Стажантчето | webcafe.bg
Webcafe

Стажантчето

Кирил "Козлето Боц" Петров
18.10.2011, 14:05 (обновена 21.10.2011, 12:47)
Стажант

Slavery - get's shit done - яко е да имаш роби, особено в адвокатска кантора

Има един фундаментален "мотивационен" постер, на който са снимани пирамидите на Хеoпс, Хефрен и Микерин, а отдолу пише "Slavery - get's shit done". Много е яко да си имаш роби, факт.

Вместо въведение ще ви разкажа няколко случая. Всичките истории са истински, абсолютно реални и са се случили на мен или мои приятели. Имената са излишни, естествено, и не претендирам да цитирам напълно точно, но затова пък художествената измислица е точно НИКОЛКО.

Oт вас се изисква да познаете в какви учреждения трупат бъдещ професионален опит тези иначе интелигентни и трудолюбиви младежи, жертващи някои от най-щастливите си дни в името на имагинерен бъдещ просперитет и половин ред в CV-то, което и без това рядко има значение. И да не познаете - и без това ще ви кажа... Та:

  • Хм, да, младеж, айде да се качиш на един стол и да изчистиш филтрите на климатиците, става ли? Нещо ако не можеш да се оправиш се обади на оная, дето напусна, как й беше името, щото тя ги чисти миналата есен...

Или друг случай, с друг човек, на друго място:

  • Ъъъъ, да, нали знаеш коя е моята кола? Долу, сребърната Це-класа. Ето ти ключа, в багажника има там едно нещо, дето не мога да пренеса сама, качи ми го горе, ако обичаш.

A в багажника, o, изненада, имало 10-килограмова диня, която грацилният 60-килограмов стажант трябвало да пренесе. Същият е носил и пица. Oще доста хора са носили пица. Гаврата обаче не свършва. Мои познати са бърсали прах, чистели са тоалетната, вдигали са им скандал, когато са купували сапун, който не е "Dove", идвали са на работа в 5 сутринта, защото имат лекции през деня...

Мен са ме карали да беля мандарини за клиенти, да нося по четири десетлитрови туби вода наведнъж, да снимам РЪЧНО 800 страници на ксерокс, който ми е набор (сиреч всяка страница я въртиш на ръка), като се наложи да остана 3 часа след края на работния ден, да си купя с мои пари интернет-кабел за служебния компютър, който делях с още двама симпатични роби.

Останалото време бях нещо като оберкелнер, а да не говорим за търчането от институция на институция в дъжд, в сняг, в суграшица, лапавица, киша... май само ураган не ме е брулил в изпълнение на служебния дълг.

Дъното беше, когато се наложи в продължение на една работна седмица да издирвам в стаята със скандално разбъркания архив точно определен нотариален акт, собственост на някакви кавказки мутри. В понеделник, когато започна шестият ден на тази "прашна книжовна епопея", един от шефовете се смили да ме изрови изпод камарите хартия с милото: "Ей, мойто момче, к'во скатаваш при архива, малко работа няма ли да свършиш?" Викам "Е, търся нотариалния акт!", а отговорът "Ми те клиентите се обадиха в сряда, че вече не им трябва..." просто ме запокити зад борда.

Та така. Примерите са многобройни и абсурдни. Всичко отгоре е истина и няма капчица преувеличение. Какво работим ли? Ние сме малките симпатични и вечно усмихнати роби, наричани на галено "адвокатски сътрудници", ние сме стажантите.

Каква е ползата от нас? Ще започна отдалеч. Има два вида адвокати - едините мислят широкомащабно, "ларж" и не се страхуват от теб - в техните очи ти не си този, който ще им изяде хляба. За тях си дългосрочна инвестиция.

Човек, който, ако бъде обучен, ще спечели за бизнеса много повече пари от тези, които са вложени в него. Адмирации за тях, случи ми се да попадна при такива и искрено тъгувах в момента, в който стажът ми при тях свърши. За такива работодатели с радост вършим истинска работа, вземаме най-доброто от тях и им даваме най-доброто от себе си, защото срещу него получаваме нови умения, добро отношение и честна оценка на способностите си. Там не вариш кафета, а четеш и пишеш, което е най-важното. Но това е изключение от правилото и случаите са ограничени.

