Православието по света за сурогатното майчинство | webcafe.bg
Webcafe

Православието по света за сурогатното майчинство

Златина Иванова , Dveri.bg
03.01.2012, 10:58 (обновена 04.01.2012, 09:05)
църква

Снимка: © Getty Images

Църквата би могла по икономия да приеме изкуственото осеменяване при двойка, която е едно цяло и боледува, при положение че са съгласни и двамата съпрузи...

В навечерието на Новата година Св. Синод разпространи своето становище относно методите на асистираната репродукция (т.нар. ин витро и др.), както и за сурогатното майчинство. По отношение на сурогатното майчинство между позицията на БПЦ и тази на другите поместни православни църкви няма различия - както Двери.бг вече писа, сурогатното майчинство е несъвместимо с православния етос и еднозначно се оценява като неприемливо за вярващите.

Основният аргумент е, че то разрушава семейството, каквото е установено от Божествения промисъл - като съюз на един мъж и една жена. Но по отношение на методите за асистирана репродукция има разлики.

Другите православни църкви са по-сдържани в оценките си, като не отхвърлят асистираната репродукция, стига да са съблюдавани определени условия. Позицията на Българската църква е по-близка с тази на Римокатолическата църква, която категорично отхвърля тези методи и не приема прилагането на принципа на икономията.

Показателно е разногласието между Руската православна църква и Римокатолическата църква по повод Нобеловата награда за медицина, присъдена през 2010 г. на бащата на изкуственото оплождане Робърт Едуардс. Тогава Ватиканът осъди това решение, докато Руската църква се разграничи от твърдата позиция на Ватикана.

"Няма нищо лошо в ин-витро оплождането, ако то се осъществява в рамките на съпружеската връзка и се провежда без създаването на "излишни ембриони", които са обречени да умрат. Използването на тази технология трябва да става при пълното зачитане на нравствените ценности", заяви прот. Всеволод Чаплин, председател на руския синодален отдел за връзки с обществеността.

Отец Димитрий Першин, член на комисията по биоетика, коментира връчването на Нобеловата награда в същия дух: "Руската църква не е толкова категорична по този въпрос, както Ватикана. Московска патриаршия не е против оплождането ин витро, при условие че то се осъществява без заместваща майка и, разбира се, ако детето не се използва за опитни цели. Родителите са единствените, които имат право да решат дали да се сподобят с дете по този начин, взимайки предвид възможните опасности за патологии и болести, които може да прояви детето им".

По този повод поместваме откъси от Социалната концепция на Руската църква и становището по въпросите на биоетиката на Гръцката православни църква. В становището на Румънската църква, прието през 2004 г., липсва раздел за асистираната репродукция, но се отбелязва, че Румънската църква се придържа към становището на Руската православна църква. Гръцката православна църква е разработила задълбочен документ по въпросите на биоетиката, който се отличава с яснота, последователност и е пастирски ориентиран. Той съдържа практически съвети както към семействата с такива проблеми, така и към свещениците, като водещо начало е любовта и разбирането към болката на хората.

Из социалната концепция на Руската православна църква

Ако мъжът или жената не са способни да заченат дете, а терапевтичните и хирургически методи на лечение на безплодието не помагат на съпрузите, то те трябва със смирение да приемат своето бездетство като особено жизнено призвание. Пастирските препоръки в такива случаи трябва да отчитат възможността да се осинови дете по взаимно съгласие на съпрузите. Към допустимите средства на медицинска помощ може да бъде отнесено и изкуственото оплождане чрез мъжките полови клетки на съпруга, доколкото то не нарушава целостта на брачния съюз, не се отличава принципно от естественото зачатие и става в контекста на брачните отношения.

Манипулациите, свързани с донорство на полови клетки, нарушават целостта на личността и изключителността на брачните отношения, допускайки включването в тях на трета страна. Освен това такава практика поощрява безотговорното бащинство или майчинство, освободено от всякакви задължения по отношение на тези, които се явяват "плът от плътта" на анонимни донори. Използването на донорски материал подкопова основите на семейните връзки, тъй като предполага, че детето има освен "социални", още и биологически родители.

