Политика наужким | webcafe.bg
Webcafe

Политика наужким

Татяна Ваксберг, DW
23.10.2012, 08:01 (обновена 23.10.2012, 08:10)
бойко борисов

Снимка: © Sophia Photo Agency

Правителствени "специалитети"

Правителството на Борисов често пъти е непоследователно, но има една област, в която този недостатък не се проявява. Тази област са скандалите. В нея правителството спазва абсолютен баланс: кара се с всички наред.

Последният такъв случай е енергийният скандал. След като се сдърпа с Русия заради АЕЦ Белене, миналата седмица правителството се озова в конфликт и с 15 други държави заради лошата си политика към производителите на алтернативна енергия.

Това стана ясно от писмо до министър Добрев, подписано от посланиците на страни като Франция, Германия, Великобритания, Белгия, Финландия, Дания. В качеството си на държави, които инвестират в България в областта на възобновяемата енергия, те протестират срещу въвеждането на нови такси, които са хем високи, хем въведени внезапно и без обсъждане, хем задействани със задна дата. Според протестиращите държави, това прави българската бизнес среда непредвидима и ненадеждна, което пък ще се отрази на инвестициите и в останалите сфери.

Впечатляваща липса на политика

На фона на това писмо дойде и публикацията на руския вестник „Комерсант", от която се разбра, че Борисов не знае как да замаже проблема с АЕЦ Белене и по тази причина произвежда нов - обявява, че командва графика на Путин и направо му нарежда да се яви в София, за да се договорят. Впоследствие се разбира, че това е наужким, само за пред българските медии. В действителност, като за руския репортер, няма такава новина с командването на графиците. Всеки момент може да се окаже, че и спирането на самия проект „Белене" е било изявление наужким. Това и без друго вече се е случвало.

Отвъд географията на скандалите, тук има и малко икономика. Коя енергия насърчава кабинетът - атомната или тази от възобновяеми източници? Май нито едната, нито другата, след като политиката му излага на риск и двете. Както ядрената, така и алтернативната енергетика страдат от впечатляваща липса на политика и ако тук има някаква добра новина, тя е в това, че и двете са третирани еднакво, като са поравно лишени от едно и също нещо.

Нищо чудно, че БСП настоява да се проведе референдум за АЕЦ Белене с най-оригиналния възможен въпрос - на хората е предложено да влязат в ролята на експерти и да отговорят на експертен въпрос, който е зададен по противоречив начин и който изисква отговор, събран в сричките „да" или „не".

Правителствени "специалитети"

Сложното изискване може и да е резултат от зли намерения, но може и да не е. Тенденцията да се натоварват хора с несвойствени за възможностите им задачи е правителствен патент поне от едно десетилетие, така че в действията на Станишев би следвало да се долови по-скоро стремеж към хармония, отколкото обратното.

Фактори като „непоследователност" или „небалансираност" са трудно защитими, понеже за тях няма мерни единици и коефициенти. Няма как да знаем с колко процента кабинетът е по-последователен в скандалите, отколкото в политиката. Единствените точни данни са тези на Евростат - през 2011 година българските семейства са били на 13-о място в ЕС по дял на електроенергията в разходите на домакинствата. А в същото време България е произвеждала най-евтиния ток в ЕС.

DW.de

Oще: аец белене  бойко борисов  герб  скандали 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.