Има обаче и общ случай - на адвокати, които разсъждават в малък, крайно дребнав мащаб. За тях ти си оня, дето ще дойде, ще им открадне занаята, ще избяга и после ще им заеме нишата. Ето защо единственото, което те са готови да ти дадат, е голямо работно време и малка заплата, неавтоматичен ксерокс и "пишеща машина" с бавен нет.

На тях просто не им дреме кой си ти, за какво се бориш, знаеш ли, не знаеш ли, защото и без това само мъкнеш разни неща от точка А до точка Б. От това разделение съдим, че адвокатите хич, ама хич не са прости и доста добре си гледат интереса. За "готините" - поклон, те наистина инвестират печелившо. Бачкаш здраво, но има смисъл.

Другите са на принципа "Бай ти Ганя не е будала", щото, ако трябва да си наемеш човек, който да върши материално-техническата работа, той ще иска да е на пълно работно време, да взема човешка заплата, защото най-вероятно има деца и семейство, ще иска трудов договор, което значи данъци и осигуровки, ще иска отпуска, ще иска нормални условия на труд, ще има длъжностна характеристика от която не върви да го вадиш, абе въобще претенции до небето.

Друго си е, братче, стажантчето - яки момчета, секси момиченца, свежи, трайкат си, бачкат, чистят филтрите, режат цитрусови плодове, варят кафе със скоростта на светлината, поднасят го с усмивка... е, верно, не се свъртат много в кантората - 4-5 часа на ден, но пък за тия пари - толкова, к'во му плащаш...

Отделно в стажантските задължения влиза търчане по всички институции - съдилища, агенции, чужди кантори, държавни учреждения и тем подобни. Както казах - няма дъжд, няма сняг, марш до пощата и това е! За адвокатите ползата е ясна, но каква е файдата за стажанта от подобен "стаж" никой не знае и никой никога няма да разбере.

Повечето стажове се плащат. Символично, естествено, но има и някои изключения, например по 800-900 лв. месечно за стажанти, които обаче са обучени да вършат работа, която обикновен третокурсник (например) не може да върши. Накратко - пичовете си избачкват парите отвсякъде. Стажувал съм на няколко места и най-високата заплата, която съм получавал, е 150 лв. на месец за 5 дни седмично по 8 часа на ден (150 лв. получавах и за 5 дни по 4-5 часа на ден).

Когато не тичах по институциите, си клатех краката, което си е жива мъка. Адвокатска работа - йок. "Чети си Уикипедия и не се бутай, не ги разбираш още тия работи". Това беше "гадният стаж". "Готиният стаж", в който ме обучаваха, обръщаха ми внимание, даваха ми обратна връзка за допуснатите грешки и непрекъснато ми даваха юридическа работа беше неплатен, но за подобно отношение, заклевам се, готов съм да си плащам.

По отношението към най-ниските нива, впрочем, си личи мащабът на мисленето и това дали си нормален човек или самозабравил се "старшина". При един такъв старшина бях на интервю за стаж, като условията бяха "Пълна работна седмица, като уикендите има пътувания в провинцията. Те са извън делничните дни, но не се плащат допълнително. Ще се занимаваш със заповедни производства (т.е. събиране на дългове по селата). Заплащането е 350 лв. на месец, като, ако искаш да посетиш някоя лекция, трябва да го съгласуваш с непосредствения си ръководител и да получиш разрешение."

Но да се върнем на заплатата. 150 кинта на месец, пич, това е. Не можеш да паднеш надолу, но и не можеш да получиш повече, пък изборът е твой - ако щеш... Ако не ти изнася - друг ще дойде, студенти - бол. Кандидати за работа - също бол, университетите бълват нискограмотни, но безкрайно амбициозни кадри, а местата са кът.

Средната заплата на адвокатски стажант е 250 лв. за почасова работна седмица и 350 за пълна работна седмица. Изводът е, че ако искаш да си учиш уроците, ама сериозно, трябва или родителите да те издържат, или да работиш почасово и да живееш в мизерия. Щото 300 лева струва квартирата на един човек.

