Лицемерните игрички с пенсиите | webcafe.bg
Webcafe

Лицемерните игрички с пенсиите

Ясен Бояджиев, DW
10.10.2012, 08:27 (обновена 10.10.2012, 11:07)
Старец

Снимка: © Getty Images

Пенсиите в България - това на всички е известно - са много ниски. Затова по принцип е добре да бъдат повишавани - колкото е възможно по-често и с колкото е възможно повече. Въпросът е обаче кога, как и за чия сметка

Днешният български премиер не без основания обича да се оплаква от наследството на бившите управляващи. А едно от дежурните му и най-гневни обвинения срещу тях е за предизборното повишение на пенсиите през 2009-та година - защото е несъобразено с възможностите на икономиката и със състоянието на пенсионната система, защото е „финансова бомба" за следващото правителство.

Четири години по-късно днешните управляващи предизборно се готвят да направят същото. Повторението е почти буквално - и в процента, и в общия размер на повишението, и в лицемерието.

В годината на изборите невъзможното изведнъж става възможно

Повишението е лицемерно поради простата причина, че е доста закъсняло - компенсацията на натрупалата се за три години инфлация е „след дъжд качулка". Щеше да бъде много по-справедливо за пенсионерите, по-безболезнено за икономиката, а и по-лесно за правителството, ако всяка година пенсиите бяха вдигани по малко, с процента на инфлацията. Три години подред обаче пенсиите бяха „замразени". И сега изведнъж, без кой знае какво да се е променило, точно в годината на изборите невъзможното става възможно. При това накуп. Очевидната връзка между повишението и предстоящите избори можеше да бъде премълчана, ако не беше нескопосаният опит тя да бъде прикрита.

„Направихме много сериозни реформи през 2010 и 2011 година в пенсионната система - това ни позволи в момента да мислим и за увеличаване на пенсиите през следващата година", убеждава ни социалният министър.

На фона на огромните дефекти в пенсионната система обаче, „направените" реформи бяха миниатюрни, а ефектът от тях - пренебрежимо малък. А ако се съди по проектобюджета, догодина други реформи не се предвиждат. Тъй че приходите, с които управляващите се надяват да повишат пенсиите, нямат нищо общо с никакви реформи. Те няма да са от намаляване на разходите и свиване на дефицита в Националния осигурителен институт, от ограничаване на разнообразните привилегии, на безразборното ранно пенсиониране или на фалшивите "инвалидни" пенсии.

Няма да са и от ръст на икономиката, повече заетост и по-високи доходи, нито от по-висока събираемост на данъците или от съкращаване на разходите на държавната администрация. Пенсиите ще се повишат пак за сметка на бизнеса и на работещите - пряко чрез допълнително осигурително облагане и косвено чрез плащаните от тях данъци.

Сметката пак не излиза

Показателна в това отношение е врътката с осигуровките за военни и полицаи. За да осигури част от средствата за повишението, държавата ще внася допълнително 220 милиона лева за тяхното пенсионно осигуряване. Вярно, че така ще бъдат покрити действителните разходи за пенсии, които осигурителната система прави, за да финансира ранното им пенсиониране. Което би било много добре, ако беше за сметка на самите военни и полицаи. Парите обаче, както и досега, ще идват от бюджета, тъй че цялата операция не е нищо повече от местене от единия джоб в другия. На книга огромният, хроничен дефицит в бюджета на НОИ не се повишава, но и огромната нездравословна зависимост на пенсионната система от данъците не намалява.

Нещо повече - предизборното повишение на пенсиите може да доведе до нарастване на тази зависимост, понеже надеждите за намаляване на безработицата и увеличаване на заетостта, а оттам и на приходите от осигуровки, изглеждат доста нереалистични. На фона на нерадостните икономически перспективи в България и в Европа е твърде вероятно да се случи по-скоро обратното. И така сметката пак няма да излезе. Но тогава ще му мислим. Важното е, че изборите ще са минали.

Dw.de

Oще: бюджет  герб  избори  пенионери  пенсии 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 11.10.201210:43

тия па само с пари ме занимават сите... нещо за пиейнйе и ебанйе нема ли?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 15.03.2012, 09:30

3 Aaauaa | 10.10.201221:20

marinkiss : "преди 3 години държавата имаше огромни неразплатени сметки и не се знаеше за какво ще стигнат парите"

Знае се, знае се , че и тогава и сега пенсиите се вдигат символично. За какви пари се говори? За какво ще стигнат парите? За купуване на изборите ще стигнат ли, понеже точно това се опитва да направи управляващата клика в България. Не че някой пенсионер получаващ 100 евро пенсия ще забележи, че ще може да си плати още една опаковка Аспирин ...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.10.2012, 11:24

2 marinkiss | 10.10.201211:32

Не съм съгласен със статията. Преди 3 години не беше ясно дали ще има пари за това увеличение. Тогава кризата беше в разгара си, имаше случаи, в които в държавния бюджет се гласуваха корекции дори.

Сега, когато държавата е финансово по-стабилна (заради завишени приходи от НАП и митници най-вече) може да се направи това индексиране на пенсиите, без то да разклати икономиката. Разбира се, от днешна гледна точка изглежда всичко е било ясно, че така ще се случи, но преди 3 години държавата имаше огромни неразплатени сметки и не се знаеше за какво ще стигнат парите.

Констатацията от статията, че нищо не се е променило от преди 3 години просто не е вярна, а на тази констатация се крепи твърдението на автора за лицемерно отношение към пенсионерите...
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 10.10.201209:25

А каква е рецептата? Ако управляващите грешат с обещанието да "вдигнат пенсиите" то смятате ли, че е възможно да спечели изборите някоя опозиционна сила без обещание за "вдигане"? Ако не го направят някак си те, ще го направят следващите на власт или ще бъдат принудени да го направят защото пенсиите са изключително ниски и социалното недоволство е голямо. И престанете с тези реформи сякаш са някаква панацея - реформите могат да спестят някой лев, да направят някакво обслужване по-добро да помогнат с нещо, но да решат кардинални проблеми не могат. Единият кардиналният проблем е, че парите които всички ние днешните работещи внасяме в пенсионния фонд са недостатъчни за нормалният живот на нашите бащи и майки. Това няма как да се промени - толкова ни е икономика, толкова ни е акъла като производители. Другият кардинален проблем са изборите - за да управлява някой страната, той трябва да обещава, че ще дава пари на най-бедните и онеправдани като пенсионерите защото иначе никой няма да гласува за него. Ако това са два предиката на един силогизъм - заключението е, че страната рано или късно ще фалира. Единственият изход е да се променят предпоставките.
   

оценка

+4 -0