Швеция - освободителят на Интернет | webcafe.bg
Webcafe

Швеция - освободителят на Интернет

Webcafe, по Worldcrunh
27.03.2013, 16:14 (обновена 29.03.2013, 09:02)
лаптоп

Ханс Ериксон показва видеоклип с ниско качество, който показва димна завеса след бомбардировка на войските на Башар ал-Асад. "Това се случва в момента в Хомс, Сирия," обяснява той. Компанията на 44-годишния швед създаде новаторска услуга, която може да промени Интернет. Услугата се нарича Bambuser, а мотото й е "Покажи света".

Тя позволява на всеки притежател на смартфон да излъчва на живо това, което се случва пред очите му - без никаква цензура. Приложението е ценен ресурс за протестиращите от държавите, които Арабската пролет разбуни.

"В тези държави, където информацията е или продължава да бъде под засилен надзор, е изключително важно да можеш да показваш репресията детайлно. Светът трябва да знае," коментира Ериксон. Bambuser се използва от световни медии като CNN, BBC и Al-Jazeera.

Между 5000 и 10 000 необработени и нередактирани видеоклипове се качват в Интернет всеки ден чрез приложението на малката компания, състояща се от 12 души.

Bambuser - символ на шведската борба за свобода на словото в Интернет

Преди три години Швеция решава да заеме официална позиция по отношение на насърчаване на свободата в Интернет. Министърът на външните работи Карл Билд започна диалог с редица компании - темата бе именно свободата в мрежата. Съвсем скоро Билд е последван от Хилари Клинтън, която изнася известната си реч през 2010 г.

"Свободата на изразяване винаги е била крайъгълен камък за шведското правителство, а ние просто решихме да я разширим до Интернет," коментира специалният съветник на министъра на външните работи Йохан Халенборг. "Свободата да казваме това, което искаме в Интернет или където и да било другаде, е човешко право", изтъква той.

През 2011 г. Швеция лансира инициатива на ООН с подкрепата на повече от 80 сътрудници за промотиране, защитаване и поощряване на човешките права в Интернет. Резолюцията потвърждава, че същите права, с които хората разполагат офлайн, трябва да бъдат защитавани и онлайн - особено правото на себеизразяване. Документът е приет през юли 2012 г. от 47 страни-членки на Съвета за човешки права към ООН.

"Това е само началото. Благодарение на тази резолюция ще можем да затвърдим човешките права в Интернет и да накараме държавите да бъдат по-прозрачни," обяснява Халенборг.

Свободата на словото има граници

Прозрачността е заложена и във веруюто на Netnod. Фондацията, която организира по-голямата част от физическия трансфер на Интернет в рамките на Европа, лобира пред бизнеса и правителствата в полза на "преноса на информация без ограничения, мониторинг, модификация и дискириминация". Поне така обяснява нейният директор Къртис Линдквист.

Свободата на словото обаче не означава "правото да казваш абсолютно всичко", предупреждава Халенборг. "Разбира се, има ограничения - същите, които важат и при офлайн комуникацията," добавя той.

В Швеция са забранени т.нар. "слово на омразата", отричането на Холокоста и вербалното поощряване и насърчаване към престъпления или насилие. Шведските доставчици на Интернет вече са блокирали стотици сайтове, съдържащи детска порнография, съгласно действащото в държавата законодателство.

Да не забравяме също, че Швеция оглави уеб индекса за 2012 г. на WWWW фондацията за достъпността на мрежата и влиянието й върху държавите по света.

Шведски предимства

Скандалният сайт Wikileaks, който публикува секретна информация от анонимни източници, отдавна поддържа повечето си сървъри именно в Швеция, отчасти заради държавната политика по защита на свободата в Интернет.

Защо Швеция насърчава дигиталната свобода на словото толкова ревностно чрез политика и бизнес инициативи? "Когато лансираш дадена услуга в такава малка държава, трябва да мислиш в глобален мащаб, ако искаш да постигнеш истински успех," споделя Ериксон. "За да се случи това, имаме нужда от отворен диалог".

Глобалното мислене, насочено към успеха, може да бъде приложено и за шведските компании. В държава, където Министерството на външните работи и Министерството на търговията са едно цяло, хората мечтаят за един „отворен свят, в който всички могат да комуникират," коментира Халенборг.

"Това би допринесло за насърчаване на демокрацията и образованието, за редуциране на бедността и развитие на търговията. Глобалният пазар предоставя много възможности, особено за местните компании, допълва той.

Ала шведите въобще не са толкова наивни: зад хуманистичния идеал за дигитална свобода се крият и и немалките търговски интереси на държавата.

Oще: bambuser  видео  интернет  свобода на словото  цензура  швеция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

6 MacAllister | 31.03.201304:11

И Интернет е рожба на свобода дадена на заем - с определени цели. Оказа се по-устойчив, отколкото очакваха, но не си въобразявайте, че съществува власт способна и желаеща да управлява (ако въобще това може да бъде думата) свободни хора. От власт винаги се нуждаят слабите, до нея се докопват винаги най-амбициозните сред тях, а свободата е потенциал за конкуренция, такава една дето с база стотици пъти по-малка от една държава може да бъде повече - никой не би търпял дори идеята, че това може да се случи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

5 Rodrigo Diaz de Vivar | 30.03.201321:45

Чак настръхвам, като гледам девойката от снимката.
Така като си държи лаптопа, се обзалагам, че след един месец ще мога да си оплета пуловер, като и изчистя вентилатора на охлаждането.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

4 Dimitar Stamboliyski | 30.03.201312:45

По-долните коментари ме оставиха почти без какво да добавя... Тъпи копелета като повечето западналоевропейци. Ама наистина лицемери. Културните им елити бягат, та се късат от шибания им функционален начин на живот. Отговорете на функционален въпрос с откровен отговор и ще получите бъгясал за половин ден швед, холандец, белгиец и тн Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2011, 14:50

3 no-credit | 28.03.201310:55

За пиратския залив не знам, но заради някакъв измислен шведски закон (или може би заради интерпретацията му от шведската прокуратура) сега основателят на Уикилийкс - Джулиан Асандж е подсъдим, изгнанник и под домашен арест. Вече доста време.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 06.07.2012, 11:42

2 Todor Enchev | 28.03.201310:02

Напълно си прав. И там си падат лицимери, като всички "европейци", за съжаление.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 28.03.201308:53

Аха, Швеция и свободата на Интернет, същата Швеция, която осъди основателите на пиратския залив, а вече успя и да принуди самия сайт да се премести извън страната. Малко и там са на принципа, че свободата е по-свободна, когато е бизнес.
   

оценка

+3 -0