Aко разчиташ да работиш в кантора, да трупаш опит по материята И да вземаш добри пари, просто забрави. Друг е въпросът колко чисто юридическа работа ти възлагат - отново зависи от желанието на адвокатите да инвестират в теб. Колкото повече - толкова по-добре, все пак затова сме там. Не за парите, не за слугинажа - там сме да се учим и да растем. А от механична работа само затъпяваш.

По-добре 4 часа да се бориш с нещо, което не ти е по силите, отколкото да ги прекарваш по клюкарските сайтове. Да имаш относително компетентен студент, който желае да работи за теб и желае да се учи, а ти да го ползваш като хамалин/секретарка е точно толкова тъпо и недалновидно, колкото да имаш Ес-класа и да караш в нея картофи. Така ние не се развиваме, а вие не използвате потенциала ни. От това работодателите губят много повече.

Хора, искаме да сме полезни! Искаме да работим и имаме най-доброто желание да ви помагаме (според възможностите си)! За което, естествено, от вас се очаква а) да ни научите кое как се прави и б) да си плащате достойно. Така е справедливо, right?

За момента обаче стажантите сме "роби на ксерокса", момчета за всичко, носачи, чистачи, келнерки, секретарки и в далеч по-малка степен "адвокатски сътрудници". Ние не "сътрудничим на адвоката", а "слугуваме на офиса". Да ме прощавате, но учим за юристи, а не за икономи.

С такова отношение, уважаеми експлоататори на студентския труд, никога няма да заслужите нито уважение, нито коректно отношение, а най-много подмазване от по-амбициозните или по-компромисно настроените. Защото за момента получавате точно това - нашия компромис, просто защото просто нямаме друг избор.

И ако на вас положението "те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че работим" ви изнася и отговаря на потребностите ви, значи има нещо дълбоко сбъркано в цялата система. Ама аз това можех да ви го кажа и преди да седна да пиша. И понеже правилата ги създавате вие - помислете далновидно и ги променете.

Дотогава - Thanks for nothing!

Oще: адвокати  кантора  опит  работодатели  роби  слуги  стаж  стажанти  съд 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2013, 11:10

65 DANIELS | 16.12.201413:14

Спор няма ! Експлоатацията е пълна. Да си кажа честно в момента и аз съм уж ''сътрудник '' в адвокатска кантора . Единственото нещо, което не мога да разбера е как хората се самозабравят толкова бързо. Всеки един от тези изобщо не толкова велики адвокати е бил студент - неуверен и без много познания, но пък с желание да се учи. Защо е необходимо да убиват мечтите на младите хора по този грозен начин ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.11.2011, 03:43

64 Da ama Ne | 21.11.201109:07

Както всички знаем занаят се краде! А юристите не са хора който лесно дават кокала Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

63 Ближи си сладоледа | 24.10.201116:07

63 osho | 24.10.2011 14:59

Прав си "светът е голям и спасение дебне отвсякъде"! Благодаря за отговора! И аз мисля така, маргинализират се. Късат връзката с реалността, пазара ги изплюва.

По отношение на избора пред мениджърите, които са наети и продават труда си: и го има и го няма! Говоря за "бизнес" средата тук у нас, не в чужбина. Няма такова безгрижие у 90% от работодателите у нас по отношение на златните кокошки, които правят бизнеса им веднъж заченат, да бъде възможен! По нашите ширини се наблюдава една тенденция, която не се наемам да квалифицирам: не се инвестира в кадри. Инвестират се в във всичко друго, само не и в хората си. А какво прави възможен бизнеса? Машините, оборудването, сградния фонд, разходите по транспорт, осчетоводяването му или прозведждането на самият продукт и лансирането му на пазара? Искате ли да Ви уведомя как минават 30 % от работното ми време всеки божи ден? В убеждаване, че клиента че ще получи стоката или услугата, за която се обажда. Без да му бъдат извити ръцете и да бъде накаран да проклина и майчиното си мялко, защото веднъж станал наш клиент, няма право на избор. Това говори много зле за бизнес климата в България. Това говори за това , че този човек е нечий клиент в 99% от съществуването си изобщо и хората, чиито продукти или услуги е ползвал, са го лъгали или изнудвали по някакъв начин на някакъв етап от сделката. Та в тоя ред на мисли, ако решиш да се спасиш, къде по- точно ще избереш да отидеш? При Пешо, дето лъже клиента , При Мишо , дето е много велик на презентацията, ама не можеш да го намериш , за да си поеме гаранцята или при Сашка , дето е много печена , ама само понякога. Иначе са големи работодатели, спор няма. Вечерят с Господ всяка вечер, а понякога му пускат и шлифера, за да си отметнат перчема от челото, щото се движат със скоростта на светлината в извънземна орбита.

