Жените в Саудитска Арабия трябва да дават майчиното си мляко на познати мъже и колеги, за да се избегнат строгите ислямски закони, забраняващи смесването на половете | webcafe.bg
Webcafe

Саудитски духовници препоръчват кърмене на мъже

Webcafe.bg , По AOL.com
10.06.2010, 10:36 (обновена 11.06.2010, 12:51)
арабка

Защо никой шейх не си даде труда да запита една жена възможно ли е да кърмиш един мъж пет пъти, пита саудитската блогърка Еман ал Нафджан

Жените в Саудитска Арабия трябва да дават майчиното си мляко на познати мъже и колеги, за да се избегнат строгите ислямски закони, забраняващи смесването на половете, заявиха двама влиятелни саудитски духовници. Има спорове обаче как точно би трябвало да става това - т.е. да се дава млякото на мъжете.

Наскоро издадена фетва за кърменето на възрастни за изграждане на "майчински отношения" и изключване на възможността за сексуален контакст доведе до седмица обсъждания на темата в пресата на Саудитска Арабия. Някои смятат дебата за толкова странен, че призовават за по-стриктни регулации за това кога и как да се издават фетви.

Шейх: Може, но не да суче

Шейх ал Обейкан, съветник на кралското семейство и консултант в саудитското министерство на правосъдието, предизвика буря от полемики. Той заяви по телевизията, че жените, които си комуникират често с мъже, които не са техни роднини, би трябвало да им дават от майчиното си мляко, за да бъдат смятани за техни роднини.

"Мъжът трябва да приеме млякото, но не директно от гърдата на жената," e заявил Обейкан според Gulf News. "Той трябва да го изпие и по този начин става роднина на семейството - факт, който му позволява да има контакт с жените, без да нарушава законите на исляма за смесването на половете."

Обейкан пояснил, че фетвата важи за мъже, които живеят в същия дом или имат редовно контакти с жени, но не включва шофьорите. Изявлението му е било след въпрос по телевизията за фетва от 2007 г. издадена от египетски учен за кърменето на възрастни - и според него майчиното мляко трябва да бъде давано на мъжете в чаша.

Друг шейх: Може и да суче

Думите му обаче са били оспорени от друг високопоставен шейх - Абу Ишак ал Хувейни, който е заявил, че мъжете би трябвало да изсмукват млякото директно от гърдата на жената.

Скоро след като двата шейха са се произнесли по спорния въпрос, се твърди, че шофьор на автобус в източния регион на Саудитска Арабия заявил на една от жените учителки, които вози редовно, че иска да смуче мляко от гърдата й. В отговор тя го заплашила със съдебен процес.

Фетвата произлиза от догмите на стриктната уахабитска версия на исляма, която се прилага в съвременна Саудитска Арабия - и която забранява на жените да се смесват с мъже, които не са техни роднини. Също така не им е разрешено да гласуват, да шофират и дори да напускат страната без съгласието на мъж-"настойник".

Сродник по майчино мляко

Според законите на исляма, жените се насърчават да кърмят децата си до 2-годишна възраст. Не е необичайно например сестри да кърмят своите племенници, така че те и техните дъщери да не се налага да покриват лицата си пред тях в по-късна възраст. Обичаят носи названието "да станеш сродник по майчино мляко."

Но според законите на исляма, сродниците по майчино мляко трябва да бъдат кърмени преди навършване на 2-годишна възраст в пет "задоволителни" кърмения. Ислямът забранява сексуални отношения между мъж и която и да е жена, която го е кърмила като малко дете. След това им е разрешено да бъдат насаме заедно, когато мъжът стане възрастен, тъй като той не се смята за потенциален партньор.

"Целият въпрос само показва колко неориентирани са мъжете", пише саудитската блогърка Еман ал Нафджан на своя уебсайт. "Всичките тези разногласия между шейховете - и нито един от тях не си прави труда да запита една жена дали това е логично, да не говорим дали е възможно да кърмиш възрастен мъж с пет задоволителни кърмения.

Нещо повече, мисълта за голямо космато лице, смучещо от гърдата на жената, не предизвиква майчински или дори братски чувства. То би могло да премине от гротескно към еротично, но определено в него няма нищо майчинско."

Саудитките ужасени

Ал Нафджан казва, че много от жените в страната са ужасени от издадената фетва: "Имаме много други важни проблеми, които заслужават обсъждане," коментира Еман пред AOL News Friday. "Абсурдно е да хабим време да говорим за кърмене на възрастни."

Незаконното смесване на половете се приема много сериозно в Саудитска Арабия. През март 2009 г. 75-годишна сирийска вдовица на име Хамиса Мохамед Сауади, живееща в града Ал Чамил, бе осъдена на 40 удара с камшик и шест месеца в затвора, след като религиозната полиция научила, че двама мъже, които не са нейни роднини, били в къщата й и й дали хляб.

Единият от двамата мъже, открити в дома й, носещ името Фахд, е заявил на полицията, че Сауади го е кърмила като бебе, така че той се смята за неин син и има правото да е в нейния дом. Но в последвалото съдебно решение съдията заявил, че не може да се докаже, че Фахд е бил "млечен син" на Сауади. Така той получил присъда от четири месеца затвор и 40 удара с камшик, а другият мъж е получил присъда от шест месеца и 60 удара с камшик.

Първоначалната фетва за кърменето бе издадена преди 3 години от египетски учен от университета "Ал-Азхар" в Египет, смятан за най-доброто сунитско ислямско висше учебно заведение. Езат Атия е бил изключен от университета, след като е препоръчал кърмене на зрели мъже като начин да се заобиколи сегрегацията на половете в Египет. Едва преди година Атия бе възстановен на предишния си пост.

Oще: жени  ислям  кърмене  мъже  роднини  саудитска арабия  фетва  шейх 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 01:51

1 Българолюб | 21.06.201100:32

Доста интересно!Не бих отказал да суча Смее се
   

оценка

+0 -4