Замижаване | webcafe.bg
Webcafe

Замижаване

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
02.04.2014, 17:32 (обновена 14.10.2016, 12:45)

1 от 6 снимки Назад Напред

кокимото

Творбите на Кокимото предизвикаха гнева на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

По искане на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, общината във Варна спря изложба на ексцентричния варненски художник Калоян Илиев - Кокимото, която трябваше да бъде открита на 5 април в Градската художествена галерия.

Озаглавената изложба "Еротична нотка в колелата на християнската машина" съдържа поредица пана, три от които показват духовни лица с дорисувани изплезени езици или балончета с мисли за жени, мъже и оръжия (вижте снимките). Като причина за крайното си искане митрополит Йоан изтъква съвпадането на изложбата с Великите пости и отбелязването на девет месеца от кончината на митрополит Кирил.

Има една стара детска броилка, със сигурност я знаете: „Две петлета се скарали пред поповата врата; поп излезе и им каза: Иш-миш, ти жмиш". Години наред не проумявахме значението й. Защо скандалът пред вратите на институцията се решава със замижаване?

В силите и правомощията на попа е да успокои страните, да поговори с тях за мотивите им и да им прости за създаденото неудобство. Светският шум не би трябвало да го притеснява, все пак такава е природата на петлетата - да бъдат цветни и да се перчат. А и затварянето на очите не омаловажава проблема, прави единствено свещеника да изглежда неадекватно. Но в детските броилки логика не бива да се търси. Лошото е, когато принципът им започне да действа и сред възрастните.

Навръх първи април пред вратата на Варненския владика едно цветно петле вдигна шум. Името му е Калоян Илиев - Кокимото и предварително му се извиняваме за метафората, тъй като самият той предпочита котките пред петлите.

Който е имал възможността да види творбите му, ще разбере, че Кокимото не само е един от най-талантливите и авангардни млади художници, но и природата му е закачлива и иронична, но в никакъв случай злобна или грубовата. Нещо повече - провокацията при него не е изострена, още по-малко пък самоцел.

Калоян просто е надраснал самоограничаващите окови на изразните си средства.

И който харесва работата му, може да я види на редица места; който не се интересува от нея, сигурно никога няма да посети негова изложба. Подът на третия етаж на Градската художествена галерия във Варна едва ли щеше да се изтърка от посетители.

Митрополит Йоан е сред благите и добронамерени хора във висшия клир, вън от съмнение. Сигурни сме, че едва ли ходи по авангардни експозиции, за да познава в детайли стила на Кокимото, а и сплотяването на паството е трудна и отговорна задача. Той има право от името на Митрополията и от свое има де изразява мнение по всички въпроси, които намери за важни. И в този смисъл, ако едно заглавие като „Еротична нотка в колелата на християнската машина" го е накарало да потръпне от неудобство, ние съвсем ясно разбираме това.

Много е лесно попският потрес да премине в препоръчителна цензура. А е и съвсем в духа на избирателния църковен морал, който клейми изложби и си трае за далеч по-важни неща.

Авангардните художници и митрополитите не си пасват добре и никой не очаква това да е така.

От десетилетия в световен план Църквата има проблем с този или онзи творец, което не е навредило нито на вярата на миряните, нито на стремежа към свобода на художественото изразяване. И тук стигаме до голямото объркване. Споровете между духовните пастири и артистите в едно общество вече се решават на различно ниво. В тях е ключово не посредничеството на вездесъщата забранителна власт на религията, а на светските механизми на взаимната регулация.

Ето как онова, което не разбираме, е защо кметът, отдел Култура в общината и най-вече Художествената галерия се оказаха по-католици и от папата; пардон, в нашия православен контекст е по-правилно да кажем „прекалени светци". Това ли беше най-добрият вариант за решение на казуса?

Всъщност излъгахме; много добре знаем. Политиката „иш-миш ти жмиш", в която водещо е затварянето на нечии очи, отдавна не е приоритет на поповете в детските броилки. Това е официална позиция на светската власт, която вместо да реши проблема цивилизовано и адекватно, диктува на галериите да замижат. И тях дори ги разбираме. Много по-лесно е да обидиш художник, отколкото да обясниш на владика, че изкуството не е подвластно на попове и кметове.

Oще: варна  варненска митрополия  драго симеонов  изкуство  изложба  калоян илиев  кокимото  митрополит йоан  църква 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.06.2011, 01:24

33 Mladen Marinov | 08.04.201413:10

Това е намеса на духовната власт в светския живот.
И тази намеса е с използването на средствата на светската власт.
Това принизява духовенството и го поставя на едно духовно ниво с простолюдието.
Беше по-добре да оставят изложбата да се състои и да докажат че не се асоциират с показаните образи.
А то какво излезе сега?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

32 vanko | 04.04.201416:14

Вярвам ти, dedogo6, щом ти го казваш Смее се

Само един уточняващ въпрос...
Как наричаме човек, който прави без никаква причина дълбокомислени и несвързани с темата... "изводи", като този:
"Ех, Vanko, Vanko, това тук е форум, Vanko, а ти Vanko си трол, бате..."??? Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

31 янаки | 04.04.201410:33

Нашата трагедия, на "румелийците" е в това, че и в борбата за църковна самостоятелност (1860-70 ) година и в борбата за национално освобождение преди Руско-турската война нашите предци имаха основния принос и дадоха най-много жертви; градовете и селата на областта понесоха палежите и разрухата и на Априлското въстание и на войната за Освобождение.