Както и да е. Искам да кажа, че както имаш избор, така като се вгледаш по- внимателно виждаш, че и нямаш много голям такъв. Все пак делото на давещите се е дело на самите давещи се.

Благодаря още веднъж за вниманието!

Хубав ден от мен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2010, 09:25

62 osho | 24.10.201114:59

„...Така е пич, прав си като никога! А сега ми обясни, защо въпросните работодатели в България се държат и с хората, които не са стажанти и реализират печалбите им, като със стажанти, със стажантско заплащане? Не правят ли опитните мениджъри с работата си, работодателя още по-богат или той си богат по наследство?....”

Без претенции да съм говорител на работодателите, мога само да кажа, че да си работодател или топ мениджър не означава непременно, че си умен и можеш правилно да си изиграеш картите в кадровата си политика. Доста сложно е да управляваш бизнес и хора. По тази причина това занимание не е за всеки, а на ръководни постове често застават хора, които не са професионално и психологически пригодни за това. Може би това е същинският отговор на вашия въпрос.

И тъй като в бизнеса празно няма, непригодните работодатели, които правят една и съща грешка да подценяват по толкова наивен начин хората, които им носят пари, рано или късно се маргинализират. (Има цели сектори в икономиката, където не можеш да подменяш до безкрай качествените кадри и то така, че все да ти идват от кадърни по-кадърни и то за ниски заплати).

Колкото до опитните мениджъри..Първо, един човек с опит на пазара на труда знае как да се позиционира и урежда условията на своя ангажимент към и със работодателя, така че още започвайки на дадена позиция не съществува вариант да се окаже със „стажантска заплата”. А ако това все пак се случи в последствие, трябва да знаете че няма такъв сценарий наистина опитен и качествен специалист да не си намери мястото на пазара на труда. Истински добре подготвените хора не са чак толкова много и те съумяват да се "продадат". Ако това не се случи, значи просто не са били чак толкова добри или нещо друго от гамата лични качества не им е достигало. Като тук говоря не само за българския пазар на труда. Слава богу, светът е голям и варианти дебнат отвсякъде Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

61 Оня Дето Го Трият | 24.10.201110:41

solaar

Секретарката ще каже:
Аз съм магистърка по световни финанси от Югозападния университет и по публиична администрация от Североизточния университет. Защо пък аз да правя кафе, да преснимам документи и да беля мандарини? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.01.2011, 12:03

60 solaar | 24.10.201109:42

До №57 Мануела -

Не, просто да назначет секретарка!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

59 Ближи си сладоледа | 24.10.201109:37

52 osho | 21.10.2011 16:19

"Колкото до вашите парични нужди, колкото по-бързо се излекувате от идеята, че някой работодател е нужно да се води от тях при ползването на услугите ви като служител, толкова по-добре за вас. Това, което е важно за работодателя е доколко трудът ви носи реален продукт. С други думи – ако вие не можете да си изработите заплатата, защото нямате опит да го направите, никой не е длъжен да се съобразява какво ви е нужно, за да живеете. Ако не ми вярвате, можете да се консултирате с професионален експерт Човешки ресурси, за да ви обясни как се гледа на очаквания от страна на кандидатите по време на интервю, които възприемат работодателя като организация за социално подпомагане."

Така е пич, прав си като никога! А сега ми обясни, защо въпросните работодатели в България се държат и с хората, които не са стажанти и реализират печалбите им, като със стажанти, със стажантско заплащане? Не правят ли опитните мениджъри с работата си, работодателя още по-богат или той си богат по наследство?

