Активно дете е равно на здраво дете | webcafe.bg
Webcafe

Активно дете е равно на здраво дете

Webcafe, по CNN
26.04.2018, 11:28 (обновена 27.04.2018, 15:03)
дете, деца, дете с топка, игра, детство

Снимка: © Pixabay

Децата и подрастващите трябва да бъдат активни ежедневно

Учените все още се опитват да намерят отговор на въпроса от колко физически упражнения се нуждаят децата дневно. В САЩ Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват децата и възрастните да имат поне един час физическа активност дневно.

Във Великобритания Националната здравна служба (NHS) препоръчва същото. На същото мнение е и Световната здравна организация, по чиито съвети се ръководи и България.

Има обаче въпроси за типа физическа активност, която трябва да упражняват децата и тийнейджърите, и как те да бъдат стимулирани да проявяват позитивен интерес към физическите упражнения. Какви научни изследвания се извършват в момента, за да се разбере по-добре физическата форма на човека на молекулярно ниво?

Как трябва да изглеждат упражненията за деца

Поне три дена от седмицата на детето трябва да включват упражнения за засилване на мускулите от рода на гимнастика, катерене или игра на съоръжения като шведска стена, както и упражнения за засилване на костната структура като подскачане, скачане на въже и тичане, гласят всеобщите препоръки.

Една от най-важните причини децата да бъдат активни е костното им здраве, тъй като в установено, че в детските и юношеските години се придобиват 33% до 43% от общата костна маса.

Пиковата костна маса се постига през третото десетилетие от живота и след това намалява заради остаряването. Но ако можем да увеличим пиковата костна маса в детсвото и юношеството, изследванията показват, че 10% ръст на пиковата минерална плътност в костите забавя възникването на остеопороза с 13 години.

Основното послание е, че децата и подрастващите трябва да бъдат физически активни ежедневно и да пренесат този си навик и в зрялата си възраст.

Междувременно аеробната активност би трябвало да съставя по-голямата част от полагаемите се 60 или повече минути физически упражнения дневно - от умерена активност от типа на бързо ходене до засилена активност от рода на тичане - и натоварваща аеробна активност трябва да е налице поне три пъти седмично.

Ако детето има хронични заболявания или увреждания, CDC също така препоръчва да разговаряте с лекар, за да се определи най-добрата възможна програма за физическа активност. Освен това най-добрият начин да насърчавате повече физическа активност в ежедневния живот на детето зависи от възрастта и интересите му.

Превърнете упражненията и ставането от дивана в забавление за малките деца

За по-малките деца извеждането им навън с приятели е евтин и леснодостъпен начин да насърчите играта, особено ако това ги отделя от по-уседнали занимания като компютърните игри.

Колкото повече активността се превръща в навик и част от ежедневието, толкова повече става и норма. Сериозни доказателства показват, че при деца и подрастващи по-високите нива на физическа активност се свързват с многобройни ползи за здравето, включително по-доба сърдечно-съдова и мускулна форма, психично здраве и поддържанне на здравословно тегло.

Децата и подрастващите обаче не мислят за тези неща по този начин. Те се интересуват повече от забавление, от прекарване на време с приятели, а ако междувременно придобиват нови умения, още по-добре.

Д-р Стефани Уолш, педиатър и медицински директор по детско здраве в некомерсиалната здравна организация Children's Healthcare of Atlanta, казва, че често вижда как родители планират дълги разходки с децата си като форма на физически упражнения, но това може и да не е най-добрият подход.

Ходенето е чудесна активност, но е много отегчително за децата. Така че ако искате от децата ви да излязат на разходка, помислете за някакви забавни неща, които да правят междувременно.

Те обичат упражнения с кратък изблик на активност, така че е по-вероятно да изтичат до следващата улица и обратно до вас, докато вървите, отколкото да предпочетат да вървят бавно с вас. Можете да превърнете разходката в търсене на съкровища.

Можете да правите забавни обиколки с препятствия, да подскачате, да вървите назад, да разказвате забавни шеги, докато ходите, с други думи всичко, което ще направи физическата активност по-забавна и ще поддържа интереса на детето към нея.

Уолш допълва, че може да бъде полезно за родителите да служат като модел за активен живот и здравословно хранене. Някои семейства обаче може да живеят в квартали, които не са безопасни за разходки, и да нямат достъп до здравословни храни - и поради това поддържането на здравословен начин на живот като семейство може да бъде сериозно предизвикателство.

"Хлъзгавата плоскост" на заставянето на тийнейджъри да правят физически упражнения

Според Уолш сред сред момичетата се наблюдава голям спад в дневната физическа активност, след като навлязат в юношеството. Обикновено се налагат разговори с родителите на момичета по-рано, за да ги накара да мислят за това. Важно е момичетата да продължават да бъдат активни и да запазят този си начин на живот и в зряла възраст.

Ако сте родителите на момиче, трябва да му помогнете още преди юношеството да открие нещо, което обича да прави и което да запази като навик.

Родителите обаче може да се сблъскат със затруднения в насърчаването на тийнейджърки да поддържат ежедневно физическа активност, без да подхващат деликатната тема за възприятията за тялото. Когато говорите за физически упражнения, за да избегнете внасянето на проблеми с възприятието на тялото, никога не ги асоциирайте с теглото или отслабването, съветва Уолш.

Физическата активност има много други ползи, които нямат нищо общо с теглото. Когато говорите с децата си за тази активност, разговаряйте с тях за ползите, за по-добрия сън, за по-добрата концентрация, че човек се чувства по-добре, че е по-силен, с увеличена мускулна маса, все неща, които са много важни, но не се фокусират върху теглото.

