Докога все така ще я караме | webcafe.bg
Webcafe

Докога все така ще я караме

Десислава Бошнакова
22.02.2012, 17:54 (обновена 25.02.2012, 08:39)
Ученици

Снимка: © Getty Images

Ако парите наистина последват ученика

Така се пееше в една песен. И все по-често и аз си задавам този въпрос. Докога все ще искаме да се върнем назад, като на всички ни е ясно, че връщане назад няма. Светът върви напред, ние нанякъде другаде - или поне така показваме в публичното си говорене.

Може би това въведение не ви е много подходящо за темата „Парите следват ученика", но за мен е удачно. Защото ми омръзна да се приемат програми и после никой да не помни какво е одобрено от Народното събрание, да не помним какво трябва да правим и на всеки две години да си говорим едни и същи неща, докато децата ни все по-често отиват да се учат в чужбина и не търсят повод да се върнат, освен за празниците.

В приетата от Народното събрание Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка (2006 - 2015 г.) е залегнало въвеждането на принципа „Парите следват ученика" „не по-рано от 2009 г.".

Интересна формулировка, но дори и разтеглива във времето, никъде не се поставя под съмнение фактът, че това е демократичният път за развитие на образователната система. Не е уточнен срокът. Но разсъждавайки логично, стигам до извода, че не по-късно от 2009 г. означава до края на програмата - 2015 г. Което на практика ще се случи, ако частта за финансирането на децата в частните училища остане в проектозакона и когато той се превърне в закон.

Ако се гледаме в законите, свързани с образованието, ще видим, че никъде не се казва, че задължителното образование е безплатно за тези, които не могат да си го позволят. Към сегашния момент независимо какво е финансовото ми състояние, ако детето ми учи в държавно или общинско училище, образованието му е безплатно. Добре - да съм си избрала държавното. НО!

Същата тази държава е позволила създаването на частни училища

Задължава същите тези частни училища да спазват образователните изисквания на държавата, само че да го правят всичко това за сметка на родителите. Няма логика - според мен.

И няма нищо нередно във факта, че децата, които спазват изискванията към тях на държавата, трябва да получават съответно еднакво отношение от страна на държавата. А за всички допълнителни "екстри" - спорт, чужд език, изкуство и т.н. родителите си плащат - родителите си плащат за тези екстри и в държавните училища като записват децата си на алианс, спорт, музиката и т.н.

В почти цял свят под една или друга форма децата, които се учат в частни училища, които отговарят и изпълняват държавните изисквания, получават определената от държавата издръжка.

Мнозина вече надигнаха глас, че така убиваме държавното образование. Аз ще кажа, че така стимулираме развитието на образованието. Поставяме всички на равен старт и се надяваме всички да дадат най-доброто от себе си. Без значение къде са получили знанията си. И в настоящата ситуация не всички деца могат да учат в елитните държавни училища, нали?!

Световната практика показва, че пътят към подобряване на образованието е в публично-частните партньорства

А принципът "Парите следват ученика" е точно една такава форма. И мнозина не искат да разберат, че въвеждането на този принцип ще спре дискриминацията по материален принцип. Че това е факт говорят и двете решения на Комисията по защита от дискриминация, които категорично показват, че това не трябва да продължава. Факт е, че ако принципът се въведе, дори и бюджетът за образование няма да се увеличи, защото и към момента парите на година за децата в частни училища са предвидени в бюджета, поради една проста причина - когато се прави бюджетът, никой не знае кое дете в какво училище ще се запише да учи. Така при сега действащите обстоятелства, тези пари потъват някъде, без дори да се дават на децата в държавните и общинските училища.

Логично е да си зададем въпроса къде са отишли всички тези пари през последните 20 години?

Логично е и да си зададем въпроса, защо при условие, че стипендиите се дават за постижения на децата, те не се отнасят към децата в частни училища?

Логично е да попитаме и защо намаленията за ученици важат на много места само за децата от държавни и общински училища?

