9 септември има само един прочит | webcafe.bg
Webcafe

9 септември има само един прочит

Емил Джасим
08.09.2014, 19:59 (обновена 11.09.2014, 08:09)
9 септември 1944

Твърди се, че Червената армия е посрещната като освободител в София. Не, било е преврат

На 9 септември 1944 г. е извършен преврат. Точка.

Представете си как се срещате с беловлас и убеден комунист и му задавате поредица от въпроси в добронамерен разговор:

- Бихте ли ми казали кой беше сред организаторите на преврата от 9-ти юни 1923 г?
- Кимон Георгиев. - отговаря възрастният комунист.
- А кой става министър-председател след преврата от 19-ти май 1934 г.? - питате вие.
- Кимон Георгиев. - отговаря отново вярващия в идеалите на комунизма старец.
- А кой застава, другарю, начело на народната власт след победата на социалистическата революция на 9-ти септември 1944 г? - питате отново вие, като се стремите да звучите добронамерено към възрастния господин.
- Ким...! - старецът се сепва.

Това не е някаква фантазия, а асоциацията, която прави с 9-ти септември българинът Петър Цветков - баща на 5 деца, финансово-административен директор в неправителствена организация.

На 9-ти септември 1944 г. е извършен преврат, и то от професионален превртадажия. Няма как някой да спори по тоя въпрос. Тук този текст би могъл да приключи, но нека все пак уважаемият читател благоволи да прочете какви са безспорните аргументи за това твърдение.
Ето как се стига до този преврат съвсем накратко.

Подготовката

На 26-ти август, след като от известно време е ясно, че Червената армия напредва изключително бързо, най-вероятно съвсем скоро ще пожелае да влезе и на българска територия. По тази причина правителството на Иван Багрянов разпорежда германската армия да се изтегли от българските земи, а тези нейни войници, които отказват, да бъдат разоръжени.

В египетската столица Кайро са изпратени българи, които да водят преговорите с Великобритания и САЩ за сепаративен мир, с надеждата английски войски да окупират страната и така да не се стигне до стъпването на руския ботуш в страната ни. Е, очевидно преговорите се провалят, а в същото време Централния комитет на Българската работническа партия (т.е. на комунистите) издава т.нар. Окръжно №4, в което партията призовава всички свои поддръжници да се готвят за въоръжено въстание и взимане на властта.

Всенародно ли?

Много дълго време българските казионни историци твърдят, че т.нар. въстание, чрез което БКП взима властта за следващите поне 45 години, е било всенародно, а документите на самата комунистическа партия ни казват друго.

През март месец 1944 година Георги Димитров изисква да му се изпрати официална информация колко са партизаните в България.

В шифрована телеграма той получава в отговор следното съобщение: "В партизанските отряди около 25-30% са комунисти, толкова са комсомолците, останалите са безпартийни. По възрастов състав главно са младежи, от тях 70-75% са селски бедняци, около 20% - работници, останалите са от интелигенцията. (...) В 12 окръга има 26 отряда с обща численост 2320 човека. Има окръзи само с по няколко десетки партизани: например Хасковски - 20 души, Варненски - 40, Старозагорски - 50, а в някои окръзи въобще не съществува партизанско движение."

Всъщност в навечерието на деветосептемврийския преврат партизаните са наброявали 2320 души, и то по официални данни на БКП.

Според съвременни изследователи реално съпротивляващите се срещу т.нар. от комунистите "монархо-фашистка власт" в началото на септември 1944 г. наброяват между 500 и 1500 души, ако се броят помагачите (ятаците).

На 5-ти септември Съветският съюз обявява война на България. Това ни прави единствената държава в света, която е била в състояние на война с всички други участници във Втората световна война, защото на 8-ми септември новото правителство, ръководено от Константин Муравиев, обявява война на Германия, макар германските войски да са напуснали страната.

Превратът

На същия 8-ми септември 1944 г., когато пристига новината, че Червената армия е преминала река Дунав при Свищов, масово българското народонаселение се качва в планините, за да слезе победоносно с партизаните.

Така, имайки зад гърба си Червената армия на Съветския съюз, Кимон Георгиев произнася по националното радио реч, в която заявява: "С пълно съзнание, че е верен и пълен изразител на народната воля, Отечественият фронт поема в тия съдбоносни часове и тежки условия управлението на страната, за да я спаси от гибел".

Това се случва, след като организирано са завзети всички важни комуникационни и властови центрове в столицата София - гарата, пощата, Министерството на вътрешните работи, Министерството на войната и др.

