Марин, помилуй! | webcafe.bg
Webcafe

Марин, помилуй!

Никола Рачев
25.01.2012, 17:45 (обновена 27.01.2012, 14:24)

1 от 2 снимки Назад Напред

Ангел Марин

Снимка: © Sofia photo agency

Потупване - и помилване на брашняните чувалчета

Според член 74 от Конституцията на Република България едно от правомощията на президента е да упражнява правото на помилване, като опрости изцяло или отчасти наложеното наказание. Този акт на висша държавна милост обикновено се превъзлага на вицепрезидента като едно от скромните му четири пълномощия. По думите на проф. Ал. Стойнов помилването е "безусловен и окончателен отказ на държавата да изпълни наложено с влязла в сила присъда наказание".

След това симпатично учебникарско уводче идва ред за малко справедлив гняв. Ние, дето горе-долу се интересуваме кой-кой е в държавата, си го знаем Гоце що за стока е и точно заради това не вярваме на измислени и/или поръчкови анкети, според които, видиш ли, 40 до 50 % от народонаселението на татковината попива новогодишното му изявление с нескрита любов.

Какъв е случаят на другата половинка от тази двойка? В интерес на истината си признавам, че единственото, което знаех довчера за Ангел Марин е а), че е "червен" генерал (което в съзнанието ми автоматично го нарежда до симпатяги като Любен Гоцев), и б), че единственият му акт като вицепрезидент е помилването на Цветелин "дон Цеци" Кънчев.

От изредените в миналото изречения за мой нескрит ужас подточка б) се оказа толкова убийствено далеч от истината, че чак ме хвана лек срам колко съм неинформиран. Оказва се, че вицепрезидентът Марин хич не се е свенил да проявява "висша държавна милост". Ама хич!

Да вземем следните избрани откъси от едно негово интервю, дадено за БНР, защото надали има някой, на когото да му се чете цялото (виж вдясно):

"- ...А защо отказвате да дадете имената на хората например, които са били помилвани след като присъдите им с публични и няма нищо по-логично от това и имената им да се знаят?


Ангел Марин:
Може ли да ме изслушате да Ви кажа по възможно най-простичкия начин как стоят нещата?

- Слушам Ви.

Ангел Марин:
Да, присъдите са публични, но имайте предвид, че когато се дава информация за един човек, все пак трябва да се отчита и неговото съгласие, и неговото мнение. Огромната част, да не кажа 100% от помилваните, не искат да се дава информация за тяхното помилване и за престъплението, което са извършили. И това е обяснимо. За тях това е минал етап, те искат да се поправят, те искат да започнат нов живот, а от изискванията на педагогиката, на всеки му е известно, че след като един човек е сгрешил и е направил престъпление, и е имало възмездие, наказание за това престъпление непрекъснато да му се натяква.

- Да разбирам, че не се притеснявате, ако следващият екип обяви тези имена?

Ангел Марин:
Много ви моля да ме изслушате, защото ще продължават да се отправят обвинения, които не са основателни. 

А освен това има случаи, когато става дума и за това с какви мотиви се извършва помилване. Елате тук, договаряме се, че ще получите информацията, но няма да я разпространявате, както е според изискванията на закона, и ще ви дам, ще ви покажа мотивите.

Има случаи например, когато за добро поведение, всички изисквания за помилване са налице и на всичко отгоре, съответният човек съдейства на службите да се разкриват тези участници в престъпления, които не са минали през съда, те са се измъкнали, т.е. те дават съгласието да сътрудничат и сътрудничат. Е, как би ви звучало, аз да обявя, че еди кой си - с трите имена, с ЕГН-то, който е осъден за еди какво си, го помилваме, защото той сътрудничи на българската държава да се разкрият укрилите се сътрудници?"

Накратко: "Е какво друго да помилвам, ако не престъпници?" LOGIC - MAKES PERFECT SENSE!

Родителите ми обичат да казват, че "брашняното чувалче - освен че трябва да се тръска, е хубаво и да се милва от време на време". Марин очевидно е съгласен с тази доморасла максима и умело я е приложил в качеството си на вицепрезидент, защото толкова е милвал брашняните чувалчета, че чак ги е помилвал.

Първо, не е важно количеството, а качеството. Не колко НЕ си помилвал, и не толкова КОЛКО, а КОГО си помилвал.

А искате ли сега да чуете най-"веселото"? Нито в Конституцията, нито в закон има уредени някакви конкретни изисквания за упражняването на това правомощие. Няма условия, няма уредена процедура, всичко е оставено на субективната преценка (!).

Най-често помилването се упражнява въз основа на доста абстрактната категория "хуманност", или пък на "положителните промени в характера на дееца", а най-вероятно важи и правилото "Я, какъв си 'убавец, пък и днеска съм на кеф, що ли па да не 'зема аз да те помилвам?"...