Факт е, че Източна Румелия, включваща тракийци, зааралии и приморци, е била населена от най-будното население на България, процъвтявала е икономически и политически е била по-демократична от Княжеството – била е убежище на преследваните по политически причини там.

Както се развиха нещата след това, излиза, че би трябвало не да организира и извоюва Съединението, а каквато е практиката на ЕС сега , да приема отделните области от Княжеството след като се цивилизоват достатъчно и отговорят на определени условия.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 03.04.2014, 19:50

30 Vincent MoFo | 04.04.201403:15

Поповееееееее педе**** ! Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен Палав Палав Палав Палав
   

оценка

+0 -7

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

29 sim4o | 04.04.201400:46

" ...Von Bl | 03.04.2014 22:27
Но и този владика не пада по-долу от нашия Николай. < Ташаки (на гръцки пепелник) или Янаки? Този си е ваш владика румелийски.. С него нищо общо нямаме ... "
------------------------------
Нямате нищо общо и с Християнството май ??!?
И с хората на фотографията - Духовници и миряни - Строители на България нищо общо нямате!
.. Нямате нищо общо и с Добрия Тон! .. Нямате нищо общо и с Уважението към Предците, па и с минималното уважение, към починалите не се намира нещо общо ! ..
И с Разума доста малко общо имате ..! ..и с Българщината пък, изобщо нищо общо нямате!
А и с Изкуството и Красотата направеното няма нищо, ама нищо общо!

----------------------------------

П.П.
Самокритика .. пишещият тези редове, навремето в осми клас, бе нарисувал мустаци на ВСИЧКИ ПОМЕСТЕНИ в учебника по Физика ПОРТРЕТИ .. Нютон например, Лавоазие и т.н. .. но се осъзнавам, че в осми клас не съм бил , кой знае колко зрял ...
Длъжен бях, да направя това признание!
   

оценка

+6 -1

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

28 Von Bl | 03.04.201422:27

>Но и този владика не пада по-долу от нашия Николай. < Ташаки (на гръцки пепелник) или Янаки? Този си е ваш владика румелийски.. Чуди се С него нищо общо нямаме! Чуди се
   

оценка

+1 -5

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

27 sim4o | 03.04.201422:04

"янаки | 03.04.2014 21:09
отците на БПЦ имат право да не одобряват това, но не и да го забраняват. ... "
-------------------------
Абсолютно вярно!
Нямат право да забраняват И НЕ СА И ЗАБРАНИЛИ!
Според мене, има някакво подвеждане .. когато се говори ЗА ЗАБРАНА!
Има хора, разчитащи на наивността на околните... ! ... кой и защо говори ЗА ЗАБРАНА ОТ СТРАНА НА БПЦ???

Споменавах на сей форум за един христоматиен случай - злоупотребата на Алексей Петров, с Надежда Михайлова (Аллиас Нейнски! ) ..
Наглецът Трактор, е лъгал женицата, че я обучава на Таекуондо .. а кой знае какво и е показвал!

Хора .. аз ви обичам - бдете , не бъдете лековерни!
   

оценка

+6 -1

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

26 янаки | 03.04.201421:09

Лично аз не одобрявам да се прави изкуство, като се окарикатуряват с надписи или „дорисувки” образите на хора, които, отдавна, не са живи. Мисля, че и отците на БПЦ имат право да не одобряват това, но не и да го забраняват.

Още повече, че с тази реклама, която му правят, едва ли ще остане някой в България да не ги види, ако не на изложбата на художника, то по странициъе на електронните медии.

Но и този владика не пада по-долу от нашия Николай.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 03.04.2014, 19:50

25 Vincent MoFo | 03.04.201420:05

Тия на снимката са никаквици, попове некви, никой не ги знае, никой не го е** за тях. Аз ако имах такива роднини, щях да се гръмна, но моите роднини са били умни, занимавали са се с правене на мангизи още от 19 век. Та и аз, единствения Бог, в който вярвам съм АЗ !
   

оценка

+1 -8

Регистриран на: 05.09.2011, 17:30

24 Симо Петков | 03.04.201420:04

"Vincent MoFo | 03.04.201419:56

Кога ще бъде забранена правокривославната църква ..."
-----------------------------
Иска ви се, а???
   

оценка

+4 -3