Кимон Георгиев е известен със сдържания си характер и с добрите си ораторски качества. Той определено има опит в известяването на обществото, че е извършен преврат. В това обявление обаче гласът му трепери и от време на време става неочаквано висок.

Непосредствени последствия

В резултат в България се настанява просъветска власт, която ще издигне паметници на войници, наричани "освободители", които не са изстреляли и един куршум срещу нашественици на българската земя, а и които сами по себе си са окупатори в смисъла на международното право.
България влиза ефективно във войната с нацистка Германия и макар да дава над 30 000 убити и ранени, не й се признава статут на съвоюваща страна.

Народният съд, установен от новата власт, избива официално над 3 000 души, а десетки хиляди лежат по затвори и трудови лагери, тъй като са се осмелили да се противопоставят на новата власт.

Страната ни поема по пътя на безмилостна индустриализация и национализация.
Последствията от избрания тогава насилствено път са видими и до днес.

Oще: 9 септември  9 септември 1944  бкп  българия  втора световна война  въстание  кимон георгиев  комунисти  ссср 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

21 KingoftheROAD | 11.09.201412:43

Даа, Ристе Колумбовски и той бил македонец, и луно, луно, земльо македонска, и тебе че те делиме Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

20 Ролинс | 11.09.201401:44

abductor | 10.09.201410:50

Не ми трябва да ми плащат за коментари в някакви форуми след като работата ми осигурява предостатъчно пари. И малоумен не съм, защото работата ми изисква доста изобретателност и нямаше как да ме наемат, ако нямах акъл.

"Чугунени глави/тикви" е термин, който се използва за комунягите, дето още милеят за времето преди 89-те. Поне измислете нещо ново бе Объркан
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 13.04.2014, 16:09

19 Bulgarski_Colombiec | 11.09.201400:36

То тогава се роди и държавата Македония или Социалистическа Югославска Република Македония.

Нема по убаво девойче от Македонче Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

18 abductor | 10.09.201410:50

Ролинс, изглежда ти се нареждаш директно след Оная в класацията за сини чугуни (даже Геранова е по-назад), дано поне да ти плащат и на тебе, че иначе ще излезе, че си малоумен Усмивка
   

оценка

+5 -2

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

17 Ролинс | 10.09.201402:33

Dox | 09.09.201419:32

-----------------------------------------------------------------

Другарю, възрастни дядо, живеещ на село и гласуващ за БСП (познах ли?),

Изказвам възмущението си от невежеството ви и в последствие плещенето на глупости.

"Бе извършен преврат от членуващи в БКП про-западно настроени партийци."

смешник луд!?!?! Нали ти казах предния път, че алчността е човешка черта. Не западна, А ЧОВЕШКА. Коя буква не ти е ясна от това. "Ш"-то ли? Хората решиха, че "комунизма" няма бъдеще и решиха да направят преврата и да станат по-богати докато могат. В същото време ти си вярвал наивно по детски, че те наистина преди това са водели нацията към "светлото бъдеще". Много щастлив Познах ли?

Това, което ме уби обаче е това:

"Политическият елит бе подменен из основи" Шокиран Шокиран

Това ме довежда на мисълта, че не само че си наивник и лековерен, ти си промит мозък и вярваш на всичко, което каже парията (БСП/БКП, Гоце, Станишев). Какво каза партията? Че са виновни демократите, дето дойдоха от Марс ли? Че Костов се събудил и решил да ви намали пенсиите, за да ви умори ли (и че ДС нямат нищо общо с изчезването на пенсионние фонд)? Я сподели повече, дядо, за лошите демократи и добрите БСП. Сорос ли беше виновен за инфлацията през 97-ма, а честният БСП-ар Виденов натопен Объркан , а? Луканов беше много честен политик, А? Усмивка А Мутрите дойдоха от Юпитер и нямаха нищо общо с ДС, абсолютно необвързани с комунистическите школи. Neutral Май са Американци според мен, нали? не разбирам

Честно, искам да ми разкажеш какво мислиш по тези теми, ама не защото съм любопитен. Не. Знам точно какво мислиш за всички тези неща. Имам дядо, който наближава 90-те и съм слушал същите истории от него (и съм се смял). Не съм говорил от много време за политика с него (година) и ми се иска да чуя някоя басня. Ще ми удовлетвориш ли желанието? Може би ще намеря още някой бисер като горния, за да си затвърдя мнението още повече за Вашия електорат. Моля ти се (заявявам го искрено). Тъжен

