Двойките на матурите са добра новина | webcafe.bg
Webcafe

Двойките на матурите са добра новина

webcafeКамен Петров
04.06.2015, 12:38 (обновена 07.06.2015, 09:36)
Ученик

Повишаването на контрола доведе до понижаване на оценките. При липсата на контрол оценките ще литнат до небесата. Не защото ще се появят малолетни генийчета, а защото образователната система по места допуска това.

Наличието на 27.5% двойки по математика и 15% двойки по български език и литература на националното външно оценяване на седмокласниците говори само едно - нещата вървят в правилна посока. За съжаление, нещата се случват бавно.

Ако всичко беше наред, двойките щяха да бъдат повече.

Слабите оценки се увеличават през последните три години, балът пада - това е факт. Сълзливите майки и ядосаните бащи, които са сигурни, че са отгледали генийче, свързват понижените оценки с някакво мистично повишаване на нивото на трудност на задачите по математика в допълнителния модул, примерно. Разбира се, това не е така.

Още по-далеч от истината е, че падащият бал бил резултат от демографския скок на ромското население. Демек - умните българчета били станали много малко, а глупавите ромчета са толкова много.

Най-далеч от истината, разбира се, е головодното твърдение, според което имаме цялостно изпростяване на младото поколение.

Ето няколко факта, които опровергават подобни изсмукани от пръстите твърдения и факти, които обясняват ситуацията.

Тази година на задължителното външно оценяване не се явиха близо 5000 деца. В изпитите по математика участваха 54305, а трябваше да се явят близо 59000.

На практика 10 на сто от децата са аут - това е притеснително висок процент.

Ясно е кои са те - това са две категории младежи. Първата - тези, които не са в България и въобще не им пука за някакво външно оценяване, някакви училища и т.н.

Тук има подгрупа - несъществуващи ученици, които директор-хитрец води по списък, но те не ходят реално в час. Втората, по-голяма група, са деца от малцинствата, който трайно са извън системата.

Тогава? Ако голям брой ромчета не са се явили на националното външно оценяване, няма как да твърдим, че ромчетата сваляли бала... Те просто не стигат до 7-клас, че да свалят бала. Тук има и допълнителен довод - балът е понижен и при т.нар допълнителен модул, т.е. онази част от външното оценяване, която не е задължителна и съдържа в себе си задачи и въпроси с повишена трудност.

На допълнителния модул необразовани ромчета не се явяват. Той не им е необходим, тъй като се използва само от тези, които имат желание да влязат в елитните гимназии.

С две думи, етническото обяснение на резултатите не работи.

Тезата, че задачите от тази година са били по-трудни от миналата, е толкова несъстоятелна, че не си струва въобще да се дискутира. За да може да се отсеят по-детайлно учениците, е съвсем нормално да има различни по трудност задачи и най-трудните да са в края на допълнителния модул - както става всяка година. Така стана и сега.

Ако се вгледате в стари вестникарски броеве, със сигурност ще откриете, че всяка година има една задача, която или е сгрешена, или е супер трудна и децата не я разбирали и т.н., и т.н. Всъщност, нищо ново няма.

Няма нищо ново и в нивото на подготовка на децата.

Няма и неведоми сили, които да са изтрили блестящите знания на наследниците ни.

А защо тогава така се получава?

Отговорът на този въпрос е пред очите ни. Разликата в оценките се дължи на разликите в начина, по който бяха проведени тазгодишното и миналогодишните оценявания.

Тази година имаше камери навсякъде. Във всяка една класна стая, в която се провеждаше матура, имаше камера. Миналата година имаше в 60 на сто от училищата.

Къде нямаше камери миналата година? - Нямаше в провинцията.

А къде беше висок балът миналата година? - Беше висок в Кърджали.

Какво стана в Кърджали тази година, след като бяха инсталирани камери? - Балът падна рязко.

Ок. Сложили са камери, пада възможността да се преписва и резултатите се сриват. Това - добре. Всеки знае, че един час след старта на всяка матура, училищните тоалетни се превръщат в читални.