А сега - малко суха фактология. Обикновено с края на една власт наяве започват да излизат и чешмичките, от които е текла благодат. БГНЕС публикува "Списък на помилваните лица в периода 2002-2011 г." Проблемът е, че Законът за защита на личните данни не позволява разкриването на подробности относно самоличността на помилваните. Акцентирам върху следните пасажи:

През април 2007 г. Ангел Марин подписва указ за частичното му помилване. Явно обаче по това време срещу него има и дело за кражба, защото само 7 месеца след като вицепрезидентът го помилва, влиза в сила и присъдата му за това, с което доказва, че милостта на вицепрезидента явно не е правилна.

Трудно обясним парадокс е и фактът, че половин година преди да влезе в сила присъдата на Н.А.А., вицепрезидентът вече го е помилвал. Той трябва да лежи в затвора 5 години за разпространение на наркотици, присъдата му влиза в сила на 15.07.2008 г., указът за помилването му обаче е издаден половин година преди това - на 31.01.2008 г. Така остава неясно лежал ли е или не Н.А.А. в затвора в Пловдив.

Близо половината от помилваните в Софийския централен затвор 65 човека, също са стигнали до там, защото са убили. Ангел Марин е помилвал частично дори и Д.С.Т., осъден на 119 години затвор за това престъпление. И така нататък...

Абсолютно съм сигурен, че в българските затвори лежат невинни осъдени, но те са единици. Предназначението на правомощието "помилване" е именно да поправя явни несправедливости от подобен род, а не да обслужва поръчките на тези, които си плащат. Много би ми било интересно да видя списъка с имената на адвокатите, обслужвали осъдените към момента на помилването им. Грам няма да се изненадам, ако списъкът е къс и част от имената се повтарят съмнително често. Някой май ще лее трета плоча на вилата...

Впрочем Ангел Марин е действал типично по комунистически - на едро, без задръжки, с широк жест и най-важното - без абсолютно никаква мярка. Нагло, очевидно и току пред очите на хората, защото в крайна сметка никой нищо не може да му направи.

Санкционни механизми за нецелесъобразно помилване не са предвидени никъде. Той даже авансово си е "измил ръцете" в преждецитираното интервю. Така че схемата пак ще бъде "всяко чудо за три дни". А какво е някаква си репутация, която и без това е лоша, на фона на келепира от проверената през вековете спекула с индулгенции? ШАМПАНЯЦ ЗА НИКОГО, Марин черпи!

А сега, вместо финал ви черпя с версия на брадат виц - "Бившата президентска двойка отива да закусва, а вие може да продължите с гимнастиката и спазването на закона".

Oще: ангел марин  вицепрезидент  георги първанов  двойка  закон  молби  помилвания  президент  престъпници  присъди  субективизъм 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

17 Fedar | 27.01.201215:33

...пича е отворил печатница с пари с тия помилвания
--------------------------------

Дори по-лошо - според мен помилванията не са били само срещу пари, ами и срещу бъдещи услуги. Все пак да не забравяме коя партия отгледа и откърми мутрите.

До Иван: комисията по помилванията е на подчинение към Президентството. Това във връзка с внушението, че едва ли не изпълнителната власт ги помилва, а горкичкият и достоен Марин, само за да не го обвинят, че умишлено й пречи, ги подписва, макар и с отвращение, като в приказката за съветския алкаш. И на мен ми е изключително интересно какви са критериите за помилване и какъв е съставът на тази комисия. Но по тези въпроси трябва да се обърнем към адресатът на тази статия - Ангел Марин, и неговият патрон - Гоце.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

16 Govedo13 | 27.01.201212:55

Най-забавното е че това излиза точно след като тоя и Гоце си тръгнаха, пича е отворил печатница с пари с тия помилвания, а сега ще си ги харчи спокойно, целя шум ще отмине след 1 месец и така- кервана си върви кучетата си лаят.... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.06.2010, 17:51

15 Гагауз | 27.01.201209:33

Алооо, журналистите ... Толкова ли не можете да изровите някой помилван и да изкарате цялата помия отгоре , стига с тези инициали , ясно е , че Марин и Гоце са лапали здраво , айде напънете се малко и поработете за каквото ви плащат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

14 MacAllister | 26.01.201221:15

Ванко, Иван ти обяснява нещо много просто - важно е да знаем механизма, да знаем колко дълбоко стига заешката дупка. Ти му отвръщаш, че само лицето, капака на тенджерата е отговорен - т.е. за искаш изкупителни жертви и не те интересува какво става и защо капака отлитва - той е отговорен. Така, Ванко, никога няма да се научиш да готвиш - все тенджерата ще ти е виновна за сбърканата манджа (като съм тръгнал да говоря за готварски инструменти).

