се вика, good for you.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2017, 21:16

32 Mitglied 555 | 01.06.201718:34

Прасюгер, както винаги, цитираш само каквото ти отърва, и лъжеш като дърт циганин. В документа, към който си дал линк, е изрично изброено какво може да съдържа каймата "Стара Планина", цитирам за свинската такава:

Кайма от свинско месо "Стара Планина", за 100 кг.

- Свинско месо 95,700 кг.
- Сол за хранително-вкусовата промишленост 1,600 кг.
- Киселинни регулатори и антиоксиданти 0,480 кг.
- Вода питейна и изкуствен лед 2,220 кг.

Разрешените антиоксиданти и киселинни регулатори са изброени на 2 стр. в документа.

Какви други добавки те гонят, дето не пишело дали могат да се слагат или не? Може би искаш да ти изброят поименно всички милиони видове химикали, които е забранено да се слагат, за да стане документът 200 000 страници?

Смешник и жалък манипулатор, както винаги.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

31 deowin | 01.06.201717:41

>ние не знаем кое причинява рак

Не знам какво точно имаш предвид под "ние," но учените определено имат доста добра представа за куп фактори, които увеличават вероятността да се развие рак, понякога до буквално сигурност - например, дори ти вероятно знаеш, че излагането на силна радиация е практически гаранция за развиване на тумор. Сходно, знаем че пушенето увеличава шанса да развиеш няколко вида рак десетки пъти, излагането на слънце увеличава риска от меланома, има куп генетични фактори, някои от които също са гаранция за развиване на определени видове рак и т.н.
Ако искаш да се образоваш за рака, силно препоръчвам тази книга - https://www.amazon.com/Emperor-All-Maladies-Biography-Cancer/dp/1439170916

>Макдоналдс
>каймата по стандарт "Стара планина" е истинска

Не знам твоята дефиниция за "истинска," но каймата в Макдоналдс е замразявана и има куп примеси.
Прехваленият ви стандарт "Стара планина" (goo.gl/h05nhq) е пълна пародия, защото е по-скоро козметичен (как трябвало да изглежда каймата - "бледорозово-кафяво", как да мирише - "свойствено за прясно месо".. втф??) и практически регулира само количеството вода и мазнини, как да се реже, смила и транспортира, а не какво месо може да има вътре, дали може да има примеси, дали може да е замразявана (напротив - изрично казва, че може да е замразявана), и прочие.
За мен това не е "истинска" кайма.
Ако искаш добра кайма, отиваш в месарницата, избираш си къс прясно, никога незамразявано месо, и казваш да ти го смелят на място. Аз лично предпочитам skirt или hanger steak, с brisket също става добре. Излиза към $10/паунд, $22/кг.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

30 скучко | 01.06.201717:21

Ценоразпис за храни купувани т.н. кооперативен пазар и дребни производители:
1. Сирене овче-11лв.
2.Сирене краве-8лв..
3. Кашкавал краве мляко-13лв.
4.масло 180гр.-2лв.
5. Кисело мляко краве-0,80лв., овче-1,20лв.
6.Суджуци 70% свинско, 30% телешко-9лв. за кило. Кеф ти с праз ,кеф ти с повечко кимион и чубрица.
7. Мед акациев-9лв., полифлорен 10-13лв.
8. Вино ооох цървено- 3,0- 3,50лв за литър.
9. Зарзават , плодове, свежи мерудии- как дойде.
10. Гроздовата ракия сам си я произвеждам, само от грозде а не грапа.
11. Сладко от горски плодове ,различни- 4-5лв. за бурканче 330мл.
12. Бира, зехтин, маслини, хляб, мръвки ,колбаси и др. пакетирани от хипермаркета и кварталния магазин.
13. Агне, яре цяло директно от овчарите-5-6лв. живо тегло.
14 Оцет ябълков-4лв. за литър.

Ай стига вече ,че потече лига до земята. на бира
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

29 deaf | 01.06.201716:36

Хари,

ние не знаем кое причинява рак. Ако знаехме щеше да е много по лесно да открием лек за него.
Макдоналдс е препоръчал на служителите си да не ядат от храната му,просто за да се предпази от евентуални съдебни искове.
Барозу,(както и Кристалина Георгиева),са завършили някакъв американски лицей май беше,в Париж,който подготвя бъдещи кадри верни на САЩ,за високи постове във световни организации.

Хаос,

единствено каймата по стандарт "Стара планина" е истинска. Купи си една такава,сготви си кебапчета или кюфтета,а след това купи такива от някоя кръчма и ги сравни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

28 Дракон с кисело зеле | 01.06.201716:34

Хари надминава себе си...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

27 Harry | 01.06.201711:44

А ти ми напомняш за вица:

Две крави пасат и си говорят:
- Имам натрапчивото чувство, че хората ни хранят, само за да доят млякото ни, ядат децата ни, и един ден и нас ще ни убият и изядат! - рекла едната.

- Ох, моля те!- измучала другата - Дотегна ни вече на цялото стадо с твоите теории на конспирацията! Пси си тревата и се радвай на живота!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

26 rare case | 01.06.201711:30

Хари, истински съм претеснен за теб. Напомняш ми стар американски филм за семейство, обхванато от параноя от атомна бомба, което прекара живота си в някакво бомбоубежище. Смее се
   

оценка

+0 -0