Община Банско - със свои мениджъри за туризма | webcafe.bg
Webcafe

Община Банско - със свои мениджъри за туризма

Елица Николова
11.07.2012, 11:27 (обновена 12.07.2012, 08:47)
икономов

Георги Икономов, кмет на Банско: Има шанс за летния туризъм

Многофункционална зала, мащабни музикални събития, модерна медицинска помощ. От какво друго има нужда туризмът в Банско - кметът на курортната община Георги Икономов пред Webcafe.bg.

- Г-н Икономов, подкрепяте поправката в Закона за горите, която дава възможност да се строят ски писти и лифтове без промяна на предназначението на терена - т.е. спестява на инвеститора хиляди от държавни такси. Но след ветото на президента Плевнелиев, законът по всичко личи, че влиза отново в пленарна зала без нея...

Не мисля, че стълбовете за ски лифтове да имат някакво по-различно отношение към природата, отколкото стълбовете за електричество. Затова не мога да разбера и мотивите. Въпросната поправка не засяга в момента ски зоната в Банско. Тя се намира в Национален парк Пирин, който е под режима на Закона за защитените територии. Но въпреки това неприемането й е пълен абсурд - дори от екологична гледна точка, тъй като изисква веднъж завинаги да промениш предназначението на земята. Докато при варианта, който беше стопиран, теренът остава гора и след 30 години например ски съоръженията може да ги няма и на тяхно място пак да имаме гора. Не разбирам защо еколози искат една гора да се превърне в урбанизирана територия. Относно таксите, ако сметнем ползите за държавата и общините след реализирането на нови ски зони, те ще са многократно по-големи от държавните такси.

- Хората на гражданските протести имат поводи да се съмняват, тъй като в Банско години наред се строеше на поразия и едва сега започна да се говори за капацитета на ски зоната. Не трябваше ли да е обратното - и да се помисли първо за запазване на привлекателността на Банско?

Факт е, че при застрояването в периода 2008-2009 година се допуснаха редица грешки - трябваше да са много по-малко апртаментните комплекси, а легловата база много по-адекватна на капацитета на ски зоната. Но построеното вече е факт и трябва да се мисли как да се използва, а не да се блокира туризма.

- Като кмет как противодействате на застрояването?

Стартирах изготвяне на общ устройствен план на Община Банско и в тази връзка наложих забрана за строителство, която веднага беше атакувана в съда. Исках ясно да се разбере, че строителството във вида, в който е било до момента, трябва да спре. Сега се разрешават малко на брой строежи, най-вече на обекти за обществено ползване като площадки, басейни. Искрено се надявам след около 3-4 години този градоустройствен план да бъде факт. Заради липсата на такъв план, някои части на Банско са в не до там добро състояние на инфраструктурата.

- Банско може да е целогодишен курорт - с туристи и през лятото. Ще работите ли в тази посока?

Ако се замисли човек, на морето има ли зимен туризъм? Банско, с провеждането на световните купи по ски, с европейското по биатлон догодина, е чист зимен курорт. Често ме питат „Затварят ли хотели през лятото?" А на морето не затварят ли през зимата? Малко е пресилено да очакваме, че можем да бъдем целогодишен курорт. Поне засега. Но ще положим всички усилия тази леглова база да се използва максимално.

- В доста швейцарски ски курорти например през лятото се провеждат различни музикални и културни фестивали.

В Швейцария много други неща за различни от България. А фестивалният туризъм е нещо съвсем друго. Той не се припокрива с летния туризъм, но е факт, че допринася много за рекламата. В Банско не липсват такива инициативи, като приключилите наскоро театрални дни и предстоящия джаз фестивал. Той обаче се провежда вече 15 години - направете сметка колко време е нужно едно събитие да се утвърди и да стане притегателна сила. Така е и в световните курорти - дълги години е трябвало, за да станат такива.

- Все пак не може да няма и съвсем нови неща, както опитът с Elevation миналата година.

Въпреки че се провали, Elevation е добър пример, тъй като смятам, че вместо да правим десетина малки фестивала с някакъв минимален бюджет, трябва да се инвестира в едно-две мащабни мероприятия със световни изпълнители. И това да бъде събитието на сезона. Даже имах намерение за голям концерт през септември, но не успяхме да го организираме. Такъв вид инвестиция е голяма, но със сигурност се връща, докато по-малките фестивали имат по-скоро рекламна функция.

