Пробното преброяване, което НСИ ще проведе от 1 до 14 септември, ще обхване около 35 000 души в 3 области | webcafe.bg
Webcafe

Всеки втори в София и Варна - за преброяване онлайн

Webcafe.bg
30.08.2010, 15:45 (обновена 30.08.2010, 17:31)
Sorrow

Снимка: © Стоян Георгиев

В предстоящото преброяване статистиката ще разбере колко хора са емигрирали в чужбина от 2001-а насам - и по какви причини...

Националната статистика ще тества преброяването, което й предстои догодина, пробно - от 1 до 14 септември в 3 области - Стара Загора, Плевен и Велико Търново. Преброяването ще обхване около 35 000 души. Ангажирани са 200 преброители, на всеки от които ще се падат средно по 80 жилища и по 250 човека.

Пробното преброяване по Интернет започва в 8 часа на 1 септември и ще продължи до 8 часа на 7 септември 2010 г.

Освен това "пробите" ще дадат предварителна представа за броя на хората, които ще използват възможностите на Интернет за попълване на електронен преброителен формуляр. Той се активира в 8 часа на 1 септември.

За първи път още на пробното преброяване ще можем да се преброим по Интернет от цялата страна, а не само в посочените три области, заявиха от НСИ. На тази база ще се определи и броят на преброителите през март 2011-а.

Близо 1/3 от българите искат да се броят по Интернет

Близо 1/3 от българите заявяват готовност да се преброят по интернет. В София и Варна електронният начин за подаване на данни предпочита всеки втори, съобщи днес председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева, като се позова на специално проучване за нагласите на хората, при което са анкетирани 9000 българи.

Хората, преброили се по Интернет, задължително ще получат системен уникален код, който трябва да предадат на преброителите, при посещението им в техните домове. С него ще удостоверят, че са попълнили електронния вариант на преброителната карта.

На 7 септември 2010 г. в 8.00 часа ще започне класическото пробно преброяване - чрез преброители, които ще попълват книжни формуляри, и ще приключи в 20.00 часа на 14 септември 2010 г.

Кандидатите за преброители трябва да отговарят на строги критерии, включително да имат поне средно образование и да не са криминално проявени или осъдени.

НСИ е открил телефонни линии за абонатите на всички мобилни оператори, на които гражданите могат да задават въпроси, свързани с преброяването.

Ще научим колко са емигрирали за последните 10 години

По данни на НСИ в края на 2009 г. населението на България е около 7.563 млн. души.

В анкетните листа за преброяване 2011 има цял модул въпроси, които ще изяснят броя на емигриралите от България, както и причините за заминаването им в чужбина. Въпросите се отнасят за периода от 2001 г. до сега.

Възнаграждението на преброителите е по 1.60 лева за всеки преброен човек, 0.50 лева за попълнена карта за жилищна сграда и 0.80 лева - за попълнена карта за жилище. Преброителите ще получат и по 0.90 лв. за всяко жилище, в което хората са се преброили по Интернет.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.