Във същата тема мога да включа един от основните проблеми на българската психология - идеята за виновност: "Всеки е виновен и затова няма права и ай да вземат да му разкажат играта", "всеки" се замества според кефа и възгледа на тоя който го мисли или казва, а подразбиращите се "те", които трябва да го направят са нещо като заместител на божественото начало в безбожната ни култура. "Те" са държавата, но не точно, не тия, ами ония и въобще "те" са олицетворението на оная субкективно погледнато идеална институция дето трябва да въведе ред според възлгедите на един или друг пръдльо (какъвто съм и аз, разбира се). Тъй, че не ми пробутвай отговорността на един човек, аз не я забравям - той е виновен, че е станал маша, само че и аз като Иван искам да знам кой я държи. Машите, точно като удобните жертвени агнета се сменят, но обикновено ги държат едни и същи хора и те ще са ужасно доволни, ако се запулим в Марин и забравим за тях.

Повтарям, за да не потъне - толкова странни помилвания навяват мисъл за много опасен бизнес с хора поставени натясно - послушни пионки. Това не може просто да се пренебрегне и не може един човек да го управлява. Зад тя нишка има кълбо и ние искаме да го видим. Какво ще кажеш сега, да заподскачаме и да викаме "кой не скача е червен" докато ни пробутват поредната "жертва", за да останем завинаги жертви ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

13 иван | 26.01.201218:04

Ванко, двамата имаме предположения, но как стоят нещата никой не може да каже.
Но аз не вярвам Президенът или неговото вице да се запознават с всички 9000 молби за помилване. Както е при всички подобни случаи при него отива готово решение, което той одобрява и издава указ.
Това което е порочно е, че тези прословути „приети норми и критерии” са някакви пазени в тайна обтекаеми формулировки, които допускат и най-опасни престъпници да излезат на свобода.
Аз също смятам, че Марин е подписвал безотговорно тези предварително подготвени списъци, но защо оневиняват тези, които са „опекли” амнистиите.
И защо никъде в интернет, където има документи във връзка с амнистирането на престъпници не са изложени тези „приети норми и критерии”.
И защо не се обявява кои се пускат на свобода, може би за да се сюрпризират тези, които са пострадали от престъпните действия на „поправените” бивши престъпници.
Ето това са моите въпроси.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

12 vanko1 | 26.01.201217:24

Иване, със сигурност се подготвят от комисия, съставена от хора от затворите и вероятно някви магистрати още, но подписът накрая е на Марин - преценката и отговорността е негова, защото ТОЙ ПОМИЛВА! Не измествай темата, основният въпрос е как от 9000 подадени е преценил, че точно тия трябва да помилва, а? Като няма критерии, по които да е ясно Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

11 иван | 26.01.201216:01

vanko1

„Той(Ангел Марин) и комисията, която трябва да одобрява молбите на осъдените и която по неизвестни причини се пази в пълна секретност........”
http://www.segabg.com/article.php?id=586508

Напротив, прочел съм статията и затова искам да зная каква е тази комисия. В нея влизат ли лица извън президетството, от местата за излежаване на присъдите. Кой подготвя характеристиките на помилваните, какви са тези ”приетите норми и критерии”. Всичко е много тъмно и секретно.
И това не е от сега, а е при всички правителства. Щом като се пущат убийци между нас (като че са малко тези, които са на свобода) трябва да знаем кой подготвя тяхното освобождение преди Ангел Марин да подпише указа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2011, 10:53

10 Stoyo Tinkov | 26.01.201214:51

Първо, правиш си каквото си правиш, крадеш, убиваш някой неудобен, без ограничения и си спокоен, знаейки, че червените крадци така са се вкоренили в съдебната система, че си спокоен - няма да бъдеш осъден. Ако ли пък все пак се случи нещо непредвидено и влезнеш в затвора по една или друга причина ... То няма страшно ... ще бъдеш помилван от вицепрезидента. Може да те помилва предварително, за да си сигурен, че няма да влезеш в затвора и спокойно да убиваш и продаваш наркотици ... Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

9 vanko1 | 26.01.201214:31

Бесен Бесен абе, иване, ти не четеш ли статията бе, братче? подават се МОЛБИ от затворниците до ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА, и той решава!!! Как, защо и на какви основания - той си решава!!!!!!!!! ЧЕТИ, да му се не видеше, 9000 молби са били подадени..., 533 удовлетворени
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

8 MacAllister | 26.01.201213:01

Павле, Павле, и по какво да разпознаваме жлодеите, по табелката БСП ли? Ами ако сменят табелката? Ами ако те си турят табелки по вкус като бой скаут значки? Виж сега, ако имаш нужда да напсуваш или намразиш някго персонално, не персонифицирай химерите, които ти продават на едро. БСП била враг? Друг път! Нито ГЕРБ, нито БСП, СДС или някой друг е врага или "врага", това са имена за публична употреба и аз не приемам заповедта да виждам света в тесните рамки, които ми набиват, не съветвам и тебе. До тук ни докара собствената ни глупост, не БСП, не СДС и още по-малко ГЕРБ. Всичко, което става е резултат, а не причина, а резултатите много обичат да си намират причини, които да осмислят съществуването им.
   

оценка

+0 -0