Разказът на един баща с дете аутист | webcafe.bg
Webcafe

Разказът на един баща с дете аутист

пламен иванов
09.10.2014, 17:53 (обновена 12.10.2014, 17:09)
дете

Снимка: © Getty Images

В регистрите им за заболявания нямаше въобще диагноза аутизъм, дислексия или други от спектъра психични заболявания

Баща съм на дете с диагноза аутизъм. Накратко ще ви разкажа моята история. И не с цел съжаление или нужда от помощ. Детето ми е вече 10-ти клас. Учи в техникум и е с много добър успех.

Каквото и да сме постигнали досега, е било поради многото усилия от наша страна, помощта на малцина и проблемите, създавани от учудващо голямо мнозинство. А най-много проблеми имахме - и навярно ще имаме - с така наречената администрация, призвана да помага не само за здравето, но и в образованието.

След диагнозата, която получихме в центъра за психични болести „Св. Никола"- Александровска болница, ни бе казано, че това е до гроб и да се оправяме сами. Заради тази диагноза ни бе отказано записване на детето ни в две училища в жк "Надежда". За кратък период детето ни бе записано в помощното училище в жк "Надежда" (3-то Помощно училище, бел. ред).

Махнахме го оттам, след като установихме, че над децата е упражняван тормоз. Не оправдавам постъпките на възпитателите там, но намирам обяснение за ситуацията там. Просто обществото и държавата ги бе оставила сами да се оправят.

След този случай преместихме детето ни в съседното училище - 16-то ОУ.

Тук попаднахме на истински учител и педагогически съветник. От типа възрожденци. Хора с мисия в живота. С помощта на този учител и донякъде - с разбирането на тогавашния директор, развитието на детето ни тръгна в сравнително правилна посока.

И така беше до 4-ти клас. След завършването на 4-ти клас аз лично занесох благодарствени писма в Столичния инспекторат по образование (и тогава там шеф бе Ваня Кастрева). Такова бе връчено лично и на г-жа Йорданка Фандъкова (тогава зам.-кмет по образование). При внасяне на писмото ме информираха, че тези учители ще бъдат наградени. Но това така и не се случи.

От 5-ти до 7-ми клас бяхме оставени сами да се борим, подпомогнати от ресурсен учител веднъж седмично за по един час. Малко били ресурсните учители и трябвало да обикалят в различни училища.

В средата на учебната година за 7-ми клас получих информация за облекчен прием на деца със специални образователни потребности (СОП) след 7-ми клас и потърсих допълнителна информация в Столичния инспекторат по образование. Поради техните бюрократични изисквания, започнах събиране на необходимите документи още през януари, като срока за подаване бе края на април - началото на май.

След голям брой посещения и колосално количество загубено време (за което бях свидетел на потресаващо отношение към друг родител с подобни проблеми), в края на процедурата ме информираха, че според техния регистър, детето ми може да учи само овощарство и цветарство.

В регистрите им за заболявания нямаше въобще диагноза аутизъм, дислексия или други от спектъра психични заболявания. Всъщност базата данни не бе коригирана според мен от времето на соца.

След началните спорове разговорите се изостриха.

Резултатът бе следният - от инспектората консултираха директорката на училището, в което детето ми учеше (62 СОУ), как да процедира с нас. Поради дребен пропуск в документите ни за ресурсен учител, ни информираха, че всъщност детето ми няма да бъде третирано като такова със СОП. Правото на половин час повече по време на матурата ни бе отнето. След матурите в 7-ми клас детето ми бе прието без каквито и да е преференции от първо класиране, за разлика от други 17 деца от класа, скъсани на изпита.

Това е моят опит със Столичния инспекторат по образование, директор на който беше Ваня Кастрева - сегашен зам.-министър, който в първия ден на скандала отново зае типичната поза на партийно назначен бюрократ. В същото това министерство родиха нова глупост - поправителна сесия тази година, 2 седмици след началото на учебната година (доколкото знам, отново родена от същия човек).

И към момента на сайта на Столичния инспекторат по образование за деца със СОП има няколко бланки и нищо друго.

Не пиша това с цел съжаление.

Най-големият проблем на България не е в инфраструктурата, а е образованието и възпитанието. В съвременния свят на технологии решаващо е знанието и моженето. А без възпитание, ще имаме само мръсотия, простотия и увеличаваща се престъпност (колкото и да увеличават парите за МВР).

Завършвам с думи от филма „Хобит":

Такава е природата на злото. Разсейва се и избуява сред безсрамното невежество...

Oще: аутизъм  баща  ваня кастрева  дете  министър  мон  образование  родител  соп  специални образователни потребности  стани автор  училище 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2014, 10:04

8 Nadezhda Ivanova.100001778786068 | 13.10.201410:11

До господинът, който твърди че никой на никого не е длъжен... Кога ли ще разберем, че помагайки на другите, често помагаме на самите нас? Всички примерно се оплакват, че циганите мързелуват и крадат, но никой не е съгласен да се дадат пари за да се подпомогне тяхното образование и попадането на циганчетата в среда, която да ги направи достойни и допринасящи граждани. Да, това ще ни струва пари, но ще спести много повече после, когато вместо да храниш някого в затворта той работи и се справя в живота. С подобни деца е същото - нима не си струва държавата да подпомогне тяхното развитие, дори това да ни струва пари, за да може след 10 години да имаме един що-годе самостоятелен човек, който дори да не е атомен физик, все пак ще работи и ще е от полза на държавата, вместо вечно неработещ инвалид, който ще живее цял живот на държавна издръжка? Човекът по същество е оцелям милиони години, точно защото е живял в общество, и е разбирал, че групата е толкова силна, колкото най-слабите и членове.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2014, 09:45

7 белоризецплах | 12.10.201417:59

Вяла дискусийка...очевидно никой представа няма от това какво са:
-въпросната клиника "Св.Никола"
-въпросният инспекторат
-и най-вече въпросната Госпожа Кастрева...
Освен автора,останалите имате деца без диагноза.Дай-Боже всекиму...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2013, 09:59

6 Jan Bibijn | 11.10.201420:50

Като баща на дете с аутизъм, например в Европа обществото се учи и помага на такива родители и деца, след като е веще поставена дигноза от специалист.
България умря тя е вече труп, рядко има органи които са в крак с времето и нормите на собственото си общество.

До Архангел- Ще е мъчителна съдбата ти освен ако състрадание не изпиташ към другите около теб.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

5 pepe | 09.10.201423:52

Хората са създали международните правни институции като по-цивилизован заместител на гилотината...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2011, 22:51

4 Veselina Jecheva | 09.10.201421:38

Архангел, никак не си прав! това можеш да го кажеш на някоя мутра, която смята, че всички са длъжни на отрочето му например, но не и на родител на болно дете. ако държавата не им помага, поне да не им пречи.
явно детето на автора е в по-лека форма, за негово щастие, щом е стигнал до гимназия и е издържал матурите без проблеми. за нещастие не всички са така...
не ти пожелавам някой ден да си на мястото на автора...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

3 Borracho | 09.10.201420:40

Булгаристан!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.09.2012, 21:17

2 twoflower | 09.10.201420:13

До Архангел:

Разбираш ли ... Пожелавам ти да имаш нужда от помощ и реакцията на всички да е точно такава:

Никой с нищо не ти е длъжен.

Идеята на "общество" ти бяга. Съчувствам на хората около теб (те дали са длъжни да те търпят?).
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

1 Архангел | 09.10.201419:38

Бе я се оправяйте!
Никой не ви е длъжен!
   

оценка

+0 -7