- Как смятате да подобрите маркетинга на туризма в Банско?

На територията на Банско работят три туристически сдружения с нестопанска цел, които обединяват хотелиери и ресторантьори. Те са с големи изисквания към общината, а според мен трябва да имат малко по-активна роля в областта на туризма и да участват по-пряко, тъй като общината не е туроператор. А за да се подобри маркетинга в туризма и като цяло инициативите, мисля, че трябва да се създаде общинска фирма за туризъм, по примера на Велико Търново. В нея ще работи модерен екип от 10-15 специалисти в областта на туризма и рекламата. Сегашният туристически отдел в общината не може да се справи, тъй като е зает с изцяло административни функции.

- Какво мислите за фалитите на хотели? Според скорошни публикации, всеки втори хотел в Банско си търси нов собственик.

Че в крайна сметка ще останат тези, които са наистина добри. Не изключвам да има и събаряне на недовършени строежи. Още като депутат имах такова предложение - да се търсят начини за събаряне на постройки, чийто инвеститор не е изпълнил проекта, който му е одобрен в сроковете по ЗУТ. Защото за другите хотелиери не е удачно да са заобиколени от недовършени призрачни сгради и посетителите им да виждат през прозорците си тухли и железа. Пречи им на бизнеса. Така че това събаряне за мен ще е оздравително.

- Не ви ли дразни, че доста от хотелите си приличат?

Не съм се замислял на тази тема. Те са просто със сходна архитектура. Иначе за мен е недопустимо някои хотели да се различават рязко от общия фон с ярки цветове и да липсват основни материали като дърво и камък, характерни за облика на Банско.

- Извън ските, районът има предпоставки за развитие на балнеолечебния сектор, как е позициониран този тип туризъм?

Миналата година МОСВ предостави минералните извори на Добринище за стопанисване от общината. Работим по въпроса за предоставянето на минерална вода на хотелиери, но това е бавна процедура. Ще се изградят резервоари за минералната вода с цел правилното й разпределяне, което изисква време.

- Значи все пак летният туризъм има шансове?

Има шансове, но има и огромен натиск върху него. За пореден път миналата седмица се направи опит за спъване на туризма. Като например позицията на БТС да не се дават хижите на общините при искане от общинските съвети. Такава възможност се предвиждаше в изменението на Закона за физическото възпитание и спорта. Идете да видите хижите в района, отдадени под наем от Българския туристически съюз за стопанисване, които се рушат и не се инвестира в реновирането им. БТС не ги стопанисва, а ги отдава под наем и се издържа от наема. Община Банско има готовност да получи за стопанисване поне една хижа първоначално, да отдели пари за нейни ремонт, така че да може да се ползва при планински туризъм в чудесни условия. Но подобна стъпка също беше блокирана и съм учуден неприятно. Изглежда, че и ние трябва да протестираме и да затворим Е 79, за да се чуе и нашият глас.

- Какви други цели си поставяте?

На Банско му трябва една многофункционална зала за спорт, семинари, културни събития. Също така и изграждане на игрища за привличане на отбори за тренировъчни лагери. Поставил съм си за цел и откриването на голям градски плувен басейн.

Другото, което е не по-малко важно и за хората от общината, и за туристите е изграждане на модерна бърза помощ, с операционна, малък ядреномагнитен резонанс, скенер. В бъдеще на курорт като Банско е нужен и хеликоптер. Така че действително да имаш адекватна помощ при инцидент. Спасителната ни служба винаги е на линия, но има тежки ситуации, в които не могат да помогнат.

Oще: банско  георги икономов  кмет  туризъм 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 11.07.201212:56

"Може да събаряме сгради"
---------

на враговете на партията вероятно.. muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

2 Bobby_gBG | 11.07.201212:43

Днеска 2 статии за банско? Интересно.
Някой си плаща?

Като добавим и платената стаитя за вайо, нещата са още по-интересни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

1 AlahAkbar | 11.07.201211:55

Народа го е казал: Какво ти разбира свиня (като тая дала интервюто) от кладенчова вода? Идея
   

оценка

+1 -0