Но защо тази година оценките в Смолян по математика са толкова високи, след като вече е имало камери - децата в Смолян са на трето място по математически успех в страната? Защо в тази област децата са на второ място в страната по литература? Нали и там е имало камери?

Тук на помощ ни идва второто нововъведение в тазгодишните матури. Министерството реши да командирова наблюдатели в областите, в които миналата година имаше странно висок успех. Примерно в Кърджалийско. Но не и в Смолян. Вероятно в Смолян ще има наблюдатели догодина.

С две думи - повишаването на контрола доведе до понижаване на оценките. При липсата на контрол оценките ще литнат до небесата. Не защото ще се появят малолетни генийчета, а защото образователната система по места допуска това.

Допуска учители да решават тестовете между 8 и 9 ч. сутринта и да разпространяват отговорите светкавично. Допуска отговорите да се леят по радиоуредбата. Допуска нещо, което не се случва в София, но е практика в малките населени места - децата да полагат изпит в своите училища, пред своите учители.

Факт е, че този процес вече не може да се контролира по естествен път.

На практика, инспекторатите в сферата на образованието са дублирани по места, но това не помага да се поддържа контролът. Напротив, той е тотално изпуснат. За да се проведат матурите, се харчат около 4.5 млн. лв. всяка година, като за целта само 1200 души проверяват "трудовете" на 150 000 ученика. Разбира се, това е крайно недостатъчно - затова всяка година министерството е принудено да мобилизира целия си ресурс, за да изпълни тази задача.

Засега министерството не се справя с основната си функция - контролната. Старае се, но твърде недостатъчно. Дори и да има желание, то пак вероятно няма да се справи, защото... е саботирано отвътре.

Учителите по места са мотивирани не да преподават добре, а да имат повече ученици и те да имат по-добри оценки.

Говорим за бюджетно финансирани училища, които за да изпълнят своите две цели учителите, правят всичко възможно учениците да са наясно с резултатите от тестовете. За миг си представете, че един ден "парите ще следват ученика" и страната се наводни с частни училища, така както се наводни с частни болници, които НЗОК е задължена да финансира.

При бум на частни училища и при този контрол, анархията е гарантирана.

Какво трябва да се направи?

Няколко неща могат да се направят спешно. Примерните теми по литература, въпросите за тестовете по различни предмети, серия от типови задачи по математика - всички тези хиляди въпроси, които се подготвят от министерството през годината могат да се качат в интернет.

5000 въпроси от теста по география. Толкова по история... Всичко. На практика така ще се пресекат няколко основополагащи корупционни практики - търговията с теми, корупцията с частните школи...

Достъпът до широкия кръг въпроси неминуемо ще повиши бала. Само като се замислите, че сега критериите за оценка стават ясни след изпита, и ще ви стане ясно за какво говоря. За пълна непрозрачност, разбира се.

Второто необходимо нововъведение също е свързано с интернет. То е - националното външно оценяване и матурите да се отворят онлайн. Така децата, които са в чужбина, ще имат възможност да се явят на изпита. Този ход също ще повиши бала.

Разбира се, промяната трябва да мине през повишаване на контрола - особено в провинцията. В деня на матурите просто не трябва да съществува връзка между учителите и учениците им. Връзката трябва да бъде прекъсната независимо дали ще се наложи децата да пътуват до други училища за изпитите или пък учителите ще бъдат командировани.

И най-накрая - сменете Янка Такева. Това ще подейства на системата като прохладен въздух в горещо лято.

