Зъбните колелца на възможното | webcafe.bg
Webcafe

Зъбните колелца на възможното

Йоана Денинска
03.08.2013, 17:39 (обновена 06.08.2013, 09:08)

1 от 14 снимки Назад Напред

протест 620

Снимка: © Явор Николов

Не системата, а хората се затварят в рамките на моженето и не моженето

4 часа на ден, 50 дни или 200 часа и десетки километри пеша в посока невъзможното. Поне така твърдят всички мои познати на над 40-годишна възраст - хора с опит и от всички бои на политическата дъга.

Проблемът е в системата, но хората не случайно са избрали тази система, защото тайно, мазохистично си я харесват. Хем тя ги минава, хем е по-добре от на сухо. Вероятно това си мислят полуосъзнато, когато са насаме със себе си тези мои познати, които знаят по-добре от мен.

A на мен думата "секцио" не спира да ми се върти из главата

Винаги съм знаела, че демокрацията се е родила, защото времето на Големия брат е изтекло, а той трябва да вземе и братчетата си по пътя към дъното на човешката цивилизационна рамка, наречено демокрация (това - по леля Паца). След време разбрах, че САЩ не просто икономически ерго идеологически са надделели над СССР, а и са участвали активно в инсцeниране на упадъка му, тъй като той иначе си е бил доста ОК и е могло все още да сме братушки.

След още порции проблясъци научих, че хем САЩ са инсцeнирали импотентността на комунизма и са пуснали поялника на политическото инженерство в България, хем раждането на демокрацията и преминаването на държавните активи в ръцете на частни лица е операционализирано до последния лев от доскорошния монополист във властта (напр. публичната тайна за фалшифицираните избори от 1990 г., „назначените" бизнесмени, входно-изходната икономика и т.н.).

Не бяха ли от различни лагери тези два потока на световната конспиративна мисъл?

Не знаят ли, че и двата са толкова популярни, че са станали еквивалентно вeрни и едновременно лишени от значение за тези, които вярват в тях?

Кой насрочи и предизвика секциото на българския демократичен процес - това изгуби и последната доза релевантност, която му бе останала. Вероятно, защото друг въпрос със същата сила, но с противоположен знак отпред, започна да виси страшно - кой се остави да бъде част от механизмите, които възпроизвеждаха прехвърлянето на активи от джоб в джоб през целия преход, докато се строеше мисловна фабрика за зъбни колелца с най-различен размер и предназначение.

В този ред на мисли, ако трябва да съм честна, емблематичният депутат-ром бат' Сали е единственият, който се е оставил на съдбата "живот на зъбно колелце". Останалите са избрали да бъдат минавани, вместо те да си кажат как им харесва. Единствено спорен е въпросът дали 45 години тоталитарна власт е дала своето естествено продължение в 24 години тоталитарно мислене или американската консуматорска култура е изконсумирала въображението ни, преди да сме го проимали.

Но да, харесваше им - мазохистично и с трепет от играта с огъня, голямото ежедневно надцакване със системата и един с друг. Защото все пак другото е невъзможно.

Или иначе казано...пребиват те на улицата, ограбват те, нямаш свидетели, нападателите твърдят, че ти си ги нападнал, ти отнасяш плесница от тежката ръка на закона за неблагоразумието да протегнеш своята към нея. И така и най-добрите и справедливи намерения биват изкривявани през нечия чужда призма на интересите, до безсъзнание. Докато не знаеш какви са интересите ти, само знаеш, че е добре някой друг да е прецаканият накрая. Който и да е. На момента, веднага, само да знаеш, че не си ти.

А дори зъбните колелца се променят с култура и образование

А културата и образованието се предлагат на всички еднакво достъпно само от системата. Тя пък доскоро официално нямаше сили за това. В тази връзка, струва ми се, най-хубавото на Европейския съюз е, че ни показа как системата може, но просто не иска да предложи това, за което е предназначена - черни дупки поглъщат милиони евро, други милиони пък дори не достигат нашата галактика.

От друга страна, системите нямат воля, за да искат или да не искат нещо. Човеците имат. Именно те не искат системата да може. Нали е невъзможно. Почти като с яйцето и кокошката. Освен, че когато системата не може да предложи култура и образование, някои от хората рано или късно сами си създават култура и образование за лична употреба. На къра, на седенката, на Бузлуджа, на жълтите павета - контракултура, защото няма национален културен стандарт или доктрина.

Всеки сам е борец (или в партия с родата си) в голямата битка на надиграване и употребяване. Накрая става такова меле от стратегии за надцакване, че някой решава да връчи в ръцете на сина на мама и чирак на Илия Павлов власт над останалите. По този начин се легитимира и официализира по най-категоричния начин единственото възможно през последните 24 години.