Усмивка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.10.2011, 10:23

58 Искам повече усмивки | 22.10.201112:53

Драги г-жи и г-да капиталисти/ адвокати/ със собствен бизнес и не знам още какво, разбирам вашите терзания, че някой трябва да върши и кофтите неща в офиса и че най-добре за вас ще бъде това да е някой, който да го прави pro bono. Но в такъв случай недейте да ни карате да ходим по десетки безумни интервюта и започнете да пускате реални обяви в интернет. Простичко казано вместо да пишете „търсим студент 4-5 курс с отлично познания в областта на търговското право, с желание за професионално развитие, бла-бла, който да помага при изготвяне на документи, свързани с…“, напишете същото, но добавете, че тези неща ще му се случват през ½ или 1/3 от работното време, а през останалото ще бъде секретарка (тук между другото възниква въпроса какви са възможностите на кантората след като не може да си позволи разход от 500-600 лева за да наеме професионална секретарка) … Така, та като напишете РЕАЛНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ в обявата, хем ще си изчистите ръцете, хем ние знаем какво да очакваме и можем да преценим дали сме съгласни да го направим – тогава повярвайте ми, няма да четете статии като „Стажантчето“. От 60 коментара никой не осъзна, че авторът е разочарован от изкривената реалност, т.е. предложението за стаж (понякога звучи доста гръмно, признавам си, стараете се) и действителният такъв!
Само моля ви, спрете да наричате младите хора „мързеливи“ и „недообразовани“, а си помислете какви бяхте вие преди 10-15 години, когато университетът ви „изплю“ с теоретичните ви знания на улицата и някой ви подаде ръка. И не пишете неща от сорта на „За жалост ако нямаш готовност да направиш едно кафе, едва ли ще имаш и готовност да свършиш сериозна юридическа задача“, защото звучат смешно или по-скоро трагично. Все едно студент да каже „Щом си наемате 3 стажанта, значи нямате готовност (възможност) да си наемете 1 адвокат, който да върши 3 пъти повече работа от тях, но на когото трябва да плащате“ – абсурдно е, нали?!
И в заключение, ако все още има неразбрали –> няма проблем да правим 1-2 кафета, нито да снимаме/сканираме документи или да отидем да направим справка в съда, но защо пък да не ни давате и по някоя задача, от която да научим нещо от правото (и да ви се докажем!!!) и да отделите 5 минути след това, за да рецензирате написаното, нали това е смисълът на СТАЖА?
П.П. @52 – Благодаря за отделеното време и факта, че се опитахте да представите нещата от страна на работодателя, без да ми обяснявате колко тъпи, мързеливи или неопитни сме студентите Много щастлив Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

57 Manuela Gerenova | 22.10.201111:12

Тодоре, за заплащането съм съгласна.
Но не съм съгласна с втора точка. Както каза Оня - какво да направи фирмата, да наеме барман ли? Да викнат шефа да свърши дребните задачки? Осъзнаваш ли колко нелепо звучи?
Пак казвам (както казват родните футболисти) - ако съм работодател и виждам, че новият се гнуси от уж незначителни неща, със сигурност ще си помисля, че съм сбъркала с избора.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.10.2011, 09:35

56 Todor Cholakov | 22.10.201109:51

Попаднах във коментарите на няколко многознайковци капиталисти, които силно ме възмутиха.
Като начало : Заплащането за стаж трябва да е справедливо. Ако плащаш 100-150 лева на един човек и очакваш да ти работи по осем часа дневно с желание и да ти върши мръсната работа, ами най вероятно няма да получиш и толкова. Такъв тип работодатели трябва да се публикуват в "черен списък" така че никой да не се лъже да ходи при тях. Както казва авторът, ползата е по-малка от загубеното време.
И тук идва ред на втората част : стажът по специалността би следвало да включва и активности пряко свързани със специалността. Няма как да се учиш и развиваш, ако през цялото време се занимаваш със странични дейности. Някои от коментиралите се опитват да замажат проблема с изказвания от рода на "ако не искаш едно кафе да направиш .... " или "ако не искаш да изкопираш една страница на ксерокса, явно си мързелив..." . Но в статията не се споменава отказ изобщо да се извършва дадената дейност, а отказ да се извършва само и единствено тя. Едно е да направиш кафе за клиентите когато се налага по изключение, друго е да не се занимаваш с нищо друго освен с правене на кафета. Не е проблем да изкопираш една страница на ксерокса, но да изкопираш 800!!!
   

оценка

+0 -0