Бягство от училище | webcafe.bg
Webcafe

Бягство от училище

Арманда
23.11.2010, 00:52 (обновена 25.11.2010, 14:46)
деца

Снимка: © Getty Images

Януари ще бъде май...

Точно от поколението, участвало във великите Януарски събития през 97-а, не съм очаквала да погледне така надменно на макар и айляшката стачка на учениците във връзка със "скъсената" им ваканция. Това поколение почна да се държи все едно е участвало във Френската (Юлската) революция от 1830 г. в центъра на Париж и е проляло толкова кръв, че всяко следващо, склонно на недоволство, му изглежда нелепо в неяснотата на блудкавия си протест.  

Отчужденото отношение на големите към малките може да се илюстрира с типичния за БНТ соц менторски коментар-репортаж за ученическия протест в събота, когато авторката на този възпитателен материал достигна такива висини на журналистиката, че монтира изображението на стачкуваща ученичка с очебийно щедро деколте (природа!) до картината на Дьолакроа "Свободата води народа" с революционно настроената разгърдена жена.

Авторката на репортажа директно обвини сексапилната ученичка, че не могла, внимание, да "онагледи тезата си с тази картина, понеже не знаела за нея - понеже това се учело в клас, а не през ваканцията..."

Жестоко! Само дето не пусна анкета сред учениците за приликите и разликите между Шарл X и Сергей Игнатов...

Всъщност който и завършил средното си образование преди десетина години да попитам какво мисли за протеста на учениците, всеки ми отговаря инертно: "безобразие" - сякаш никога не е бягал от час, не е въставал срещу учител/директор и не е палил цигара пред училище в знак на мълчаливо несъгласие с нещо-си-там.

Вярно, че в случая ученическият протест е срещу "нещо-си-там", понеже ваканцията, както винаги, продължава до първия работен ден на Новата година, а по-късият период е заради датите в календара, които няма как да разместиш в полза на посталкохолния новогодишен делириум.

В този смисъл няма никакъв аргумент за протест - освен учениците да настояват оттук нататък графикът на учебното време и ваканциите, определяни със заповед от образователния министър преди всяка учебна година, да бъде разлепян на видно място в сградата на училището още на 15 септември, за да могат да реагират мирно - за което сега не остана физическо време.

Когато поговорих с единадесетокласниците от 133-то СОУ "А. С. Пушкин", разбрах, че те всъщнст са афектирани от невъзможността да си издействат още няколко дни ваканция по нормалния път - чрез писма до дирекцията и министерството и преговори, тъй като никой не си е направил труда да погледне календара за декември преди три месеца - като всички нас, подвластни на балканската логика, че се живее ден за ден (и земетресение дебне отвсякъде).

Предполагам, че единадесетокласниците от 133-то са такива, каквито са всичките им връстници по света, ударени от хормоните - безпардонни, нахални и шумни, но все пак успяхме да ги хванем чак през междучасието, а не шляещи се по капанчетата на "Шишман" през учебно време, а повечето отказаха да ни отделят повече от пет минути, за да могат да ходят да хапнат и да се върнат за следващия час - "Освен, ако не ни дадете извинителни бележки - ха-ха..."

В културата на леснодостъпните извинителни бележки никой ученик не би се занимавал с протести и всеки би се спасявал сам, ако това наистина не беше усещане за участие в някаква общност. А "говорителки" на протестиращите от 133-то са именно отличничките със стипендия, които в един глас с двуметровите симпатични гамени, заявяват, че "3 януари е национален ден за бягство от училище".

Допирът с деца, които все пак отстояват някакви права, е отрезвяващ. Доста медии отново фрагментираха "наглостта" на учениците чрез лозунга им "Сега определяте ваканцията ни, след време - ние пенсиите ви" и инициативата им в публичното пространство бе омаловажена с тезата, че учениците могат да търсят правата си само когато става въпрос за купон.

Всичко това обаче може да се разгледа и като репетиция за групово отстояване на гражданска позиция, а тв творците могат да го представят, ако днес в 13:00 часа замъкнат репродукция на Дьолакроа в северния двор на Природо-математическата гимназия „В. Друмев" във Велико Търново, където учениците ще протестират срещу построяването на огромен блок след неадекватно решение на местния парламент... Представете си - на учениците им се налага да си пазят училището от багерите.

Нека си признаем, че вземаме от децата си много повече отколкото им даваме, за да очакваме от тях да реагират като "големи" хора, когато някой им дръпне играчката. Те наследяват страна, в която възрастните са преглътнали доста нередности, за да ги сочим укорително с пръст да си мълчат.

Пример: пак в ученически GSM стои записан номера на маршрутка, чиято гума без никакъв, ама никакъв грайфер и липсващ болт на джантата вчера снимаха група деца, току-що слезли от нея пред СУ - слава богу преди да се разпадне в някоя дупка. Някой от нас скоро да е подавал сигнал за някакъв гаф на пътя, застращаващ живота на придвижващите се от вкъщи до училище хлапета? "А, не, чакай, че е тоя отляво с голфа много ме дразни..."