Другото, което бих искал да ти кажа искрено... Не няма да ти го кажа, ще прозвучи много грубо. Живей си в матрицата докато можеш. И недей да мислиш, просто слушай партията, тя мисли вместо теб. Намига
   

оценка

+7 -4

Регистриран на: 19.05.2014, 02:00

16 puebloto | 10.09.201401:58

най-големият враг на бг винаги е бил ,е и ще бъде т.нар. великобритания Удивителна
всичко друго е ала бала.....
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

15 Dox | 09.09.201423:50

Онзи,
Че защо да е лош 10-ти Ноември? Ето ти още няколко важни характеристики от единствения му прочит:

На българската нация беше предложена ценностна система, която тя охотно прие, защото откриваше пред нея широки хоризонти, давайки възможност на всеки да извършва безнаказано практически всякакви престъпления.

Българският народ осъзна историческата истина, че в продължение на 5 века въобще не е живял под турско робство, а в условия на осмаско присъствие. И не само че не е загубил от това - напротив, даже е спечелил.

Съвсем закономерно, България беше приета за пълноправен член на новия Съветски Съюз. Вследствие на това, страната ни днес се ползва с пълните права да купува всякакви стоки от други членове на Съюза, най-вече храни, а също да се ползва и от правото си да не продава почти нищо на тях - най-вече храни. Така страната ни се превърна в един от най-лоялните членове на Съюза.

За постигането на посочените по-горе цели страната ни стриктно изпълнява спусканите от Брюксел директиви и указанията на щъкащите напред-назад комисари. Усвоява, макар и не изцяло, отпусканите и средства и плаща до стотинка вноските за членството си. Страната успешно ликвидира редица свои производства, дори успя да спре и четири от реакторите на комунистическата атомна електроцентрала, благодарение на което тези реактори никога повече няма да произвеждат комунистически ток.

Вървейки целеустремено по избрания от нея прогресивен път на развитие, страната открито и смело заявява основните приоритети във външната си политика. Наскоро тя официално обяви, че основна заплаха за националната и сигурност не е собственият и политически елит, а Русия.
   

оценка

+4 -4

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

14 Borracho | 09.09.201420:52

Замислих се днес, нали е празник, дали имам приятел комунист или поне познат/а, с който/която сме в добри "здравей-здрасти" та да ида на празника да почерпят. Да се присламча един вид...
После се сетих, че на такъв празник се ходи само с лична покана.
Час по-късно, след силни напъни в главата и здраво тормозене на паметта се сетих, че всъщност не познавам такива хора....
Изгубих си цял ден да мисля за глупости Тъжен
Ама поне пък като мисля за глупости ми минава работата бързо и лесно, 100 квадрата гипскартон с чупки сложихме днеска и остана време и за 15тина квадрата окачен таван ДА!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

13 Оня Дето Го Трият | 09.09.201420:29

Dox

А би трябвало да почерпиш.
Днес няма кой да те прибере, но преди 10-ти ноември със сигурност щеше да бъдеш в някой диспансер и нямаше да се наслаждаваме на малоумието ти.
лош 10-ти ноември, лош....
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

12 Dox | 09.09.201419:32

10-ти Ноември 1989 г. има само един прочит:

Бе извършен преврат от членуващи в БКП про-западно настроени партийци.

Държавата бе окупирана от мутри, високо платени от запада "политолози", "съветници", "анализатори", "историци", "деидологизатори", "демитологизатори" и тем подобни.

Герои на деня станаха борци, боксьори, щангисти, кечисти, футболисти и др. А, и съпругите/любовниците им.

По всички градове и села бяха построени множество казина и бинго-зали.

Здравеопазването и образованието бяха коренно реформирани, като основната цел вече не е познанието или здравето, а печалбата.

Политическият елит бе подменен из основи, при това така, че в него практически е невъзможно да се промъкне друг, освен представител на войнстващата посредственост.

Бе осъществена най-изконната мечта на всеки българин - има много магазини и са пълни с банани. И не се чака на опашка. Неимоверно нараства броят на хората, които губят собствеността си, но за сметка на това карат джипове /на лизинг/. И не чакат ред.

Културното ниво на нацията се повиши до такава степен, че хората вече не се интересуват от друго, освен да следят с изострено внимание случващото се във ВИП, БИГ и не знам какъв си още брадър.
   

оценка

+5 -3