Във всеки момент, в който подхванете темата за възприятията на тялото, тръгвате надолу по хлъзгавата плоскост. Същото важи и когато става дума за хранене. Реално трябва да говорим само за това, че живеем по-здравословно.

Например няколко изследвания, проведени по света, са открили доказателства за позитивни асоциации между физическата форма и нарастването на академичните резултати сред младежите -- полза, която не е задължително да е свързана с теглото.

"Експлозията" на детско затлъстяване и физическа неактивност

Знаем, че физическата форма се свързва с подобрени академични резултати. Знаем, че тя е свързана и с благосъстоянието. Знаем, че тя е социален определящ фактор за здравето. Искаме да издигнем това на ново ниво.

От друга страна, физическата активност при децата и възрастните доказано намалява риска от затлъстяване. Затлъстяването, разрастващ се епидемичен проблем в САЩ и по света, означава наличие на прекалено много телесни мазнини, което увеличава риска от диабет, сърдечни заболявания, инфаркт, артрит и дори някои видове рак.

Моделите на поддържане на физическа форма у децата се запазват и в зрелия живот и ако активността е ниска, те може да са ясен показател, че детето може да развие сърдечни заболявания или диабет в по-късен момент от живота си.

Трябва да има възможности за деца да участват в свободни игри в естествена среда, където катеренето, скачането и тичането са просто необходима част от порастването и развитието, но ставаме свидетели на експлозия на детско затлъстяване и физическа неактивност. Всеки от тези фактори може да допринесе за лошо здраве.

Трябва да насочим вниманието си към това как най-добре да възстановим оптималните, здравословни нива на упражнения пред растящи деца и юноши.

Процентът деца и тийнейджъри, засегнати от затлъстяване, практически се е утроил от 70-те години в САЩ, по данни на CDC. Смята се, че близо едно от всеки 5 деца и тийнейджъри страда от затлъстяване и затлъстяването не е само американски проблем.

Във Великобритания се смята, че затлъстяването засяга всяко пето дете между 10 и 11 години, а в Африканския регион на СЗО, броят на децата с наднормено тегло се е увеличил от 4 млн. до 9 млн. в периода 1990-2016 г., по данни на Световната здравна организация.

В България по данни на Министерството на здравеопазването за 2017-а 30% от децата са с наднормено тегло, а около 15% от тях страдат от сериозно затлъстяване.

Изграждане на "молекулярна карта" на навиците за физически упражнения

Междувременно учените все още проверяват кои са най-добрите препоръки за физическа активност на децата и тийнейджърите и как упражненията влияят на тялото им по различни начини.

"Това, което е най-важно в изследването, е че има изключително много ползи от упражненията извън самата идея за отслабване", коментира Уолш. Ползите от упражненията засягат реално всяка част от тялото и мозъка, и това е най-важното.

Учени от Калифорнийския университет в Ървайн са се присъединили към 22 други научни институции в САЩ, изследващи как физическата активност влияе на промените в телата на децата и възрастните на молекулярно ниво, и как тези промени могат да подобрят функционирането на различните тъкани и органи.

Американските Национални здравни институти (NIH) са отделили финансиране за изследователския проект, наречен "Молекулярни показатели на консорциум за физическа активност", около $170 млн. до 2022 г. Консорциумът е започнал съществуването си през 2016 г.

"Отдавна знаем, че физическите упражнения са полезни за цялостното ни здраве, но не разбираме още напълно ефекта от упражненията на молекулярно ниво", коментира д-р Франсис Колинс, директор на NIH, при създаването на консорциума.

"Разработката на т.нар. молекулярна карта на циркулационни сигнали, предизвикани от физическа активност, ще ни позволи да открием на фундаментално ниво как физическата активност влияе на здравето", казва той.

"Това познание би трябвало да позволи на учени и лекари да разработват индивидуално таргетирани препоръки за поддържане на добра форма, и по-добре да помагат на тези, които не са в състояние да правят физически упражнения."

Например учените знаят отдавна, че физическите упражнения имат различен ефект върху децата в сравнение с възрастните.

Скромно по мащаби френско изследване, публикувано във вторник в изданието Frontiers in Physiology, подчертава това, което е установено в миналите години, че подрастващите - в това конкретно изследване, най-вече момчетата в тийнейджърска възраст - могат да възстановяват сърдечния си ритъм и като цяло да се възстановяват след упражнения по-бързо от много възрастни.

Изследвания също така са показали, че децата бързо могат да си изградят навик за упражнения.

"Показали сме при изследванията ни в Изследователския център за детско здраве и физически упражнения, че за 2 седмици със само шест дни на тренировки, като се използват редуващи се цикли на тичане по 30 секунди, аеробната физическа форма на младежите сериозно се подобрява и те демонстрират добра поносимост", коментира Уилямс.

И все пак остават без отговор много въпроси за значението на това и други констатации в молекулярната структура на децата и възрастните. Наскоро сформираният консорциум от Националните здравни институти се надява да отговори и на тях.

Има много интересни неща във физическите упражнения при децата: връзката с резултатите в училище; ценността на училищните изследвания за добра физическа форма; ролята на упражненията в контекста на целия живот. Сега вече разполагаме с инструментите, за да можем да проучваме това.

Oще: активност  дете  деца  здраве  сзо  упражнения  физическа активност  физически упражнения 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.