Новият стар изборен закон, но на тъмно | webcafe.bg
Webcafe

Новият стар изборен закон, но на тъмно

Боян Юруков
29.07.2010, 10:47 (обновена 29.07.2010, 11:23)
вот, избори

Ще гласуваме, но как точно - става все по-неясно

Вестник „Сега" излезе с новината, че ГЕРБ режат възможността за гласуване на българите зад граница. Мерките, които описват включват:

- За да се гласува трябва да се подаде заявление поне 20 дни преди изборите по писмо или e-mail;

-Секции се правят в консулства и посолства при наличие на 20 заявления или на други места - при повече от 100;

- За евро-изборите секции ще се разкриват само в рамките на ЕС;

- Ще се гласува с пропорционална система с преференциален вот, а местните и президентските избори да се проведат заедно догодина;

- От избирателните списъци ще бъдат заличени всички напуснали страната повече от 2 месеца преди изборите и незавърнали се до изготвянето на списъка.

Ако сте живели в чужбина, ще знаете, че първите точки и сега се прилагат - трябва заявление, трябва бройка да се отвори секция и секции се откриват на места с повече българи.

За жалост не е решен проблемът с Германия, където има много желаещи за отваряне на допълнителни секции, но немският закон не го позволява (освен за президентски избори). Има добри алтернативи, но за вота през '09 Външно министерство буквално ги блокира.

По-притеснителна е последната точка. Не съм сигурен дали я разбирам правилно, но сякаш излиза, че ако не си бил в България през двата месеца преди изборите, няма да можеш да гласуваш. Това означава, че стотиците хиляди емигранти по света няма да дадат вота си, което обезсмисля и отварянето на секции там, защото нищожна част от гласуващите в чужбина са българи в командировка или на почивка (т.е. излезли по-малко от 2 месеца преди изборите).

Друга интерпретация на това кратко обяснение е, че емигрантите ще се заличават от списъците в България, докато в чужбина ще бъдат добавяни при представяне на заявление. Това може би би спряло част от изборния туризъм, защото списъците се изготвят седмица преди гласуването и следователно автобусите трябва да идват на два пъти - 2-3 седмици преди изборите и в самия изборен ден.

Нещо, което не е ясно обаче, е дали ще могат да гласуват всички както досега - дори и неподалите заявление. Няма и информация дали най-накрая ще се въведе електронна система за следене на избирателите, за да се избегне повторното гласуване на някои хора в 5-6 близки секции. Електронното гласуване пък е просто добро пожелание на този етап.

А знаете ли защо не знаем нищо за тези неща - защото комисията отговорна за новия изборен кодекс не е публикувала стенограмите си от 3 месеца. Последната стенограма е от 4 май, а от тогава са минали 12 заседания. Според правилника на НС са длъжни, а техническото време не надвишава 3 седмици. Целта на тези стенограми е да разберем дали и какви дискусии има по предложенията за изборите, какви позиции имат депутатите в комисията и къде да търсим повече информация. Сега получаваме новини за процеса на изготвяне единствено от изказванията на Фидосова, които често са твърде притеснителни.

Изготвянето на този изборен кодекс трябваше да стане при пълна прозрачност и с обществено обсъждане. На този етап чуваме само слухове, а общественото обсъждане изглежда по-скоро на обявяването на закона за специалния съд, който се проведе наскоро. Това не е прозрачността, за която говориха в началото.

Впрочем така и не стана ясно какъв е бил бюджетът за изборите в чужбина през '09 и за какво е похарчен.

Този материал е под лиценз Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5.

Oще: боян юруков  българи в чужбина  изборен кодекс 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.07.2010, 22:08

1 NoNames | 29.07.201022:10

Редно е авторът на коментара да се позове на източника... Кул
   

оценка

+0 -0