Наистина децата имат да изразяват недоволство срещу още десетки неща, освен скъсената си ваканция (някои се опитват да нададат глас и срещу учителка, която има доста версии за биорафията на Шекспир, ама никой не ги чува). Но неглижирането на протестите им с "кадри" от Френската революция, не значи, че те не са склонни и на по-големи подвизи.

Толкова - децата няма да палят училища, те просто ще изразят несъгласие с това, че тая година са изтеглили късата клечка, бойкотирайки един учебен ден. Който наистина съвестните ученици ще си наваксат със сигурност - вместо да се стряскат от училищния звънец в просъница...

Oще: ваканция  протест  ученици 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.12.2010, 20:36

28 poli_2906 | 07.12.201021:35

Учениците са си направили сметката да бягат или не, но защо и учителите не помислят малко, какво толкова правят за да се бяга точно от техните часове. Предупреждават се родителите и над 15 отсъствия се изключват. Така седят нещата. Аз като закъснея ми четат 5 минути конско тяхното задължение да пишат кой е там и кой не, а не да ми викат и после да ни задържат. Казват, че междучасието е 5 минути и като ни пуснат 3 минути по късно, какво става... закъсняваме за следващия час там ти се навикват, задържат те и това се повтаря, та кой би искал да ходи на такова училище? Въпрос Въпрос Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 22:27

27 Владилена Катинова | 04.12.201021:47

Учител съм и не се срамувам от това, ядосвам се на учениците, когато има за какво, понякога им се карам и да, не са перфектни, но кой е, особено в обърканото ни общество. Но това са децата ни, не може да се нахвърляме така върху тях, без най-малък опит да ги разберем. Авторката е права за две неща - първо, всеки, който е бил ученик, и много добре знае как се чака ваканцията и колко дълги бяха доскоро ваканциите, е грехота да говори със злоба за протеста на учениците, второ - това наистина е спонтанен протест и едва ли скоро е имало такъв, дано е добро начало. Но, тук идват и неточностите, защо никой не си направи труда да провери тиражираното "убедително" твърдение на министерството, че ваканцията по правило свършва с първия работен ден на новата година, няма такова правило - ваканциите са продължавали до 8 или 10 януари и мога да го докажа с копие от архива за неучебното време на МОН, ако някой желае да го види. Вторият неверен факт е, че проект за ваканциите и имало в края на август, до 14 септември все още не беше се появила информацията за тях, която ни и много нужна, за да направим разпределенията на часовете, които трябва да са готови за 15 септември, така че не е вярно, че е имало време за реакция, друга година той е готов още в началото на септември. Сега знам, че могат да ме обвинят за това, че не ми се работи и т.н., но всеки който ме познава знае, че държа на правилата, както аз да ги спазвам, така и учениците ми, но тук правилата са нарушени именно от некомпетентността на чиновниците в МОН. Как да учим учениците на правила и с какви очи да ги изискваме от тях, като те от висшестоящо ниво се нарушават. И за да не съм голословна ето графика от учебната 2005/2006г. /справка - архив на МОМН/
ГРАФИК НА УЧЕБНОТО ВРЕМЕ НА УЧЕБНАТА 2005 - 2006 ГОДИНА


Начало на учебната година:

15.09.2005 г.

Първи учебен срок:

15.09.2005 г. – 03.02.2006 г. I – XIII клас (18 учебни седмици)

Втори учебен срок:

08.02.2006 г. – 23.05.2006 г. I клас (13 учебни седмици)
08.02.2006 г. – 31.05.2006 г. II – IV клас (14 учебни седмици)
08.02.2006 г. – 15.06.2006 г. V – VIII клас (16 учебни седмици)
08.02.2006 г. – 30.06.2006 г. VIII клас (18 учебни седмици за
паралелки с прием след завършен
VII клас)

08.02.2006 г. – 30.06.2006 г. IX, X, XI клас (18 учебни седмици)
08.02.2006 г. – 19.05.2006 г. XII, XIII клас (13 учебни седмици)


Ваканции:

10.11.2005 г. – 13.11.2005 г. вкл. за първи клас
24.12.2005 г. – 08.01.2006 г. вкл. Коледа
04.02.2006 г. – 07.02.2006 г. вкл. Срочна
01.04.2006 г. – 09.04.2006 г. вкл. Пролетна
22.04.2006 г. – 25.04.2006 г. вкл. Великденска


Неучебни дни:

01.11.2005 г. - Ден на народните будители
25.05.2006 г. - Неучебен ден по повод на Деня на
Славянската писменост
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

