Шпионски скандал и в Германия | webcafe.bg
Webcafe

Шпионски скандал и в Германия

Webcafe.bg, по Spiegel
22.07.2013, 10:14 (обновена 24.07.2013, 07:07)
Ангела Меркел

Снимка: © Getty Images

Не сме полицейска държава, твърди Меркел

Германия стана поредната държава с изобличена тайна програма за следене. Списание Spiegel разкри, че разузнавателните й служби разполагат с американски шпионски софтуер на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA).

Ангела Меркел и министрите й твърдят, че за първи път са научили за американската програма за тотален шпионаж от съобщенията в пресата. Разследването на Spiegel обаче показва, че германското разузнаване използва един от най-ценните инструменти на NSA.

Германската служба за външно разузнаване - BND, както и агенцията за вътрешно разузнаване - Федералната служба за защита на конституцията (BfV), имат въпросния шпионски софтуер, стана ясно от тайни документи от американските разузнавателни служби, до които са се добрали журналистите от Spiegel.

BfV е разполагал с програма, наречена XKeyScore, целяща да "разшири способността им да подкрепят NSA, докато съвместно с тях преследваме CT (контратерористични) цели."

BND е имала за задача да инструктира агенцията за вътрешно разузнаване как точно да използва програмата, става ясно от документите.

Според вътрешна презентация на NSA от 2008, програмата е "особено продуктивен инструмент за шпионаж". Като се започне от метаданните - или информацията за това какви комуникации са били извършени и кога - е възможно, например - със задна дата да се разкрият ключовите думи, които лицето-мишена на проследяване е въвело в търсачка.

Освен това системата е в състояние да получи "пълен архив" на всички нефилтрирани данни за период от няколко дни - включително, поне частично, и съдържанието на комуникациите.

От немска перспектива това е важно, защото месечно NSA има достъп до 500 млн. комуникации за трансфер на данни от Германия, основната част от които се събира именно чрез XKeyScore (например, те са били около 180 млн. през декември 2012).

"Готовност и желание"

Нещо повече, същите документи показват, че сътрудничеството на немските разузнавателни агенции с NSA в последно време е станало по-интензивно. Упоменава се "готовност и желание" от страна на ръководителя на BND Герхард Шиндлер.

"BND работят за убеждаването на немското правителство да възприеме по-свободна интерпретация на законите за защита на личните данни, което би осигурило по-добри възможности за споделяне на разузнавателни данни," отбелязват NSA през януари.

В рамките на 2012 г. немските разузнавателни служби са демонстрирали "готовност да поемат рискове и да търсят нови възможности за сътрудничество със САЩ." В Афганистан, както се казва на друго място в документа, BND дори са се доказали като "най-плодотворен партньор" на NSA по въпросите на събирането на информация.

Връзките между немското и американското разузнаване са тесни и на лично ниво. В края на април, само седмици преди първите разкрития от бившия служител на NSA Едуард Сноудън, 12-членна делегация на високо ниво от BND е поканена в NSA, за да проведе срещи с различни специалисти по "събирането на данни".

Немското разузнаване: Няма такова нещо, това са измислици

BND и BfV отказват коментари пред Spiegel за софтуера за проследяване, а пред други медии отхвърлят твърденията, че агенциите са използвали големи количества тайни разузнавателни данни от NSA.

Ръководителят на BfV Ханс-Георг Маасен казва пред изданието "Bild am Sonntag", че службата е тествала софтуер, осигурен от NSA, но той в момента не се използва в работата им. Шиндлер пък заявява, че няма "месечно предаване на данни за милиони комуникации от Германия към NSA" чрез агнцията му.

NSA също отказват да коментират, като вместо това се позовават на изказването на американския президент Барак Обама при посещението му в Берлин, когато той бе заявил, че "няма нищо, което да добави".

Гневът на опозицията

Председателят на германската Лява партия - Бернд Риксингер, призова Маасен и Шиндлер да освободят постовете си, "докато няма пълно разследване и разясняване на обстоятелствата около обвиненията срещу тях." Риксингер вижда "систематично нарушаване на фундаментални права" от страна на немските разузнавателни агенции, заради което ще поиска разследване още при следващата сесия на германския парламент.

Защитата на данните стана доминираща тема в навечерието на предстоящите през септември федерални избори в Германия, след скорошните разкрития на информатора Едуард Сноудън, разкрил масовото наблюдение от NSA на телефонните и Интернет комуникации на американски и европейски граждани.

Разкритията са сериозен удар срещу Ангела Меркел, която бе заявила, че немското правителство е научило за програмите за тотален шпионаж на NSA от медиите - твърдения, които публикациите в Spiegel опровергават.

Другите основни опозиционни партии - Социалдемократическата партия и Зелените, разкритикуваха консервативното правителство на Меркел за начина, по който то е реагирало на скандала с шпионажа на NSA. Скорошни социологически проучвания показват, че немската общественост в основната си част не одобрява шпионажа и подслушването на населението.

Oще: prism  ангела меркел  германия  данни  интернет  следене  трафик 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

1 Govedo13 | 22.07.201313:29

Това не е нещо ново, скандала гръмна преди няколко години когато баварската полиция използва вирус програма за следене да хване един руско-немски бандит.
http://www.ftd.de/politik/deutschland/:schnueffelprogramm-bayerntrojaner-gegen-das-gesetz/60114370.html

Самата идея,че не ни следят е оксиморон.
Може би само Тор е по-труден за проследяване.
   

оценка

+0 -0