"Сурогатното майчинство", тоест износването на оплодена яйцеклетка от жена, която след това връща новороденото на "поръчителя", е противоестествено и морално недопустимо дори в случаите, когато се извършва некомерсиално. Тази методика предполага разрушаване на дълбоката емоционална и духовна близост между майката и детето, особено по време на бременността. "Сурогатното майчинство" травмира както износващата жена, чиито майчински чувства са подтискани, така и детето, което по-късно може да преживее криза на самосъзнанието.

Нравствено недопустими от православна гледна точка са също така всички разновидности на извънутробно оплождане, които предполагат изготвянето, консервацията и съзнателното унищожаване на „излишните" ембриони.

Из становището по въпросите на биоетиката на Гръцката православна църква

... Eдна идея, която заслужава по-внимателно обсъждане, би могла да бъде възможността да се предлага на бездетни съпрузи вместо осиновяване на изоставено дете осиновяването и износването на "излишните ембриони" с неизвестни родители. По този начин се спасява животът и на някои ембриони, и майката преживява връзката с детето по време на бременността, и детето ще има чувството, че е по-родствено на родителите си и по-малко плод на осиновяване. Възможният проблем произтича от обърканата биологична идентичност на детето, което не се случва при класическото осиновяване.

Предвид на всичко това и на факта, че днешните родители са подложени на силен натиск, изправени са пред голямо предизвикателство и имат ограничени възможности за проява на търпение, вяра и вътрешни сили, Църквата би могла да следва следните стъпки при пастирското обгрижване на вярващите:

А) Да проявява ясно и действено разбиране и любов към хората. Църковното слово да бъде с дух и истина, но и състрадаващо и човеколюбиво.

Б) Да подчертае огромното значение на факта, че при това изпитание светостта на брака трябва да бъде запазена, за да се остави място за действие на Божията благодат. Обикновено изпитанията и лишенията са единствените възможности да се уверим в Божието присъствие в живота ни.

Г) Да осведоми хората в какво точно се състоят тези методи и да посочи моментите, които обикновено създават нравствени и духовни проблеми.

Д) Ясно да покаже, че заради всичко това, а именно - неестествено, асексуално зачатие, „излишни" ембриони, възможности за злоупотреба, генетични намеси и моделиране и т. н., Църквата се затруднява да благослови тази практика и да приеме за свои пътища, които противоречат на нейния дух.

Е) В случаите, когато зачатието разрушава естествения семеен ред (безбрачни майки, оплождане чрез сперма на починал съпруг, зачеване на жена в напреднала възраст, оплождане с донорски сперматозоиди, наемане на матка и т. н.) Църквата трябва пределно ясно да заяви, че не е съгласна с тези методи.

Ж) Ако става дума за родители, които по различни и многообразни причини не могат да се примирят, нека с разбиране им предложи идеята за осиновяване и ако и това не бъде прието, нека по икономия да приеме оплождането да става чрез техники, които не създават „излишни" ембриони, нито съдържат възможност за унищожаване на ембриони, нито предполагат каквато и да е форма на донорство.

Например, Църквата би могла по икономия да приеме изкуственото осеменяване при двойка, която е едно цяло и боледува, при положение че са съгласни и двамата съпрузи и са спазени нещата, за които говорехме по-горе. Би могла също да приеме асистираната репродукция чрез оплодени яйцеклетки, в което участват само двамата съпрузи, въвеждането им в матката и оплождането само на толкова ембриони, колкото ще бъдат пренесени в матката на жената...