Логично е..... мога да задавам още много нелогични въпроси, но ще спра.

Защото си мисля, че е крайно време да спрем да мразим. Да спрем да искаме да се върне равенството между хората, и да се борим за правото всички да сме равни пред закона.

Ако се приеме принципът и стане част от образователната ни система, това само ще покаже, че днес най-накрая имаме поне законодателна воля да тръгнем в правилната посока. И не става дума за пари, става въпрос за принципът, който е много по-важен от парите. От години страдаме не от липсата на пари, а от липсата на усещане за държавност и законност. Ако парите последват детето, лично за мен, това ще бъде доказателство, че тръгваме с бавни крачни в правилната посока, че сме успели да надскочим дребните си страсти и да помислим за голямата картина, която предстои да видим.

Децата са бъдещето, децата и тяхното образование са най-важните са всеки родител

Те трябва да са важни и за всяка уважаваща себе си държава. И е задължение на държавата да има еднакво отношение към всички деца, независимо от пол, раса, етнос, материално състояние и т.н.

Вече 10 години водя тази битка. Запознах се с много хора, които мислят като мен и да, не на всички тях децата им са в частно училище. Но всички те са съгласни, че трябва да имаме право на избор по отношение на образованието на децата си, а не само задължения. Нека държавата създаде условия за конкуренция, тя винаги води до по-добро качество на по-ниска цена. Но аз и всички мислещи като мен, обединени в Инициативен родителски комитет, няма да спрем да отстояваме правото на децата си на избор.

Свободата да избираш е онзи елемент, който те кара да се чувстваш свободен. И не става въпрос за бедни и богати, сини и червени, оранжеви и какви ли още не цветове. Става въпрос за спазване на законите от страна на държавата, която трябва да гарантира точно това - равенство пред закона.

Oще: закон  пари  ученик  училище 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.07.2011, 19:22

89 cultov | 24.02.201222:26

България търси талант, музикален идол, жена за фермера, съпруга за милионера. А трябва да търси Васил Левски...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

88 ivorad | 24.02.201222:21

"Естествено, че 16-годишните не са данъкоплатци. И още по-естествено е, че са деца на данъкоплатци"

Сериозно?!?
Как тогава да определим следното твое твърдение: " Тълкувам безплатно като безплатно за ползвателя на образователния продукт, защото именно на него му е вменено задължението да ходи да се образова до 16-годишна възраст" като различно от "кретенско"?

Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

87 My Majesty | 24.02.201221:58

Понеже нямам повече време и желание да се занимавам с откровените ти простотии, само ще обобщя, че не бях срущала дори и във форум човек, който така нагло да извърта думите на хората. Естествено, че 16-годишните не са данъкоплатци. И още по-естествено е, че са деца на данъкоплатци. При това не всички. Защото има и деца на хора, които не плащат данъци. Но държавата е поела ангажимента да осигури на всички деца, независимо дали родителите им са данъкоплатци или не, образование. което е задължително до 16 години.- Оставям те да пишеш глупости, аз излизам. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

86 ivorad | 24.02.201221:41

"75 My Majesty | 24.02.2012 18:41
До deowin: ОК. Ще го кажа иначе. Тълкувам безплатно като безплатно за ползвателя на образователния продукт, защото именно на него му е вменено задължението да ходи да се образова до 16-годишна възраст.
Въх, като един юристин заговорих"

Не, не говорите "като един юристин", а като редови глупак. Моля не обиждайте професията!
Защото само кретен би определил "безплатно образование" като "безплатно за ползвателя на образователния продукт, защото именно на него му е вменено задължението да ходи да се образова до 16-годишна възраст". Отново напомням, че и при "безплатното" и при платеното образование, сметката се плаща от българския данъкоплатец, в първия случай по линията на солидарните данъчни плащания, във втория - в качеството му на физическо лице.
Много хахавия трябва да се събере, за да се обяви данъкоплатецът като лице, на което "му е вменено задължението да ходи да се образова до 16-годишна възраст". Явно не знаете, но лицата в указаната възрастова група просто не са данъкоплатци, такива са родителите им......
;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