Oще: външно оценяване  двойка по математика  добра новина  изпити  контрол  кърджали  математика  матури  министерство на образованието и науката  мон  национално външно оценяване  образование  оценките от матурите  преписване  смолян  теч на информация  училище 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

9 тъп | 05.06.201520:50

ох, няма да влизам в един от най скъпите спорове на медицината!
за пушенето и рака, има стотици хиляди pros and cons. всички от авторитетни, по авторитетни. нещо като парниковия ефект и свтовното затопляне.
могат да се цитират по много и от двете. и тук са погребани милиарди долари. повярвайте, нищо лично, ако беше строго и общоприето доказано, цигарените мултимилиардни компании, вече щяха да са история! наистина мога да ви извадя стотици опровержения, но подобно на враговете на ваксините, вие и много други са индоктринирани на емоционално ниво. не ви подценявам, само отбелязвам големината на проблема. Удивителна Удивителна Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2015, 12:24

8 сълзлива майка | 05.06.201516:15

Тъп, подценихте ме
Много щастлив
Ако не вярвате на мен, вижте статистиката на безспорен авторитет!

http://www.lung.org/lung-disease/lung-cancer/resources/facts-figures/lung-cancer-fact-sheet.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

7 тъп | 05.06.201514:53

борим се със заблудите, ама друг път:
до пита: да, няма учители, способни да създадат, не 2000, а 200 коректни въпроса върху учебния материал в средния, и особено началния курс. примерът с toefl е некоректен - езикови норми vs. количествени и дефиниционни норми в дадена наука. а малкият брой центрове само в големите населени места - готова социална революция, логистични разходи и съмнения за корупция - всяко тясно място я генерира.
до сълзлива майка: моля, не излизайте от компетентността си: белодробен рак е голяма група заболявания, и за нито едно от тях категорично не е доказана пряка връзка с пушенето. виж за хобб е строго доказано. не мислете, че съм пушач, напротив, ненавиждам цигарения дим. Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2015, 12:24

6 сълзлива майка | 05.06.201513:15

Много добър анализ на проблемите на основното на образование. С един замах и всичко е на масата...Ще си позволя го критикувам само в частта "по-трудни ли бяха задачите тази година" и то не защото мога да бъда сигурна, че са били по-трудни, а защото някакси много бързо и леко всички минаха през тази тема. Като се започне от Зам. министърката и се стигне до копи-пейст публикациите в пресата - всички говорят за "срив в знанията", вместо за срив в оценките. В общия случай, оценките би трябвало да отразяват знанията, но когато претендираш да анализираш теденции във времето е коректно да си убеден, че си поставил в еднакви условия участниците в анализа. В тази връзка отговорът на въпроса по-трудни ли бяха задачите не може да дойде от експерти на министерството (та тези, които казват, че няма разлика в трудността, всеки ден пият кафе с авторите на теста, нали и вие не бихте хвърлили другарчето на тълпа разярени майки, ако сте на тяхно място!). Виж, мнението на утвърдени във времето центрове за подготовка (някои с десетилетия традиция), както и на учители, ангажирани с тази дейност - все хора които ежегодно подготвят ученици за изпити и доста по-лесно сравняват степетнта на трудност, това мнение наистина тежи. Попитахте ли ги, дали трудността на задачите тази година ги е изненадала? Ще променят ли нещо в програмите си за обучение за следващата година? Ако някой следи критично точно тази тенденция, това са те. И ако родното ни образовани иска да си извади верните изводи, нека се допита до правлните хора. Защото, поставянето на камери ограничава преписването и вдига квотата на двойки и тройки, но ако решите да обяснявате и спада на оценки във високия диапазон (много добър и отличен) с невъзможността за преписване, много ще ме натъжите...Ако само за 3 минути задържите поглед върху графиките, ще видите че тенденцията е в посока ръст на тези оценки за последните години и изведнъж 2015 пропада! Рязко ли затъпяха тези деца, дето уж учеха сериозно по същите програми, при същите учители и със същата система на оценяване...Не че за тях самите това има някакво значение, просто тази година ще се влиза с 5.200, там където миналата се влизаше с 5.700. Крайният резултат е доброто училище и той е постигнат, но проблемите на образованите ще се задълбочават.
Преди повече от 10 години имаше едно клинично изследване, което потресе обществеността с твърдението, че рискът от рак на белия дроб е по-висок при тези, които пият кафе. На авторите се наложи да преанализират данните, за да отчетат, че кафето, често върви с цигара...и зависимостта всъщност е между цигарите и рака...а кафето май неможем да набедим.
Само коректното изследване на причините води до правилни изводи и адекватни корективни мерки...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