26 Pavur Pezev | 25.11.201012:05

Вчера,на нек'ъв подобен протест,в Силистра май беше,едно нахакано дегенератче от женски пол,се изтъпани пред микрофона на нек'ва репортерка,и каза:'...ами може да прозвучи малко грубо,ама смятате ли че на трети някой ще бъде изтрезнял?'Та дотука с бунта срещу лошото образование.Тая изглеждаше тъпа,мързелива и безперспективна.И най-вероятно е.А по мое време,никой не ни смяташе за тъпи,мързеливи и безперспективни.Имахме респект към системата,надъхваха ни да си седим на задниците и да четем и поне малко да уважаваме себе си и другите.Дисциплина и ред,не значи Хитлерюгенд и манифестации.Те германците,ако бяха плюли на дисциплината от национал-социализма,сега щяха да са по-зле и от гърчолята...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 12:44

25 Лични финанси | 25.11.201009:48

Гаро, абе и ти имаш разни работи в изказа... Ама айде, нали викаш да се отпусна Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.07.2010, 22:56

24 garo | 24.11.201023:26

Лични финанси, имаш нещо фюрерско в изказа, ако не беше така симпатична на снимката, човек да си помисли, че си на средна възраст, без ерекция и с мустаци. Айде малко се отпусни
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.10.2010, 15:39

23 Ell | 24.11.201017:46

Стига сте плюли по децата. Ако не ви харесват, знайте че вие сте ги направили такива със собствения си пример. Всяко старо поколение мисли младото за просто, мързеливо и безперспективно... Ако днешните ученици се напиват, напушват и наебават, е защото вие сте им дали тоя пример с чалгата, дето я слушате и със сериалите, дето ги гледате. А и какви идоли за подражание могат да си изберат децата днес?!
Така че няма какво да се шашкаме от протеста на учениците и как били изглеждали. Това наистина е последната капка, че нищо не е наред. Дай боже някой да се усети тоя път!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.09.2010, 15:08

22 Perrin | 24.11.201016:58

Olaf,
относно министерството - съгласен съм, че батака там е пълен. Шест години работих в тая система и накрая ми писна и се махнах. Проблема в случая обаче, няма нищо общо с министерството. Казваш, че ваканцията на учениците е като отпуската на работещите. Елементарните сметки показвата, че учениците имат 10 дни ваканция около Коледа и Нова година, което означава, че всичко е ОК. Винаги ваканцията е била 10 дни. Да, имало е години, в които са се натрупвали и по повече, но това не е правила, а прецедент. В този смисъл - протеста е безмислен и без никакви аргументи. И аз ще трябва на 3-ти януари да съм на работа, но не протестирам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 12:44

21 Лични финанси | 24.11.201015:46

@Тодор Караджов (20) - не съм сигурна че вие самите знаете какво точно искате Усмивка Затова си седнете на д-то да учите каквото ви е по план и се отърсете от илюзията, че морето ви е до колене. Пък като пораснете, можете да направите каквото решите за ВАШИТЕ деца и системата, по която те ще учат.

Освен това в коментара си съм писала да си гледате и ученето, и оценките, а не само оценките.

Но приеми на доверие, пак най-добронамерено, че и оценките са важни колкото ученето. Защото утре като тръгнеш да кандидатстваш, ще те питат какъв ти е балът, а не колко знаеш (смешно звучи, ама си е тъй Много щастлив ). Така че най-добре е хем да знаеш, хем оценките да работят в твоя полза.

А оценките са показателни не толкова като измерител на знания, но като измерител на
1) адаптивност към системата
2) постоянство
3) практичност
4) упоритост
5) мислене за бъдещето, а не само ден за ден
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.11.2010, 18:36

20 Todor Karadjov | 24.11.201015:00

Лични финанси:Мисля отново да се намеся.Съвета ти е да си гледаме оценките.Аз не отивам в училище да изкарвам оценки,а отивам да науча неща който ще са ми от полза,и не искам да уча разни глупави уроци за грах и мухи,а искам да уча по специалноста си!Като цяло образованието се нуждае от една голяма реформа ,защото не е адекватно докато учиш за ел.техник да ти пълнят главата с химични закони за който даже родителите ми не са чували (а и двамата имат висше образование),или пък докато учиш за ВиК инсталации да те учат на формули по електро техника..Искаме адекватно образование,да учим това което ще ни е от полза занапред ,а не безмислени глупости ,който някой "по-умен" е сложил в учебника ,за да може да му запълни страниците..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 12:44

19 Лични финанси | 24.11.201014:02

@Олаф (16), цитирам те:
"Не може да учиш и да пишеш теми за революции, а в елементарна ситуация да не можеш да се справиш. Не можеш да учиш за Ботев, а да се държиш като парцал. Няма мисъл. Целта на обучението по история, социология и т.н. е това. В този смисъл - БРАВО НА ДЕЦАТА."
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Ами дай тогава да пускат електрошок на директора, че да усвоят материала по физика. И да прилагат на практика уроците от учебника по биология по репродуциране. А, чакай, те това го правят вече, направо в тоалетните. В този смисъл - браво на децата...

Колкото до извоюваните права на жените, също погрешен аргумент (освен неподходящия паралел между протест и революция) - те не са извоювани от ученици, а от ОСЪЗНАТИ хора.

И моля те, не разбирай позицията ми като осъждаща ВСЕКИ протест.
   

оценка

+0 -0