85 My Majesty | 24.02.201221:25

До ivorad: Много щастлив Явно ти е време да си вихриш. Когато кажеш нещо смислено, тогава може и да ти отговоря смислено. И за да се поуспокоиш да ти отговоря. да, вярвам само на хора, които влизат всеки ден с дневник в час. По тях си сверявам часовника за истинското състояние на българското начално, основно и средно образование. Анализирам, както казах, това което говорят учители, директори и ученици. За мен те са по-голям авторитет от министъра и заместничката му, която никога не е влизаба с дневник в час. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

84 ivorad | 24.02.201220:45

"Да, като член на училищното настоятелство аз не съм длъжна да влизам в час, но ако поискам няма да ми откажат"

Пореден виц в стил "мадам Грицацуева"!
А като Ви пуснат в час - дали ще влезете с дневник там?
;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

83 ivorad | 24.02.201220:42

"Добре де, честно ли не виждаш противоречие в това да ме убеждаваш с логични доводи, че логичните доводи не работят? "

Добре, де - що не споделиш човека колко ти се иска да те наругае в подобен спор?
;) Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

82 ivorad | 24.02.201220:40

"Не е пропуснала, написала е, че е член на учителско настоятелство. Ако ще спориш с някого по някаква тема в интернет, прочети темата.
Не е трудно, макар че отнема време"

Драги Драконе, любимо Кисело Зеле, ще си позволя да направя няколко уточнение по този Ваш мъдро-назидателен пост:
1. Явно не правите разлика мажду "учителско" и "училищно" настоятелство. Само за протокола: учителско няма......Привидяло Ви се е, вероятно поради предозиране на зелето.....
2. Член на училищно настоятелство по никакъв начин не е синоним на "учител". А само учителите влизат в клас с дневник.Няма никаква логика учител да се представя като член на настоятелство, понеже не това е неговата основна функция в училището, всъщност - само единици от даскалята са членове на УН, основната част са родители, общественици, спонсори, представители на мениджмънта на заведението...Ето защо съм попитал нашата възпитана и крайно осведомена дама дали е учителка. Е, засега дамата, понеже е крайно възпитана, се въздържа от пряк коментар по моя въпрос. Не е оттеглила и презрителната си реплика към невлизащите с дневници в клас.Това са несъмени белези на висока интелигентност, подплатена с добро самочувствие и домашно възпитание.
3. Накрая - нещичко за четенето. Напълно прав сте за нуждата от внимателно четене. И за щастие доказвате тезата си с личен пример: Вашата реплика към мен е комична сплав от невнимателно четене и отсъствие на разбиране, оцветени с добра доза менторски мерак....
Благодарности за саможертвения Ви урок!
;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

81 deowin | 24.02.201219:57

Добре де, честно ли не виждаш противоречие в това да ме убеждаваш с логични доводи, че логичните доводи не работят?
Според теб ок ли е с рационални аргументи да ме убеждаваш, че в България нищо не е рационално?
Както казах одеве, за мен е абсурдно да обсъждаме бюджета като използваме за аргументи стандартната аритметика, докато същевременно ти се опитваш да ме убедиш, че в България 2+2=5.
Е, кое е все пак?
Ще ползваме ли стандартна аритметика, рационални аргументи и логика, или такива не работят? Ако не работят - как изобщо ти хрумва тогава да се пънеш рационално да ми обясняваш, че рационалното не работи?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 12.01.2011, 17:43

80 Voin | 24.02.201219:48

"Честно не ми е ясно как хем се набутвате сами в блатото от противоречия, хем, докато главите ви едва стърчат достатъчно да си поемете дъх, със сетни сили крещите, че блато всъщност няма."

Ще ме извиняваш, но точно ти си който го прави...
   

оценка

+0 -0