Китай? Русия? А защо не Бразилия? | webcafe.bg
Webcafe

Китай? Русия? А защо не Бразилия?

Тами Камп, International News , превод Антония Халачева
30.03.2010, 11:27 (обновена 01.04.2010, 14:41)
Бразилския президент

Снимка: © Бгнес

Бразилският президент Луиш Инасио Лула де Силва

Бразилия не се ползва с голямо уважение. Докато влиянието на Съединените щати като икономическа суперсила отслабва, много хора смятат, че Китай, дори Индия и Русия, са страните, които най-вероятно ще се присъединят към икономическия елит.

Освен че е световен лидер в износа на супермодели и футболисти, Бразилия има всички предпоставки да стане следващата финансова суперсила.

Тя е петата най-голяма страна в света, на десето място е по брутен вътрешен продукт и всички показатели сочат, че главоломният икономически растеж ще продължи. Ето 5 причини защо Бразилия, а не Китай, ще бъде следващата финансова суперсила.

1. Самоподдържаща се икономика

В следващите 10 години Бразилия ще бъде една от най-самоподдържащите се икономики в света. Страната разполага с екстензивна земеделска програма и отлична инфраструктура на природните ресурси (някои земеделци събират реколта 3 пъти годишно), както и с достатъчно свободни площи, за да се справи с прираста на населението. За разлика от Китай, пък и от останалия свят, бразилците не зависят от скъп внос.

2. Природни ресурси

В края на 2007 г. по югоизточното крайбрежие на Бразилия беше открито най-голямото подводно нефтено находище в света. Смята се, че то съдържа между 5 и 8 милиона барела суров петрол и природен газ. Това откритие нареди Бразилия сред големите потенциални износители на горива и даде нов тласък на вече процъфтяващата й икономика. Валутата на страната е по-силна (стойността й се е покачила с 34 % спрямо долара през 2009 г.), инвестициите валят (чуждестранните инвестиции са се увеличили с 30 % през 2009 г.), а основите на финансовата система очевидно са солидни.

3. Кредити / Автомобили

През последните години в Бразилия все по-широко навлизат потребителските кредити. До този момент в страната се плащаше единствено в брой, но кредитирането помогна както на бизнеса, така и на потребителите. Например собствениците на автомобили през 2006 г. са с 25 % повече в сравнение с 2005 г. и Бразилия е петият най-голям автомобилен производител в света.

4. Размери

Размерът има значение. Като територия Бразилия е петата най-голяма страна в света. Брутният вътрешен продукт на страната е на десето място в света и прогнозите са, че ще влезе в Топ 5 в следващите 5 години. В Бразилия се намира най-големият световен запас от питейна вода и най-големите тропически гори на планетата.

Площта и природните богатства на Бразилия сами по себе си да предпоставка за икономически растеж и представляват солидна основа, която да подкрепи този растеж. Същото не може да се каже за много от другите кандидати, особено за Китай.

5. Спортни събития

Бразилия ще бъде домакин на световното първенство по футбол през 2014 г. и на олимпийските игри през 2016 г. Ефектът от тези събития е донякъде символичен - шанс бразилците да покажат страната си на света, но също така и икономически.

Световното първенство и Олимпиадата ще донесат милиарди на Бразилия не само като еднократна финансова инжекция, но и под формата на инфраструктура, която ще съществува още дълги години. Спортните събития пристигат в Бразилия в подходящия момент.

Заключение

Бразилия отдавна е считана за страна с голям икономически потенциал, но сега тя най-после има шанса да реализира този потенциал.

Фактът, че Бразилия заедно с останалите страни, които споменах, е сред кандидатите да стане икономическа суперсила, показва на индустриалните нации колко е важно да си по-добре интегриран към заобикалящия те свят.

Всичко на планетата ни е взаимносвързано. Може би трябва да вървим по стъпките на нации като бразилската и да се научим да мислим глобално. 

Oще: бразилия  китай  суперсила 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.