5 peta_wawa | 04.06.201523:06

Няма да фалира държавата. Тест центровете са необходимост за бъдещето, за всякаква форма на онлайн/домашно обучение се разработват стандартизирани изпити за завършване на модул/специалност. На такъв принцип са и тест центровете за TOEFL, не ми казвайте че няма учители, способни да напишат 2000 въпроса по предмета си, които да се въртят и да се падат по 30-40 на дете примерно.
За 60. хил деца са необходими само 15-тина центъра с по 20 компютъра, 3-4 в София, а другите в големите градове. За четири седмици - през май примерно, групи от по 20 деца могат да правят теста за по 1 час, от 8 до 6 следобяд. Ще дойдат до областния град, ще хапнат сладолед, малко задачи и обратно Палав. Трябва само малко организация.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

4 тъп | 04.06.201519:49

до жорето № 2. много е хубаво, за да е вярно. описаната от теб система е невъзможна - повярвай на човек 30 г. във висшето образование.
1. няма кой да състави "огромен брой въпроси по всички теми", щото трябва много специалисти с високо заплащане - тук такива няма.
2. да се създадат подобни " изпитни центрове" във всяка паланка с ученици, ще коства целия бвп на страната.
3. съгласен, че така много трудно ще се преписва, но ще фалира държавата. Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

3 Kenny McCormick | 04.06.201519:21

Аз съм против всяка година да се дават нечувани държавни пари, за да може изпитът на някакви четиринадесет-годишни келеши да протича по-строго и сигурно и от среща на Г-8. Или децата ще се научат на ред, или ги махнете тия матури и да си караме по старому, и без това за няколко години всичко се опорочи до безобразие.
Да, системата е зле, да, даскалите са зле, да, има нужда от коренни промени. Никой не смее да ги почне промените, защото настъпва жестоко една огромна верига интереси и става грозно. На кино заминават частни школи, частни уроци, търговия с теми и въпроси, мила моя майно льо. За това всеки министър си кюта, имитира движение и чака да му мине мандатът.
Странно ми е как в статията хем се критикува прословутото решаване на тестовете между 8 и 9 сутринта, хем в следващия момент "Качете всичко е интернет предварително!". А направо да им командироваме по един даскал да им решава въпросите в реално време не щете ли?
И не на последно място - приказките за затъпялото поколение. Тука нещата са доста сложни, понеже е истина, че един огромен процент са зле. ЗЛЕ! От друга страна тази държава няма нужда само от академици, така че стига предвзети вопли.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.05.2011, 03:14

2 Georgi Marinov | 04.06.201515:43

Проблемите с преписването се решават много лесно ако се мине на електронно взимане на тестовете:

Подготвят се изпитни центрове, където изпитите да се взимат електронно, което става по следния начин

- Изготвят се огромен брой въпроси по всички теми така че да няма как да се разпространят и запомнят предварително.
- Компютърните станции са физически изолирани една от друга и несвързани с интернет, и имат вградени камери в тях, както всеки телефон и лаптоп в днешно време
- Ученикът сяда пред тях и компютърът почва да му пуска въпросите, които не са еднакви за всички (т.е. теглят се по случайност от предварително съставени групи по трудност и тип).
- Ученикът отговаря в реално време и въвежда отговорите на компютъра

Ще е много трудно да се преписва при една такава система.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

1 тъп | 04.06.201515:11

авторът се надценява. констатациите му за сегашното дередже са верни, препоръките грешни, (и смешни). приятел, не се изказвай неподготвен.
1. публикуване на всички въпроси, по всички предмети - резултат - невиждан ръст на школи, курсове, консултации, публикации с вярно решени въпроси. и най вече пищови с верните отговори в нано миниатюрен вид.
2.не разбрах, как оценяването и матурите ще са онлайн - вероятно ще могат да се попълват по нета? кой ще организира??? или от къщи? а тати до детето???
3. за янка такева съм съгласен, но ще има малък ефект ядосан ядосан ядосан
   

оценка

+0 -0