Oще: православна църква  сурогарно майчинство 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.02.2010, 13:17

32 etaj_5 | 04.01.201220:08

Thea Atanasova | 03.01.2012 15:01 - пост 5

==============================

С две ръце подкрепям мнението ти. Пляскане Пляскане Пляскане
И по отношение на религията и по отношение на хората, които искат да имат деца, но не могат. Пляскане Пляскане Пляскане
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.03.2011, 11:35

31 sharo | 04.01.201218:02

А аз се придържам към становището, че ме боли за църквата Рукса, Българска, Румънска, Таджикистанска....

Щом поповете могат да карат автомобили за 250 хиляди лева, тая институция е умряла отдавна!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

30 boris | 04.01.201215:51

Много е странно становището, че това е едва ли не научен въпрос. Науката няма въобще никакви постулати за това кое е добро и кое е лошо. Няма дори набор от мнения за вида на подобни изходни постулати. Тоест, въпросът не може да се разглежда по друг начин освен религиозно и вече след приемането на мнението на дадена религия за добро и зло да се разсъждава етически върху него. не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.09.2010, 13:32

29 Астролог | 04.01.201215:20

Въпрос към светските хора, искащи да вземат решения в морално релативистична вселена:
Кой е казал, "Аз знам че нищо не знам"?
или ще ви трябва още един андронен колайдер, вече за 14 милиарда евро, да отговорите на въпроса?

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%B7_%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BC,_%D1%87%D0%B5_%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%BE_%D0%BD%D0%B5_%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BC
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

28 Thea Atanasova | 04.01.201215:06

Ето ви малко информация...

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4440891

"Проверили сме кой в какви фирми участва, но още не е дошло времето, да ги разкрием. Аз не искам да разклащам основите на църквата, но няма как да отречем, че част от тези хора имат техни частни интереси, а освен това са били и в авангарда на атеистите - в бившата Държавна сигурност", заяви Тренчев.

И наистина ми е много чудно как църквата може да раздава мнения наляво надясно след като още не са си измели собственият двор. И след като са по-черни от дявола да ми се правят на светци. Затова ги мрази народа и в бъдеще ще ги намразят още повече.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

27 ot4eto | 04.01.201215:03

Църквата винаги ни е третирала като овце. Сама обича да играе ролята на "пастир". А всички знаем, какво се случва с овцете - или ги стрижат или ги доят или ги похапват или ги е... Така де, винаги когато става въпрос за религия, става въпрос за власт. Всички религии споделят някаква специална история, измислена от примати някъде в бронзовата епоха, за да може днес, брадати мъже в дълги черни рокли, да ни казват какво да правим и какво не. Винаги е било за власт. Бог никога не говори сам, той използва посредници. Тези така наречени посредници дават мило и драго да ни кажат какво и как да мислим. Проявим ли самостоятелност или свободомислие, вчера биваме горени и измъчвани, днес биваме обявявани в морален релативизъм.

Апропо, тезата за сурогатното майчинство на църквата се крепи на две безплодни и мъртво родени хипотези. Първата е че майката предава част от душата си на бебето... за което няма никакви научни доказателства, а и различните християнски култове и секти имат различно мнение по въпроса, а второто е, че бог изгражда ембриона и се нарушава тайнството. Е! Съжалявам, че науката повдига това тайнство и открива, че нещата въобще не са толкова свръхестествени. Сложни да, но не свръхестествени. Двата довода на църквата са в сферата на техния въображаемия свят и трябва да се третират като такива.

Единственото нормално мнение изказано от посочената статия е научно, не духовно - това е за ембрионалното развитие на плода. В действителност звуците, които чува, нивото на адреналин в кръвта и други химични фактори, определят бъдещия характер на бебето. Според мен това е единствения заслужаващ си обсъждане аргумент. И проблема трябва да се обсъжда, трябва да се разсъждава над и трябва да се спори и трябва да се търсят доказателства и да се изслушват мнения. Така в нашата морално релативистична вселена, ние светските хора искаме да взимаме решения. Не в робско подчинение на обзети от жаждата за власт и внимание вдетинени брадати мъже.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

26 dedogo6 | 04.01.201213:02

Пускам коментара и в тази тема , дано ония смотаняци , търсещи слава , да го прочетат.Аман от идиоти! Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