Оставката не решава нищо

И така до днешния ден номер 51, в който отново едни ще изкрещят, че могат да променят системата, защото искат, а други ще кажат, че това е невъзможно, защото не искат. Имат право. Оставката не решава нищо. Само залага поредица от обстоятелства, които допълнително усложняват клетата ситуация.

Пак ще е секцио-оставка. Свикнали сме да ни минават, все пак - мазохистично запушена уста с награда прерязана лента, оставка на Желева, Найденов, Пеевски, оттегляне на Иван Иванов. Най-добрата измама на Дявола е да те убеди, че не съществува или с други думи: докато едни ликуват, други някъде някъде също ще празнуват, но поводът ще е НЕоставката и НЕоттеглянето на ред знайни и незнайни воини на единственото възможно.

Но днес е ден 51 и едните ще поискат култура и образование от площада, за да изработят невъзможното. Те знаят, че системата не може без наказание за тези, които не искат и за тези, които все още градят онази мисловна фабриката за зъбни колелца от мазохисти.

Суверенът и политическите субекти не са в любовна връзка и прошката не е вариант. Но да, Делян Пеевски можеше да накаже лихварките на Бойко заслужено и по законния начин чрез позицията на поста си, само ако не беше престъпление сам по себе си. Защото Пеевски не е Разколников и катарзисът е невъзможен.

Междувременно, докато монополът върху властта бе отстояван с твърдостта на фикс идея или мания, премъдрата столетница подмина факта, че огромна част от хората в активна възраст събраха в себе си ненавист, която ще трови както собствените им души, така и политическото й бъдеще за поколения напред. Сякаш съзидателното разрушение е последният полезен ход пред левицата и катарзисът тук ще е наистина необходим.

Oще: дансwithme  делян пеевски  олигархия  промяна  протест 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

10 Mile Manolov | 04.08.201322:33

аз поне разбирам от политика, футбол и жени... вероятно съм бантускот също muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

9 Pavur Pezev | 04.08.201320:56

Абе, аз да си кажем - ако превратаджийте успеят, комунягата падне и съ напрай рИформЪ в съдебната система и законодателство, шъ мое ли да барнат законя за педофилията и да сфълят прага на 8 години, чи комшийската щерка мноо арна бееее...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

8 Manuela Gerenova | 04.08.201317:22

Ми.. ху'у...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2013, 17:14

7 amelia | 04.08.201317:19

Мануела, ето така не се чете - видяла си подчертано в болд "Оставката не променя нищо" и си се хванала за това емоционално спрямо противоречието му с гражданската ти позиция.... и дори не си отбелязала, че става въпрос за ИРОНИЯ, което ясно си личи от теста по-горе и по-долу.... А това е обезпокояващо наистина за.... как го беше писала? А, да - интелектуално ниво. Като сте от едната страна на барикадата, поне си давайте шанс да го осъзнаете и не се нападайте помежду си. Е моят съвет. На непротестиращ. Иначе един друг ще се избиете за малки различия и недоразумения. Типично по български, нали.... Когато човек иска държавата да е по-добра, трябва да започне от себе си. Аз на този фронт работя. И ти трябва мааалко да се замислиш. Според мен!!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

6 A4i | 04.08.201314:40

Елисавета, протеста е против олигархията и създадената от нея мафия. Олигархията и мафия иска да се скрие зат измислена партийност. Желае да представи протестиращите като расисти, сексисти и антикомунисти. Виждате ли олигарсите и мафиотите се чувстват "социалисти" и са невинна жертва на тези лумпени - протестиращите. Доста хитро измислено нали. И върши работа.
Ако за Вас олигарсите и мафиотите са "социалисти", то за протестиращите това са просто обикновени престъпници, заслужаващи наказание. Тези престъпници обаче желаят Вие партийните активисти да ги припознаете като "социалисти" и невинни жертви. Хващайки се на въдицата и атакувайки протестиращите, Вие подкрепяте олигархията и мафията . Надявам се че правите това неволно и несъзнателно , но е време вече да престанете. Незнанието не е оправдание, щото и глухия цяр разбра каква всъщност е работата. Нямате никакво извинение.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 19.04.2012, 17:34

5 Meteora | 04.08.201313:32

Че повечето протести и повечето подписки, дето се влияят едни от други,не са ли игра на жмичка, ама за възрастни? Какво значи да се броим колко дефилираме по жълтите павета срещу Орешарски и колко сме подписали подписка в защита на Орешарски? Какво значи да броим колко от едните искат импийчмънт на Плевнелиев, а колко от другите почват подписка в защита на Плевнелиев? Писах вече, но пак се удивлявам - по този начин правим всъщност избори. Броим резултати, но по изключително несъвършен начин. По-несъвършен и от социологическа прогноза. Аз обаче искам правителство, избрано от избори, а не от някого, който се разхожда по площади и форуми. "Ако от изборите зависеше нещо, щяха да ги забранят със закон" - цитират пък други форумни капацитети нещо, което им се струва венец на сентенциозния блясък. Само че аз съм живял и в общество, уж избрало веднъж завинаги. И знам - изборът си е избор. А пълна угодия няма. Константа следва да е законът, а гражданските симпатии и антипатии винаги са променливи.
Е, хейтърството и бунаклъкът също изглеждат константа. Но вярвайте - само изглеждат. В това ми е надеждата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

