Проф. Николай Василев Positive | webcafe.bg
Webcafe

Проф. Николай Василев Positive

Webcafe.bg
24.11.2010, 07:43 (обновена 25.11.2010, 08:34)
Професор Николай Василев

Снимка: © БГНЕС

Преходът е размит от далавераджийската пушилка

Проф. Николай Василев има зад гърба си бунтовното минало на човек, чийто остър език му е навлякъл доста неприятности и поврати в живота, и настоящето на университетски преподавател, който продължава да е "несдържан" по отношение на това как трябва да се прави образование в България.

През 1987-а на партийна отчетно-изборна конференция в Софийския университет, пред 500 души Николай Василев и други негови трима колеги се осмеляват - да, това е думата, да критикуват партийната линия и др. Тодор Живков. Изхвърлят ги от университета - и от Партията.

В началото на прехода професорът беше един от хората, които правеха СДС. После се започва една въртележка, чиято днешна равносметка показва, че няма структура, от която професорът да не е бил изхвърлян - заради критиките, които не пести.

За критика дори го изхвърлиха от правителството на Филип Димитров, в което беше вицепремиер и просветен министър. Но въпреки това проф. Василев така си я кара - и по Жан Виденов, и по Иван Костов, и по Царя.

Философът е известен бранител на тезата, че политиката трябва да се прави с достойнство, без блюдолизничество и без "да служим за подметки на външни сили"...

Страхооотното харесване на Бойко Борисов професорът обяснява с  механизма на идентификацията - "всеки го идентифицира със себе си, казва си - абе, той е същият като мен, и той говори на диалект, и той псува, той е наш човек - човекът от народа. След Тодор Живков той е вторият човек от народа, издигнал се до този пост..."

Къде е днес, като не е нито син, нито червен? По-близо до позициите на анархо-либерализма...

Повратната точка

Окончателното разобличаване на националното предателство на Тодор Живков, опитал през 1963 и 1973 г. да жертва част от държавния ни суверенитет, като направи 16-та република в Съветския съюз, чрез жертването на коренно различна част от държавния ни суверенитет при приемането ни като 27-та република в Европейския съюз.

Явлението

От философска гледна точка светът е единство от същност и явление. Уникалното явление на българския преход се състои в обстоятелството, че той се състои единствено от явления. Същността на фрагментите му е забулена, размита, замъглена от непрогледната далавераджийска пушилка.

Хората, с изключение на шепа скептици, не разбират същността на това, което става. Те наблюдават само явления, привидности, призраци...

Личността

Мадридският пилигрим Сакскобургготски - монархът в малоумния вихър на собственическите си свръхпретенции, фактически унищожил последните останки от монархизма в "собственото" му отечество.

Незабравимото

Тук ме осенява аналогията с началото на кандидатстудентската работа по история на анонимен гений от средата на 70-те години: "Георги Димитров. Това име не може да се забрави. Не може и да се запомни. "

Та така и със спомените от последните 10 години - не си спомням нищо незабравимо, което да не заслужава да бъде забравено.

Творбата

Колебая се между две мои студии - за циганите ("Сблъсък на цивилизации") и за исляма ("Ятаганна цивилизованост). Като изход от дилемата се ориентирам към последните стихотворения на Любомир Левчев и Валери Станков, великолепните шаржове на Доньо Донев и Борис Димовски, публицистиката на Калин Донков и Димитри Иванов, някои от постановките на "Иван Вазов" и "Сълза и смях", плакатите на Стефан Десподов, епиграмите на Георги Кушвалиев и Васил Сотиров...

Оставям настрана стотиците архитектурни шедьоври на мутробарока...

Събитието

Още не се е състояло. Чакам го. Грандиозно събитие ще да е, когато българската съдебна система престане да изпълнява функциите на пералния за престъпници и най-накрая осъди ефективно поне един от хайдуците от висшите етажи на властта.

Откритието

Имам две групи - от края на 20-и и от началото на 21-и.

Та от края на 20-и са:

- че почти всичко вече е открито: социално-икономическите доктрини, политическите проекти, пазарните механизми, принципите на плурализма, нормите на демократично общуване, здравноосигурителните системи, образователните структури (и че е достатъчно просто да изберем подходящите варианти и да ги адаптираме към нашенските реалности)

- че са открити дори велосипеда и топлата вода - и че е достатъчно просто да започнем да ги използваме по предназначение

И така нататък...

Откритията от началото на 21-и век:

- че от много акъл и още повече национална отговорност се юрнахме да преоткриваме всичко това. Плюс велосипеда и топлата вода, естествено...

Oще: проф. николай василев 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

3 Anton Andonov | 27.11.201018:54

Бойко Борисов е естествен. Предварително подготвените речи от колегите му политици и подчертаната и насилствено приповдигната емоционална лицемерност ги праща в училище за политици аматьори. Това отличава Бойко Борисов от тях. Не държанието му или приказките му го доближават до народа - а увереността с която говори, със спокойствието при излагане на истински факти. Бойко Борисов е един от малкото хора, които говорят с факти и цифри. Не си пада по-празните приказки и завоалираните думи. Липсва му този префарцунен политически жаргон. Като добавим и постоянната му активност и смелостта му и честността, да каже, пред хора като Путин, че не е доволен от договорните ни отношения с Русия, относно АЕЦ в ефир, на официална пресконференция и после приятелски да му подари куче, което никой политик не е правил досега, ами нормално. Бойко Борисов е като Том Круз в Последния Самурай. Човек, който няма идоли и кумири, който не се страхува от никой - и тази му смелост го отвежда много надалеч, там където хора като Сергей Станишев например, не могат да си представят какво е. Все едно да сравняваш Тигър с амеба. Хубаво е, че такива хора най-после им се даде шанс да направят нещо след 11 години обещания, празни приказки и престъпления.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 17:28

2 evkalipt | 26.11.201011:50

Поначало му симпатизирам, защото си личи че е честен човек,, но тезите му, според мен - без претенции, доста честа са повърхностни. Например.

"Страхооотното харесване на Бойко Борисов професорът обяснява с механизма на идентификацията - "всеки го идентифицира със себе си, казва си - абе, той е същият като мен, и той говори на диалект, и той псува, той е наш човек - човекът от народа. След Тодор Живков той е вторият човек от народа, издигнал се до този пост..."

Наистина нещата не са чак толкова елементарни...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

1 иван | 24.11.201012:08

Професор Николай Василев е един от малцината дейци (не ми звучи добре политици) от прехода, който с пълно основание може да каже като Алберт Швайцер - "от своя живот направих аргумент на своята философия". Не е необходимо нищо повече да се каже!
   

оценка

+0 -0