25 dedogo6 | 04.01.201213:00

Няма да си правя труда да чета всички коментари.
Искам да кажа следното: - Църквата като институция може да изразява становище.Но не го налага.За щастие не сме 15 век, иначе... ,там инквизиция, клади, и т.н.
Това ,което ме дразни, АМА АДСКИ МНОГО Бесен Бесен Бесен
са бандата глупаци "интелектуалци" начело с Другаря Гранитски , които застават в светлината на прожекторите и търсят дивиденти от един спор , който вече е на повече от 2000 години.
Господа Ентелектуалци, скрийте се моля в мишата дупка , от която си показахте главите, и оставете господ, църквата и хората да се разберат - вие не сте необходими, а и господ си върши сам работата.
Най мразим такива тъпи ко****та да си навират муцуните , къдет не им е работа!!!! Бесен Бесен Бесен Бесен ядосан ядосан ядосан цензура ядосан ядосан ядосан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.09.2010, 13:32

24 Астролог | 04.01.201212:24

@Тея
"И сега какво очаквате да стане - да се прекратят ин витро процедурите, или сурогатното майчинство??? Доста наивно (да не кажа малоумно) е да го мислите. "

тея изобщо не си мисля че така ще стане. Коментирах други неща в поста ти.
Освен възможността аз да съм "фанатик", може да има вариант да не си запозната с определени факти и закони, от което незапознаване, те разбира се, не престават да са валидни.

"„Веднъж учениците на древния гръцки философ Зенон от Елея го попитали:
— Защо ти, учителю, който знаеш повече от нас, винаги се съмняваш в правилността на отговорите, които на всички нас изглеждат очевидни и ясни?
Старецът начертал на пясъка един голям и един малък кръг и отвърнал:
— Площта на големия кръг са моите познания, а площта на малкия — вашите.
Моите знания са действително по-големи от вашите, но всичко извън тези кръгове е неизвестно. Дължината на голямата окръжност, както виждате, е много по-голяма от дължината на малката, следователно и границата на моите знания с неизвестното е значително по-голяма. Затова аз имам и повече съмнения… „" Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.12.2011, 15:29

23 pepi_pie_capi | 04.01.201211:59

Thea Atanasova | 03.01.2012 20:34

Павур точно тия дето не трябва да се разножават имат по десет деца, така че не ти е вярна тезата.
------------------------------------------------------
това е много много вярно-тези, които не искат/ без да искат стават родители, а тези които НАИСТИНА искат да бъдат по една или друга причина не могат да бъдат, но...........!

не ме разбирайте погрешно - аз съм за всякакви ин-витро и тем подобни процедури, но с мярка! Не може 3, 4, ..... години да се опитваш да имаш деца и да не можеш, а толкова бедни душици (не само деца в неравностойно положение и циганчета, но и здрави българчета!!!) да гният по домовете. Защо и на тях да не се даде шанс за по-добър начин на живот? Нима те са искали да са изоставени и лишени от грижи, и топли думи?

Според мен не трябва да има "Държавата поема еди си колко пъти за своя сметка процедурите ин-витро и после от джоба да си ги вадят", а да има определен брой на всяка двойка за такива опити ин-витро и после край!

Познавам и двата случая

- осиновени близначета - гледат си ги хоратя с любов, радват им се и въпреки, че "не са собствени деца" ще станат хора, защото всичко зависи от възпитанието!

- двойки правещи за "n"-ти брой ин-витро - хапчета, системи, доктори,, болнични, лежане, пълнене на очите със сълзи при вида на чуждо (приятелско) дете! Това живот ли е?!!? Мерси!

Някой от коментиращите беше споменал и начина на водене на половия живот - всичко си е навързано.....не може да скачаш от един на друг, да не водиш елементарна хигиена, профилактика и колкото и тъпо и банално да звучи да си на максимата "от студ умри, гъзар бъди" и да не се обличаш!
   

оценка

+0 -0