4 Елисавета Домовчийска | 04.08.201313:04

Да ти кажа честно, тъпо ни е от подобни тъпотемия. Разбираме прекрасно че Цветка и Ивчо имат да ви плащат значителни суми, но тука намерих абсолютната си нула по отношение на интелектуален потенциал, а по отношение на всичко друго - статията не струва - струпване на ненам си кви идиотщини, ама само да е против правтелството. Жалко и долно, платено и насъскано. Много щастлив
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

3 A4i | 04.08.201312:38

Преди 52 дни протеста започна като несъгласие с доминацията на олигархията и нейната придворна мафия. Това беше точен удар в десетката като мото на протеста. Мото се запази доста дълго в автентичният си вид. В последно време платените медии успешно го подмениха с идеята за анти-БСП, анти-социализъм или анти-комунизъм движение. В близкото минало олигархията и нейната мафия нееднократно са печелили такова инспирирано от тях противопоставяне в обществото. Надяват се да го спечелят отново. Олигархията е придобила сегашният си доминантен статут именно като инспиратор и кукловод на БСП, анти-БСП разделение. Тя държи и двете страни и активно ги противопоставя, доминираики едновременно с "А", "Б", "В" ит.н. отбораите си това противостояние. Естествено тузарите - секретари на ЦК на БКП (и семейни им кланове) , както и няколко следващи нива по-долу от йерархията на тоталитарната държава са в "А" отбора - БСП . БСП е партията на автентичната олигархична върхушка, а останалите 300 партии (СДС, ДПС, НДСВ, ГЕРБ и т.н ) са доминирани от по долните нива от тоталитарната номенклатура , често рекламирани за пред обществото като "антикомунистически" формации на прехода. Мимикрията даде възможност тоталитарната номенклатура никога да не слиза от власт вече 45+24 години. Освен административната власт номенклатурата, като най-голям собственик в България , доминира и бизнеса - израждайки българската демокрация в номенклатурна олигархия. Никога открито не се споменава, но в собственост на олигархията премина и репресивният апарат на тоталитарната държава. Всички агенти на ДС, висши чинове в МВР и БА, както и апарата им от нещатни сътрудници/доносници - заедно с досиетата , съвкупно беше "приватизирано" за "0" лева от олигархията. С тази "придобивка" непосредствено след 1989г, олигархията си създаде мафия , управлявана като акционерни дружества - ВИС, СИК, Мултигруп, ТИМ и множеството им производни. Със сламени човеци като изпълнителни директори и бивши агенти на ДС - като бордове и акционери. Така започна разграбването на общественото имущество и разбиването на общественият ред от номенклатурата - превърнала се олигархията и създала собствена мафия.
Тази олигархия и нейната придворна мафия, днес месец август 2013г. желае да Ви убеди, че е социалистическа (комунистическа - за носталгичните застаряващи гласоподаватели, пенсионери). Отново иска да се скрие в БСП - анти БСП противопоставянето и да оцелее за просперира да Ваш гръб отново и отново.
Има големи шансове да успее. Първите резултати са налице, обществото захапа кукичката.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

2 янаки | 04.08.201310:21

Истина е, както се отбеляза по-долу, че в тази статия има твърде много „чужди” думички, и се изисква интелектуално усилие, за да осмисли за себе си читателят казаното от г-жа Денинска.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

1 Manuela Gerenova | 04.08.201309:44

Толкова много глупости, изписани с толкова ненужно сложни думи и изречения, трудни за четене и дори неясни на места.
И, да, оставката не решава нищо. Естествено, че не решава, ти си искаш топлата соба, самуна хляб и, ако има, парче сланина. Не искаш повече, повечето е извън твоя капацитет. Твоята глава не може да се затормози повече от това, иначе ще гръмне. Не само твоята, на всички, които като са обхванали коленете си с ръце, клатят се напред-назад и като заклинание редят "Оставката не решава нищо, оставката не решава нищо, оставкатанерешаванищо...".
Вие сте такива и никога няма да се промените, дори и камъни да завалят. Колкото и релевантни или ирелевантни думички да наслагате в един текст, за да изглежда по-така, вие сте чукове. Вие сте дело на Фабриката за чукове, марширувате гордо със затъпените си глави и черно-червените си тела. Лошото е, че един чук не може да се усети, че е такъв, камо ли пък да му е работа да мисли и да бистри бъдещето.
   

оценка

+4 -4